Educația Diferențiată – Între mit și adevăr

Traducerea articolului publicat de John McCarthy în Sept. 2015 în Edutopia

Când fata mea era în clasa a treia, a avut probleme cu matematica (de ex. înmulțirea 36 x 12) deși știa regulile înmulțirii. Din fericire, profesorul ei de matematică a recunoscut nevoia ei și a introdus Metoda Lattice. Pentru unii educatori, Metoda Lattice este controversată. Puteți citi câteva comentarii pe FaceBook pe această temă. Dar pentru fiica mea, după mai multe tentative eșuate, această strategie a făcut diferența. Ea și-a recâștigat încrederea ei în matematică.

https://www.youtube.com/watch?v=gS6TfWUv97I – Latice Method

differentiated

Ca educatori, noi știm că învățarea nu este ceva cu o singură dimensiune care se potrivește tuturor și, ceea ce este cel mai bine pentru unii ar putea să nu fie pentru alții. Cu toate acestea, educația / predarea diferențiată rămâne nedefinită ca parte majoră a planificării formale. Mituri despre educația diferențiată persistă încă, în ciuda muncii unor promotori respectați cum sunt Carol Tomlinson, Susan Allan, Rick Wormeli, și Gayle Gregory. Ceea ce urmează sunt evidente percepții greșite, exprimate despre Educația Diferențiată, prezentate aici pentru ca noi să putem separa mitul de adevăr.

Mitul No.1: Educația Diferențiată este o colecție de strategii.

Există multe cărți, work-shop-uri și organizații care oferă strategii diferențiate și care afirmă că, atunci când sunt utilizate, îi vor face instantaneu pe profesori să facă diferența între studenții lor. Asemenea strategii utilizate izolat au rareori rezultatul scontat pentru cei mai mulți sau pentru toți studenții. Realitatea este că orice strategie poate fi diferențiată dacă noi cunoaștem nivelul curent (real) de abilități al studenților. Atâta timp cât strategia are un sistem de înregistrare prin care să susțină învățarea, ea poate fi transformată într-un instrument diferențiat care să pună în evidență învățarea.

di-grimmway-3-class

Adevărul No.1: Educația Diferențiată este o lupă pentru implementarea oricărei strategii în toate pedagogiile.

Gândiți-vă că profesorii eficienți au o mulțime de instrumente pe care le utilizează pentru a împlini nevoile studenților. Educația Diferențiată este lupa pentru alegerea celui mai bun instrument. Ai utiliza o șurubelniță ca să bați un cui? Răspunsul pare evident, și totuși există multe experiențe de învățare în care o șurubelniță cu cap în cruce este utilizată pentru a strânge o conexiune cu un șurub care necesită o șurubelniță plată. Diagnosticarea studenților pe baza datelor ajută profesorii să identifice cele mai bune unelte pentru design-ul experiențelor de învățare potrivite. Unele exemple includ:

  • Strategia RAFT (http://openingpaths.org/blog/2014/10/rafts-packed/) îi ajută pe studenți să-și dezvolte scrierea pentru o audiență specifică și să-și îmbunătățească meșteșugul de autori. Opțiunile pot fi variate în funcție de abilitățile studenților, de nivelul de competențe, interes și/sau de profilurile de învățare.

  • Alegerea este un puternic instrument de diferențiere. Învață-i pe studenți să utilizeze organizatoare grafice și strategii pentru luarea de notițe. (ex. Cornell and Scholastic). O dată ce le-au învățat pe acestea, studenții pot alege abordarea care funcționează cel mai bine pentru ei.

Educația Diferențiată este o lupă pe care o folosim permanent în timpul analizei de date și al procesului de planificare pentru un impact strategic mai mare asupra învățării studenților. Ea ne asigură că vom folosi șurubelnița potrivită.

Mitul No.2: Educația Diferențiată este incompatibilă cu testarea standardizată.

Testele cu miză importantă sunt pretutindeni întâlnite în sistemele și cultura școlii. Totul în educație trebuie să treacă prin filtrul testării în așa fel încât școlile să-și poată raporta rezultatele către comunitatea largă, despre cât de bine răspund studenții la teste. Dacă aceste teste evaluează măiestria studenților pe baza unor standarde educaționale (Common Core standards în USA, n.n.), atunci studenții au nevoie de experiențe de învățare de înaltă calitate care să le dezvolte înțelegerea și au nevoie să aplice aceste competențe de învățare. Când acoperirea conținutului devine obiectivul, toată lumea are de pierdut. Pentru a învăța, studenții au nevoie ca profesorul să aibă abilități analitice și empatice. Doar pentru că a fost acoperit conținutul nu înseamnă că studenții au învățat. Educația Diferențiată angajează studenții pe căi de succes pentru a stăpâni obiective de învățare.

di-bms_classrooms

Adevărul No.2: Educația Diferențiată asigură faptul că toți studenții învață și cresc în cunoaștere și în aplicarea condițiilor și standardelor educaționale.

