Am participat timp de trei zile la un proiect de educație civică și video participativ, în care au fost implicați mai mulți profesori. În pauze, am discutat cu ei pentru a-mi da seama cât de utile le-au fost cunoștințele și abilitățile predate în acel curs. Ceea ce am realizat imediat a fost faptul că erau cu toții mai preocupați de ce vor face în perioada următoare, când vor trebui să imagineze și organizeze activități pentru Școala Altfel și Săptămâna Verde.
Mai ales că vor trebui să se descurce fără nici un fel de resurse financiare sau materiale, deoarece ”onoratul” minister al educației a avut grijă să elaboreze proceduri de lucru, dar nu s-a gândit deloc să aloce resurse pentru aceste perioade. E drept că, în bugetul de mizerie al educației din acest an și din anii anteriori, nu sunt resurse nici pentru perioadele de școală ”normală” și că profesorii trebuie permanent fie să scoată bani din buzunar fie să pună copiii și părinții să aducă consumabile și resurse de acasă, ca să aibă cu ce lucra.
Onoratul minister nu s-a gândit nici să pregătească profesorii pentru ca ei să știe cum să organizeze activități inedite, care să includă metode nonformale și modele de învățare în natură, cunoscute la noi doar de câțiva profesori și formatori din ONG-uri care au avut ocazia să participe la proiecte internaționale, experimentând pe viu diverse modele de formare novatoare, dezvoltate în sistemele de educație din alte țări.
Pentru că, la noi, formarea continuă a cadrelor didactice a cam rămas tributară cunoștințelor limitate și depășite ale formatorilor oficiali din CCD-uri – singurele instituții care pot acorda creditele recunoscute de care au nevoie profesorii.
Dacă e să asculți vocile profesorilor, unii consideră că, în aceste condiții și după lunga perioadă din pandemie când predarea s-au desfășurat online sau cum s-a putut, rezultând o acumulare de restanțe serioase în învățarea copiilor, cele două săptămâni acordate învățării în afara curriculum-ului sunt ”una din cele mai proaste idei”.
Alți profesori consideră că cele două experimente sunt o idee bună, dar prost aplicată.
Alte voci afirmă că „cele două săptămâni sunt foarte bune din perspectiva dezvoltării psihologice, educaționale și emoționale a elevilor”.
Așa cum menționează doamna Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, în revista Școala9, „Probabil că această săptămână «Școala Altfel» a apărut din dorința de a schimba ceva, de a reforma. De altfel, e menționat în metodologie că scopul este acela de a dezvolta abilitățile socio-emoționale ale copiilor, de a dezvolta activități pluridisciplinare, de învățare experențială. Dar nu așa reformăm sistemul de educație! După părerea mea, Școala altfel ar trebui să fie în fiecare zi, nu o săptămână pe an. În sensul că ar trebui ca în fiecare zi să schimbăm, la nivelul școlii, modul în care facem învățarea și, mai ales, să dezvoltăm aceste abilități socio-emoționale atât de necesare”.

Cum se procedează în alte țări?
Din ceea ce știm noi de la profesori din alte țări sau de la părinții unor copii care învață în alte țări din Europa (despre unele v-am și povestit în alte articole*), într-adevăr învățarea ”altfel” se pune în practică săptămânal, doar că acea zi din săptămână nu este dedicată unor activități în care nu se face școală, ci unor activități în care învățarea este integrată, diferită de predarea clasică și mai aproape de lumea reală, dar conectată cu temele din curriculum.
* https://creeracord.com/2016/09/03/cu-clasa-in-excursie-de-studiu-insula-texel-wadden-sea/
Din experiența propriului nepot, care învață într-o școală dintr-un cartier de migranți din Strasbourg, vă pot spune că, la școala lui elevii petrec în fiecare săptămână o zi în care au activități în afara școlii, cu vizitarea orașului, muzeelor, observatorului astronomic, stației meteo sau de epurare a apelor, în parcuri naturale unde sunt instalate observatoare ale vieții păsărilor, animalelor, insectelor și în multe alte locuri – continuând întotdeauna să adauge informații la cele cerute de curriculum curent – fie că este vorba de temele abordate la orele de istorie, literatură, științe, arte sau educație civică. Din aceste ieșiri rezultă o înțelegere mai aprofundată a materiei, dezvoltarea acelor abilități socio-emoționale, menținerea vie a curiozității naturale și o relație mai bună cu cerințele învățării – unul din cele mai bune efecte este că elevii vin cu plăcere la școală.
