Clasa răsturnată – O schimbare de paradigmă

V-am povestit în articolele anterioare despre învățarea răsturnată. În articolul de față, Matt Burns vorbește despre schimbările datorate progresului tehnologiei și despre clasa răsturnată – flipped classroom.

change-paradigm-2

”Schimbarea este aici. Ea nu vine. Este deja aici. A sosit. Și, la fel ca vântul, profesorii o pot simți pe pielea lor și în unele clase. Felul în care profesorii au predat pentru ultimii 100 de ani este supus unei transformări semnificative. Acest articol este despre o paradigmă a schimbării.

Cei care citesc au auzit aproape cu certitudine despre clasa răsturnată (flipped classroom).

Este un concept care a fost utilizat în sfera educației de cel puțin cinci ani. La cea mai simplă definiție, clasa răsturnată este următoarea: lecțiile sunt văzute acasă (lecturi video + ilustrații, demontrații ale materialului lecției, n.n.) iar temele de acasă sunt făcute în școală. Deci, modelul standard al clasei / lucrului de acasă este răsturnat sau inversat. Există și definiții mai sofisticate și mai bune decât aceasta, dar asta rămâne pentru un alt articol.

Trillium

Ce efect are această schimbare muncă acasă / muncă în clasă asupra paradigmei tradiționale a predării? Cum face crearea de lecturi video pentru elevi ca o clasă să fie mai deschisă pentru activități mai angajante, în stilul temelor pentru acasă? Ce fel de efect are asta asupra clasei? Răspunsul este – un efect semnificativ.

În clasa răsturnată, o paradigmă care a rămas neschimbată pentru aproximativ 2.000 de ani este transformată într-un moment. Profesorul nu mai este în fața clasei, distribuindu-și înțelepciunea și inteligența în pachete cuantificabile, la date/ore prestabilite, la un ritm fixat și la un anumit moment din cadrul capitolului. Elevii nu mai trebuie să fie acolo, în clasă, în acel loc, în acel ritm, în acel timp anume, pentru a primi de la profesor pachetele de înțelepciune și conținut distribuite. Epoca predării din fața clasei, ca și aceea a desenului cu cărbune pe piatră, sau a scrierii pe tabla neagră cu creta, sau trasării pe o tablă interactivă – s-a terminat. Profesorul nu mai este ”înțeleptul de pe scenă”. Mai curând, profesorul este ”ghidul de alături”. Aceasta nu este doar o frază atrăgătoare – este o descriere literală.

change-paradigm-3

Conținutul predat este valabil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, atunci când elevul este pregătit. Este valabil în orice loc și pe orice dispozitiv. Este valabil în ritmul preferat al elevului și poate fi văzut, revăzut de câte ori este necesar. Acțiunea/decizia elevului în învățare a fost crescută. Elevii nu mai sunt recipiente pasive pentru inteligența și înțelepciunea profesorului. Mai curând, ei sunt vânători activi pentru informația de care au nevoie pentru a putea stăpâni sau trece elementele supuse evaluării.

change-paradigm-4

Pentru profesorii cărora le place să lectureze din fața clasei și să-i vadă pe elevi cum atârnă de fiecare cuvânt, ar putea fi timpul să urmeze o carieră în politică, deoarece în școli, lada de săpun (pe care se urcau în trecut oratorii în piețe, n.n.) a fost zdrobită de revoluția digitală și educatorii trebuie să se miște odată cu timpurile.

change-paradigm-7

Un adevăr inconfortabil este acesta: dacă un profesor poate fi înlocuit de un video YouTube, poate că el sau ea ar trebui înlocuit. Toată lumea a putut să observe în ultima vreme că sunt mai puțini casieri în supermarketuri. Ei au fost înlocuiți de utilizarea în creștere a mașinilor de plată automatizate (‘self-service’ shopping machines). Lucruri similare se întâmplă și în alte domenii acum, inclusiv în educație. Tehnologia în dezvoltare conduce la o schimbare de paradigmă.

Evident, unele lecții cer o interacțiune de la persoană la persoană; discuțiile de exemplu, sau dezbaterile. Un video nu poate furniza prea multe din modul empatic sau cel al unei urechi simpatetice pentru un elev zăpăcit. Dar orice lecție care se bazează pe conținut informațional poate fi înregistrată, încărcată online și valabilă permanent pentru elevi, atunci când este convenabil pentru ei.

change-paradigm-8

Educatorii trebuie să se schimbe, sau altfel o schimbare va veni oricum asupra lor. Nu este realist să spui că profesorii nu vor mai fi profesori. Numai un profesor antrenat și prezent poate maximiza, media și modera cu eficiență instruirea online. În acest moment, numai profesorii pot ghida elevii către diferite resurse, sau pur și simplu să-i ajute atunci când se blochează la o anumită problemă – deși ”învățarea adaptativă” ar putea avea un cuvânt de spus în viitor în această arie.

Educatorii trebuie să se schimbe.

Dacă ei nu se schimbă, sau cresc, ei vor deveni literalmente redundanți.

Vântul bate. Este timpul să ridicăm pânzele”.

change-paradigm-1

Sursa: https://www.educationtechnologysolutions.com.au/2016/04/the-flipped-classroom-a-paradigm-shift/

Matt Burns este profesor în clasa a V-a la Inaburra School. Inaburra este o școală K-12 cu programe independente de educație din Sutherland Shire, Australia. Matt are 18 ani de experiență de predare și se pregătește să obțină titlul de Masters of Education (Technology) la Wollongong University.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.