Utilizarea Tehnicii Mozaic de învățare colaborativă – Ghid și model de lecție

A trecut Ziua Copiilor – sperăm că ați petrecut cu toții, alături de elevii și copiii voștri, o zi minunată, în ciuda ploii care probabil a stricat o parte din planuri.

Astăzi ne întoarcem la tema primită de la colega din Constanța, la educația într-o clasă cu copii cu nevoie diverse și la seria de articole despre DI – Instruirea diferențiată, abordând în primul rând Strategia utilizării Tehnicii Mozaic.

Materialele de mai jos – Ghidul și unul din planurile de lecție – sunt publicate în site-ul Read Write Think (Citește, Scrie, Gândește) – o sursă extraordinară de materiale pentru educatorii de toate nivelurile, un site înființat și susținut de ILA – Asociația Internațională de Educație, Consiliul Național al Profesorilor de Engleză (SUA) și finanțat de Fundația Verizon.

Jigsaw-Activity-2

Ghidul de Strategie pentru Tehnica Mozaic (jigsaw)

În acest Ghid de strategie, vei învăța cum să organizezi studenții și textele pentru a permite acea învățare care întrunește nevoile diverse ale elevilor, dar menține grupurile de studenți flexibile.

Baza de cercetare

Cercetarea* care a dat la origini credibilitatea abordării mozaic – crearea de grupuri eterogene de elevi, cufundându-i în noi grupuri pentru a deveni experți într-o temă și apoi readucându-i în grupurile inițiale (sau în lucrul cu întreaga clasă, n.n.) – și-a reclamat valoarea ca un mijloc de a crea o interdependență pozitivă în clasă și pentru îmbunătățirea atitudinii elevilor față de școală și unul față de celălalt (p. 92).

Structura pe care o furnizează se pretează în mod natural pentru instrucția diferențiată. Deoarece experiențele de învățare pot fi diferențiate pe baza conținutului bazat pe pregătirea și interesele elevilor, tehnica mozaic permite elevilor să învețe dintr-un text care este potrivit cu interesele lor și cu nivelul independent de abilități de citire în timp ce de asemenea învață de la colegii lor, care au lucrat cu un text care le este potrivit.

* Aronson, Elliot, and Shelley Patnoe. The Jigsaw Classroom: Building Cooperation in the Classroom. 2nd ed. New York: Longman, 1997.

Jigsaw-Activity-5

Strategia în practică

Ca și cu orice proces de învățare având independența și interdependența ca și obiective, utilizarea eficientă a tehnicii mozaic începe cu exemplificarea profesorului. Explică elevilor că ei vor lucra în diferite grupuri colaborative pentru a învăța conținutul: un grup mozaic sau inițial (grupul clasei), compus din elevi care au citit diferite texte și un grup expert în care toți au citit același text.

 • Apoi, cu o bucată de text potrivit cu grupul tău de elevi, citește și gândește cu voce tare ca și cum ai lucra într-un grup expert, concentrându-te pe procese de gândire cum ar fi:

  • Cum pot să prezint ideile acestea cu propriile mele vorbe?

  • Ce conexiuni văd între acest material și lucrurile pe care deja le-am învățat, sau din propria mea viață?

  • Cum voi povesti membrilor din grupul meu mozaic, sau grupului inițial (clasa) despre acest material?

 • Pentru a-i pregăti pe elevi pentru întoarcerea la grupul lor inițial, sau mozaic, demonstrează gândirea pe care o pot utiliza pentru a-și monitoriza performanța acolo:

  • Ceea ce spun eu îi ajută pe ceilalți să învețe materialul?

  • Oamenii înțeleg ceea ce spun și fac conexiuni între ceea ce citesc ei și ce am citit eu?

 • Bazat pe cunoașterea ta asupra elevilor din clasă, organizează un set de texte pe care elevii îl vor citi în grupurile lor de experți și vor raporta în grupurile lor inițiale. Ai putea dori să găsești texte care să se completeze unul pe altul, dar oferă provocări variate în dificultate. Ar putea fi util să strângi un set de texte care oferă vederi contrastante asupra aceleiași teme. Sau, obiectivele tale de învățare te-ar putea conduce la selectarea unui text care oferă informații ale fațetelor variate ale unui concept care va deveni clar numai atunci când elevii vor veni împreună în grupurile inițiale după ce au lucrat în grupurile de experți (cum ar fi trei cărți, fiecare despre una din stările materiei).

 • Organizează elevii în grupurile lor inițiale, sau mozaic și împărtășește cu ei obiectivul de învățare sau întrebarea călăuzitoarea pentru lecție. Amintește-le despre exemplificarea pe care au văzut-o.

 • Reorganizează elevii în grupurile lor de experți. Ai putea găsi util să utilizezi numere pentru grupurile inițiale și litere pentru grupurile de experți (elevul 3B, de exemplu, va citi textul B cu un grup de elevi și apoi va raporta înapoi la grupul 3, unde elevii au citit textele A, C, D și E). Elevii din grupul expert ar trebui să citească textul și să se asigure că toți au o înțelegere suficient de bună pentru a o împărtăși în grupurile lor inițiale. Ar putea fi o bună idee pentru elevi să producă rezumate scrise sau o scurtă listă de idei pe care planifică să o ia înapoi în grupul inițial.

