Sună-le clopoțeii: 10 Noi căi de a începe Munca la clopoțel

De ce e atât de important să stabilim o rutină clară pentru începutul orelor? Deoarece studenții aduc o largă varietate de nevoi și emoții, începerea orei cu Munca la clopoțel / clopoțelului) le angajează memoria de lucru și setează un ton de învățare pozitiv, productiv.

Știința educației a progresat foarte mult în ultimii ani deoarece, prin contribuția noilor cunoștințe din domeniul neuro-științelor și a profesorilor care fac în paralel și muncă de cercetare, putem arunca o privire în lumea misterioasă a creierului uman.

Acum știm mult mai multe despre cum învățăm, cum învață copiii și tinerii și cum putem să îi angajăm mai mult în clase, în propria lor evoluție academică și personală.

Veți găsi foarte multe resurse și materiale interesante legate de conceptul de Brain-Based Learning – învățarea bazată pe modul de funcționare al creierului, așa cum este și articolul următor, publicat de Dr. Lori Desautels, în 7 Sept. 2016 în Edutopia.

middle-school-students-in-classroom-zntdrbqw

Aceasta este cea mai frecventă provocare pe care am auzit-o de la educatorii de toate gradele (incluzând educația universitară): “Cum să creez un angajament sustenabil?”

Când îi angajăm pe studenții noștri încă de la instalare (intrarea în clasă, n.n.), reducem comportamentele negative în timp ce creăm experiențe care includ emoții, activează curiozitatea și pun creierul într-o stare de anticipare și intrigare. Sună simplu, dar pentru aceia dintre noi care își întâmpină studenții în fiecare zi sau ora de clasă, ne confruntăm cu experiențe personale, logici și stresuri individuale, profiluri de învățare și mentalități tot atât de complicate și diverse ca amprentele degetelor.

De-a lungul ultimilor câțiva ani, de când am re-intrat în clasele K-12 pe lângă cursul meu pentru studenți, învăț că, felul în care încep ziua sau ora dă tonul felului în care procesul de instruire va fi recepționat și conținutul va fi reamintit. În mod tradițional, educatorii (din SUA) au implementat bell work (munca la clopoțel) – scurte însărcinări care încep ora cu scurte recapitulări, lectură în liniște sau completarea unor însărcinări – în timp ce studenții își strecoară în bănci ghiozdanele și o largă varietate de nevoi și emoții.

În acest an care a trecut, am început o cercetare despre efectul inițial / al noutății (http://ctet.royalroads.ca/primaryrecency-effect) și cum aș putea să-i angajez mai bine pe studenți chiar în minutul în care pășesc pe ușă în fiecare zi. Bell work mi-a sunat clopoțelul!

Mi-a reamintit cum conținutul și experiențele din primele câteva minute dintr-o lectură, episod de învățare, episod de predare sau însărcinare au cea mai bună șansă să rămână în memoria de lucru, unde noi gânduri și idei se conectează cu ceea ce studenții deja consideră că este relevant sau semnificativ. O muncă la clopoțel aliniată cu modul în care lucrează creierul capturează angajamentul pe care îl doresc pentru învățarea pe termen lung. Nu toate tipurile de muncă la clopoțel trebuie să fie legate de nu știu ce standarde sau teme pe care le predăm în acea zi sau săptămână. Câteodată, ele activează căi puternice pentru explorarea datelor perceptuale de către studenți, care privesc interesele lor, pasiunile, simțămintele, intuițiile, observațiile și o grămadă de credințe.

flexible_learning

10 Activități pentru Munca la clopoțel

Următoarele activități au avut succes în clasele mele.

1. Interviul Fantezie: Când studenții intră în clasă ei aleg o jumătate de coală de hârtie colorată cu un set de instrucțiuni care sunt afișate și pe tablă (smart board). În fața clasei este un scaun gol și câteva lucruri de recuzită pentru a crea o ambianța confortabilă. Încep cu o întrebare: ”Dacă ai putea petrece 15 minute cu orice persoană din întreaga lume discutând, punând întrebări, împărtășind idei, cine ar fi și de ce l-ai / ai alege-o pe el sau ea?Studenții pot scrie sau desena răspunsurile și, dacă aleg, își împărtășesc alegerile ca urmare a exercițiului. Când am pus în practică acest exercițiu cu elevii de școală medie și cu studenții de facultate, împărtășirea și empatia din clase a fost palpabilă, și eu am învățat atât de mult despre profilurile emoționale și sociale ale acestor studenți!

