Cum să depășim izolarea profesorilor din mediul rural

Îi ascultam acum două zile pe câțiva oameni minunați, inițiatorii unora dintre cele mai importante proiecte din domeniul educației – Merito, SuperTeach și ”Profesori fericiți, vorbind despre importanța sprijinului acordat profesorilor pentru creșterea calității educației, despre rolul educației de calitate în dezvoltarea economică, precum și despre rolul profesorilor inovatori în stabilirea unor exemple care să inspire și alți educatori. Dar, ce ne facem dacă profesorii din comunitățile dezavantajate și mediul rural nu prea au acces la internet sau la modele și oportunități de dezvoltare profesională? Sau ce ne facem dacă, așa cum declară mulți profesori, prea multe dintre cursurile de dezvoltare profesională oferite de CCD-uri și aprobate de minister nu sunt de calitate sau nu răspund cu adevărat nevoilor lor?

Dacă se mai întreabă cineva și de ce este necesar ca ministerul și administrațiile locale facă toate eforturile pentru a furniza rapid mijloacele necesare (laptop-uri, conexiune bună la internet) pentru ca toți profesorii, în special cei din mediul rural sau micile orașe dezavantajate să poată nu numai să-și desfășoare lecțiile anul viitor în format hibrid ci și, pe termen lung, să poată să-și îmbunătățească pregătirea profesională și performanțele, îl invităm să citească articolul de mai jos.

1-Depasirea-izolarii-4
Pentru profesorii din mediul rural, este câteodată o provocare să găsească un sentiment al comunității profesionale, dar aceste șase strategii le pot fi de ajutor”, spun Michelle Blanchet și Darcy Bakkegard, autoarele articolului din Edutopia

Câteodată luăm unele mici lucruri ca și cum ni s-ar cuveni. Să bați la ușa clasei unui profesor ca să împrumuți un plan de lecție sau să treci pe la el ca să vorbiți despre conținut – aceste întâmplări de zi de zi dintr-o școală de la oraș sunt luxuri rare pentru un profesor din mediul rural, care poate fi singurul care predă acea materie sau clasă pe o arie de zeci de kilometri.

Izolarea poate fi o provocare pentru mulți din profesorii din mediul rural. Lipsa oportunităților de a se conecta cu și de a învăța de la colegi îi lipsește de cea mai mare oportunitate de învățare profesională pe care o au profesorii – gândirea și experiența celorlalți profesori.

În plus, alte forme de dezvoltare profesională care le-ar putea oferi oportunități profesorilor din mediul rural să se reunească și să se conecteze cu alți profesori, au unele neajunsuri:

  • Distanța: Cursurile de formare profesională pot fi organizate la câteva ore distanță de localitatea lor – și vorbim câteodată de 4-6 ore distanță.

  • Logistica: Unele districte au doar unul sau doi profesori înlocuitori (oare noi avem vreunul??), făcând imposibil ca un grup de profesori din aceeași școală să participe, ca grup, la un training de mai multe zile, cu aplicații practice, discuții etc.

  • Calitatea: Profesorilor din mediul rural nu li se oferă decât pregătirea profesională de tip curs unic, vii și pleci (după care faci la clasă ce ”te taie capul”, n.n.), care deseori nu se dovedește a fi eficient, nu le dă timp de implementare practică cu un feedback de la formatori sau nu le permite să construiască relații unii cu alții pentru a discuta apoi despre aplicațiile practice.

1-Depasirea-izolarii-2

Deci cum poți găsi pentru acești profesori modalități creative de a se conecta între ei și de a învăța unii de la alții? Cum poți crea oportunități de învățare profesională semnificativă, indiferent de distanță?

Aceste întrebări au condus-o pe Darcy, o profesoară din Dakota de Nord să ia o pauză de la munca de la clasă și să devină un ambasador al profesorilor la postul public radio-TV Prairie Public Broadcasting. Misiunea ei: să experimenteze și să jongleze cu moduri eficiente prin care profesorii, în special cei din mediul rural pot depăși izolarea profesională. În această muncă ea acoperă mai multe modalități care îi ajută pe profesori să inoveze, să se conecteze unii cu alții, să descopere noi unelte și tehnici pentru a-și îmbunătăți predarea și a învăța, în ciuda distanței dintre ei.

