5 Idei fantastice pentru proiecte colaborative

Așa-i că nu ați mai auzit de mult despre ideile grozave venite din partea profesoarei Jennifer Gonzales? E doar vina noastră, pentru că site-ul Cult of Pedagogy este în continuare plin de articole și interviuri interesante.

Poate și pentru că aseară am urmărit un interviu cu Claudia Costea de la Asociația Pirita din Maramureș în care povestea despre realitatea segregării din școlile românești, dintre articolele lui Jennifer am ales astăzi unul care ni s-a părut interesant pentru orice profesor care vrea să schimbe situația.

Colaborare în echipă. Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Pentru o lungă perioadă de timp, colaborarea a fost un subiect proeminent în educație. Cei care îi recunosc importanța subliniază în mod regulat că lucrul împreună pentru a rezolva probleme și a crea lucruri noi este o parte esențială a vieții, așa că are pe deplin sens să o exersăm la școală. În mod ideal, profesorii îi vor pune frecvent pe elevi să lucreze împreună, deoarece abilitățile necesare pentru ca lucrul în colaborarea să funcționeze bine necesită multă practică.

O provocare cu care se confruntă profesorii în crearea acestor oportunități de colaborare este să se gândească la idei bune pentru proiecte. Pentru a strânge astfel de idei, am trimis un mesaj pe Twitter în care am cerut recomandări de proiecte testate de profesori, care au mers bine și i-au făcut pe studenți să colaboreze, nu doar să-și împartă munca. Din aceste răspunsuri am ales cinci exemple și le prezint aici ca pe niște concepte de proiect mai ample – scopul este să vă ofere tuturor cinci opțiuni diferite pe care le puteți personaliza pentru zona dvs. de conținut. Pentru fiecare dintre ele, am oferit și o descriere rapidă a tehnologiei pe care profesorii au folosit-o în exemplele date pentru a-și facilita munca.

Două avertismente

În primul rând, aceste proiecte nu sunt concepute doar pentru colaborare. Oricare dintre ele ar putea fi realizate și ca proiecte independente, dar se întâmplă să se preteze bine lucrului în grupuri, pentru că fiecare ar fi bineînțeles îmbunătățit cu contribuții de la mai mult de o persoană.

În al doilea rând, dacă le citești și te gândești – nu sunt acestea practic același lucru cu învățarea bazată pe proiecte? Răspunsul este da, într-un fel. Există multă suprapunere între învățarea prin investigație, învățarea bazată pe proiecte, învățarea bazată pe probleme și alte structuri care depășesc faptul că elevii pur și simplu regurgitează conținutul predat. Dacă se potrivesc sau nu cu o definiție precisă a PBL este un lucru de dezbătut. Gândindu-mă la scopul acestei colecții, sunt mai puțin îngrijorată de faptul dacă ceva se potrivește unei anumite etichete și mai preocupată de furnizarea unor idei care-i pot determina pe elevii tăi să colaboreze în mod autentic.

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

O provocare pentru tine: adăugarea factorului critic și agenției

Toate aceste idei ar putea fi executate într-un mod foarte simplu, în care elevii pur și simplu adună informații și le prezintă într-un livrabil (document) final, dar vreau să vă provoc să mergeți mai departe cu ele adăugând straturi de gândire critică și agenție. În cartea sa, Cultivating Genius: An Equity Framework for Culturally and Historically Responsive Literacy*, Gholdy Muhammad (care a apărut în podcastul nostru în 2020) definește ”criticitatea” ca fiind „capacitatea de a citi, a scrie și gândi în moduri în care poți înțelege puterea, privilegiul, justiția și opresiunea, în special pentru populațiile din lume care au fost marginalizate istoric”

* https://www.cultofpedagogy.com/historically-responsive-literacy/Alfabetizarea care răspunde istoriei: O educație mai completă pentru toți elevii

Când tinerii sunt critici, ei sunt capabili să vadă, să denumească și să interogheze lumea nu numai pentru a înțelege nedreptatea, ci și pentru a lucra spre transformarea socială” (120). Criticitatea este una dintre cele patru componente cheie ale modelului de predare și învățare al lui Muhammad, care îi ajută pe toți elevii, în special pe cei din grupuri marginalizate, „să se dezvolte atât personal, cât și academic”.

Dacă vă proiectați sarcinile de colaborare astfel încât elevii să fie provocați să aplice acest tip de gândire, proiectul va deveni ceva care nu numai că este mai semnificativ pentru elevi, dar are și potențialul de a elimina inechitățile cu care mulți profesori doresc să lupte.

