19 Strategii Mari si mici pentru Managementul Clasei

Traducerea articolului publicat de Prof. Dr. Todd Finley, in 5 Aprilie 2016 in Edutopia

In anul in care am inceput sa predau Engleza la clasele 7 – 12 in Minneapolis, Prince si-a lansat cantecul sau despre ruinele urbane, “Sign o’ the Times.” Acest cantec a fost un fundal potrivit pentru vietile studentilor mei, multi dintre ei traind in saracie si provocandu-ma in fiecare zi. Acel an mi-a oferit de asemenea oportunitatea de a fi atacat cu o piatra, doua scaune, un cutit Rambo, un ghiont slab al unei eleve de a saptea si zeci de injuraturi creative. Din fericire, ordinea clasei s-a imbunatatit cand am invatat ca managementul de succes al clasei depinde de executarea constiincioasa a catorva mari strategii si a multor altele mai mici.

classroom_management

Marile Strategiii: Principiile Fundamentale ale Managementului Clasei

1. Urmeaza primii pasi ai hipnnozei.

Prima tehnica de inductie a hipnozei implica deseori directionarea subiectilor pentru a se concentra pe ceva ce ei fac deja.Iti simti ochii devenind obositieste un bun inceput, deoarece ochii tuturor se simt obositi tot timpul, dar nu bagam de seama pana cand cineva nu ne atrage atentia.

Profesorii, ca si hipnotizatorii, pot “trage de sfori” cu o serie de solicitari, cerand studentilor sa faca ceva ce majoritatea deja fac, asteptand apoi o realizare de 100% si apoi venind cu o alta directiva, etc. E mai bine pentru profesori sa spuna, “Indreptati ochii spre mine”, si sa asptepte apoi indeplinirea, in loc sa spuna, :”Opriti-va din vorbit, intoarceti-va, deschideti la pagina 237, scoateti un creion si inmanati hartia voastra cu ‘Structura Geologica’”.

(** Psihologii ne atrag atentia ca baietii/ barbatii nu se pot concentra cand au de indeplinit o serie de insarcinari transmise intr-un mesaj care integreaza mai multe cerinte odata!, n.n.)

2. Pastreaza consecintele cat mai minimale posibil.

Cand o regula este incalcata, prescrie cea mai mica consecinta (pedeapsa) si vezi daca asta rezolva problema. Nu utiliza consecintele (pedepsele) mari prea repede.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Liniste 30

3. Curriculum-ul adecvat este o strategie de management a clasei.

Pentru unii, sa fii dat afara din clasa pentru ca ai vorbit neintrebat are un cost social mai mic decat sa apara prost in ochii colegilor, prietennilor. Atribuirea unei sarcini adecvat de dificile (ceea ce inseamna diferentiere), elimina acest risc.

4. Repeta tranzitiile.

Cele mai multe intreruperi apar inainte de a suna cloppotelul si intre activitati. “Liniste 30” a fost un semnal pentru toti studentii mei sa-si faca ordine pe pupitre si sa stea in liniste pentru jumatate de minut. O rasplata pentru clasa este acordata dupa ce cele 30 de secunde au fost completate cu succes. Copiilor mei le-a placut cand vizitatorilor care au asistat la aceasta rutina “le-a cazut falca” de surpriza.

5. Anticipeaza problemele si fii creativ/a.

La inceputul unui an, studentii mei de gimnaziu au navalit in clasa ca Mel Gibson si 1.000 de luptatori scotieni. Pentru a rezolva problema, le-am cerut copiilor mei sa se aliniez pentru ora in afara usii, cu mana stanga spre perete si cu un spatiu intrei ei si cel din fata de 30 de cm.

Pentru a intra in clasa, fiecare copil trebuie sa raspunda la o intrebare legata de lectie sau la o intrebare stupida oarecare ca, “Ce fel de arma ai folosi in batalia pentru Aquaman? Intrebarile surpriza mentin amuzamentul randului. Dupa ce raspund la intrebare, ei sunt directionati sa ia loc, tacuti ca lumina lunii, si sa urmeze instructiunile de pe tabla. Studentii care vorbesc sau incalca protocolul sunt trimisi din nou in rand.

6. Da telefoane pozitive acasa si scrie scrisori.

Obisnuiesc sa trimit note pozitive acasa la tutorele (parintii) fiecarui student si acea nota include si un magnet (simbol), pentru a-i incuraja sa-l puna pe frigider. De asemenea, las mesaje vocale complementare. In acest fel, parintii si copiii ma vad ca pe un aliat.

magnets
Lucruri mici: Interventii rapide care sustin Managementul Clasei

1. Arata studentilor ca merita sa se poarte frumos.

La sfarsitul orelor dificile, dau zilnic doua bilete de tombola – unul pentru efortul academic, unul pentru buna purtare.

