Îndelunga căutare

A trecut de mult Săptămâna Altfel, în care suntem siguri că cei mai mulți dintre voi s-au bucurat că pot aduce mai multe idei creative, animație și plăcere în ceea ce fac cu copiii în clase, sau în alte feluri de activități educativ-recreative.

Au trecut și Sărbătorile Pascale, care ne-au adus multora bucuria re-conexiunilor, a reluării relațiilor frumoase cu familia și prietenii cu care nu ajungem să ne vedem prea des.

Mulți dintre voi au reintrat în rutina predării, având undeva în minte regretul că nu pot aduce mai multă bucurie și satisfacție în ceea ce fac zi de zi cu copiii. Și suntem siguri că sunt foarte mulți care se întreabă, măcar din când în când ce pot schimba, cum pot aduce în clase interesul și creativitatea, cum îi pot motiva pe copii să învețe, să citească, să fie mai activi, mai disciplinați…. și să fie mai bucuroși că vin la școală să învețe.

copii-carti

Așa cum ați văzut din articolele anterioare, nu sunteți singurii și nu sunteți singuri.

Peste tot în lume, educatori și gânditori în domeniul educației își pun astfel de întrebări, încercând să re-gândească sistemele de învățământ, curriculum, metodologiile, modul de pregătire al cadrelor didactice, mentalități și atitudini.

Și, încet, încet, atunci când cauți cu adevărat răspunsuri la astfel de întrebări apar și răspunsuri, soluții pe care noi, ca formatori și educatori putem să le punem cap la cap și să încercăm să le punem în aplicare. Poate nu dintr-o dată ci pas cu pas.

Printre cei care se preocupă de găsirea unor astfel de răspunsuri ne numărăm și noi. Și astăzi vrem să vorbim puțin despre metodele de predare.

Timp de mulți ani, singuri sau alături de colegii din Consorțiile EDUGATE ș ACORD am dezvoltat și testat metode lucru cu diferite categorii de copii – gifted (superdotați / talentați) sau nu, cu nevoi speciale sau nu.

Și cele mai multe și-au dovedit eficacitatea, doar că marea majoritate se aplică în educația nonformală, care nu este condiționată de constrângerile unei programări rigide, determinată de un curriculum atât de încărcat, cum este cel românesc.

Una din întrebările pe care noi și cei din organizațiile din educația non-formală, cu care colaborăm de mult timp, ne-am pus-o a fost: Cum putem să aducem măcar o parte din metodologiile noastre – interactive, antrenante, care dezvoltă creativitatea și cele opt inteligențe ale copiilor, sunt eficiente și creează motivație – în clase, în predarea de zi cu zi, acolo unde cadrele didactice sunt confruntate cu nevoia de a respecta o programă strictă?

Și, în primul rând, cum putem să-i învățăm pe copii să învețe? Cum le putem dezvolta gândirea?

Așa că am început să testăm o parte din metodologiile noastre și la clasă și rezultatele au fost foarte bune.

Elevi-colaborand-grupuri

Dar, între timp ne-am continuat și cercetările și am descoperit noi metodologii, testate de alți educatori, de-a lungul a mai mult de zece ani, în școli din SUA, Canada, Australia, Japonia și Europa, în cadrul unei serii de proiecte grupate sub genericul „Cultura gândirii”.

Și, ne-am bucurat să descoperim că unele din metodologiile lor sunt similare cu ale noastre.

Vă vom prezenta o parte din aceste metodologii destinate dezvoltării gândirii în cartea-serial „Să faci gândirea vizibilă”.

Și, în această vară vom lansa și primele cursuri destinate celor dintre voi care vor să învețe cum să utilizeze în clasă metode de învățare bazate pe joc, cooperare, cercetare, utilizarea noilor tehnologii, precum și aceste noi metodologii pentru dezvoltarea gândirii, care se pot adapta diferitelor grupe de vârstă și diferitelor materii predate în școală.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.