Începutul de an școlar: Munca clopoțelului

Cred că toți învățătorii și profesorii se întreabă cum ar putea face să înceapă ora la timp și ce ar putea face ca elevii lor să intre mai repede în atmosfera propice învățării.

Iată mai jos unul din răspunsuri.

students-recreation

Traducerea articolului care sintetizează cartea Dr. Fred Jones, ”Tools for Teaching” (http://www.fredjones.com/ )

“Pe coridoare, studenții râd și glumesc și flirtează pe măsură ce trec din clasă în clasă. Acesta este un comportament normal pentru coridoare. Sala de clasa, în schimb, este un mediu de lucru. Studenților le-ar face plăcere să aducă mediul lor social de pe hol în sala de clasă. Le-ar place să-și petreacă prima parte din timpul orelor pentru a-și termina conversațiile. Și asta vor face, dacă tu nu vei structura cu claritate o schimbare în comportament.

Fă tot ce poți pentru a defini intrarea în clasa ta ca pe o poartă de intreare între două lumi diferite. Separă clar lumea socială de munca școlară.

Poți defini un mediu de lucru numai prin lucru. Stai în dreptul ușii, intampina-ti studenții călduros și, peste toate astea da-le de făcut ceva. Dar ce fel de lucru le vei da de făcut? Întrebarea asta ne aduce la tema „Muncii clopoțelului” (Bell Work).

hall-lockers

MUNCA CLOPOȚELULUI

Munca clopoțelului, așa cum și implica numele, este o muncă școlară pe care studenții o fac când sună clopoțelul. Este întotdeauna prima însărcinare din timpul orei (e una din regulile și rutinele de management pe care le stabilești din prima oră / zi de școală, n.n.). Când descrii Munca clopoțelului pentru studenții tăi în prima zi de școală, instruiește-i să nu întrebe niciodată dacă au de făcut munca clopoțelului astăzi. Este munca pe care o vor face în fiecare zi. Ea va fi întotdeauna postată în același loc pe tablă. Spune studenților tăi, „Imediat ce ajungi în scaunul (banca) ta, uită-te pe tablă să vezi care este Munca clopoțelului pentru astăzi și apucă-te de lucru”.

Munca clopoțelului, așa cum îți poți imagina, este un nume cam impropriu, deoarece mulți studenți intră în clasă cu câteva minute înainte să sune clopoțelul. Spune studenților, „Dacă vrei să vorbești și să socializezi, stai pe hol. Pentru asta sunt holurile. Când ești gata de lucru, intră în clasă.”

Munca clopoțelului consumă primele cinci minute din timpul clasei. Prin urmare, studenții care vin mai devreme (și vor să rămână în clasă, n.n.) ar putea avea opt sau zece minute de Bell Work. Structurarea acestei munci la începutul orei elimină problema instalării.

students-class-installing

MUNCA CLOPOȚELULUI ȘI INSTALAREA

Perioada tipică a unei ore nu poate începe decât după cinci pană la opt minute după sunetul clopoțelului. Profesorii fac prezența, studenții vorbesc, își ascut creioanele și ascultă anunțurile sistemului de amplificare (al școlii) în timp ce se îndreaptă spre locurile lor. Acest ritual zilnic se numește „instalare” (settling in). Instalarea este atât de înrădăcinată în viața de zi cu zi a clasei încât puțini profesori o văd ca pe o problemă. Este doar modul normal în care începe perioada orei. Eu o privesc ca pe o problemă, de fapt – o mare problemă.

Dacă o oră durează cincizeci de minute, și ție îți ia în fiecare zi (oră) cinci minute pentru instalare, consumi o zecime din timpul tău de instruire, pentru întregul an. Ăsta este un preț mare de plătit pentru privilegiul instalării.

Dar, ce ar fi să încerci să începi la timp fără un plan? Când vei face prezența? La nivelul elementar nici măcar nu faci prezența. Colectezi banii pentru prânz, pentru lapte, pentru clubul de carte sau banii pentru excursia de studiu de vineri. Districtul ar trebui să-ți dea un registru de încasări (n.b. și în SUA profesorii sunt puși să facă multe munci administrative). În plus, sunt și anunțurile de la sistemul audio care întrerup ceea ce tu încerci să începi. Și mai sunt și studenții care vin mai târziu, cu câte o notița din partea bonei.

