Deja situația existentă și declarațiile oficiale ale specialiștilor în sănătate și ale liderilor din sistemele de educație duc spre concluzia că viitorul an școlar se va desfășura încă sub amenințarea acestui COVID-19 și că varianta de învățare hibridă (directă, cu distanțare + la distanță/ online) va fi trebui acceptată de sistemele de educație din (aproape) toată lumea. Din acest motiv, se pare că nimeni nu a luat cu adevărat vacanță, încercând să ajute cât mai mulți educatori să se pregătească pentru acest (nou și doar provizoriu) model de școală.
Deci, să ne întoarcem la tema pregătirii educatorilor pentru modelul hibrid de învățare.
Jennifer Gonzales, de la Cult of Pedagogy a realizat un interviu cu una din coordonatoarele de instruire ale profesorilor din statul New York, cu care a discutat despre diferențele dintre predarea online și predarea față-în-față. Vă prezentăm acest interviu mai jos.
Poți să pariezi cu destul de multă certitudine că majoritatea profesorilor vor trebui să desfășoare în viitorul an școlar și un gen de predare online.
Poate că va fi vorba de predare online 100%, sau va fi vorba de un model hibrid, dar un lucru este sigur: De data asta nu vei fi aruncat în acest tip de predare fără vreo avertizare.
Deci, având această șansă, să respiri și să te gândești mai mult, să planifici intenționat pentru acest fel de predare, următoarea întrebare este: Ce vom face diferit?
Ce schimbări este necesar să facem în practicile noastre de predare față-în-față pentru a obține cele mai bune rezultate în învățarea online?
Pentru a afla răspunsul la această întrebare, am cerut un ajutor de la Melanie Kitchen*, coordonator pentru tehnologiile de instruire și dezvoltarea personalului pentru 19 districte din statul New York. Melanie are ani de experiență de lucru cu profesorii pentru a-i ajuta să dezvolte învățarea mixtă, asistată de tehnologie (blended) și acum îi ajută pe profesori să dezvolte cele mai bune modele pentru învățarea la distanță**.
* https://twitter.com/MelKitchenEDU
** https://sites.google.com/view/curatorofcreativity/blended-learning
Am rugat-o pe Melanie să împărtășească cu noi modurile în care predarea online trebuie să se deosebească de predarea față-în-față. Ea a extras nouă deosebiri: trei care sunt specifice construirii de comunități și comunicării și șase care se concentrează pe conceptul de instruire. Pe lângă aceste diferențe, ea a împărtășit și câteva lucruri care trebuie să rămână exact la fel.
Construirea comunității & Comunicare
1. Primele săptămâni de școală trebuie dedicate dezvoltării competențelor digitale și construirii comunității
Rezistați tentației de a vă adânci imediat în curriculum la începutul anului școlar. Lucrurile vor merge mult mai lin dacă dedicați primele săptămâni construirii comunității, astfel încât elevii să se simtă conectați. Abilitățile socio-emoționale pot fi împletite și ele în activitățile din această perioadă. Pe lângă asta, elevii au nevoie să exerseze cu uneltele digitale pe care le folosiți. Așa că lecțiile voastre trebuie să se concentreze pe aceste lucruri, împletindu-le pe cele două, atunci când este posibil.
“Dacă predai explicit perseverența”, spune Kitchen, “poate că am să-ți dau o problemă care nu este legată de conținut, ci ceva cu care ai putea să te confrunți. Dar atunci când desemnez asta, dacă eu utilizez Google Classroom, atunci voi transmite această problemă prin Google Classroom și o să-i învăț pe elevi cum să deschidă o temă și cum să o prezinte când e rezolvată și modul în care vor primi feedback. Astfel, tu predai toate aceste abilități odată și nu este nimic separat sau în plus. Pur și simplu toate sunt făcute împreună”.
Alte resurse bune care pot ghida sau aduce informație în conversațiile pe care le vei avea în aceste prime săptămâni sunt aici:
-
Habits of Mind – https://www.habitsofmindinstitute.org/what-are-habits-of-mind2/
(https://creeracord.com/2016/10/14/ce-sunt-obiceiurile-mintii/)
-
ISTE Standards – https://www.iste.org/standards/for-students
– Poți găsi idei despre dezvoltarea comunității și într-unul din articolele noastre anterioare:
https://creeracord.com/2020/05/23/cum-sa-fauresti-o-comunitate-puternica-intr-o-clasa-online/

2. Comunicarea cu părinții trebuie să fie mai detaliată, simplificată și predictibilă.
Părinții se adaptează și ei la acest nou mod de a face școală. Deoarece câteodată ne așteptăm ca ei să joace un rol mai proeminent decât înainte în susținerea învățării elevilor, au nevoie de mai mult suport din partea ta. ”Avem nevoie realmente ca părinții să fie partenerii noștri în această comunitate de învățare”, a spus Kitchen.
