Recreatia NU e un privilegiu – Nu le-o luati copiilor pentru a-i pedepsi!

Traducerea articolului scris de Laura Hudgens* in Mai 2016 in Your Tango, Familly.

Asa cum a fost scrisa de un profesor care s-a saturat.

Sunt profesor de liceu, si daca este un lucru pe care il stiu despre educatie este acela ca educatia moderna a pasit in epoca cercetarii si datelor. Profesorii colecteaza si exemineaza date in evaluari formative (verificand pentru a vedea daca studentii invata pe parcurs) si evaluari sumative (verificand pentru a vedea daca invatarea studentilor e completa).

Ne uitam la datele din notele la testele de anul trecut si notele la testele din acest an. Ne uitam la ce spun cercetarile despre metodele de invatare eficienta si ineficienta (Teaching strategies, their use and effectiveness, as perceived by teachers of agriculture: A national study – http://lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=13243&context=rtd). Se asteapta chiar de la noi sa colectam si utilizam date pentru a determina cum ne putem imbunatati profesional.

Bazat pe cercetare si axat pe date sunt mari, mari expresii in voga in educatie. Ni se reaminteste periodic si din nou ca instruirea noastra trebuie sa fie bazata pe cercetare si axata pe date.

Cu exceptia situatiilor cand nu e.

Cand vine vorba de recreatie si de importanta jocului si activitatii fizice, prea multe scoli ignora cercetarile curente. In loc sa trateze recreatia ca pe o parte importanta, cruciala a zilei studentilor, unele scoli inca actioneaza ca si cum recreatia este un privilegiu cu care ii gratificam pe studentii care se comporta bine, pe cei ascultatori.

Ei utilizeaza recreatia ca instrument de negociere si interzicerea ei este o forma de pedeapsa. Ca parinti, noi tindem sa acceptam asta. La urma urmelor, multi dintre noi ne amintim sa fi pierdut recreatii din cand in cand pentru ca am vorbit prea mult, sau (http://www.yourtango.com/2016286619/schools-have-banned-musical-chairs-you-wont-believe-why) pentru ca nu ne-am completat tema.

Imi amintesc cum stateam in clasa a IV-a a Dnei Lovelady in timpul a mai mult decat cateva recreatii, scriind, “N-o sa vorbesc in clasa” pana ma durea mana. Uram sa pierd recreatiile, dar am supravietuit. Asa ca de ce ar trebui sa ma supere pe mine daca fiul meu sau alti copii pierd recreatia din cand in cand? (http://www.forbes.com/sites/leeigel/2015/01/15/the-common-core-is-taking-away-kids-recess-and-that-makes-no-sense/#60c76b1e1).

Diferenta este ca noi aveam trei recreatii. In total, aveam mai mult de o ora in fiecare zi pentru a ne juca, a alerga si a fi cu prietenii nostri. Multi din copiii de azi sunt norocosi daca au 20 de minute.

recess-01

Cercetarile sunt clare. Conform cu afirmatiile Academiei Americane de Pediatrie (AAP), recreatia joaca un rol vital (http://pediatrics.aappublications.org/content/131/1/183) in dezvoltarea copilului, aducand beneficii emotionale, sociale, fizice si academice. AAP considera ca recreatia este o componenta cruciala si necesara in dezvoltarea copilului (http://www.slate.com/articles/life/family/2012/08/recess_in_schools_research_shows_it_benefits_children_.html), prin urmare, nu ar trebui luata din motive punitive sau academice.

Cu alte cuvinte, copiii au nevoie de recreatie, si recreatia nu ar trebui sa le fie luata copiilor pentru a-i pedepsi pentru purtare proasta sau pentru completarea incompleta sau incorecta a muncii / temelor.

Din nou, asta nu poate fi subliniat suficient. Recreatia nu e un privilegiu. Nu este o rasplata. Copiii nu ar trebui sa-si castige recreatia si ei nu trebuie sa fie lipsiti de recreatie ca pedeapsa. Deoarece recreatia este o parte atat de vitala a dezvoltarii studentilor, (http://www.parenting.com/article/why-kids-really-need-recess?utm_source=yourtango.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_article) incat a le lua recreatia are tot atat de lipsit de sens ca si a le lua matematica, citirea sau gramatica.

