Cu clasa in excursie de studiu – Insula Texel, Wadden Sea

Desi la noi vacanta nu s-a terminat inca, la olandezi scoala a inceput de aproape doua saptamani, cam odata cu intoarcerea parintilor lor din vacanta.

Dar asta nu inseamna neaparat ca elevii olandezi isi petrec timpul doar in granitele scolii, in ore strict masurate de clopotelul neobosit. Timpul inca frumos este folosit de profesori pentru a-si duce elevii in excursii de studiu. Una din aceste excursii – facuta cu trenul, cu bicicletele si cu rucsacul in spate – poate dura 1-2 sau chiar 3 zile, asa cum este o excursie in insula Texel (se pronunta Tessel) din nordul Olandei, unde copiii sunt insotiti de profesorii de la mai multe materii – stiintele naturii, istoria Olandei, istorie europeana, economie, studii sociale, deoarece ceea ce pot vedea aici le ofera ocazia de a aborda teme variate legate de aceste materii.

Prima data cand ne-am imbarcat si noi pe feribot-ul care face legatura dintre partea continentala si insula ne-am intrebat ce cauta atatea grupuri de elevi cu bicicletele pe aceasta insula. Apoi am inteles – erau la lectii, invatau pe viu.

IMG_20160901_102028

Insula Texel face parte dintr-o larga rezervatie naturala care se intinde in largul coastelor Olandei, Germaniei si Danemarcei Wadden Sea – inscrisa in catalogul UNESCO al faimoaselor minuni ale naturii, ca World Heritage site ( http://whc.unesco.org/en/list/1314), o vasta zona, unica in lume, de peisaje sculptate de mareele marii, cu mlastini sarate si dune de nisip care gazduiesc peste 10.000 de specii de plante si animale care traiesc permanent aici, fiind totodata un popas crucial pentru milioane de pasari migratoare.

Desi mare parte din insula este rezervatie naturala, o parte importanta este locuita si locuitorii insulei se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor (oi si vaci), prelucrarea laptelui (branzeturile lor sunt renumite, prin gustul deosebit al laptelui datorat pasunatului pe terenurile semi-nisipoase bogate in minerale), productia de bere, cu activitati legate de conservarea naturii si cu turismul. Candva se ocupau cu pescuitul si vanatoarea de foci si balene, dar aceste ocupatii au disparut acum zeci de ani, de cand olandezii au inteles importanta prezervarii speciilor marine si terestre si totodata importanta pastrarii curateniei apelor – curgatoare si marine.

Insula a fost si baza militara germana si teatru al luptelor din cel de al doilea razboi mondial, pastrand inca urme ale fortificatiilor de razoi germane si multe artefacte in muzeele locale.

IMG_20160901_084228

Fundatia ‘Stichting Texels Museum’, creata de locuitorii insulei, cu sprijinul diferitelor institutii olandeze si al unor proiecte de finantare, dar si sustinuta de donatii si munca volunutarilor, cuprinde mai multe muzee – Kaap Skil, muzeul maritim si al plajelor, Muzeul de istorie si antichitati, Muzeul Farului si Centrul Ecomare – muzeul de stiiinte naturale al rezervatiei, acvarium si sanctuar pentru foci si pasari marine. Fundatia conlucreaza cu Dune Park, o alta organizatie care conserva cam o treime din suprafata insulei, acoperita de dune si mlastini sarate, din care doar mici portiuni pot fi vizitate, majoritatea doar cu un ghid insotitor, pentru siguranta (mlastinile si bancurile de nicip ascund nisipuri miscatoare), pentru a nu tulbura fauna diversa din aceste zone dar si pentru a oferi vizitatorilor explicatii amanuntite.

Toate aceste muzee si organizatii conlucreaza cu scolile si ofera de asemenea familiilor programe si materiale informative diverse.

IMG_20160901_150422

Vizitand Ecomare, am aflat ca acest sancturar ofera anual gazduire si ingrijiri unul numar de peste 60 de foci (pui si adulti) esuate pe plajele insulei si ale bancurilor de nisip din apropiere din cauza furtunilor, diferitelor boli sau ranite de plasele de pescuit ramase pe fundul marii.

De asemenea, ofera adapost unui mare numar de pasari din rezervatie, bolnave sau ranite. Locuitorii insulei semnaleaza aceste cazuri de foci si pasari aflate in restriste, iar membrii Ecomare vin sa le ia si sa le duca la centrul de ingrijire, de unde mare parte sunt apoi eliberate in Marea Nordului sau in alte locuri din rezervatie.

Aceasta activitate a fost initiata in anul 1952 de familia de Haan (Gerrit si Annie), care au pus bazele unui mic sanctuar in ferma lor si unui mic muzeu al naturii in cadrul Muzeului Texel. Aceasta sectie de muzeu natural s-a dezvoltat prin contributia locuitorilor si cercetatorilor, astfel ca in 1975, s-a construit in zona de rezervatie a dunelor actualul Centru, muzeu si sanctuar Ecomare, care primeste anual vizita a peste 250.000 de turisti straini, familii si elevi sau studenti din Olanda.