Pentru că învățarea ”altfel” nu trebuie să fie ruptă de temele abordate în școală și nici considerată o pierdere de vreme – cred că am pledat în mult mai multe articole pentru acest adevăr.

Cum pot totuși profita profesorii de cele două săptămâni?
Eu consider că, și în contextul proastei organizări a acestor două experimente de la noi, profesorii și elevii tot ar putea ieși în câștig, dacă există o mentalitate deschisă și dorința de a experimenta modele de predare pentru care, în perioadele ”normale” profesorii nu au timp, așa că preferă să facă apel doar la ce știu deja că funcționează.
Și aici mă refer, printre altele la învățarea prin proiecte (PBL), care ar putea fi experimentată în aceste două săptămâni, eventual în paralel cu alte activități dedicate unei/ unor teme specifice.
Dacă aș mai fi un profesor activ, aș profita de aceste două săptămâni pentru a încerca să pun în practică unul din modelele de PBL de care ne tot povestesc A.J. Juliani, John Spencer și, de la noi, câțiva profesori și formatori din câteva organizații neguvernamentale, cum este Noi orizonturi, de exemplu.
Pentru cei care doresc să aplice modelele pe care le găsesc la noi ca resurse gratuite, la cele sugerate în articolul trecut mai adăugăm câteva, oferite de Fundația Noi Orizonturi și Organizația Viitor Plus.
Viitor Plus a organizat și patru webinarii pentru profesori – ultimul are loc mâine, pe Facebook – Webinar Non-formal în Educația pentru Mediu – Primii pași în Săptămâna Verde, cu Viitor Plus
– https://www.facebook.com/events/653120199948087/
Materialele lor pentru profesori pot fi găsite aici:
https://www.viitorplus.ro/educationale/
Într-o postare pe Facebook Dna Sorana Pogăceanu a sugerat mai multe materiale (sper că nu se va supăra dacă o citez mai jos):
”Câteva resurse create de-a lungul timpului de echipa Fundatiei Noi Orizonturi alături de parteneri și care cred că pot fi utile în Săptămâna Verde.
Testate pe copii adevărați, de profesori adevărați .”
1. Învățare interdisciplinară STEM pentru învățământul primar despre Apă și Infrastructură urbană. Manual și caietul elevului
2. Design de ateliere despre ODDuri
3. Manual si design de ateliere pentru integrarea metodologiilor Place Based Learning, Service-Learning, și Young Reporters for Environment – minunate pentru a explora comunitatea
4. Design de atelier Less is more
6. Catalog de activități din Clubul Meseriilor Rurale (selectati natura, biodiversitate, calauze turistice)
7. Cărti cu sclipici pe tematică (sunt multe, recomand Albăstrelul argintiu, Grădina bunicului, Monstrul de gunoi etc)
Experimentați cu PBL
Pentru cei dintre voi care cunosc limba engleză, sunt mai aventuroși, pot investi ceva bani și vor să-și încerce forțele cu învățarea prin proiecte, vă propun să deveniți membri ai echipei de testare a cursului de formare și noilor materiale publicate pe noua platformă, BoostPBL, lansată de curând de Juliani și John Spencer.
Iată ce spune Juliani despre această nouă inițiativă:
Știm că trei dintre cele mai mari obstacole în a aplica PBL în sala de clasă sunt timpul, conexiunea la curriculum/standarde și resursele/suportul.
Ne-am ocupat de asta în calitate de profesori, de formatori/antrenori ai profesorilor, de administratori și acum lucrăm cu școli din toată țara.
Ca profesori, știm că nu este ușor (așa cum a subliniat în ultimul meu articol) să facem singuri această lucrare – chiar dacă știm care sunt beneficiile pe care PBL le are pentru cursanții noștri.
Acesta este motivul pentru care John și cu mine am creat BoostPBL
Să ne uităm la fiecare dintre aceste probleme menționate mai sus și la modul în care le rezolvă BoostPBL:
Problema timpului: BoostPBL are planuri de lecții, diapozitive, caiete pentru elevi, videoclipuri, evaluări, rubrici și suporturi, toate încorporate în experiența PBL. Este tot ce ai nevoie și totul este personalizabil pentru a se potrivi nevoilor tale.
Racordarea la Curriculum/Standarde: John și cu mine suntem tocilari și urmăm întotdeauna curriculum=ul. Aceste experiențe PBL sunt dezvoltate cu întrebări esențiale, conectate la Next Gen Science și Standardele de stat, precum și la PBL Boosters.
Acces la Resurse/Suport: Nu este vorba doar de experiențele PBL. Am adăugat formule, suporturi și diverse opțiuni la planuri și caietele ale studenților. Fiecare profesor primește pachetul nostru plus acces la o comunitate în care John, eu și alți profesori împărtășesc ceea ce funcționează și planifică – cu alte cuvinte colaborăm împreună.
Suntem încântați să lansăm în lume primele 16 experiențe de învățare bazată pe proiecte în varianta „Beta”**(după ce am lucrat la ele timp de aproape un an).
Dar știu că vorbesc atât pentru John, cât și pentru mine când spun că copiii le vor îndrăgi!
** https://creeracord.com/2022/12/10/sa-predai-intotdeauna-in-beta/
BoostPBL oferă profesorilor tot ce au nevoie pentru a începe cu PBL
În fiecare experiență BoostPBL veți găsi incluse:
- Trei opțiuni diferite (unitate completă, mini proiect, design sprint)
- Planurile de lecție pentru profesori legate de standarde și întrebări esențiale
- Caietele Elevului
- Boost Slideshow pentru fiecare lecție
- Videoclip de deschidere
- Evaluări, rubrici, fișe
Am conceput fiecare proiect BoostPBL pentru a se concentra pe implicarea studenților în experiențe de învățare semnificative și relevante.
Sunt concepute pentru a stimula implicarea, participarea, reținerea, transferul și plăcerea procesului de învățare.
La fel de important, acestea sunt proiectate având în vedere profesorii.
Aceste experiențe PBL sunt structurate, nu sunt scenarii rigide.
Fiecare experiență PBL vine cu trei variante diferite (unitate completă, mini proiect și design Sprint). Tu alegi ce variație să folosești:
a. Proiect de unitate completă (4-5 săptămâni):
PBL by Design – Unitate complet integrată și autentică O experiență captivantă de învățare bazată pe proiecte în care totul este planificat, pregătit și gata de facilitat. Cursanții trec prin aceste unități complete PBL cu cercetare susținută, explorare activă și un cadru pentru munca creativă.
b. Mini proiect (1-2 săptămâni):
Predați și învățați printr-o experiență PBL
Unele dintre cele mai bune rezultate de învățare se obțin atunci când ne scufundăm într-o experiență bazată pe proiecte timp de 5-10 zile și o parcurgem complet.
Asta se întâmplă atunci când cursanții experimentează proiectele noastre săptămânale Boost. Distilate pentru a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat, acestea îi vor implica elevii din clasa dvs. și îi vor face să se simtă entuziasmați pentru că se scufundă într-un materialul nou și își dezvoltă noi abilități.
c. PBL Sprint (2-3 zile):
Pentru activități PBL organizate la mijlocul unui capitol.
Cercetările arată că sprinturile de învățare și proiectare pot fi la fel de eficiente ca unitățile PBL integrale. Deci ce mai aștepți? Poți folosi un Boost Sprint la începutul, la mijlocul sau la sfârșitul unui capitol de învățare pentru a crește nivelul de implicare și pentru a oferi cursanților puterea să creeze, să facă ceva concret și să exploreze.
Există multe mai multe informații și o prezentare video a unui proiect BoostPBL pe site.
Chiar acum deschidem porțile grupului nostru de testare BETA.
Căutăm profesori și educatori K-5 care doresc să folosească cele16 Experiențe PBL și să ofere cât mai mult feedback posibil, astfel încât să putem face fiecare experiență cât mai bună!
Pentru a face acest lucru, lansăm pachetele de curs și materiale la un preț extrem de scăzut, doar pentru o săptămână.
Apoi vom închide ușile pentru ca Grupul nostru BETA să aibă timp să colaboreze, să se conecteze și să folosească proiectele!
Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim mai multe despre BoostPBL în zilele următoare și despre viziunea noastră de a afecta un milion de elevi în următorul deceniu! Mulțumesc încă o data pentru tot ce faci,
AJ
Atât am găsit și noi ca să vă putem ajuta. În cazul în care vom găsi și alte resurse pentru voi, vom reveni.
A consemnat, Rodica Bărbuță