 • De-a lungul procesului mozaic, circulă prin clasă și observă grupurile în timp ce ei citesc și discută. Când bagi de seamă că au dificultăți, încearcă să pui responsabilitatea găsirii unei soluții înapoi pe umerii elevilor pentru a crește beneficiile colaborative ale mozaicului.

 • Re-convoacă grupurile inițiale (mozaic) și cere elevilor să-și împărtășească expertiza unul cu altul. Elevii ar trebui să scrie (sau povestească, în cazul elevilor mici, n.n.) despre felul în care cunoașterea lor de experți s-a schimbat ascultându-și colegii.

Sursa: http://www.readwritethink.org/professional-development/strategy-guides/using-jigsaw-cooperative-learning-30599.html

Jigsaw-Activity-1
Iată și un exemplu de model de lecție, care se poate utiliza de la clasele a 3-a până la a 6-a

Folclorul American: Studiul caracterelor în tehnica mozaic

Grupuri de elevi citesc și discută povești din folclorul american, fiecare grup citind o poveste diferită. Utilizând Strategia mozaic, grupurile compară trăsăturile caracterelor și punctele principale ale subiectelor poveștilor. Se utilizează o selecție variată a poveștilor din folclorul american, care este adaptabilă oricărui set de texte.

Jigsaw-Activity-3

Prezentare generală

Grupurile colaborative vor citi o varietate de povești fantastice americane, apoi vor raporta elementele poveștii lor întregii clase. Elevii vor adăuga informațiile povestirii la o matrice colaborativă a întregii clase a studiului caracterelor. Într-o activitatea în scris, elevii compară două caractere, la alegerea lor. Susținerea pentru cei care învață limba engleză este incorporată într-un proces colaborativ ghidat, în timp ce conținutul poveștilor se adaugă la cunoașterea elevilor despre cultura și istoria americană. Poveștile utilizate în lecție includ caractere bine cunoscute și altele mai puțin cunoscute. Procesul lecției este aplicabil la orice set de texte înrudite.

Jigsaw-Activity-6

Resurse caracteristice

Fișa pentru discuția de grup**: elevii utilizează această fișă în cadrul grupurilor lor pentru a-și planifica și înțelege rolurile.

** http://www.readwritethink.org/files/resources/lesson-docs/TallTaleGroupWS.pdf

Matricea studiului caracterelor (model)***: această matrice este utilizată ca un exemplu care să fie reprodus pentru discuția și studiul cu întreaga clasă.

*** http://www.readwritethink.org/files/resources/lesson-docs/SampleCharacterMatrix.pdf

Jigsaw-Activity-8

De la teorie la practică

Prin studiul ei despre poveștile folclorice tradiționale, Robin Melo a desoperit că ”… spunerea textelor tradiționale în medii educaționale îmbogățește viața lingvistică a elevilor. Această îmbogățire, la rândul ei, poate influența discuțiile din clasă și dezvoltarea abilităților lingvistice. Poveștile pot furniza de asemenea elevilor lentile culturale lărgite, cu ajutorul cărora pot explora lumea. De aceea, educatorii sunt încurajați să utilizeze poveștile ca modele pentru predarea abilităților de învățare, încurajând gândirea critică și reflecția, prezentând de asemenea perspective multiculturale și echitabile.

În această lecție colaborativă, o tehnică modificată a mozaicului este utilizată în lecții de literatură în care elevii compară caractere și elementele principale ale poveștilor folclorice.

Sursa: http://www.readwritethink.org/classroom-resources/lesson-plans/american-folklore-jigsaw-character-30524.html

Jigsaw-Activity-9

PS – La prima publicare am uitat câteva elemente importante:

 1. Autoarea acestui plan de lecție este Renee Gularte din Magalia, California
 2. Pentru însușirea deplină a acestei tehnici de către elevi, ea recomandă utilizarea ei în minim șase lecții de câte 50 de minute.

Notă 1: Am utilizat și noi poveștile tradiționale românești și nuvele cunoscute în mai multe tipuri de programe (de tabără, extra-curriculare sau combinate) și rezultatele au fost excelente. Vă recomandăm și noi cu căldură această tehnică. Ea poate suferi variații, în funcție de vârstă și obiectivele educaționale. Doar imaginația voastră e limita!

Notă 2: Noi vom traduce cele două fișe pentru cei care doresc să lucreze pe această tehnică. Întrucât nu putem introduce în formatul acestui articol atașamente cu documente text sau PDF, îi rugăm pe cei interesați să ne comunice la adresa: rodica_barbuta@yahoo.com, adresele de mail la care vă putem trimite traducerile fișelor.

4 thoughts on “Utilizarea Tehnicii Mozaic de învățare colaborativă – Ghid și model de lecție

 1. Pingback: 9 Moduri în care predarea online trebuie să fie diferită față de predarea față-în-față | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

 2. Pingback: 4 Legi ale învățării (și cum să le urmăm) | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.