Asta nu-i ajuta sa devina studenti mai buni sau oameni mai buni. Asa ca, de ce atat de multe scoli inca folosesc aceasta forma de pedeapsa? (http://www.livescience.com/15555-schools-cut-recess-learning-suffers.html)

Poate pentru ca pare o solutie simpla pentru comportamentele nedorite. Problema este ca aceasta pedeapsa este deseori mai putin eficienta in corectarea comportamentului decat alte forme de disciplina. In cazul recreatiei, aceasta pedeapsa este mai putin eficienta deoarece copiii au nevoie de recreatie (http://www.yourtango.com/2014229904/10-parenting-tips-raising-unspoiled-thankful-kids) pentru a se destinde, socializa si pentru a scapa de neastamparul fizic ca sa se poata concentra si sa se comporte mai bine in clasa.

Un alt motiv posibil pentru care scolile le iau recreatia este acela ca profesorii opereaza cu un timp si cu optiuni limitate (http://www.today.com/health/should-elementary-schools-have-recess-some-florida-parents-fight-break-1D80423842). Disciplina creativa poate lua din timpul de instruire al altor studenti.

Asa ca, cum schimba sau imbunatatesc profesorii comportarea studentilor fara sa le ia recreatia?

Nu exista solutii simple, dar una din chei este suportul administratiei scolii si al parintilor. Directorii trebuie sa lucreze cu profesorii pentru a gasi forme alternative de desciplina si cai de a imbunatati comportamentul studentilor (poate chiar oferind studentilor mai mult timp de recreatie) http://learning.blogs.nytimes.com/2014/02/14/do-kids-need-recess/comment-page-2/?_r=0

Scolile trebuie sa tina deschise liniile de comunicatie cu parintii. (http://learning.blogs.nytimes.com/2014/02/14/do-kids-need-recess/comment-page-2/?_r=0)

Cand parintii stiu ce asteapta profesorii si cum pot copiii lor sa nu indeplineasca aceste asteptari, ei pot ajuta actionand acasa. Este putin probabil ca, lundu-i recreatia unui copil sa rezulte o schimbare pozitiva in comportament (http://www.yourtango.com/experts/kathryn-brown-ramsperger/6-traits-that-predict-childrens-future-success-more-than-grades). Luandu-i televizorul si electronicele ar putea avea efect.

OS  roundlakeschool113.jpg

OS roundlakeschool113.jpg

Copilaria zboara si cantitatea de timp pe care o au copiii pentu joaca in zilele copilariei a scazut dramatic in anii din urma. Tendintele curente in educatie au fortat scolile sa limiteze sever sau in unele cazuri sa elimine recreatia.

(http://www.forbes.com/sites/leeigel/2015/01/15/the-common-core-is-taking-away-kids-recess-and-that-makes-no-sense/#6422ed96153d)

Asta nu e drept si nu este in cel mai bun interes al copilului.

Ar putea lua ani sa repunem recreatia in locul sau corect in curriculum, dar primul pas in restaurarea recreatiei este sa constientizam ca nu este un privilegiu numai pentru cei care se poarta bine. (http://www.huffingtonpost.com/claire-mccarthy-md/recess_b_2397930.html?ncid=edlinkushpmg00000094&te=YourTango).

…….

Schools adding more recess to the day

Brown Elementary in Irving, Texas. For a story about schools adding more recess.

Laura este scriitor independent si profesor part-time de liceu. Ea traieste intr-o ferma de bivoli din Arkansas, alaturi de sotul ei si de cei patru copii. Ea scrie de asemenea in HuffPost Parents, Grown and Flown, Modern Mom si pe propriul blog, Charming Farming.

Sursa: http://www.yourtango.com/2016287832/teacher-rant-recess-not-privilege

PS. Articole similare

http://www.today.com/parents/want-kids-listen-more-fidget-less-try-more-recess-school-t65536

http://charliehoehn.com/2016/01/04/science-says-kids-learn-better-after-recess/

http://centerforschoolchange.org/2012/10/csc-survey-of-districts-charters-shows-recess-is-being-refined-not-rejected/

http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/05/09/exercise.for.kids/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.