Invata facand: tranzitia unui Profesor catre Project Based Learning

Traducerea articolului publicat de Shawn Canney* in Sept. 2015 in Edutopia

Am fost profesor de Engleza la liceu timp de 15 ani. In fiecare an, incerc sa fac ceva putin diferit deoarece imi place sa invat din proces. Dupa ce am predat Literatura in AP – programe avansate, am devenit un Lector in AP. Apoi, am facut o prezentare la o conferinta nationala. Simt ca trebuie sa cresc si sa ma dezvolt in fiecare an. In momentul in care am citit cu voce tare in clasa Julius Caesar pentru a 55-a oara, era timpul pentru o schimbare. De aceea, noua mea scoala a fost una in care invatarea se face pe baza proiectelor (PBL).

sped-splash

Prima incercare

Am trecut printr-o saptamana de training intensiv si m-am intalnit cu cativa profesori veterani in PBL. Ideea suna grozav in teorie – crearea unor proiecte care sa-i ajute pe studenti sa invete concepte educationale. Prima unitate pe care am creat-o preda elementele de baza ale scrisului prin analizarea campaniilor de advertising. Studentii au selectat un produs, au determinat audienta tinta si apoi a trebuit sa redefineasca produsul (rebranding) si sa creeze o reclama directionata catre noua audienta tinta. Am petrecut o multime de timp punand la punct unitatea si am crezut ca era destul de buna.

As vrea sa pot spune ca a mers bine, dar nu a fost asa. Am incercat sa imbratisez ideea sa las proiectul sa creasca organic. Am vrut ca studentii sa descopere lucruri singuri. M-am perindat prin clasa pentru a raspunde intrebarilor specifice despre insarcinare, si am lucrat pentru a fi sigur ca studentii erau in tema. Unii au terminat insarcinarea destul de repede, dar altii erau inca la primele stagii in momentul in care proiectul era aproape de final. Pentru prezentarile lor, am adus un prieten care lucreaza in marketing care sa le dea un feedback la reclamele lor terminate (componenta de audienta autentica a invatarii bazate pe proiecte – PBL) Din cele 12 grupuri, numai doua au fost capabile sa faca o prezentare la sfarsitul perioadei, si ei s-au luptat sa-si puna prezentarea la punct in ultimele minute. Am simtit ca a fost un esec.

creativeadvertising11

creative-clever-smart-advertising-ads (80)

A doua zi, studentii mei si cu mine am avut un dialog bun despre proiect. Multi au spus ca se simt jenati pentru ca nu au fost gata sa prezinte. Totul s-a transformat intr-un moment de invatare atat pentru studenti cat si pentru mine. Multi dintre ei au spus ca s-au simtit coplesiti de insarcinare deoarece a fost atat de larga. Am realizat de asemenea asta si am facut niste judecati asupra erorilor. Aceasta discutie productiva m-a facut sa realizez ca am invatat o multime din acest prim proiect.

6 Lectii pe care le-am invatat

Cursul meu se desfasoara intr-un bloc de 4×4 (patru ore pe saptamana, n.n.), asa ca am facut urmatoarele modificari in ianuarie, si sunt atat de fericit sa spun ca proiectele au devenit mult mai bune. Iata lectiile pe care le-am invatat.

active-learning-02

1. Stabileste obiective clare.

Pentru a avea succes, studentii trebuie sa stie ce asteptam de la ei. Daca poti, salveaza proiecte din unitati de curs anterioare (sau gaseste modele ale unor alti profesori care au realizai proiecte de succes cu unitati de curs similare, n.n.) ca sa-ti modelezi asteptarile.

2. Supra-planifica.

Unul din lucrurile grozave despre PBL este ca are instructiuni diferentiate integrate in model. Studentii se misca in ritmul propriu si pun intrebari cand nu inteleg ceva. A doua oara cand i-am insarcinat cu acest proiect, i-am pus de asemenea pe studenti sa citeasca o nuvela externa ca tema de acasa. Cei care si-au terminat treburile mai repede pot apoi sa citeasca sau sa lucreze la altceva in loc sa-si piarda timpul si sa-i distraga pe ceilalti.

3. Fa-i pe studenti responsabili pentru timpul lor.

I-am pus pe studentii mei sa-si impartaseasca munca cu mine prin Google Docs asa ca am putut sa le vad progresul zilnic. Unul dintre grupuri nu a vrut sa foloseasca laptop-ul pus la dispozitie de scoala, asa ca am fotografiat documentele lor scrise de mana cu telefonul meu. Intr-un mod sau altul, am fost capabil sa vad progresul in fiecare zi.

nursing_ALC_class14_9912

Students work on “concept boards” in small groups

4. Da dead-line-uri concrete pentru produse.

Aceasta ajuta sa vezi proiectul ca pe un scop care poate fi realizat. Am adaugat pasi de completat pana la sfarsitul fiecarei zile. Cand fiecare pas a fost completat, proiectul a fost gata. Studentii mei au stiut ca au de dat livrabile (produse) in fiecare zi.

5. Impartaseste rubricile in avans.

Rubricile dau studentilor intelegerea design-ului (conceptului) proiectului. Aceasta ii ajuta sa inteleaga ce ar trebui sa obtina, sa ia din aceasta experienta. De exemplu, cand studentii mei au de scris eseuri despre proiectele lor, sunt cam pierduti. Ei recapituleaza in loc sa analizeze, asa ca a doua rubrica a mea este o lista de termene si instrumente pe care eu vreau sa le vad in eseurile lor.

6. Reflecteaza asupra a ceea ce faci.

Unul din motivele pentru care proiectul a mers uns a doua oara a fost acela ca eu mi-am luat notite despre partile pozitive si negative prima oara cand noi am facut proiectul. Reflectiile si ideile robuste ale colegilor pot ajuta la rezolvarea problemelor inainte ca ele sa apara.

Teacher with student girl writing assignment

Teacher with student girl writing assignment

Asa cum am declarat mai devreme, am crescut si m-am dezvoltat cu fiecare an. Sunt interesat sa aud despre orice practica suplimentara sau sfat pe care alti profesori care aplica PBL l-ar putea de asemenea folosi. Lasati-ma sa stiu ce merge in clasa voastra!

* Shawn Canney

Sunt profesor de liceu de Engleza la Drew Charter School din Atlanta. Acesta este al 15-lea an al meu in care predau Engleza. Am predat la fiecare clasa si la fiecare nivel. Anul acesta, predau un curs integrat, American Discourse and Drama. Acest curs integreaza Literatura si Dramaturgia Americane. Incercam sa aducem in curs multa tehnologie si sa aducem literatura la viata. In plus fata de predare, am urmat si absolvit examenele Advanced Programs timp de trei ani. Am obtinut titlul de Apple’s Distinguished Educator Institute in Miami. Am prezentat doua sesiuni la AP Annual Conference in 2013 – “Making Poetry Accessible and Practical” si “Extending Your Library – Maximizing the Utility of a Novel.”

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/learning-by-doing-teacher-transitions-pbl-shawn-canney

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.