Școli fericite? Nuuu se poate… Ba se poate!

Există pe ici, pe colo, prin locuri esențiale, cum sunt unele organizații neguvernamentale, unele companii sau chiar școli sau licee din România, oameni pentru care expresia – Nu se poate! – nu există.

Ei sunt acei oameni care iubesc oamenii și în mod special copiii (unii dintre ei sunt părinți de copii și cunosc foarte bine situația școlii) și ei sunt cei care se străduiesc să spargă barierele instituționale sau de sistem care ne împiedică să facem educația mai bună. Cum? Prin diferite proiecte cu care vin alături de școli, fie ca să ajute direct copiii care nu fac față în sistemul actual de educație, fie ca să demonstreze în fața cadrelor didactice și a părinților că există metode de lucru mai performante, fie chiar să pună umărul la transformarea mai profundă a unei școli întregi. Sau a unui liceu.

Poate că v-ați întâlnit cu unii dintre ei la Școala Altfel. Și poate că celebra noastră rezistență la schimbare, despre care am vorbit în alt articol, dar și sistemul care vă cere munți de hârțoage la orice pas, v-a împiedicat până acum să vedeți potențialul existent în aceste demonstrații făcute de ei. Sau poate nu i-ați întâlnit încă pe cei mai buni dintre ei…

festivalul-fericirii-300x155Noi i-am întâlnit, din nou, pe unii dintre cei mai buni la Festivalul Fericirii, care se desfășoară în acest week-end la Centrul ARCUB de pe Gabroveni. Inițiatorii acestui festival original, aflat la prima ediție, sunt entuziaștii coach-i de la ROI, organizația care este un membru fondator al Coaliției pentru Educație și care a derulat încă din anul 2011, proiectul Zburd – educație prin coaching, adresat liceelor (5 la număr între 2011-2013), cu scopul de a îmbunătăți rata promovabilității la BAC. Ei au reușit mult mai multe, sub această deviză Ba se poate! Dar nu mi-am propus să vorbesc despre proiect ci despre școlile fericite cu care m-am întâlnit la festival și despre conceptul de școală fericită, despre care am discutat cu toții, participanții la eveniment – profesori, învățători, elevi, părinți, oameni din ONG-uri, studenți.

festivalul-fericirii-01

În primul rând, după ce ne-am jucat puțin, pentru a ne conecta unii cu alții, organizatorii ne-au provocat să definim cu un singur cuvânt conceptul de fericire în școală și fiecare participant a propus unul. Iată câteva dintre ele – unele cuvinte s-au repetat, dar vă lăsăm să ghiciți care și vă invităm să adăugați și voi, altele:

– conectare, libertate, implicare, iubire, zâmbet, colegi, comunicare, atenție (la nevoile reale ale copiilor), implicare, bucurie, mulțumire (a copilului și profesorului), provocări, joacă, prietenie, curiozitate, creație, inspirație, matematică (propus de un elev de clasa a 2-a..), rezultate, respect, naturalețe, familie, fericire, cunoaștere, perspectivă, creștere, autenticitate..

Apoi, invitații – cei care au considerat că pot vorbi despre școala lor ca fiind una fericită, au luat pe rând cuvântul. Iată câteva din intervențiile lor.

Restul, într-un articol viitor, că nu vrem să vă plictisim 🙂

Prima invitată – Doamna Violeta Dascălu, director al Școlii Ferdinand din București, ne-a spus care au fost ingredientele cheie care au transformat într-un interval de 7 ani, o școală de cartier cu probleme specifice, într-o școală fericită: deschiderea de colaborare cu societatea civilă, reprezentată de multe organizații care au venit spre școală și au lucrat cu copiii și cadrele didactice din școală cu entuziasm, autenticitate și responsabilitate. Acestea au inițiat în școală acțiuni pe foarte multe paliere și au izbutit să pună în valoare acele daruri specifice ale fiecărui copil, chiar dacă nu excela la materiile teoretice. Școala a beneficiat de programe de sport, muzică, teatru, dans, informatică, dar și de programe de apropiere de problemele naturii, pentru cultivarea plantelor prin sistemul de permacultură, program prin intermediul cărora s-a creat și o grădină (premiată), care este un spațiu de educație în aer liber, de recreere, de conexiune.

– Ne măsurăm fericirea prin zâmbetul cu care ne întâmpină copiii pe coridoare și în clase.

ferdinand-02

Întrebată de unul din părinții prezenți cum a reușit, la început, să comunice și profesorilor că dorește să schimbe situația, Dna Dascălu a răspuns:

– Prima dată am avut sentimentul că sunt o locomotivă care trage vagoane inerte, unele cu frâna pusă. În momentul în care au venit organizațiile și profesorii au văzut că se poate, au început să se implice și ei. Secretul? Este să recunoști fiecărui coleg profesor valoarea, aportul. Am învățat să nu mai critic, să vin întâi cu partea pozitivă și apoi să menționez ce ne cere sistemul, ca rezultate. Nonformalul ne-a ajutat să progresăm. Am participat și la multe proiecte, alături de profesori din alte țări. Avem programe de teatru și coaching și pentru cadre didactice. Am început să organizăm cursuri de dezvoltare personală și pentru părinți, pentru a-i face să colaboreze.