Iată câteva linii directoare:
-
Stabilește locații consecvente și un orar predictibil pentru împărtășirea de informații. Atunci când părinții știu unde și când să se uite pentru a găsi informațiile de la tine, ei vor face o treabă mai bună în a ține pasul și a le urmări până la capăt. Comunicările săptămânale sunt o modalitate bună pentru a-i menține pe toți informați despre ce se întâmplă în clasa ta. Și, în loc să te învârți între mail-uri, alerte SMS, articole pe blog, anunțuri pe site și buletine informative, alege o singură platformă pentru informația către exterior și rămâi la ea; iar dacă întreaga ta școală poate face la fel, veți vedea rezultate mai bune.
-
Stabilește așteptări clare și limite pentru comunicare. Când se pot aștepta elevii și părinții să afle vești de la tine? Cum și când pot să intre în contact cu tine atunci când este nevoie? Dacă nu stabilești granițele, vei sfârși simțind că trebuie să fii la dispoziție 24/7, ceea ce va duce repede la epuizare. Stabilește ore regulate de ”birou” și anunță-le într-un mod vizibil și ușor de găsit, pentru ca părinții să știe când vei fi cel mai sigur disponibil/ă.
-
Creează un plan de rezervă pentru orele libere și suport tehnic. Dacă părinții sau elevii au nevoie de ajutor în afara ”orelor obișnuite de birou” sau au nevoie de ajutor cu tehnologia, pe cine pot contacta? Fă această informație disponibilă și ușor accesibilă.
-
Comunică multi-modal. Deși este important să postezi în mod consecvent informație printr-o singură platformă, este de ajutor să furnizezi informație în mai multe feluri. De exemplu, ai putea oferi anunțuri scrise în fiecare săptămână și poți înregistra aceleași anunțuri într-un scurt video, în așa fel încât elevii și părinții să poată alege formatul care funcționează cel mai bine pentru ei (gândiți-vă, de exemplu la copii de grădiniță sau clasele primare, sau la cei mari care folosesc cu preponderență telefonul, n.n.)
-
Furnizează-le părinților training pentru utilizarea tehnologiei. Părinții vor fi capabili să-și ajute copiii mai bine, dacă înțeleg cum să utilizeze tehnologia, așa că furnizează-le tutoriale* despre tehnologia pe care o utilizezi la clasă și platforma pe care o utilizezi ca să diseminezi informații.
* https://www.cultofpedagogy.com/screencast-videos/ – Everything You Need to Know About Building a Great Screencast Video
3. Comunitatea și conexiunea trebuie să fie o prioritate și pentru/ între profesori
“Acum, mai mult ca niciodată, profesorii trebuie să se conecteze unii cu alții,” spune Kitchen. În această perioadă, liderii școlii trebuie să creeze oportunități regulate care să-ți permită să menții legătura cu colegii. Dacă ei nu fac asta, atunci creează tu acest oportunități.
-
Întâlnirile personalului trebuie ținute cu regularitate și acum – chiar dacă se vor face printr-o platformă online de conferințe – pentru a menține personalul conectat.
-
În timpul acestor întâlniri, ar trebui alocat și un timp dedicat stării de bine și sănătății emoționale a profesorilor.
-
Grupurile mai mici, cum ar fi echipele de predare sau comunitățile de învățare specifice unei materii pot oferi chiar mai mult suport.
-
Dacă nu primești suportul de care ai nevoie, caută printre platformele ca Twitter sau Facebook un grup care te poate susține.
-
Articolul acesta oferă o privire mai atentă la starea de bine a profesorului: Cum să susții nevoile de suport emoțional ale profesorilor** .
**https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_support_teachers_emotional_needs_right_now – How to Support Teachers’ Emotional Needs Right Now
Designul instruirii
4. Colaborarea profesorilor este chiar și mai importantă
Este mai ușor să te confrunți cu provocările învățării online atunci când lucrezi împreună cu ceilalți. “Deoarece încercăm cu toții să-i cunoaștem mai bine pe acești elevi,” spune Kitchen, “trebuie să lucrăm împreună ca să facem asta.” Asta înseamnă să lucrăm îndeaproape cu specialiștii pentru a ne asigura că lecțiile și materialele noastre acoperă nevoile tuturor elevilor, lucrând în parteneriat cu alții din aria noastră de conținut pentru a planifica instruirea, pentru a lucra împreună în proiecte integrate (cross-curricular), și împărțind între profesori, în echipă, acele lucruri de care au nevoie toți elevii (cum ar fi instruirea pentru utilizarea tehnologiei) sau pentru a ridica nivelul în așa fel încât elevii să nu facă aceleași lecții, din nou și din nou și noi să nu ne duplicăm munca.
Din fericire, colaborarea online poate fi chiar mai ușoară decât atunci când toți predăm într-o clădire fizică. “Acest mediu virtual ne-a furnizat oportunitatea de a sparge pereții, de a sparge aceste compartimente,” a spus Kitchen. “Orarele noastre și constrângerile de timp pe care le-am fi avut se vor termina. Am putea avea oportunitatea de a fi parteneri cu oameni pentru care înainte nu am fi avut timpul și spațiul pentru a putea face asta.”
5. Timpul de “față-în-față” ar trebui utilizat pentru învățarea activă.
Instruirea online este făcută în mare pentru o instruire asincronă, în care elevii pot accesa materialele oricând. Acesta este cazul ideal, deoarece să ceri prezența la instruirea sincronă îi pune pe unii elevi într-un imediat dezavantaj dacă nu au acasă același acces la tehnologie, un serviciu de internet de încredere sau un orar flexibil.
Dar probabil că, la un moment dat, tu vei oferi elevilor și oportunități față-în-față sau sincrone și, o modalitate de a le face să se desfășoare mai ușor (pentru varianta sincron online) este să-i pui pe elevi să se întâlnească în grupuri mici. Deoarece este aproape imposibil să aranjezi ca 30 de elevi să participe odată la o sesiune online, numind patru-cinci elevi care să se întâlnească în grup este mult mai ușor. Kitchen preferă o variantă intitulată ”focuri de tabără”, care sunt grupuri permanente de aproximativ patru elevi care stau împreună pentru perioade de timp relativ lungi. Acest aranjament permite elevilor să ajungă să se cunoască unii pe alții și să se stabilească o relație de mai mare încredere între ei. Elevii pot fi re-aranjați pentru alte activități, pentru a obține mai multă varietate, dar grupurile tip ”foc de tabără” vor furniza o bază stabilă de-a lungul perioadei de școală.
Deci, ce tip de activități de instruire ar trebui utilizate pentru aceste formare diferite?
Kitchen spune că cel mai bine funcționează să păstrezi instruirea directă – lucruri cum sunt scurte filme video, lecturi și citirea diverselor materiale în forma asincronă, utilizând verificări ale înțelegerii cum sunt întrebările incorporate sau ”biletele de ieșire”.
Poți utiliza întâlnirile sincrone pentru o muncă interactivă, mai angajantă. “Dacă vrem ca elevii să vină la sesiuni, dacă vrem ca ei să știe că merită să-și petreacă timpul acolo”, explică Kitchen, “trebuie să fie realmente ceva activ și angajant pentru ei. Ori de câte ori ei pot lucra cu materia, o pot caracteriza, clasifica, organiza și pot împărtăși gânduri despre ea, pot participa la discuții – toate acestea sunt lucruri grozave care se pot face în grupuri mici.”
Strategiile pentru grupurile mici pe care le recomandă cu tărie sunt:
-
Metoda ”mozaic (jigsaw) , unde elevii formează un grup de experți pentru o porțiune de materie, care apoi predau conținutul altor elevi.
– https://www.cultofpedagogy.com/jigsaw-teaching-strategy/ – 4 Lucruri pe care nu le știi despre Metoda Jigsaw
-
Strategiile de discuție adaptate pentru mediul virtual (online)
https://www.cultofpedagogy.com/speaking-listening-techniques/ – Marea listă a strategiilor de discuție cu clasa
-
Utilizarea celor mai bune practici pentru învățarea cooperativă /colaborativă
https://www.cultofpedagogy.com/making-cooperative-learning-work-better/ – Învățarea cooperativă funcționează mai bine
-
Rutinele de gândire ale Proiect Zero – https://pz.harvard.edu/thinking-routines – Rutine de gândire – lada cu unelte Project Zero
-
Gamestorming (jocuri de gândire) și alte protocoale inspirate din business, unde elevii adoptă pe rând roluri de clienți/ stakeholders (actori sociali).
