Un articol scris de echipa TeachThought
Învățarea bazată pe probleme și învățarea bazată pe proiect furnizează bogate oportunități pentru studenți / elevi de a-și adânci cunoașterea, de a-și lărgi repertoriul de abilități tehnice, și de a-și spori aprecierea pentru uneltele, procesele și strategiile gândirii.
Cu toate acestea, asta nu e suficient pentru a înțelege concepte și principii și a rezolva o anume problemă, care poate fi provocatoare. Rezultatul esențial este să-ți dezvolți și extinzi acele dispoziții ale celor care sunt talentați în rezolvarea de probleme, care pot aplica ceea ce au învățat pe o arie lărgită de provocări – nu numai pe subiectele învățate de obicei în școală, ci și asupra problemelor din comunități, din lumea și din viețile lor.
În timp ce noi suntem interesați de câte răspunsuri știu persoanele, suntem și mai interesați de cum se comportă când nu știu – când sunt confruntați cu probleme de viață să dea răspunsuri pe care nu le știu imediat. Scopul mai larg este să crești performanța în condiții competitive, incitante care cer raționamente strategice, pătrundere, perseverență, creativitate și măiestrie pentru a rezolva probleme complexe.
Pentru a ajunge la această viziune cere internalizarea unor anume dispoziții, predilecții sau Obiceiuri ale Minții.
Care sunt Obiceiurile Minții?
Obiceiurile Minții (Habits of Mind) sunt dispoziții care sunt utilizate intenționat și cu măiestrie de oamenii caracterizați ca fiind inteligenți, de succes atunci când sunt confruntați cu probleme, ale căror soluții nu sunt imediat aparente. Când apelăm la aceste resurse mentale, rezultatele sunt mai puternice, de o calitate mai înaltă și de o mai mare semnificație decât atunci când eșuăm în utilizarea acestor obiceiuri.
Utilizarea Obiceiurilor Minții cere o compoziție de abilități, atitudini, indicii, experiențe trecute și înclinații. Înseamnă că noi dăm mai multă valoare unui tipar de gândire față de altul și de aceea implică să faci alegeri relativ la ce anume obicei trebuie folosit la un moment dat. Include sensibilitatea față de indiciile contextuale într-o situație care este potrivită, ca timp și circumstanțe, pentru utilizarea acelui tipar.
Cere un nivel de măiestrie pentru a continua comportamente eficiente de-a lungul timpului. În fine, conduce indivizii la reflectarea asupra propriei învățări, evaluarea, modificarea și expunerea acesteia la aplicații viitoare. Ea implică setarea pe obiectivul de îmbunătățire a performanței și să fii dedicat unei continue auto-perfecționări.
Deși ar putea fi mai multe, studiile au extras 16 caracteristici ale celor care sunt eficienți în rezolvarea de probleme din mai multe domenii ale vieții. (Costa and Kallick, 2009).
Această listă de caracteristici – Obiceiuri ale Minții – este următoarea:
1. Persistența/ Stăruința
2. Stăpânirea impulsivității
3. Ascultarea cu înțelegere și empatie
4. Gândirea flexibilă
5. Să gândești despre gândire
6. Năzuința spre acuratețe
7. Să examinezi și să pui probleme
8. Aplicarea cunoașterii trecute la noi situații
9. Să gândești și să comunici clar și precis
10. Să strângi date prin toate simțurile
11. Să creezi, imaginezi, inovezi
12.Să răspunzi cu sentimentul de uimire și admirație
13. Să-ți asumi responsabil riscuri
14. Să găsești umorul
15. Să gândești interdependent
16. Să rămâi deschis la învățarea continuă
Sursa: http://www.teachthought.com/pedagogy/what-are-the-habits-of-mind/
Pingback: Cum să faci Proiecte Inovative în interiorul Standardelor și Curriculum-ului | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate
Pingback: 8 Întrebări de reflecție care să-l ajute pe orice elev să gândească despre învățare | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate
Pingback: 9 Moduri în care predarea online trebuie să fie diferită față de predarea față-în-față | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate