Povestea lui Allen – O noua cultura a invatarii (3)

Cultivând imaginația într-o lume în continuă schimbare

-carte în serial-

Căutând eroarea pe Google

În nordul statului California, Allen are o mică afacere, ca freelancer, scriind coduri pentru computere. El stăpânește fluent aproape toate programele de bază și poate programa o largă serie de funcțiuni.

De asemenea, el nu are nici o pregătire formală în programare, în afara unei diplome în știința computerelor obținută acum aproape 50 de ani.

Cunoașterea și abilitățile lui Allen au fost dezvoltate în două moduri: în primul rând prin experimentarea cu diverse limbaje, programe și compilații; în al doilea rând, făcând greșeli.

Cea de a doua parte s-a dovedit cea mai instructivă, dar nu pentru motivele la care oricine se poate gândi. Codurile pentru computer furnizează o flexibilitate de design aproape infinită, în denumirea de convenții și în rutine – în așa măsură încât programatorii trebuie să-și documenteze codurile în limbaj normal, pentru a-i ajuta pe ceilalți să le descifreze algoritmul.

Dar, așa cum știe oricine din cei care au petrecut cât de puțin timp pe lângă computere, când întâmpini câte o problemă, primul lucru pe care ți-l dă computerul este un mesaj de eroare. Acest mesaj îți dă informații care sunt de cele mai multe ori specifice unui limbaj, program sau computer, dar de cele mai multe ori este de aproape de neînțeles și, prin urmare, inutil. În cele mai multe cazuri poate fi indescifrabil chiar pentru cei mai hârșiți veterani în programarea computerelor.

Allen a luat aceste greșeli și le-a transformat într-o oportunitate de învățare. De fiecare dată când învăța un limbaj de programare, își scria propriul program și îl rula. Când programul dădea erori, și de cele mai multe ori asta se întâmpla, el copia obscurul mesajul de eroare care apărea și îl punea în căsuța motorului de căutare Google. În câteva secunde, motorul de căutare îi furniza legături cu liste de discuții, FAQs, postări pe bloguri, pagini de manual, toate referindu-se la acea eroare. El a învățat o incredibilă cantitate de informații incluzând diferitele probleme pe care le dau anumite aspecte ale codului în mediul DOS sau în relația cu alte programe.

Căutând pe Google date despre erori, a fost capabil să intre mai profund în domeniu și să învețe dintr-o largă varietate de surse, provenite de la marea comunitate de programatori și oameni al căror hobby este computerul și care s-au ciocnit de aceleași probleme, și a găsit soluții care i-au permis să-și ducă la bun sfârșit proiectul.

În cele din urmă, Allen a ajuns să stăpânească toate limbajele de programare de care avea nevoie ca să-și înceapă și să-și desfășoare afacerea – fără să participe la nici un curs de programare.

_________________________________ ***_____________________________

Iata un nou exemplu din cartea lui Douglas Thomas și Seely Brown despre ce înseamnă Noua cultură a învățării care demonstrează cum putem învăța unii de la alții și utilizând oportunitățile create de noua tehnologie. Sunt lucruri care se întâmplă astăzi pretutindeni în jurul nostru, inclusiv în viața noastră și pe care le putem folosi pentru a modela modul în care copiii sau tinerii noștri învață, acasă sau la școală.

Man in front of a display with the website of the internet search engine Google.

GERMANY – OCTOBER 29: Man in front of a display with the website of the internet search engine Google. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.