Centrul Ecomare colaboreaza cu centre similare din Anglia, Franta, Germania si Danemarca si, din aceasta munca de colaborare a rezultat si recunoasterea regiunii Wadden Sea ca site UNESCO, in 2009.

IMG_20160901_123724

Obiectivul Ecomare (www.ecomare.nl) este sa largeasca interesul publicului pentru prezervarea si restaurarea naturii si valorilor culturale – peisaje, ecosisteme, specii din regiunea Wadden Sea si din Marea Nordului si, in special al celor din Texel.

IMG_20160901_130854

IMG_20160901_124816Centrul, neasteptat de mare si bogat ofera elevilor si tuturor copiilor o larga varietate de posibilitati de informare si interactiune. Vitrine cu specii de pasari, mamifere, plante, insecte, langa care sunt situate fotografii superbe (expuse pe pereti sau in cataloage) – realizate de artisti fotografi care si-au petrecut lungi ore si zile in rezervatie (am vazut si noi in zona dunelor pe multi din ei, inzestrati cu camere foto si de filmat performante) – ecrane pe care ruleaza mici filme video despre viata speciilor de aici si interactiiunea dintre ele in diferite anotimpuri, panouri explicative in trei limbi si panouri audio interactive, pentu a putea asculta sunetele specifice ale fiecarei specii de pasari sau animale. Filme documentare mai lungi, pe care le poti viziona in sala de film, diorame bogate, panouri cu quiz-uri amuzante, puzzle-uri cu contururile diferitelor specii, foci impaiate pe care le poti mangaia ca sa vezi cat de matasoasa e blana lor..

IMG_20160901_130559

Pe langa astfel de mijloace specifice unui muzeu de stiinte naturale mai sunt acvariile mari, in care poti vedea pestii si speciile marine din diferitele areale, inclusiv cele create de activitatea umana si largile bazine cu foci si delfini, langa care, la orele mesei, vin specialistii muzeului si, in timp ce hranesc pestii, focile sau delfinii, ofera publicului explicatii despre viata acestora si le spun ce ar putea face ei ca sa prezerve aceste specii si intreaga rezervatie. Pot fi vazute si zonele de ingrijire si carantina ale foci or si pasarilor ingrijite de centru. Mai poti vedea o veche cabana de pescuit in marime naturala, acum spatiu pentru evenimente, poti intra in laboratorul de exepriente de biologie, poti sa-ti incerci indemanarea in diferite jocuri sau poti merge pe cateva carari printre dune unde te asteapta diferite surprize si teste, admirand totodata natura bogata a acestor locuri.

Ce mai, poti petrece mai bine de jumatate de zi in acest centru, asa cum am facut si noi, fara sa te plictisesti, invatand multe lucruri noi si interesante.

IMG_20160901_135014

Ce ziceti de astfel de lectii? Ar trebui sa puteti vedea animatia si figurile fericite ale elevilor de pe feribot-ul care pleaca seara spre partea continentala a Olandei, fiecare cu rucsacul in spate si bicicleta lui (cei mari)*. N-ai zice ca se intorc de la ore..:)

IMG_20160901_153206

Si unde mai pui ca au facut si miscare – pana la muzeul marinei sau la cel de istorie sunt mai bine de 3 Km de pedalat, iar Centrul Ecomare e la peste 5 km distanta de port.

*Cei mici, care nu au inca permisul de mers cu bicicleta (pe care il obtin la 12 ani), pot calatori cu autobuzele locale.

A consemnat, Rodica Barbuta – o entuziasta eleva a Scolii Texel 🙂

4 thoughts on “Cu clasa in excursie de studiu – Insula Texel, Wadden Sea

 1. Imi aduc aminte de excursii organizate de scoala la nivel elementar si gimnaziu. Mergeam la muzee, petreceam timpuri in parcuri, si vizitam orase din apropriere cu autocarul. Este trist sa auzi, acum intr-un timp cind totul este posibil, ca salile de clasa au devenit “granite” pentru copii. Profesorii pot sa conduca lectii in afara salilor de clasa, chiar daca au loc numai in preajma cladirii scoli, daca nu isi permit sa se duca mai departe din motive financiare.

  Like

  • Perfect de acord si e trist ca exista si piedici administrative, noile reguli cerand ca profesorii sa intocmeasca prea multe hartii pentru o iesire din scoala cu clasa – astfel de piedici trebuie eliminate. Pe de alta parte, vazand partea pozitiva, ma gandesc si la faptul ca timpul petrecut in astfel de iesiri creste substantial motivatia elevilor si economiseste din timpul petrecut apoi cu disciplinarea lor la ore..:)

   Like

   • Ai dreptate. Se pare ca birocratia este inca un impediment in calea progresului in orice domeniu. Fiind foarte “atent” nu inseamna ca lucruri neplacute nu se pot intimpla. De aceea profesorii trebuie sa stabileasca reguli pentru elevi si sa ii urmareasca la orice pas. Daca elevii nu sint sub controlul profesorului este imposibil ca grupul sa functioneze fara probleme in afara salii de clasa.

    Like

 2. Pingback: Ghidul epic către Participarea Elevilor – Capitolul II | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.