Apoi mai este agenția, care este „ideea că oamenii au capacitatea de a acționa, de a crea și de a realiza planuri și de a lua decizii informate pe baza unei baze de cunoștințe în creștere” (Safir & Dugan, 229). Cu alte cuvinte, să-i ajutăm pe elevi să învețe cum pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți propria viață și viața altora.

Dezvoltarea capacității de agenție a elevilor este o prioritate cheie în abordarea Street Data**, pe care am explorat-o în 2021 împreună cu autorii Shane Safir și Jamila Dugan. Cadrul incredibil al autorilor pentru transformarea școlii se bazează pe o pedagogie care oferă elevilor instrumentele „pentru a deveni agenți ai propriei învățări și în cele din urmă agenți ai transformării în lume”. Adăugarea de oportunități pentru ca elevii să practice agenția în proiectele dvs. de colaborare este o altă modalitate prin care puteți preda nu doar cunoștințe, fapte și abilități academice, ci și ceea ce pot face elevii cu acele cunoștințe, fapte și abilități în viața lor reală.

** https://www.cultofpedagogy.com/street-data/O cale către școli echitabile, anti-rasiste

Exemplele oferite aici pot sau nu să conțină cantități egale de criticitate și agenție; ele nu au fost propuse de profesori cu aceste idei în minte. Adaug această provocare nu ca un comentariu asupra exemplelor, ci mai degrabă un fel de îndemn, pentru a vă face să gândiți în aceste direcții pentru propriile proiecte.

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Ideea 1: Un ghid

Elevii creează un ghid care ajută pe cineva să navigheze într-o anume situație, într-un nou mediu sau într-un proces. Punerea cap la cap a acestui ghid presupune ca elevii să decidă exact ce informații să includă, ce să omită și câte detalii să ofere. Elevii ar putea crea un ghid pentru a începe un anumit hobby, un ghid pentru finalizarea unui proces sau a unei sarcini sau un ghid pentru a reuși într-o școală, clasă sau alt spațiu definit.

Exemplu: Ghidul al alegătorului

Barry Frank, un excelent profesor din Flushing, Queens, NY, a cerut elevilor săi de științe umaniste din clasa a XII-a să creeze un ghid al alegătorilor pentru viitoarele alegeri locale. Elevii au cercetat politicienii locali care erau candidați pentru alegeri, pe cei împotriva cărora candidează și platformele lor. „În calitate de jurnaliști”, se spune în rezumatul proiectului, „elevii sunt responsabili pentru adunarea, evaluarea și verificarea informațiilor pe parcurs.” Puteți vizualiza o mostră de lucrări ale studenților mai jos:

https://docs.google.com/document/d/1fZU4Lt-gGZaG2yJINi5v_7LApEndTYI5FOu_Ni7SqiQ/edit

https://docs.google.com/presentation/d/1w2wquOdYC2vI-Hrkgtz1hTufqZ2IJNzATu4gNFQA8MU/edit#slide=id.g1434181083c_0_0

Tehnologia: „Ca spațiu de co-învățare am folosit Spinndle*** unde elevii au postat în fluxul clasei lucrările realizate, la diferite etape de control”, spune Frank. „Ei s-au implicat în critica de la egal la egal, în procesul de iterație și au rezolvat probleme prin intermediul platformei. De asemenea, au folosit Spinndle pentru managementul proiectelor.. În loc să-și publice munca lor în documente Google Drive, Spinndle a oferit un spațiu public de colaborare pentru ca toți să poată lucra prin proiect. De asemenea, au folosit funcția de auto-raportare pentru a se autoevalua și a reflecta asupra propriei învățări.”

*** https://spinndle.com/Susține învățarea ca proces, nu ca produs

Adăugarea criticității și agenției

Rugați-i pe elevi să elaboreze un ghid care ofere informații unui grup defavorizat din comunitatea dvs., din regiune sau de oriunde în lume, apoi să ia măsuri pentru a publica și distribui acel ghid. Ghidul poate ajuta acel grup să poată răspunde unei nevoi specifice sau să-l ajute să se dezvolte în moduri care ar putea fi mai dificile pentru acest grup decât pentru alte grupuri. Un ghid ca acesta ar trebui să fie elaborat numai după intervievarea și obținerea contribuției membrilor grupului țintă pentru a determina de ce fel de ajutor ar putea avea nevoie sau care sunt aspirațiile pe care ar dori să le îndeplinească. Pe de altă parte, un alt tip de ghid ar putea fi scris pentru a-i învăța pe cei de la putere cum să sprijine mai eficient grupul identificat.