Următoarea invitată a fost Claudia Chiru, învățătoare de la Școala 195 din Titan.

Ea a schimbat foarte multe în clasa ei după ce a fost în vizită în școlile din Marea Britanie. A scris despre aventura ei și un articol, pe care îl găsiți aici – http://www.gokid.ro/cu-canapeaua-in-clasa-sau-povestea-sistemului-de-invatamant-britanic/

Cum măsor fericirea în clasa mea? Lucrurile nu au fost așa de la început, dar acum zâmbetele largi ale elevilor, cu care mă întâmpină în fiecare dimineață, mă sperie. Am făcut multe schimbări. Așa cum știți, pentru a sublinia atmosfera de familie pe care vreau să o creez, mi-am adus în clasă o canapea. Sunt o mamă pentru elevii mei. Atmosfera este nonformală. Când suntem fericiți, învățăm mult mai bine. Dar avem reguli și le respectăm. Avem țeluri și le atingem. Am creat și multe materiale care să-i ajute pe copii să gândească, să înțeleagă.. de exemplu la matematică (am vizionat un filmuleț n.n.).

– Cuvintele cheie? Înțelegere, conectare, să recunoști dacă ai o problemă și să nu-ți fie frică să ceri ajutorul.

Chiru-canapeaua-clasa

Și a venit rândul Corinei, care a vorbit în numele Universității Alternative (http://universitateaalternativa.ro/), organizația care este în Top 10 organizații din lume ca nivel de libertate. Despre ei v-am povestit și în articolul despre Conferința Think Education. Au studenți între 19 și 30 de ani, în medie, dar și mai vârstnici, care vin la ei tocmai pentru a beneficia de traseele de învățare individuale, personalizate. Ei își asumă sarcina de a găsi soluția pentru fiecare, pentru ca studenții lor să exerseze libertatea, să aplice valorile bune, cu curaj. Până la urmă, universitatea devine o comunitate, în care fiecare e liber să se exprime, învățând, dar are și responsabilitatea propriilor alegeri.

Ingredientul principal în activitatea lor sunt valorile – le trăim și le implementăm în tot ce facem. În această vară organizează și o tabără a valorilor, în care fiecare zi este dedicată uneia din valorile fundamentale, bune.

Principiile lor?

– Oamenii învață să aibă impact – vii de la locul tău de bine și universitatea te ajută să realizezi proiectele şi provocările pe care ți le asumi, pentru a dobândi experiență și pentru a contribui la binele mai mare al societăţii.

– Tu să fii bine cu tine

– Tu să fii bine cu ceilalți

learnity-02

Apoi, a venit rândul lui Lin, o proaspăt absolventă a Liceului Coșbuc, care ne-a povestit despre oportunitățile de învățare de care a beneficiat în Comunitatea Learnity.

Pornită în primăvara anului 2014, ca inițiativă a membrilor rețelei Restart Education, Comunitatea Learnity a crescut an de an, oferind liceenilor, profesorilor și părinților multe oportunități – cursuri, evenimente, workshop-uri, tabere.

Ce mi-a plăcut la această comunitate de învățare, care este o inițiativă privată, este că e democratică, poți alege ce cursuri vrei să înveți într-un an, în funcție de ce este prioritar pentru tine pentru ce ți-ai propus să faci în acel an. Este ca un after-school pentru elevii de liceu, în care îți poți alege perioada, cursul. Dar o dată ce ai ales, ești responsabil pentru propria învățare. Cursurile nu au profesori, cei de la care învățăm sunt oameni-resursă.

Cursurile sunt diverse – gândire critică, creativă, comunicare, dezvoltare personală – construcția caracterului (character building), istorie, programare, teatru, antreprenoriat etc.

Care este ingredientul principal al fericirii într-o școală? Oamenii! Cei cărora le pasă, cei care contribuie, și nu sunt neapărat doar profesorii, poate fi și femeia de serviciu.

Iată câteva din mesajele inițiatorilor Comunității Internity:

– “Schimbarea sistemului educațional se află în puterea fiecăruia dintre noi prin cultivarea responsabilității individuale a copiilor noștri și a noastră. Learnity cultivă responsabilitate. Creează un mediu propice pentru dezvoltarea ei. În Learnity nu e nimeni care să te tragă de mănecă dacă ai făcut sau nu, cât ai făcut și ce ai făcut. În Learnity puștii sunt responsabili pentru devenirea lor, iar părinții învață că responsabilitatea se deprinde doar în condiții de libertate.”

– “Ne-am dorit sa fie un ecosistem, să conecteze elevul cu profesorul și am plecat și de la ideea că profesorul trebuie să aibă un ajutor în personalizarea lecțiilor, pentru că o lecție bună este cea care se adresează fiecărui elev în parte. Oferim posibilitatea profesorilor să își creeze propriile cărți SmartRead, să pună propriile întrebări și să evalueze rezultatele elevilor”, a afirmat Vlad.

– ”E important să le dăm șansa să vorbească și să își adreseze întrebări pe cele mai diverse subiecte, dar în primul rând, în anii adolescenței, e important să îi punem în centrul unor procese care îi duc tot spre ei.”

***

va urma…

One thought on “Școli fericite? Nuuu se poate… Ba se poate!

  1. Pingback: Anatomia hărțuirii în școli | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.