2. Lucrurile de care îmi pasă: În fața clasei este un ghiozdan / rucsac care conține cinci sau șase obiecte, fotografii sau cuvinte pe care le-am identificat sau pe care le țin aproape de inima mea. Pe măsură ce le arăt (ca model) ce conține propriul meu rucsac, încep să împărtășesc cine sunt eu ca persoană. Acesta este o modalitate puternică nu numai să ajungi să-ți cunoști studenții, dar și să poți conecta conținutul rucsacului cu o nuvelă sau cu un experiment științific sau orice standard pe care îl predai – prin simpla aliniere a obiectelor din rucsac cu ceea ce studenții au nevoie să cunoască. Studenții ar putea și ghici ce obiecte sunt în rucsac înainte ca tu să le dezvălui. Predicția este o stare eficientă a creierului care ridică nivelul de dopamină, cea care este responsabilă pentru plăcere – și comportamentele de căutare a scopurilor. (http://www.maggiehosmcgrane.com/2013/01/how-brain-learns-and-remembers-patterns.html)

3. Doar zece cuvinte: Scrie sau desenează o poveste din zece cuvinte despre o temă specifică pe care o predai, sau pune-i pe studenți să scrie zece cuvinte care descriu care sunt forțele și expertiza lor. O altă opțiune pentru cei care nu vor să scrie este să creeze un info-grafic.

female-teacher-talking-to-a-group-of-elementary-students-770x370

4. Prezicerea unui rezultat: Alege un scurt discurs TED sau un documentar și priviți primul minut din el. Urmând acestei prezentări de un minut, studenții vor prezice două sau trei rezultate despre cum se va termina această prezentare. Aceasta poate fi legată de subiectul materiei pe care o predai. Sau poate fi un video motivațional care se adresează setului de abilități sociale sau emoționale.

cv-infografico-ideafixa-652x375

5. Un infomercial al credințelor: Utilizând imagini, cuvinte, culori sau tehnologia IT, pune-i pe studenți să creeze un infomercial despre credințele* puternice pe care le au. Poate fi o credință personală pe care o au demult, sau una pe care au dezvoltat-o prin experiențele recente sau una pe care au început să o pună la îndoială.

mdv-dont-be-boring

* Iată câteva articole referitoare la credințele personale

http://www.therealman.ro/diferenta-intre-credinte-si-convingeri/

http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/credinte-limitative-bariere-de-gandire-dezvoltare-personala/

http://www.romedic.ro/cabinet-psihologie-psihoterapie-20607/articol/12131 /

6. Reinventând guma: Plasează o lamă de gumă pe fiecare pupitru în timp ce studenții intră. Pe cinci bucăți de hârtie, pune-i să deseneze cinci noi invenții de gumă de mestecat. Studenții pot împărtăși și compara creațiile lor la sfârșitul activității de muncă la clopoțel (bell work).

7. Întâlnirea minților: Studenții vor selecta personaje dintr-o carte, a oricărui autor, figuri istorice, inventatori, oameni de știință sau indivizi pe care i-au studiat. Puși în fața unei provocări a Secolului XXI, cum ar fi rezolvat-o aceste persoane? Cum ar fi arătat discuția lor, și cum s-ar fi relaționat ei unii cu alții?

roleplayinclassroom

8. Pantalonii călători: Plasează o pereche veche de pantaloni sau blugi pe o masă în fața clasei. Prezintă o varietate de întrebări despre acești pantaloni, cum ar fi:

Pe unde au fost ei?

Unde ai călători tu?

Descrie trei locuri în care ai călători sau scopuri pe care le-ai îndeplini în timp ce ai purta acești pantaloni.

Ce ți-ar trebui ca să ajungi acolo?

Cum poți tu începe să creezi aceste destinații sau scopuri astăzi?

9. Inventează un nou limbaj: Fie în mod individual sau cu un partener, pune-i pe studenți să creeze un nou limbaj de care avem nevoie astăzi. Ar putea să fie un limbaj despre sentimente, bunătate, serviciu sau o variație caraghioasă creată prin adăugarea sau ștergerea de cuvinte, părți de cuvinte, vocale sau consoane.

10. Testul lizibilității: Cu mâna opusă sau legați la ochi, studenții vor scrie un scurt paragraf recapitulativ despre o temă legată de un test viitor sau ceva care trebuie să fie reamintit. Apoi ei vor schimba hârtiile cu un coleg pentru a vedea dacă ei pot citi și înțelege ce a fost scris.

infomercial-rex_8921

Mediile pe care studenții noștri le aduc în clasele noastre reflectă deseori mentalități dezvoltate fără efort sau conștientizare. Pentru mulți studenți, mersul la școală este o experiență nefavorabilă pentru că școala nu a fost un loc în care ei s-au simțit emoțional în siguranță sau ca având succes din punct de vedere academic. Ei vor acționa sau dori să arate mai curând ca niște rebeli decât să pară „proști” – în special în fața colegilor!

Ca educatori, putem începe sî contracarăm aceste experiențe negative din momentul în care ei intră în clasele noastre. Sper că aceste activități de muncă la clopoțel îi vor inspira pe studenții voștri și le vor seta starea creierului pentru a se simți capabili și angajați la începutul fiecărei zile.

Cum utilizați voi munca la clopoțel în practica voastră?”

Dr. Lori Desautels – Assistant Professor la College of Education. Butler University USA

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/new-way-deliver-bell-work-lori-desautels

2 thoughts on “Sună-le clopoțeii: 10 Noi căi de a începe Munca la clopoțel

  1. Pingback: 10 Obiceiuri pe care merită să le introduci în clasă | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Anatomia hărțuirii în școli | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.