Reziliența

REZILIENȚA este definită ca abilitatea individului de a se adapta corect la stres și adversitate – greutăți, necazuri, nenorociri, amenințări etc.

japan-resilienceStresul și adversitatea pot apare în mediul familiei, în relatiile cu alții, la locul de muncă, pot fi consecința unor probleme financiare sau al unor probleme de sănătate, printre altele.

Indivizii demonstrează reziliență când pot face față experiențelor dificile și pot trece cu ușurință peste ele. Reziliența nu este o abilitate rar întâlnită; în realitate poate fi găsită la multi indivizi și poate fi învățată sau dezvoltată, practic, de oricine.

Recent, s-au descoperit și dovezi care arată că reziliența indică și capacitatea de a face față într-un declin rapid al stării de sănătate, chiar dacă aparent persoana pare să se simtă mai rău.

rezilienta-02Reziliența trebuie luată în considerare ca un proces, mai curând decât ca o trăsătură pe care o ai sau nu.

Există și o concepție greșită, conform căreia, oamenii rezilienți (rezistenți la stres și adversitate) nu experimentează emoții sau gânduri negative și sunt optimiști în orice situație. Contrar acestei concepții greșite, realitatea demonstrează că reziliența poate fi demonstrată de indivizi care, deși sunt afectați de stres, adversități, ei pot depăși situațiile dificile și “naviga” cu relativă ușurință, găsind cea mai bună cale printre obstacolele apărute în momente de criză, utilizând metode eficiente de rezolvare. Cu alte cuvinte, oamenii care demonstrează reziliență sunt cei cu o capacitate emoțională pozitivă; ei sunt capabili să contra-balanseze emoțiile negative cu strategii, soluții adecvate și emoții pozitive.

Reziliența poate fi mai bine înțeleasă ca proces. De multe ori se presupune că reziliența este o trăsătură (moștenită) a unui individ, o idee care se referă în mod tipic la “rezistență”.

Cei mai multi cercetători arată acum că reziliența este un rezultat obținut de acei indivizi capabili să interacționeze cu mediul în care trăiesc și un proces care, fie promovează starea de bine, fie îi protejează împotriva influenței covârșitoare a unor factori de risc.

Acest proces poate fi bazat pe o strategie de dezvoltare individuală sau poate fi dezvoltat în cadrul unor familii, școli, colective de muncă, comunități și prin politici sociale care fac posibilă apariția acestei reziliențe a individului / indivizilor.

În aces sens “reziliența” apare când există mai mulți factori protectivi.

Acești factori joacă un rol din ce în ce mai mare astăzi, deoarece atât copiii cât și adulții sunt mai expuși la factori de risc cumulativi.

Te interesează această temă? Dacă da, așteptăm comentariile și ideile tale.

rezilienta-01

One thought on “Reziliența

  1. Mi-ar plăcea să stiu ce fel de activități concrete se pot desfășura, în vederea dezvoltării rezilientei la copii.
    Cu cât mai devreme vor invata sa-si gestioneze emoțiile negative, stresul, cu atât mai bine pentru ei si pentru cei din jurul lor.
    Consider că rezilienta este un pasaport spre o viață armonioasa intr-o lume, o viata atât de tumultuoasa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.