EU recomandă – Competențele pentru viață – abilitățile de care ai nevoie pentru a face față complexității

Ați văzut în articolele trecute că specialiștii din alte țări vorbesc, și nu doar de acum, de o esențializare a predării, de o învățare orientată spre acele competențe cerute de lumea și societatea actuală, complexă și în continuă schimbare. Uniunea Europeană a lansat recent un alt document orientativ (mulțumesc Dnei Violeta Dascălu pentru postare!) în care sunt descrise competențele de viață considerate esențiale pentru orice absolvent de școală sau universitate. Am căutat varianta în limba română dar, fiind recent emis, încă nu a fost tradus în toate limbile țărilor europene, așa că l-am tradus noi, mai jos.

Și la noi a început să fie recunoscută importanța competențelor transversale și a celor de viață, deși nu s-au făcut prea multe – la nivel de sistem – pentru transformarea lor în obiective clare ale standardelor de învățare. Din păcate în acest moment, standardele noastre reflectă încă mentalitatea parcurgerii materiei programate. Cred că ar fi util să comparăm formularea standardelor noastre cu standardele de învățare din alte țări, care au adoptat mai demult învățarea bazată pe competențele esențiale. Sperăm că măcar acum, în ceas de criză pe toate nivelurile, aceste competențe esențiale să devină și la noi parte a standardelor, parte a cursurilor de pregătire a cadrelor didactice și a parte a predării/învățării – în clase sau online.

1-Abilități-viață-1
Oamenii care dezvoltă anumite competențe personale, sociale și de învățare (continuă) vor fi mai bine pregătiți pentru a se confrunta cu provocările societății de astăzi și pentru a prinde acele oportunități pe care le aduce schimbarea.

Lumea în care trăim se schimbă rapid, iar viața devine din ce în ce mai complexă și plină de incertitudini.

Tehnologiile joacă un rol din ce în ce mai important, în timp ce apar cu rapiditate noi modele de muncă. Angajatorii caută muncitori/ angajați flexibili care își pot dezvolta cu ușurință abilitățile.

Criza COVID-19 a subliniat necesitatea de a te putea adapta unor condiții de lucru, sociale și de învățare noi. Competențele sociale și personale sunt necesare pentru ajustarea la această lume nouă.

Câteodată complexitatea, combinată cu schimbări abrupte, poate fi resimțită ca fiind copleșitoare.

Vestea bună este că există abilități de bază, care pot fi învățate, și pot ajuta individul să facă față complexității și să prospere într-o lume în schimbare.

The Joint Research Center (JRC), în colaborare cu Departamentul pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură al Comisie Europene (EAC), a dezvoltat un cadru unic* care identifică aceste competențe cheie pentru viață.

* https://ec.europa.eu/jrc/en/lifecomp/conceptual-reference-model

LifeComp oferă un ”cadru conceptual al competențelor personale, sociale și de a învăța să înveți care pot ajuta oamenii să devină mai rezilienți și să-și construiască vieți care au valoare și semnificație în sânul unei lumi în continuă schimbare” a spus cercetătorul Ioannis Maghiros de la JRC.

1-Abilități-viață-3

9 Abilități de viață pe care nu le înveți în școală (și pe care probabil ar trebui să le înveți) – Life Advancer

Abilitățile sociale sunt competențe cheie pentru viață

Cadrul LifeComp subliniază importanța abilităților sociale și personale. Scopul acestui cadru este că sistematizeze întărirea acestor competențe prin educație și învățarea de-a lungul vieții.

Conform acestui cadru, acestea sunt cele nouă abilități care îi pot ajuta pe oamenii de toate vârstele să gestioneze provocările și schimbările din viețile lor profesionale și personale:

  1. Auto-controlul: Conștientizarea și managementul emoțiilor, gândurilor și comportamentelor

  2. Flexibilitatea: Abilitatea de a gestiona tranzițiile și nesiguranța și de a face față dificultăților/ provocărilor

  3. Starea de bine: Să urmărești satisfacția vieții, să ai grijă de sănătatea fizică, mentală și socială și să adopți un stil de viață sustenabil

  4. Empatia: Să înțelegi emoțiile, experiențele și valorile unei alte persoane și să furnizezi răspunsuri adecvate.

  5. Comunicarea: Să utilizezi strategii de comunicare relevante, coduri și unelte specifice domeniului, în funcție de context și de conținut

  6. Colaborarea: Să te angajezi în activități de grup și de echipă, recunoscându-i și respectându-i pe ceilalți

  7. Mentalitatea de creștere: Credința în potențialul tău și al altora de a învăța și progresa continuu

  8. Gândirea critică: Evaluarea informației și argumentelor pentru a susține concluzii raționale și pentru a dezvolta soluții inovative

  9. Gestionarea învățării: Planificarea, organizarea, monitorizarea și re-evaluarea propriei învățări

1-Abilități-viață-2

Competențele de viață pot fi educate

Competențele LifeComp sunt educabile. Ele pot fi învățate prin educație formală, non-formală sau informală. .

Este posibil să înveți pe cineva să fie o persoană care gândește critic, să-și controleze emoțiile sau să devină mai empatic față de alții. Aceste abilități sunt fundamentale pentru a oamenii să poată să-și determina cariera și pentru propria lor bunăstare” explică Ioannis.

Cercetătorii speră ca formalizarea abilităților în cadrul unui cadru clar va încuraja școlile și profesorii să dedice mai mult timp pentru ele în programele de învățare.

1-Abilități-viață-4

Context

În May 2018, Consiliul European a adoptat o recomandarea dezvoltată a cadrului pentru competențele de bază – Recommendation on Key Competences for Lifelong Learning** – pentru a promova mai mult dezvoltarea competențelor cheie în Uniunea Europeană.

** https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/council-recommendation-on-key-competences-for-lifelong-learning_en

Recomandarea descria opt competențe cheie care erau considerate fundamentale pentru obținerea satisfacției personale, pentru propria dezvoltare și pentru a rămâne o resursă angajabilă – competențe care sunt de asemenea esențiale pentru incluziunea socială și pentru participarea noastră civică în societate.

Cadrul LifeComp este construit pe acestă recomandare și pe munca anterioară a JRC pentru Cadrul Competențelor Digitale (Digital Competence Framework – DigComp), Cadrul Competențelor antreprenoriale (Entrepreneurship Competence Framework – EntreComp), și respectivele ghiduri ale utilizatorilor: DigComp into Action, și EntreComp into action.

https://ec.europa.eu/jrc/en/digcomp

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/digcomp-action-get-inspired-make-it-happen-user-guide-european-digital-competence-framework

https://ec.europa.eu/jrc/en/entrecomp

https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/entrecomp-action-get-inspired-make-it-happen-user-guide-european-entrepreneurship-competence

Plecând de la Cadrul conceptual al LifeComp, JRC va analiza mai departe cum poate fi pus acesta în practică, concentrându-se, de exemplu pe dezvoltarea de ghiduri pentru profesori.

Sursa: https://ec.europa.eu/jrc/en/news/competences-life-skills-you-need-cope-complexity?

1-Abilități-viață-5
P.S. – Iată și o sursă de materiale gratuite în limba engleză pentru educarea acestor abilități

https://www.teachstarter.com/au/blog/celebrating-life-skills-for-kids-free-teaching-resource/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.