Cum să făurești o comunitate puternică într-o clasă online

Iată încă un articol publicat în Edutopia, din seria celor dedicate profesorilor care, fără o pregătire prealabilă, au fost obligați să-și mute clasele online. Articolul este scris de o profesoară cu peste 10 ani de experiență în predarea online și 20 de ani de predare în clasă – Caitlin Krause, care este fondatoare a organizației MindWise, autoare a cărții Mindful by Design, consultant în domeniul educației și strategiei pentru profesori și lideri de școli și districte, pe care îi ajută să exploateze metodele de mindfulness (meditația), storytelling (puterea poveștilor), SEL (învățarea socio-emoțională) și principiile de design al învățării, pentru a se conecta mai profund cu audiențele lor. De asemenea, Caitlin susține cursuri online la SF Creative Writing Institute și lucrează pentru a promova starea de bine și leadership-ul în medii ca realitatea virtuală și realitatea augmentată.

Comunitatea-online-2

Foto August de Richelieu

Este greu să menții un sentiment al comunității atunci când profesorii și elevii sunt separați și experiența lor se bazează pe unele din practicile pe care le utilizau în sala de clasă normală.

Acum zece ani, atunci când am mutat o mare parte a curriculum-ului meu online, a trebuit să devin mai flexibilă și creativă în predare. Am folosit fiecare instrument pe care îl aveam la dispoziție pentru a-mi crește conexiunea cu studenții mei: Am împărtășit live un editor de text numit TitanPad, un predecessor al Padletului*. Am folosit de asemenea blog-uri și am răspuns fiecăruia unu-la-unu, am încurajat jurnalismul riguros, dezbaterile și chestionarea.

* https://padlet.com/features

Am schimbat notarea cu feedback-ul verbal, conversații și auto-evaluări prin reflectarea la învățare, am răsturnat majoritatea lecturilor și scrierii de exerciții lungi înlocuindu-le cu modalități asincrone. Spațiul de învățare a înflorit – și asta nu din cauza tehnologiei. A înflorit din cauza grijii noastre reciproce și a entuziasmului pentru conexiunea în comunitate.

Împărtășesc mai jos cinci metode pe care le-am găsit utile pentru construirea și menținerea unui sentiment al comunității.

Comunitatea-online-4

Foto Gustavo Fring

1. Asigură-ți întâi propria centură de siguranță

Am văzut multe articole care pun grija față de propria persoană la sfârșitul unei lungi liste de sfaturi și considerente pentru educatori. Eu o pun prima, deoarece este esențială. Învățarea este, la urma urmei o experiență în care calitatea contează. Practicile tale personale de auto-îngrijire au un efect îndelungat, fie că ele iau forma unor meditații mindfulness**, a câtorva momente de stretch, a unei practici de reflecție*** sau a unor respirații profunde în mijlocul unei zile provocatoare.

** https://www.youtube.com/watch?v=fpLYF88C6CU&feature=youtu.beMindfulness: Just 3 Breaths to Reconnect

*** https://www.youtube.com/playlist?list=PLiaUKiwbiHMQDQLCXoPaMMYotldKlUQCwMind Yeti – o librărie de sesiuni de mindfulness bazate pe cercetare, care ajută copiii și adulții să-și calmeze mintea, să-și concentreze atenția și să se conecteze cu lumea din jurul lor – create de organizația Committee for Children.

Nu aștepta să apară timpul potrivit ca să faci asta. Rezervă și apără acest timp ca pe o primă prioritate, pentru sănătatea și starea ta de bine, iar spațiul tău de învățare virtuală va remarca de asemenea capacitatea ta mărită de a răspunde nesiguranței, care se manifestă acum la nivel de sistem.

Comunitatea-online-5

Foto Julia M. Cameron

2. Insuflă exerciții care implică conectarea

În această etapă, ar trebui să pui accentul pe conexiune, mai mult decât pe conținut. Succesul se bazează pe încrederea relațională și stabilirea unei comunități virtuale care este asemenea unui copac: profund înrădăcinată, cu un sentiment al temeiniciei, dar și flexibilă la nivelul ramurilor, pentru ca tu să te adaptezi la condițiile în schimbare. Am utilizat tot timpul metafora copacului și de asemenea am făcut referiri la gravitație (temeinică și mergând în profunzime, la fel ca rădăcinile) și la plutire (ridicare, întindere, jucăuș, curios, în mișcare – ca ramurile).

Am început intenționat fiecare sesiune sincronă online cu un exercițiu de conectare (#1): făcând împreună exerciții de întindere, cântând, respirând împreună de trei ori.

#1 https://caitlinkrause.com/2020/04/09/3-ways-to-get-grounded-at-the-beginning-of-hosting-your-online-session/ 3 Modalități de a ”te înrădăcina” la începutul unei sesiuni online pe care o găzduiești

Există multe exerciții de conexiune pe care le poți face. Apoi, eu utilizez un ”spărgător de gheață” (#2), care este un exercițiu de povestire (storytelling) prin care construiești o conexiunea la intrarea online. Asta amorsează grupul pentru împărtășirea de calitate.