Photo by Canva Studio on Pexels.com

Ideea 2: Un proiect de cercetare locală

Elevii cercetează ceva despre istorie, știință, guvern sau alt aspect al comunității lor locale, incluzând în proces vizite și interviuri în persoană, ca o componentă cheie a cercetării lor. Subiectele ar putea include lucruri precum calitatea apei potabile, cauze specifice în justiție, impactul anumitor industrii care se stabilesc sau părăsesc o zonă, modul în care anumite repere și-au primit numele, flora și fauna native din zonă sau istoria imigrației în regiune.

Exemplu: Ascultându-i pe budiștii din comunitatea noastră

Sub supravegherea profesorului lor, Andy Housiaux și a profesorului și autorului Chenxing Han, șase elevi de liceu de la Phillips Academy din Andover, MA, au petrecut zece săptămâni cufundați în studiul budismului din comunitățile lor locale. La 15 mile de orașul lor există 11 temple budiste: cambodgian, laos, thailandez, vietnamez și chinezesc. Elevii au vizitat aceste temple, au folosit câteva rutine de gândire din Proiectul Zero de la Harvard și au învățat să pună întrebări și să facă cercetări în acest mediu captivant.

După o săptămână de vizite la templu, elevii și-au petrecut restul timpului acordat proiectului cercetând teme care au apărut pe parcursul vizitelor lor: cultura generozității reciproce între monahi și laici, conservarea și transmiterea culturii în comunitățile din templul Asian-American și educația tinerilor.

„Am căutat să cartografiem și să înțelegem mai bine diversitatea uriașă a budismului din America de astăzi”, a explicat Housiaux, „și să ne îndreptăm atenția către comunitățile asian-americane, adesea trecute cu vederea (spre deosebire de o concentrare mai tipică asupra comunităților de albi convertiți din reprezentările mainstream ale Budismului).”

Munca echipei este documentată în acest site:

https://www.listentolocalbuddhists.org/Listening to the Budihsts în our backyard

Tehnologia: „Elevii au folosit Slack pentru verificările zilnice dintre ei și ca modalitate de a comunica în timpul zilei și pe durata proiectului”, scrie Housiaux. „Gestionarea sarcinilor, delegarea și chestiunile organizaționale au fost gestionate pe Slack, pe care l-am folosit în locul unui LMS. De asemenea, studenții au folosit documente/ diapozitive/ etc Google în colaborare, atât în procesul de cercetare și scriere, cât și atunci când își planificau prezentarea finală. Prezentarea finală a fost o demonstrație publică a învățării, transmisă prin Zoom pentru 70 de profesori de liceu, cadre universitare (dintre care un număr din cei care au scris cărțile/articolele pe care le-am consultat pe parcursul proiectului), membri ai comunității noastre de absolvenți și alții interesați de educația budistă.”

Adăugarea criticității și agenției

Dacă elevii se lansează în cercetarea lor cu scopul de a ajuta un grup marginalizat, prin investigarea unei probleme care trebuie rezolvată, ajutând comunitățile deconectate să se înțeleagă mai bine între ele, onorând o persoană locală ale cărei contribuții ar fi putut fi trecute cu vederea sau adunând opinii cu privire la o problemă locală, proiectul îi va determina să ia în considerare oamenii, locurile și instituțiile din viața lor de zi cu zi, privite printr-o lentilă mai critică – și sperăm, mai participativă. Dacă își publică cercetările într-un mod care să ajungă la și chiar să aibă un impact asupra comunității lor, chiar și în proporții mai mici, experiența va construi pentru elevi mai multă agenție, învățându-i cât de multă influență poate avea o persoană prin acest tip de activitate.

Photo by Julia M Cameron on Pexels.com

Ideea 3: Un tur

Elevii creează și prezintă – în persoană, pe baza uni film video sau alt instrument virtual – un tur al unui loc. Termenul „loc” poate fi definit în linii mari pentru a include spații fizice apropiate sau îndepărtate, spații virtuale sau chiar spații imaginare și poate include comentarii ale creatorilor în format scris, video sau audio.

Exemplu: Un tur virtual al școlii

Un grup de elevi de clasa a șasea din clasa de Inovații (curs opțional) a profesoarei Rebecca Comninaki din Lynchburg, VA, a experimentat cât de înfricoșător era să începi să frecventezi o nouă școală gimnazială pe care nu ai văzut-o niciodată – unii dintre ei nu putuseră să viziteze noua școală în persoană înainte de începerea școlii. Așa că, pentru viitorii elevi, au creat acest tur virtual al școlii.

