Ce sunt Obiceiurile Minții?

Un articol scris de echipa TeachThought

Învățarea bazată pe probleme și învățarea bazată pe proiect furnizează bogate oportunități pentru studenți / elevi de a-și adânci cunoașterea, de a-și lărgi repertoriul de abilități tehnice, și de a-și spori aprecierea pentru uneltele, procesele și strategiile gândirii.

Cu toate acestea, asta nu e suficient pentru a înțelege concepte și principii și a rezolva o anume problemă, care poate fi provocatoare. Rezultatul esențial este să-ți dezvolți și extinzi acele dispoziții ale celor care sunt talentați în rezolvarea de probleme, care pot aplica ceea ce au învățat pe o arie lărgită de provocări – nu numai pe subiectele învățate de obicei în școală, ci și asupra problemelor din comunități, din lumea și din viețile lor.

habits-will-create-either-barriers-or-bridges-to-a-better-future-al-siebert-136-99-13

În timp ce noi suntem interesați de câte răspunsuri știu persoanele, suntem și mai interesați de cum se comportă când nu știu – când sunt confruntați cu probleme de viață să dea răspunsuri pe care nu le știu imediat. Scopul mai larg este să crești performanța în condiții competitive, incitante care cer raționamente strategice, pătrundere, perseverență, creativitate și măiestrie pentru a rezolva probleme complexe.

Pentru a ajunge la această viziune cere internalizarea unor anume dispoziții, predilecții sau Obiceiuri ale Minții.

Care sunt Obiceiurile Minții?

Obiceiurile Minții (Habits of Mind) sunt dispoziții care sunt utilizate intenționat și cu măiestrie de oamenii caracterizați ca fiind inteligenți, de succes atunci când sunt confruntați cu probleme, ale căror soluții nu sunt imediat aparente. Când apelăm la aceste resurse mentale, rezultatele sunt mai puternice, de o calitate mai înaltă și de o mai mare semnificație decât atunci când eșuăm în utilizarea acestor obiceiuri.

hom-picture

Utilizarea Obiceiurilor Minții cere o compoziție de abilități, atitudini, indicii, experiențe trecute și înclinații. Înseamnă că noi dăm mai multă valoare unui tipar de gândire față de altul și de aceea implică să faci alegeri relativ la ce anume obicei trebuie folosit la un moment dat. Include sensibilitatea față de indiciile contextuale într-o situație care este potrivită, ca timp și circumstanțe, pentru utilizarea acelui tipar.

Cere un nivel de măiestrie pentru a continua comportamente eficiente de-a lungul timpului. În fine, conduce indivizii la reflectarea asupra propriei învățări, evaluarea, modificarea și expunerea acesteia la aplicații viitoare. Ea implică setarea pe obiectivul de îmbunătățire a performanței și să fii dedicat unei continue auto-perfecționări.

Deși ar putea fi mai multe, studiile au extras 16 caracteristici ale celor care sunt eficienți în rezolvarea de probleme din mai multe domenii ale vieții. (Costa and Kallick, 2009).

habits-of-mind-pdf-4-638

Această listă de caracteristici – Obiceiuri ale Minții – este următoarea:

1. Persistența/ Stăruința

2. Stăpânirea impulsivității

3. Ascultarea cu înțelegere și empatie

4. Gândirea flexibilă

5. Să gândești despre gândire

6. Năzuința spre acuratețe

7. Să examinezi și să pui probleme

8. Aplicarea cunoașterii trecute la noi situații

9. Să gândești și să comunici clar și precis

10. Să strângi date prin toate simțurile

11. Să creezi, imaginezi, inovezi

12.Să răspunzi cu sentimentul de uimire și admirație

13. Să-ți asumi responsabil riscuri

14. Să găsești umorul

15. Să gândești interdependent

16. Să rămâi deschis la învățarea continuă

habits-of-mind-1

Sursa: http://www.teachthought.com/pedagogy/what-are-the-habits-of-mind/

3 thoughts on “Ce sunt Obiceiurile Minții?

  1. Pingback: Cum să faci Proiecte Inovative în interiorul Standardelor și Curriculum-ului | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: 8 Întrebări de reflecție care să-l ajute pe orice elev să gândească despre învățare | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  3. Pingback: 9 Moduri în care predarea online trebuie să fie diferită față de predarea față-în-față | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.