https://wakelet.com/wake/83c72b14-da66-4516-b3ec-26b26e8a5c31 – Strategii de angajare activă
6. Conținutul trebuie simplificat și predat mai lent
Instruirea online nu este propice pentru acoperirea unor mari cantități de conținut, așa că trebuie să alegeți cu înțelepciune, predând cele mai importante lucruri, într-un ritm mai lent. Pentru a face acest alegeri, Kitchen recomandă să vă puneți următoarele întrebări cheie:
-
Ce are efect asupra elevilor? Ce are durabilitate? Ce cunoaștere este esențială?
-
Ce cunoștințe și abilități au nevoie să acumuleze elevii înainte de a trece la clasa următoare?
-
Ce practici pot și accentuate deoarece sunt transferabile pentru mai multe arii de conținut? Abilitățile cum sunt analizarea, construirea de argumente, construirea unei baze solide de cunoaștere prin texte și vorbire – toate pot fi predare în multe arii de materie.
-
Ce unelte servesc unor scopuri multiple? Învățându-i pe elevi să folosească Padlet, de exemple, le dă oportunitatea de a utiliza unelte audio, desenul, scrierea și materiale video. De asemenea funcționează și uneltele non-digitale. Elevii pot folosi lucrurile pe care le găsesc în casă, cum ar fi tuburile de carton de la hârtia igienică, pentru a îndeplini anumite sarcini, pe care le trimit apoi sub formă de fotografie.
7. Instrucțiunile trebuie să fie ușor de găsit, explicite și multi-modale.
Deoarece tu nu te afli în aceeași încăpere cu elevii, instrucțiunile tale trebuie să funcționeze mult mai bine decât atunci când te afli într-o clasă fizică.
-
Furnizează instrucțiunile într-o locație și la o oră constante. Acest sfat a fost deja dat la capitolul cu părinții, dar merită repetat aici, prin prisma conceperii instruirii: Stabilește lecțiile astfel încât elevii să știe unde găsesc instrucțiunile de fiecare dată.
-
Formulează instrucțiunile explicit. Citește-le și recitește-le ca să te asiguri că sunt cât mai clare posibil. Aplică metoda ”dogfooding” cu regularitate pentru a depista zonele cu probleme.
– https://www.cultofpedagogy.com/dogfooding/ – Dogfooding: Cât de des faci tu însuți temele pe care le dai elevilor?
-
Oferă instrucțiunile multi-modal. Dacă este posibil, furnizează instrucțiunile pentru teme atât în scris cât și într-un video, pentru ca elevii să poată alege varianta care funcționează cel mai bine pentru ei. Ai putea de asemenea să le oferi o întâlnire sincron zilnic, sau săptămânal; ceea ce este grozav la organizarea acestora online este că tu poți chiar preda mai multe secțiuni pe zi, la aceeași clasă, elevii nu mai sunt restricționați la durata orelor și pot participa la orice întâlnire care funcționează cel mai bine pentru ei. (iar sesiunile pot fi și înregistrate, fiind accesibile pentru elevi ulterior, indiferent de timp, n.n.).
P.S. Una din cele mai bune opțiuni pentru a oferi instruirea multi-modal și pentru a crea oportunitatea ca elevii să aibă oricând acces la lecții înregistrate, este oferită de platforma Livresq, creată de Ascendis, care pune la dispoziția profesorilor câteva șabloane în care-și pot crea cursuri interactive, oferă cursuri de formare sau instrucțiuni pentru a învăța cum pot face asta, precum și o platformă care să le găzduiască cursurile gata create. Mulți profesori au utilizat deja platforma, astfel încât în librăria de cursuri Livresq – sunt deja 2.400 de lecții, accesibile oricărei persoane care-și creează un cont. Și, în fiecare zi, profesorii adaugă alte lecții în această bibliotecă de cursuri online. De ce nu te-ai număra și tu printre acești creatori de conținut online, ajutându-ți nu numai elevii ci și pe alți profesori și elevi 🙂
– https://library.livresq.com/
8. Practicile tradiționale de notare trebuie să cedeze locul feedback-ului
“În timpul predării la distanță de urgență am văzut că fiecare dintre noi am avut cerințe diferite despre cu notare sau fără notare, despre a-i trece sau a-i pica pe elevi,” spune Kitchen. “Acest mediu trebuie susținut în întregime prin comunicare și conexiune. Dacă primesc o notă maximă, sau un 9 sau un 6, asta nu îmi spune neapărat la fel de mult cât un feedback verbal sau scris că eu mă descurc bine sau nu și unde aș putea să îmbunătățesc.”