„La început au avut câteva împotmoliri”, spune Comninaki, „până când și-au dat seama ce membri ai grupului preferau să lucreze la traseul turneului, care elevi preferă să facă poze și care dintre ideile lor originale trebuiau reconsiderate.” Dar au colaborat cu adevărat și au făcut-o independent. „Nu pot spune destule despre cât de puțin am făcut și despre modul în care acești elevi au colaborat și au lucrat în timpul orelor, în weekend și după școală pentru a obține poze cu sălile goale – totul fără ca eu să fiu întrebată vreodată.”

Tehnologia: Deși elevii nu au folosit o platformă de colaborare pentru acest proiect, au folosit o cameră și o aplicație de la GoPro pentru a capta imagini ale școlii, apoi au folosit ThingLink pentru a organiza turul și a-l face accesibil spectatorilor. Turul finalizat a fost împărtășit ca un tur pentru ochelarii de VR, adresat elevilor de la clasele a 5-a care sosesc în primăvară, pentru a-i face pe elevi să fie entuziasmați de noua lor școală gimnazială.

Adăugarea criticității și agenției

În loc să vizeze surprinderea obiectivă a unui loc, tururile pot fi create cu o subiectivitate deliberată, având un scop în minte. Acest obiectiv poate fi acela de a-l împuternici pe privitor (de exemplu să-l ajute să găsească locuri unde beneficiază de asistență, sau spații accesibile pentru persoanele cu dizabilități, spații prietenoase cu LGBTQ+) sau să documenteze o anumită problemă (cum ar fi parcurgerea virtuală a distanței necesare pentru a ajunge la surse de hrană sănătoasă din anumite cartiere — mulțumesc lui Colin Seale (#1) pentru că a venit cu această idee. Odată ce un tur a fost creat, studenții pot face următorul pas în a-l împărtăși cu oamenii care trebuie să îl vadă.

#1 https://www.cultofpedagogy.com/funk/Să găsești stilul potrivit: 3 Moduri de a adăuga o gândire critică cultural-responsivă la lecțiile tale

Photo by NEOSiAM 2021 on Pexels.com

Ideea 4: O colecție organizată

În acest tip de proiect, elevii selectează cu atenție lucruri / articole care au ceva în comun, apoi le împărtășesc unui public bine definit. Rezultatul ar putea arăta ca o expoziție fizică sau virtuală a unui muzeu, o listă de top zece prezentată într-un videoclip, o listă cu cele mai bune sau mai proaste realizări de ceva sau o colecție de povești, fotografii sau artefacte care reprezintă o temă centrală. (Pentru alte câteva sugestii, consultați această listă de idei de proiecte:

https://www.cultofpedagogy.com/curation/

https://creeracord.com/2018/09/08/provizii-curation-pentru-a-dezvolta-gandirea-de-ordin-inalt-incearca-asta/

Exemplu: O retrospectivă video

Elevii din clasa de Artele limbajului a liceului Marisa Thompson din California au fost însărcinați să creeze un videoclip O retrospectivă a anului(#2) care prezenta o selecție de momente cheie din ultimul an, construite în jurul unei teme alese de elev. În 2019, elevii Marisei au decis să lucreze împreună la crearea unui nou videoclip – O retrospectivă a ultimilor zece ani (#3).

#2 https://www.unlimitedteacher.com/blog/renew-those-new-year-reflections

#3 https://drive.google.com/file/d/19BtMYRssfsH2mHc_m_6fH3A9cQLNaV-k/view

Tehnologia: Thompson a permis elevilor ei să utilizeze orice program cunosc pentru a crea materialul video comun.

Adăugarea criticității și agenției

Deoarece munca de curator ne cere să reprezentăm idei mai mari cu o mică selecție de obiecte/ artefacte/ reprezentări, rezultatul reprezintă un mijloc grozav pentru a spune o poveste sau pentru a împărtăși informații într-un mod care poate atrage cu adevărat atenția privitorului. Așadar, o bună abordare pentru realizarea colecțiilor cu spirit critic este aceea de a le cere elevilor să colecteze articole care vor crește gradul de conștientizare a celorlalți cu privire la populațiile marginalizate. Un exemplu în acest sens este seria de cărți Voice of Witness (#4)- Vocile martorilor) care spune poveștile unor oameni ale căror voci sunt rar auzite.