Școala districtuală (de cartier) nu e organizată pentru a începe când sună clopoțelul. De asta nimeni nu o face. Încearcă să începi la timp, și vezi până unde ajungi. Câte zile la rând poți jongla cu toate sursele de distragere enumerate mai sus înainte să spui, Oh, s-o lăsăm baltă! Hai să ne instalăm doar. Realitatea este că tu trebuie să faci prezența, să colectezi banii și așa mai departe. Întrebarea este, cum putem face toate astea fără să pierdem primele cinci minute de instruire? Ceea ce ai nevoie este o experiență de învățare semnificativă care nu cere predarea ta activă. Ai nevoie de Munca clopoțelului.

CE FACI TU PENTRU MUNCA CLOPOȚELULUI?

În primul rând, păstreaz-o simplă. În al doilea rând, fii sigur/ă că servește obiectivului de a începe să intri în ziua (ora) de instruire. Utilizeaz-o ca pe o activitate de încălzire. Probabil că va încorpora recapitularea pe care ai fi făcut-o oricum – după instalare.

Dacă ești un profesor de științe, ce zici de patru întrebări sin ziua de ieri? Dacă ești un profesor de matematică, ce zici de patru probleme din lecția de ieri? Fă-le ușor de făcut. Ăsta nu este un examen intermediar. Dacă studenții au fost la lecția trecută și au fost atenți, ei pot începe să răspundă la acele întrebări sau să facă acele probleme.

Dar recapitularea este doar una din multiplele posibilități ale Muncii clopoțelului. Unii profesori utilizează scrierea de jurnale de idei sau cititul în tăcere. Alții pun jocuri de cuvinte sau jocuri ale minții pe tablă. Îmi amintesc de un profesor care a pus un student să citească clasei în timp ce el făcea prezența. Doar cerul e limita ideilor, atâta timp cât acestea au sens în termenii orei tale de clasă.

În fine, Munca clopoțelului nu ar trebui să te încarce cu un teanc de hârtii pe care să le evaluezi (notezi). Unii profesori își aruncă privirea pentru Munca clopoțelului și pun un X în coloana caietului de notări pentru acei studenți care au avut o încercare decentă. Alți profesori strâng munca studenților care sunt în comitetul de lucru al clasei în acea săptămână., se uită peste ele apoi comunică rezultatele într-o fișă circulară după terminarea școlii. La urma urmelor, scopul este să pui copiii să înceapă să gândească, nu să le evaluezi performanța.

greeting-student

MUNCA CLOPOȚELULUI ÎN PRIMA ZI

Ce poți face tu în prima zi de școală pentru Munca Clopoțelului? Vei avea nevoie de ceva. Ai putea avea deja o rutină care a funcționat pentru tine. Am văzut, de exemplu, profesori de studii sociale care au început rapid cu o cercetare sau chestionar despre o opinie politică. Cunosc profesori din clasele primare care i-au pus pe copii să deseneze imagini ale familiei lor, să sorteze cuburi după culoare sau să asambleze un puzzle.

Ai putea lua în considerare și ideea de a înmâna studenților 3 până la 5 carduri în timp ce îți saluți studenții la ușă. Pe partea albă a cardului este numărul scaunului. Toate pupitrele au numere lipite de ele. Salută studentul și spune: „Acesta e numărul locului tău. Găsește-ți locul apoi întoarce cardul și completează-l conform cu instrucțiunile de pe tablă”. Pe tablă este un desen care le arată studenților cum să completeze cardul – nume, dată de naștere, adresa de acasă, numărul de telefon de acasă, numărul de telefon al părinților la serviciu și așa mai departe. Ar putea suna elementar, dar măcar îi pui pe copii la lucru. Și ei primesc mesajul că se pot comporta doar într-un anume fel. Când intri în încăpere, așteaptă-te să primești imediat ceva de făcut”

Sursa: http://www.educationworld.com/a_curr/columnists/jones/jones020.shtmlProffesional Development

Iată pentru voi și un film cu momente din cursurile pe care le oferă Dr. Fred Jones profesorilor din SUA – https://www.youtube.com/watch?v=Wwb15NwjCl4

One thought on “Începutul de an școlar: Munca clopoțelului

  1. Pingback: 10 Obiceiuri pe care merită să le introduci în clasă | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.