Așa că atunci când predai de la distanță, pune accentul pe feedback-ul formativ în timp ce elevii lucrează la teme și însărcinări, în loc să le dai pur și simplu note la sfârșit.
-
Majoritate platformelor de management al învățării, cum este Google Classroom, au funcțiuni incluse pentru furnizarea de feedback. Utilizați-le ca metoda voastră primară.
-
Uneltele ca Floop oferă alte căi pentru a oferi feedback punctual și pot fi bune în special pentru matematică.
-
Feedback-ul trebuie să fie frecvent și specific. Gândiți-vă la unele din metodele propuse de Matthew Johnson în Flash Feedback.
– https://www.cultofpedagogy.com/flash-feedback/ – Flash Feedback: Cum să furnizezi mai mult feedback semnificativ în mai puțin timp
– https://creeracord.com/2020/05/12/rolul-esential-al-feedback-ului-in-invatarea-online/
-
Pune la dispoziția elevilor și părinților o cale prin care ei îți pot furniza, de asemenea, feedback asupra însărcinărilor.
9. Evaluările sumative ar trebui să se concentreze pe creație.
În învățarea online, spune Kitchen, ”există atât de multe modalități prin care elevii pot trișa, așa că, dacă le vom da doar un simplu test sau chestionar, le este realmente ușor să caute acea informație.”
O soluție foarte bună la această problemă este să-i pui pe elevi să creeze lucruri*** Acestea pot fi filme video, interviuri audio, artă fizică sau digitală, compuneri scrise, benzi desenate și așa mai departe. ”E mult mai dificil să trișezi atunci când trebuie să creezi sau să faci ceva. Iar asta integrează de asemenea mai multe arii tematice și le ridică, toată acea învățare se include în creația pe care o vor face.”
*** https://www.cultofpedagogy.com/higher-order/ – Este cu adevărat această însărcinare una de ordin superior?
-
Pentru evaluare, utilizează o rubrică detaliată care evidențiază obiectivele de învățare pe care trebuie să le demonstreze produsul final. O rubrică cu un singur punct funcționează bine pentru asta.
– https://www.cultofpedagogy.com/single-point-rubric/
https://creeracord.com/2020/06/25/proiecteaza-invers-elementele-de-baza-ale-backward-design/
-
Pentru a-i ajuta pe elevi să descopere uneltele cu care vor lucra, lista de unelte de mai jos este organizată după tipul de produs pe care îl creează fiecare.
https://padlet.com/mkitch/studentproducts
O altă sursă foarte bună este Ghidul profesorului pentru tehnologie:
-
Atunci când dezvolți o însărcinare, în loc să te concentrezi pe produsul final, începe prin a clarifica ce dorești tu să facă elevii cu acel produs. Această listă a lui Bill Ferriter explorează diferențele:
CE VREI SĂ FACĂ ELEVII CU TEHNOLOGIA?
Răspunsuri greșite |
Răspunsuri corecte |
|
|
”Tehnologia este o unealtă, nu rezultatul învățării” – Bill Ferriter
Ce rămâne la fel
Nu este totul diferit în învățarea online. Unele aspecte ale bunei predări cu siguranță trebuie să rămână la fel.
-
O comunicare clară și consistentă
-
Crearea unor ritualuri și rutine explicite și constante
-
Utilizarea strategiilor de instruire bazate pe cercetare
-
Determinarea necesității de a utiliza unelte digitale sau non-digitale pentru o însărcinare
-
Concentrarea pe învățare autentică, unde sunt create produse autentice iar elevii au o voce și pot alege însărcinările.
Mediul de predare poate că nu este același cu cel cu care eram obișnuiți, dar este important să ne amintim că buna predare este totuși bună predare. ”Toate aceste lucruri pe care le cunoaștem sunt realmente practici bune, care pot fi făcute și virtual,” spune Kitchen “Poate doar arată un pic diferit.”
Puteți găsi mai multe materiale și idei pe site-ul lui Melanie Kitchen – creativecuriosity.org
Sursa articolului: https://www.cultofpedagogy.com/9-ways-online-teaching/
Pingback: 9 Moduri în care predarea online trebuie să fie diferită față de predarea față-în-față — Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate | Mon site officiel / My official website