1-Depasirea-izolarii-7

6 Căi pentru a depăși izolarea profesională

1. Colaborarea prin intermediul Edcamps (tabere profesionale): A fost creat un comitet și o platformă Edcamp ND* pentru Dakota de Nord, care să ajute școlile și organizațiile să desfășoare tabere de pregătire profesională (Edcamp)** în multiple locații în același timp. Utilizând platformele virtuale, educatorii se pot conecta cu colegii de la aceeași materie și de nivel similar, indiferent de locație.

* https://www.edcamp.org/

** Ghidul pentru organizarea unui EdcampCopy of Edcamp Organizer Handbook 2020

1-Depasirea-izolarii-9

2. Clasele virtuale: Într-un discuție săptămânală pe internet, educatorii inovatori prezintă și împărtășesc o resursă sau o temă sau o idee de lecție la care le place să lucreze și apoi lucrează cu ceilalți pentru a-i ajuta să facă o muncă similară în clasele lor. Această ne-conferință virtuală*** este și înregistrată pentru aceia care nu au putut participa în direct, în așa fel încât să o poată urmări atunci când pot. Participanții pot câștiga credite de învățare continuă – pentru participarea directă.

https://www.prairiepublic.org/education/community-education/

1-Depasirea-izolarii-5

3. Organizarea comunităților de învățare profesională (PLC): Clasele virtuale se pot transforma în comunități de învățare profesională, dar asta cere să conștientizezi cum poți utiliza aceste comunități ca instrumente de învățare profesională. Prin conversații colaborative, liderii de districte pot lucra împreună pentru a furniza profesorilor de la materii sau nivele de clasă similare un timp comun de conectare virtuală, pentru a învăța împreună. În mod ideal, districtele sunt situate la o oră distanță unele de altele, permițând astfel și efectuarea unor eventuale vizite în clasa fizică, dând profesorilor posibilitatea de a se întâlni direct.

1-Depasirea-izolarii-6

4. Cursuri de dezvoltare profesională itinerante: Darcy are libertatea de a călători spre diferite școli și de a lucra împreună cu ele pentru a oferi cursuri special concepute pentru nevoile acelei școli. După ce împărtășește cu profesorii acelei școli – virtual sau în persoană – noi tehnici și teme, Darcy stă la dispoziția lor pentru a le furniza un sprijin permanent, pe măsură ce ei implementează și testează noile strategii în clasele lor, servind ca profesor secund și demonstrând tehnicile. Această abordare personalizată le furnizează profesorilor acea continuare care face ca pregătirea profesională să fie eficientă.

1-Depasirea-izolarii-1

5. Oferirea de credite de educație continuă pentru inovație: În această toamnă, Darcy lansează un curs hibrid de dezvoltare profesională, Laboratorul de Inovație al Educatorului (the Educator Innovation Lab#1), care permite educatorilor să obțină credite pentru testarea unor idei noi în clasele lor. Cu o combinație de suport virtual și în persoană, profesorii vor fi capabili să-și împărtășească resursele, câștigând și credite de dezvoltare profesională pentru implementarea ideilor proprii de îmbunătățire a predării și învățării în clasele lor.

#1 https://sites.google.com/prairiepublic.org/educatorinnovationlab/home

1-Depasirea-izolarii-10

6. Furnizarea suportului de infrastructură: În final, după ce a muncit în colaborare cu mai multe agenții de stat, Darcy a ajutat la introducerea unui calendar unic pentru evenimentele de dezvoltare profesională. Lansarea acestui calendar unic se va face în această toamnă, furnizând profesorilor modalitatea de a căuta prin toate oportunitățile oferite le nivelul statului pentru a-și putea găsi un program care are pentru ei însemnătate și relevanță.

Pentru educatori, conversațiile cu scop și conexiunile semnificative dintre profesori sunt instrumente de învățare puternice. Lucrând împreună, putem dezvolta și alte căi pentru a da profesorilor timpul și oportunitatea de a se conecta unii cu alții și pentru a avea acces la oportunități de dezvoltare profesională de înaltă calitate, ceea ce ajută la reducerea izolării profesorilor.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/overcoming-isolation-rural-teachers?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.