Dupa ce isi sccriu numele de tichete, studentii le pun intr-o urna. Vinerea, extrag la intamplare doua nume de studenti – amandoi primesc cate un baton de ciocolata/ bomboane.

2. Nu pedepsi niciodata o clasa intreaga.

Chiar daca tu simti ca intreaga clasa se poarta urta, sunt intotdeauna acolo cativa copii care urmeaza instructiunile. Pedepsirea clasei ca grup incita intotdeauna la si mai multa rezistenta.

3. Construieste anticipari legate de continut.

La inceputul orei spune, “Mai tarziu astazi, o sa va spun…”

  • Cum se vindeca holera (Apa curata face diferenta.)

  • Ce au in comun majoritatea geniilor (Flacara aprinsa de ei arde prin intermediul adeptilor.)

  • Cum violeaza luptatorii X-Wing din Star Wars fizica Newtoniana (Blasterele si augmentatoarele motoarelor nu fac zgomot in spatiu).

Scopul este sa-i faci pe studenti interesati de agenda profesorului in loc de un comportament nepotrivit.

4. Schimba tonul.

Pentru a-i intrerupe pe vaicaretii agresivi ai clasei, am inregistrat Katrina and the Waves pe CD player-ul meu. Cand a aparut primul mormait vaicaret, mi-am ridicat palma si am cantat: “I’m walking on sunshine, woooah / And don’t it feel good!” (Eu merg in lumina soarelui, ooooooh / Si nu se simte bine!) Toata lumea a ras. Un alt copil a inceput sa se planga pana am apasat Play din nou. Rasete mari. Dupa asta, plangerile au aparut rar.

5. Gaseste lucruri pe care sa le apreciezi.

In loc sa incepi ora intarit pentru conflict, pregateste-te sa cauti lucruri de care sa te bucuri: ca Serena stie totul despre hip-hop-ul din Detroit sau ca termosul tau de cafea Intelligentsia Cofee este pe trei sferturi plin.

class-management-new2

6. Intensifica-ti entuziasmul.

Nu exista nici un dezavantaj daca esti cu 20% mai entuziast.

7. Utilizeaza-ti cuvintele.

Catevodata studentii rateaza ceea ce este evident. Spune, “Clasa asta ma face sa ma bucur ca predau.”

8. Nu cere laude

Sa nu ceri niciodata studentilor sa-ti implineasca nevoile emotionale este o granita importanta a adultilor. Si unul din paradoxurile vietii este acela ca oamenii care nu sunt niciodata obsedati de a fi super-adorati sunt deseori recipientele adoratiei.

9. Iarta.

Cand studentii de clasa a noua sunt dati afara din ora de Engleza a lui Katie Riley, ea le spune intotdeauna ca totul este iertat si ca ziua urmatoare va reprezenta un nou start. Cand un studenti comite un delict, el o vede pe Dna Riley stand in galeria curtii. Asta e tot ce el are nevoie sa stie.

10. Da-le studentilor de ales.

Spune, “Vrei sa-ti face tema asta in clasa sau ca pe un chestionar de facut acasa?” “Proiectul asta ar trebui sa fie o munca de grup sau independenta?” Alegerea creste achizitia studentilor.

11. Anunta public obiectivele de management ale clasei.

Spune, “Ieri zgomotul a fost la nivelul 8 in timpul perioadei de lucru. Hai sa “impuscam” un cinci azi”.

12. Stabileste rutine.

Daca ai o clasa haotica, pastreaza lucrurile la un nivel predictibil. De asemenea, posteaza orarul zilei.

13. Declara adevarul cand lucrurile merg prost.

Daca studentii sunt confuzi sau pierduti, nu trece peste asta. Si cand trimiti un elev afara din clasa, spune, “Asta ma face trist si frustrat, dar hai sa ne concentram mintile inapoi la a treia problema de matematica.”

classroom-management-2-728
Pe masura ce-ti gasesti calea cu clase greu de stapanit, te rugam sa ne spui ce a mers bine si ce nu.

* Prorf Dr. Todd Blake Finley, este profesor de Engleza la East Carolina University. El a predat la clasele 7-12 si este co-creator al Proiectului Tar River Writing. El a fost nominalizat in topul celor 12 Global Teacher Bloggers in 2014 de catre Cathy Rubin pentru Huffington Post si din nou, in 2015. Este Assistant Editor la Edutopia.

Publicatiile lui se pot regasi pe Amazon. http://amzn.to/22y6Hw1, pe blogul personal: Todd’s Brain, la www.todd-finley.com. Gasiti strategiile lui de predare la: http://bit.ly/T_BRAIN.

Sursa: https://www.edutopia.org/users/todd-finley

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.