O nouă cultură a învățării

O NOUĂ CULTURĂ A ÎNVĂȚĂRII

– Cultivând imaginația într-o lume în continuă schimbare –

de Douglas Thomas și John Seely Brown

(carte în serial)

Learning-Community-Academics1. Arcul vieții în învățare.

Când oamenii se gândesc la învățare, de obicei se gândesc la școală. Și când oamenii se gândesc la școli, de obicei se gândesc la profesori.

În această carte, vom avea o altă abordare. În viziunea noastră, modul de învățare care va defini secolul XXI nu are loc în săli de clasă – cel puțin nu în sălile de clasă pe care le cunoaștem acum.

Mai curând, procesul de învățare se petrece peste tot, în jurul nostru și el este puternic.

Noi numim acest fenomen „noua cultură a învățării”, și este bazată pe o simplă întrebare:

– Ce se întâmplă cu învățarea când se mută de la structura stabilă a secolului XX la infrastructura fluidă a secolului XXI, unde o nouă tehnologie este creată constant, răspunzând schimbării?

Răspunsul este surprinzător de simplu.

În mod ironic, ritmul neobosit al schimbării care este responsabil de dezechilibrul pe care îl resimțim este totodată și cea mai mare speranță a noastră. O infrastructură digitală conectată, în creștere, amplifică abilitatea noastră de a avea acces la utilizarea unor resurse aproape nelimitate și este totodată, un instrument incredibil care ne conectează unii cu alții.

Totuși, modul de învățare care se petrece ca rezultat arată atât de diferit de cel descris de teoreticienii pedagogiei încât este, esențial, invizibil.

learnin-comAcest nou tip de învățare este un fenomen cultural, care stă la baza experiențelor unui mare număr de oameni și le afectează viață în mii de feluri. Are loc fără cărți, fără profesori și fără săli de clasă, și necesită medii definite, acordând totuși o libertate nelimitată în cadrul granițelor acestora.

Această dinamică familiară structurează, de fapt, toate noțiunile noastre contemporane de joc (acțiune), jocuri și imaginație. Jocul-acțiune poate fi definit ca tensiunea dintre regulile jocului și libertatea individului de a acționa în cadrul acestor reguli. Dar când jocul se petrece într-un mediu de învățare – similar cu fenomenele dintr-un mediu de cultură Petri (biologie) – se creează un context în care informația, ideile și pasiunile cresc. Instrumente puternice pentru acest tip de învățare există deja în lumea din jurul nostru și au devenit parte din viața noastră de zi cu zi – gândiți-vă la Wikipedia, Facebook, YouTube și jocurile online, ca să numim numai câteva.

Noua cultură a învățării ne permite să recunoaștem, să putem stăpâni și instituționaliza aceste idei.

De asemenea, cere o schimbare a modului nostru (tradițional) de a gândi învățarea. Deși mare parte din această nouă învățare se petrece în afara spațiilor destinate tradițional învățării, nu afirmăm că actuala structură a claselor a devenit total depășită și că acest mod de formare nu mai contează.

Scopul nostru este chiar contrar. Credem că această nouă cultură a învățării poate contribui la creșterea eficienței formării în aproape toate aspectele educației și în fiecare etapă de viață.

Este esența a ceea ce noi gândim a fi un „arc al vieții” în formare, care cuprinde acele activități ale vieții noastre care contribuie continuu la învățare, creștere și explorare.

Jocul, întrebările – și poate cel mai important – imaginația stau chiar în centrul vital al acestui „arc al vieții” în formare.

SONY DSC

SONY DSC

Copiii, de exemplu, îmbrățișează jocul ca parte centrală a modului în care experimentează mediul din jur, și ei învață întrebând lumea în diferite feluri – este una din principalele căi prin care ajung să o cunoască. Gândiți-vă la modul în care înflorește imaginația copiilor când descoperă jocul de-a „De ce?” – și jocul poate continua.

Pentru un copil, motivele de distracție, bucurie sunt nelimitate. Principiile chestionării și jocului pot servi ca definiție pentru învățarea continuă, de-a lungul vieții (arc-of-life-learning), și ele au un efect extraordinar și rezonează cu modurile în care se petrece învățarea în prezent.

Deci, de ce fel de structuri, cadre am avea nevoie pentru ca învățarea să aibă sens într-o lume în continuă mișcare?

Noua cultură a învățării cuprinde de fapt două elemente.

Primul este o rețea uriașă de informații care furnizează acces aproape nelimitat la resurse de învățare în orice domeniu.

Cea de a doua este un mediu conectat și structurat care permite unui număr nelimitat de „agenți” să creeze (construiască) și experimenteze cu resursele aflate în cadrul acestor granițe.

Motivele pentru care am dat greș în a asimila aceste noțiuni este faptul că nici una dintre acestea, singură, nu poate contribui la eficiența învățării. Doar combinația dintre aceste două elemente și interacțiunea dintre ele (poate) face noua cultură a învățării atât de puternică.

Una din metaforele pe care le-am adoptat pentru a descrie acest proces este cultivarea.

Green communityUn fermier, de exemplu, ia resursele aproape nelimitate ale luminii soarelui, apei, vântului, pământului și biologiei și le consolidează într-un mediu mărginit și structurat cum este o gradină sau o fermă.

Noi vedem noua cultură a învățării ca pe un proces similar, cultivând minți în loc de plante sau pomi.

Poveștile pe care le vom furniza în paginile următoare arată cum această nouă cultură a învățării este întrețesută cu societatea și modul nostru de viață; într-adevăr transpare în tot ceea ce facem. Ele (poveștile) de asemenea ilustrează cum instrumentele de învățare în acest nou mediu fac vechiul mod de învățare și sistemul școlar mult mai puțin eficient. În fiecare caz aflăm cum chiar acele lucruri care duc la accelerarea schimbării în lume ne dau de asemenea și noi instrumente. Șmecheria este să ne dăm seama cum să stăpânim aceste noi resurse, ceea ce face chestionarea, jocul și imaginația să devină fundamentul în noua noastră cultură a învățării.

Întrebarea este: Cum cultivăm imaginația în secolul XXI?

*****

Acesta este un fragment din best-sellerul publicat în anul 2011 de Douglas Thomas și John Seely Brown – o nouă paradigmă extrem de nouă și provocatoare despre cultura învățării. Este o carte care trebuie citită de orice om interesat de viitorul educației.

Noi am tradus această carte pentru dumneavoastră și o vom putea pune în curând la îndemâna tuturor și în format tipărit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.