#4 https://www.cultofpedagogy.com/voice-of-witness/Aduceți puterea istoriei orale în sala dvs. de clasă

Același lucru se poate face și cu alte forme de media, cum veți găsi în Proiectul Global Oneness (#5) și Proiectul Vizibilitatea dizabilității (#6). Pe măsură ce elevii își construiesc colecțiile, ei se pot gândi și la publicul vizat pentru colecțiile lor, la modul în care își pot prezenta lucrările și la ce fel de schimbare ar putea spera să inspire ca rezultat.

#5 https://www.globalonenessproject.org/Povești și lecții pentru minți în creștere

#6 https://disabilityvisibilityproject.com/

Photo by Rodrigo Santos on Pexels.com

Ideea 5: O soluție

Elevii lucrează împreună pentru a dezvolta o soluție la o problemă. Soluția poate fi reprezentată de un produs fizic, un produs digital, un prototip de vreun fel sau chiar un articol, un plan de lucru sau sistem imaginat sau propus care rezolvă o problemă.

Exemplu: Dezvoltarea unei aplicații

Elevii de liceu din clasa de inginerie software a lui Geoff Schmit (#7) din Naperville, IL, au avut un semestru întreg pentru a-și proiecta propria aplicație.

#7 https://twitter.com/gcschmit

Acest proiect a venit după ce elevii au absolvit cursul de AP Computer Science și un semestru suplimentar care a acoperit subiecte precum procesul de inginerie și etica tehnologiei. Schmit descrie procesul pe care l-a folosit pentru a structura proiectul în această postare de blog:

http://pedagoguepadawan.net/495/project-based-learning-in-new-software-engineering-course/Învățarea bazată pe proiecte în noul curs de inginerie sorftware

Una dintre aplicațiile create de elevi care a rezultat în urma acestui proces este Merry Tutor (#8), o platformă care potrivește tutorii voluntari cu elevi care au nevoie de îndrumare.

(#8) https://www.themerrytutor.org/

Tehnologia: Studenții au folosit atât Trello, cât și Slack pentru a-și gestiona proiectele, dar Schmit a spus că Trello a fost cel mai importantă dintre cele două pentru lucrare. Un exemplu deboard Trello pentru proiect poate fi vizualizat aici:

https://trello.com/b/0ZAuleX0/half-caf-exemplar

Adăugarea criticității și agenției

Elevii pot fi însărcinați să rezolve probleme care afectează populațiile vulnerabile sau care perpetuează inegalitățile, la scară mică sau mare. Dacă soluțiile lor pot fi implementate sau nu, asta nu ar trebui să-i descurajeze pe studenți să facă brainstorming pentru a găsi soluții. Ca parte a procesului de dezvoltare a soluției, studenții pot intervieva oamenii care sunt cel mai afectați de problemă și cei care sunt în poziție de a implementa soluții. Ei pot cerceta, de asemenea, care sunt căile parcurse de cetățenii obișnuiți pentru a transforma ideile de soluții în realitate.

Cum să faci totul să funcționeze

  • Orice fel de colaborare poate fi plină de potențiale capcane. Sfaturile noastre pentru rezolvarea problemelor comune de învățare prin cooperare vă pot ajuta. – https://www.cultofpedagogy.com/making-cooperative-learning-work-better/
  • Marisa Thompson (care ne-a împărtășit ideea de video retrospectivă) a scris un articol care oferă sfaturi venite de la studenți despre proiectarea activităților de colaborare care funcționează. – https://www.unlimitedteacher.com/blog/tips-from-students-teamwork-not-group-work
  • PBLWorks are un set grozav de rubrici de colaborare gratuite care evidențiază abilități și standarde specifice care vă pot ghida atunci când predați abilități de colaborare și oferiți elevilor feedback cu privire la munca lor.

https://my.pblworks.org/node/11282Rubrici de colaborare bazată pe cercetare – 2021

Referințe

  • Muhammad, G. (2020). Cultivating genius: An equity framework for culturally and historically responsive literacy. Scholastic Inc.
  • Safir, S., & Dugan, J. (2021). Street data: A next-generation model for equity, pedagogy, and school transformation. Corwin.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/collaboration-projects/

P.S. Aveți de împărtășit o altă idee grozavă de proiect?

Dacă ați avut un proiect de colaborare pe care elevii dvs. l-au iubit cu adevărat, spuneți-ne despre el în comentarii și, dacă aveți o prezentare bună online a proiectului, nu ezitați să distribuiți un link.

Mulțumim anticipat.

Rodica Bărbuță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.