Clasele tradiționale abordează instruirea cu întregul grup deoarece se consideră că asta salvează timp în etapa de predare. Această salvare de timp este iluzorie. Fără ca predarea să încorporeze o diferențiere bazată pe evaluarea nevoilor formative, studenții se deconectează atunci când ei cred că nu pot reuși. Pe măsură ce prăpastia dintre cunoaștere și abilitățile lor se lărgește, obstacolul de învățare se transformă în ceva prea mare pentru a fi depășit. Dacă noi știm că nu toți studenții învață în același ritm și e posibil să nu proceseze abilități și concepte în același fel, atunci diferențierea este soluția pentru a maximiza numărul de studenți care pot demonstra înțelegerea standardelor la testele cu miză importantă. Diferențierea Pre-planificată (Pre-planned Differentiation *) nu ia un timp semnificativ mai mare decât predarea unei lecții. Educația Diferențiată utilizează timpul existent mai eficient pentru a satisface nevoile tuturor învățăceilor.

* (http://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-myth-too-difficult-john-mccarthy).

Cu un număr mai mare de studenți care stăpânesc standardele, profesorii pot furniza mai multe experiențe de învățare aprofundate.

Mitul No.3: Nu există prea multe cercetări care susțin Educația Diferențiată

“Nu există cercetări” este o concepție greșită majoră. Este frustrant pentru profesorii din clase care văd rezultatele diferențierii, să li se spună de către „experții în educație” că nu există cercetări care să susțină eforturile lor. Educația Diferențiată transformă strategiile și sistemele pentru a satisface nevoile variate ale celor care învață.

di-maxresdefault

Adevărul No.3: Multe cercetări se concentrează pe sisteme și strategii care diferențiază pentru a îmbunătății învățarea studenților.

Ca și Toto din Vrăjitorul din Oz, dacă dăm la o parte cortina de pe câteva sisteme și strategii eficiente de învățare, aflăm că diferențierea este parte a structurii pe care se construiește succesul studenților. Unele exemple pot include:

  1. Lectura ghidată: Fountas and Pinnell**, și articolul Anitei din Early Childhood Education Journal (PDF).
  2. Răspunsul la Intervenție: RTI Publications *** , și articolul lui Susan Demirsky Allan și Yvonne L. Goddard’s ASCD Article ****

** http://www.fountasandpinnell.com/resourcelibrary/Default?type=instructional%20tools

*** http://www.rti4success.org/resources/publications

**** http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/oct10/vol68/num02/Differentiated-Instruction-and-RTI@-A-Natural-Fit.aspx

Titlul sau obiectivul unor astfel de cercetări nu include întotdeauna Educația Diferențiată, dar practica este înglobată. Într-adevăr, puteți găsi Educația Diferențiată inclusă în orice program sau sistem care colectează date despre realizările sau creșterea studenților, evaluează și diagnostichează ce anume goluri trebuie acoperite sau ce îmbogățiri sunt necesare, pentru ca apoi să deseneze și implementeze un plan pentru a satisface aceste nevoi.

di

Să privim prin lupă

Prin doar aceste câteva mituri și adevăruri, putem vedea că sistemul de instruire cu o măsură unică nu se potrivește tuturor. Noi știm de asemenea că educația din clase este mai complexă. Plină de inițiative concurențiale care creează mituri care ne conduc departe de obiectivul nostru principal: nevoile de învățare ale studenților. Avem nevoie să știm că acele nevoi de învățare ale studenților nu decad ca prioritate și se ridică deasupra nevoilor instructorilor și administratorilor. În această lume mai complicată, educația / instruirea diferențiată este lupa critică pentru experiențele de învățare de succes pentru studenți.

John McCarthy Consultant în Educație, Promotor al Vocii Studenților în Învățare

Lucrez cu școli din SUA și din străinătate și învăț și predau constant. Am început ca profesor în Chicago și misiunea vieții mele este să înțeleg pe deplin și să promovez vocea studenților în cariera lor de învățare. Am predat în trei state, în localități urbane și rurale, de la zone de profundă sărăcie până la cele cu venituri mari. Ca și consultant, lucrez cu școli pentru implementarea sistematică a Educației Diferențiate, Învățării bazate pe proiecte, pentru eliminarea confuziei evaluărilor și gradelor și pe construirea culturii organizaționale. Toate cu un accent special pe Vocea Studenților. Predau la Madonna University, ceea ce mă ține la curent cu practicile de predare noi. Puteți găsi mai multe informații pe site-ul meu – www.openingpaths.org.

Îmi place să învăț de la educatorii pe care îi asist. Stilul meu de coaching se concentrează pe a-i ajuta pe profesori și studenți să găsească răspunsurile în ei înșiși. Pentru că ce le spun eu nu se va lipi, dar descoperirile lor vor dura întotdeauna. Și, cel mai important, sunt un jucător pentru copiii mei, pentru cerințele lor de învățare și un suporter al evenimentelor lor.

emma

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-myths-and-truths-john-mccarthy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.