3 Strategii pentru a-i ajuta pe elevii care lucrează mai lent

Pentru profesorii care se confruntă cu problema ritmului lent în care înțeleg sau lucrează unul sau mai mulți elevi din clasa lor, profesoara Mary Joseph a făcut recent, în revista Education World, o sinteză a strategiilor pe care le-ați găsit explicate pe larg în alte articole. Sperăm ca acest articol să vi le reamintească.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ca profesor, vrei să te asiguri că niciun copil nu este lăsat în urmă. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna cazul, deoarece copiii se dezvoltă diferit. Unii s-ar putea să își termine sarcinile rapid, să înțeleagă imediat ideile noi și să fie întotdeauna gata să meargă mai departe.

Pe de altă parte, unii elevi au nevoie de o eternitate pentru a finaliza aceleași proiecte sau nu reușesc să le predea deloc. Ca profesor, cum găsești un echilibru? Te concentrezi asupra elevilor care lucrează mai lent și îi neglijezi pe toți ceilalți?

Pentru profesori nu există un răspuns simplu, dar următoarele strategii vă pot ajuta să-i susțineți și pe cei care lucrează lent:

1. Dați-le permisiunea să-și ia timp de lucru suficient

În calitate de profesor, nu lăsați elevii să se simtă presați să se miște prea repede. Creați un mediu în care toți se simt acceptați și în siguranță. Puteți face acest lucru prin:

Gândiți-vă la noi posibilități

Înainte de a trage concluzia că cineva este doar un „lucrător lent”, mai întâi află de ce. Începeți prin a analiza dacă există un motiv care stă la baza faptului că se luptă cu materia și temele. Unele condiții speciale cum sunt anxietatea, ADHD și dificultățile de învățare pot contribui la încetinirea înțelegerii și executării sarcinilor. Alte cauze pot fi condițiile improprii de lucru de acasă sau muncile pe care elevii sunt obligați să le presteze în familie (în zonele rurale sau în familiile cu mulți copii și părinți indisponibili) După ce înțelegeți problema, veți putea trata problema în loc de simptome, alături de alți membri din echipa de cadre a școlii, eventual de asistenți sociali, mediatori etc.

Photo by Thirdman on Pexels.com

Recunoașterea dificultăților cu care se confruntă

Recunoașterea luptei elevilor cu asimilarea materiei sau dezvoltarea de abilități, împreună cu ei, este un pas mai aproape de rezolvarea problemei. Spune-le că este în regulă să se simtă copleșiți. Scopul este de a le permite elevilor să-și accepte și îmbrățișeze sentimentele și să lucreze de acolo. Dacă vei alege să țipi la ei sau să-i critici, mai ales în fața altor elevi, nu va face decât să agravezi problema.

2. Creați un mediu de acceptare pentru elevii care lucrează lent

În acest context, acomodarea unui elev care lent înseamnă să lucrați la punctele sale forte, mai degrabă decât să vă concentreze pe punctele lui slabe. Creați în mod intenționat un mediu care le susține succesul.

Împărțiți sarcinile în segmente

Căutați strategii care-i pot ajuta pe elevii mai lenți. Dacă cineva are dificultăți în a îndeplini o sarcină mare și complexă, luați în considerare să o împărțiți în sarcini de dimensiuni mici. În acest fel, studenții cu concentrare limitată își pot finaliza munca în același interval de timp ca alți studenți. Pentru proiecte mai lungi, ajutați-i să detalieze pașii și să solicite verificări intermediare și feedback de la dvs. În acest fel, vă puteți face o idee mai bună despre ceea ce îi deblochează.

Utilizați un timer vizual

Mulți copii se luptă cu dificultatea de a evalua timpul, chiar dacă au un program regulat de clasă. Utilizarea unui cronometru vizual pentru a-i motiva lucrătorii pe cei care lucrează mai lent este un instrument util. Există șansa ca aceștia să nu eșueze în mod intenționat să predea sarcinile la timp. În unele cazuri, aceștia cred că au mult timp să termine atunci când chiar nu-l mai au. Folosirea unui cronometru le spune elevilor cât timp le-a rămas.

Dacă proiectul este lung, un truc similar cu Tehnica Pomodoro poate fi de ajutor. În cadrul acestei metode, le permiteți elevilor să lucreze la un proiect timp de aproximativ 20 de minute, le oferiți o pauză de 5 minute și apoi continuați. Aceste pauze de creier ajută la reducerea sentimentului de copleșire și a stării de epuizare nervoasă.

3. Pledați pentru ei

A pleda (advocate) pentru ei se referă la dorința reală, ca profesor, de a-i ajuta elevii mai lenți pe parcursul procesului de învățare. Uneori, s-ar putea să fie nevoie să lucrați în echipă, cu alți profesori, inclusiv cu părinții și administrația școlii. Practicile comune care arată procesul de advocacy include următoarele:

Photo by olia danilevich on Pexels.com

Atribuiți-le un ajutor

Ca profesor, nu ai tot timpul din lume pentru a face lucrurile. În orice caz, te confrunți în mod constant cu lipsa de timp și cu propriile tale termene. Atribuirea de ajutoare pentru elevii cu probleme vă oferă dumneavoastră timp să vă concentrați asupra altor lucruri, în timp ce îi ajutați pe toți să progreseze. S-ar putea ca elevul respectiv să acorde mai multă atenție altcuiva decât unui profesor și să-și izbutească astfel să ia viteză.

În timp ce un profesor-ajutor de clasă ar putea fi ideal, școala ta s-ar putea să nu dispună de bugetul necesar pentru el. În schimb, puteți cere și unor părinți să fie voluntari sau să alocați un coleg care să-i acorde sprijin de la egal la egal.

Aceasta poate fi o modalitate excelentă de a-i implica pe elevii mai avansați (care riscă să se plictisească) și de a-i menține și pe ei ocupați și implicați.

Oferiți-le strategii pentru rezolvarea temelor la domiciliu

Dacă aveți cu un elev o problemă continuă cu viteza cu care rezolvă sarcinile, ar putea fi o idee bună să lucrați cu părinții la strategii de lucru acasă, pentru a ajuta copilul să-și îmbunătățească învățarea. În unele cazuri poate ajuta de asemenea sprijinul altor profesioniști, cum ar fi consilieri, tutori și terapeuți. Elevii merită tot ajutorul pe care îl pot primi, care ar putea veni și din afara zidurilor clasei.

Elementul cheie pentru a-i ajuta pe elevii mai lenți

Copiii se dezvoltă în mod și în ritm diferit și nu este nimic rău în asta. Dacă aveți copii care sunt constant în urmă, nu vă lăsați stresați de acest lucru. Nu e vina ta sau a lor. Acceptându-i, susținându-i și oferindu-le un mediu potrivit, le îmbunătățiți șansele de a deveni mai buni și de a ține pasul cu clasa.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/3-strategies-help-your-slow-workers

P.S. Până la urmă fiecare profesor își alege strategiile pe care le consideră cele mai potrivite, cu situația clasei și specificul elevilor din clasă. Noi vă aducem aminte și de câteva articole mai vechi, care vă pot fi de folos și pe care le găsiți aici:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.