#2 https://caitlinkrause.com/2020/04/10/3-icebreakers-for-the-start-of-your-online-sessions/3 Spărgătoare de gheață pentru a începe sesiunile de grup online

Comunitatea-online-1

Foto Anastasiya Gepp

3. Lasă-i pe toți să joace un rol

În predarea mea online, fiecare elev a avut acces la conținut în mod asincron. Fiecare a avut ”spații de jurnal” online pentru a-și nota gândurile și a reflecta și pentru a împărtăși și construi hărți de idei, colaborând într-un mod care reduce nevoia de întâlniri live.

Poți să păstrezi cursul fără ca toată lumea să lucreze în același timp, stabilind grupuri în care fiecare are un rol de autoritate. Elevii mei își schimbă din când în când rolurile, pentru a le putea explora și pe celelalte. Unii preferă să joace rolul celui care construiește vocabularul, colectând termenii noi pe care i-am întâlnit și găsind pentru ei etimologia, definițiile și conotațiile. Alții au fost cei care arhivează referințele, colectând link-uri la site-uri utile legate de temă, lecturi, filme video și alte surse. Alții aleg să fie ”curatori” care cercetează site-urile și evaluează validitatea datelor și surselor, plasându-le apoi în contextul temei curente a învățării. Unii preferă să creeze hărți mentale ale termenilor și legăturilor asociate pentru a le crește relevanța, sau modele artistice și creații inspirate de răspunsurile la învățare.

Atunci când stabilești o astfel de învățare tu trimiți un mesaj: Toată lumea contează și toată lumea poate să contribuie la crearea și dezvoltarea unui spațiu de învățare.

Comunitatea-online-3Foto Gustavo Fring

4. Acceptă întrebările

Deseori, întrebările sunt mai importante și mai relevante decât răspunsurile. Construiește un design online care încurajează curiozitatea deschisă (open wondering)-#3, întrebările și trecerea prin procesul de chestionare, cercetare și documentare a descoperirii.

#3 https://rightquestion.org/

Învățarea semnificativă nu este structurată în jurul unei cunoașteri statice și regurgitării unor răspunsuri așteptate. Elevii vor deveni încântați să facă parte dintr-o călătorie a descoperirii, alături de tine și, în timp ce tu, ca mentor joci cu siguranță un rol în iluminarea considerațiilor și resurselor, elevii vor fi mult mai entuziaști dacă vor crea o cunoaștere care este mai bogată prin complexitatea ei.

Acest tip de interacțiune construiește abilități de învățare sociale și emoționale și, totodată încredere, care este complementară acestui tip de învățare interactivă, eficientă.

Documentează călătoria și încurajează asumarea de riscuri și îndrăzneala pe parcurs – arată că prețuiești contribuția bazată pe curiozitate a fiecărui membru.

Comunitatea-online-6

Foto Julia M. Cameron

5. Practică Arta ascultării

Ca profesor, știu că aș putea să vorbesc în clasă/ spațiul de învățare, dar pot oare să și ascult ceea ce comunică cei din acest spațiu? Și cum aș putea să fac asta într-un spațiu online?

Am găsit răspunsul în ascultarea activă, care este în mod intenționat deschisă și receptivă la ceea ce apare în momentul prezent. Este o activitate tip mindfulness, care ne crește conștientizarea și atenția asupra celui care vorbește și asupra scopului acestuia, în loc să ne gândim la ce vom spune noi mai departe.

Poți incorpora asta în interacțiunile tale cu învățăceii la distanță, încurajându-i pe toți să înceapă fiecare sesiune cu minimizarea factorilor de distracție și înlăturarea altor echipamente. Atunci când este un exercițiu care implică împărtășirea în grup, poți începe cu împărțirea pe grupuri mai mici – unde este mai ușor să te asiguri că toată lumea contribuie – sau să încerci împărtășirea cu un partener, care implică o activitate de reflectare în oglindă, unde elevii ascultă pe rând povestirea sau reflecțiile celuilalt. Ascultătorul este tăcut în timp ce celălalt vorbește și, la sfârșitul unui minut sau două, repetă cuvintele cheie care au ieșit în evidență și câte ceva din ce a auzit, fără să emită judecăți asupra lucrurilor pe care le-a auzit. Apoi, cei doi elevi își schimbă rolurile.

În grupuri mai mari, poți planifica dinainte ordinea în care elevii vor vorbi și poți posta această ordine în fereastra de chat a spațiului de conferință online la distanță, pentru a face tranzițiile cât mai line. Pe parcurs, continuă să încurajezi ascultarea fără emiterea de judecăți.

Aceste abordări pentru a construi conexiunea grupului sunt toate destinate să ofere ceea ce este nevoie în fiecare moment care apare.

Împărtășesc aceste considerații cu intenția de a crește starea de bine a lumilor de învățare online, care sunt spații minunat de bogate, diverse și creative.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-forge-strong-community-online-classroom?

P.S. Mulțumiri platformei Pexels Photo pentru imagini

2 thoughts on “Cum să făurești o comunitate puternică într-o clasă online

  1. Pingback: 9 Moduri în care predarea online trebuie să fie diferită față de predarea față-în-față | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.