Anatomia hărțuirii în școli

Ca să avem rezultate cât mai bune în pregătirea elevilor noștri trebuie să acordăm atenție și acelor fenomene negative care le afectează starea emoțională, îi distrag și le consumă energia pe care ar trebui să o direcționeze numai către dezvoltare și învățare.

Unul dintre aceste fenomene, care se petrece chiar în școli și a luat o asemenea amploare încât UNICEF a inclus-o printre strategiile prioritare de combatere – este hărțuirea.

Desigur că este foarte importantă întreaga cultură de organizare și funcționare a unei școli și v-am vorbit în câteva articole anterioare despre ”școlile fericite” (https://creeracord.com/2016/06/26/scoli-fericite-nuuu-se-poate-ba-se-poate/) și despre beneficiile accentuării pozitivului (https://creeracord.com/2017/01/19/accentuarea-pozitivului/).

Dar există încă multe, foarte multe școli (în toate țările) care se confruntă cu acest fenomen, care se agravează an de an. Probabil că acesta este motivul pentru care și Edutopia a publicat o serie de articole dedicate combaterii hărțuirii în școli, făcând trimitere la multe idei și resurse pentru toți aceia care și-au propus să ia măsuri pentru limitarea sau chiar stoparea acestui flagel care afectează prezentul și viitorul unui mare număr de copii. Iată primul dintre articole, scris de Stephen Merril și bazat pe un studiu care și-a propus să descopere locurile predilecte în care se petrece fenomenul în școlile din SUA.

Există și la noi un studiu destul de amplu despre fenomenul de bullying (hărțurie), realizat de Organizația Salvați Copiii – http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010001_Salvati%20Copiii_Raport%20bullying.pdfdar acest studiu făcut la noi nu a abordat problema locurilor exacte în care se petrec incidentele.

bullying-in-school-4

Să înțelegi care sunt punctele fierbinți din cadrul școlii este esențial pentru a opri hărțuirea elevilor.

Holurile și scările sunt punctele fierbinți pentru hărțuire, conform unui nou raport din partea Centrului Național pentru Statistică în Educație (NCES). În anul școlar 2014–15, elevii între vârsta de 12 și 18 ani au raportat aproape de două ori mai multe incidente de hărțuire în ariile de tranziție dintre clase – acolo unde ei petrec o fracțiune din timpul lor – sau în alte arii ale școlii cum sunt cantinele și locurile de joacă.

Aproximativ 5% dintre elevi s-au confruntat cu forme fizice de hărțuire, raportând că au fost ”împinși, stropiți, li s-a pus piedică sau au fost scuipați”. Elevii au raportat și nivele mai crescute de hărțuire verbală sau relațională, dezvăluind că ceilalți ”și-au bătut joc de ei, li s-au pus porecle/nume sau au fost insultați” (13%) sau au fost ”subiect al răspândirii de vorbe (12%). Cifrele sugerează că hărțuirea digitală, care păruse să domnească într-o periculoasă nouă eră de hărțuire atunci când a apărut pentru prima dată, nu s-a dezvoltat așa cum a fost prezis. În timp ce fetele hărțuite au raportat pentru hărțuirea online (15.9%) mai mult de dublul raportărilor din parte băieților, ele au avut de întâmpinat mult mai multă hărțuire în mediile școlare decât în cele digitale. Doar 6,1% dintre băieții hărțuiți au raportat incidente online.

bullying-in-school-5

Dar datele despre locații sunt cele care ne sar în ochi. În timp ce spațiul de joacă este considerat în mod tipic ca fiind epicentrul fenomenului de hărțuire, mai mult spațiile de tranziție – holurile de socializare și scările – domină peisajul hărțuirii elevului. Aproape 42% dintre elevii care au fost hărțuiți au raportat incidente pe holuri sau scări, iar numărul a fost similar atât pentru băieți (41.8 %) cât și pentru fete (41,6 %). Un procentaj mult mai mic de incidente de hărțuire a elevilor au fost raportate afară, pe terenurile de joacă (19,3%), în băi sau în camera cu dulapuri (9,4%), în cantina școlii (22,2%) sau în autobuzul școlii (10%).

bullying-in-school-3

În mod descurajator, aproape 34% din elevii hărțuiți au raportat incidente în clase, un fapt care merită o considerare mai profundă. Ca fost profesor, mă gândesc înapoi, la momentele de tranziție din interiorul clasei, la momentele când intră elevii în clasă, se așează, la tranzițiile dintre activități și apoi când ies. Aceste situații sunt haotice și dificil de stăpânit bine – și simt că asta este o explicație pentru aceste rezultate neașteptate (ale studiului).

P.S. cesta este un alt motiv pentru care v-am prezentat la începutul anului soluții pentru unul din aceste aceste momentehttps://creeracord.com/2016/09/11/suna-le-clopoteii-10-noi-cai-de-a-incepe-munca-la-clopotel/

Pupil being bullied in elementary school

Gândirea modernă despre hărțuire certifică complexitatea problemei, și a schimbat accentul dinspre profesori și directori/administratori către rețele mai largi care conlucrează la transformarea culturii la nivelul întregii școli. Potrivit lui Anne O‘Brien, contributor la Edutopia, este critic să dezvolți un cod de conduită clar, să împuternicești profesorii și în mod special elevii care să ajute la aplicarea lui”, și să prelucrezi mesajul prin activități cum sunt adunarea generală a elevilor și profesorilor școlii și ”concursuri artistice care să pună în lumină valorile școlii”. O privire mai amplă asupra a ceea ce contributorii Edutopia au scris despre acest subiect de-a lungul anilor dezvăluie o temă clară: importanța stabilirii unei rețele de aliați, incluzând directorii/administratorii, profesorii, părinții și chiar cetățeni ne-afiliați școlii. Această abordare mai holistică, școală – medii este cel mai bine descrisă într-o postare recentă – Successful Community Efforts to Prevent Bullying.” A cuprins un sat întreg.

BULLYING

Indiferent de ce fel de model de prevenire a hărțuirii se adoptă – chiar dacă au apărut diverse coaliții care se ridică împotriva hărțuirii – are sens să fii conștient că holurile și scările, luate împreună, sunt de aproape două ori mai mult o sursă a problemei în comparație cu cantina, locurile de joacă sau autobuzele sau băile. De supravegherea și vigilența în aceste spații fluide dintre clase este probabil că vor beneficia cel mai mult elevii vulnerabili.

Întregul raport – care, trebuie să vă avertizez, începe cu o descriere foarte detaliată a modelului statistic și ipotezelor utilizate – poate fi găsit aici*.

* https://nces.ed.gov/pubsearch/pubsinfo.asp?pubid=2017015

BULLYING

Pentru a vedea resursele critice despre prevenirea hărțuirii, puteți arunca o privire la pagina tematică Bullying Preventionhttps://www.edutopia.org/blogs/tag/bullying-preventionsau să vizitați resource rounduphttps://www.edutopia.org/article/bullying-prevention-resources.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/anatomy-school-bullying-stephen-merrill

În ce ne privește, vă vom traduce materialele care ni se par cele mai semnificative dintre aceste resurse propuse de Edutopia, dar și de alte site-uri dedicate educației și managementului clasei / școlii.

2 thoughts on “Anatomia hărțuirii în școli

  1. Pingback: Octombrie este luna prevenției împotriva hărțuirii! | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Te întrebi de ce predau profesorii? Pentru asta. De o mie de ori ASTA. | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.