Chiar astăzi am văzut o postare a unui profesor care afirma că, până să vedem că actualii guvernanții alocă educației mai mulți bani și se preocupă cu adevărat de transformarea sistemului și curriculum-ului conform cerințelor actuale, profesorii pot face mai mult bine prin transformarea propriilor lecții, chiar dacă sunt limitați de un curriculum rigid și de manuale prost întocmite.
În această idee am ales articolul de mai jos, scris de Dr. Catlin Tucker, doctor în tehnologia învățării, profesor universitar dar și fost profesor de școală cu experiență practică la catedră, care a câștigat în anul 2010 titlul de profesor al anului în Sonoma. Ea este și autoare a unor cărți bine cunoscute de profeosorii din SUA: The Shift to Student-led, The Complete Guide to Blended Learning, și UDL and Blended Learning.

Instruirea condusă de profesor, cu toată clasa, nu funcționează pentru toți elevii.
Dar cu instruirea combinată sau mixtă (blended), chiar și un curriculum fix poate oferi oportunități de diferențiere, alegere și inițiativă.
Gândește-te la ultima ocazie când ai folosit o rețetă pentru a găti un fel de mâncare. Poate că veneau niște prieteni pentru cină și ai vrut să faci pentru prima dată o rețetă cu lasagna. Orice rețetă identifică ingredientele de care ai nevoie, ordinea în care ar trebui să le combini, timpul de preparare și temperatura necesară pentru a găti acel preparat la perfecțiune. Această îndrumare este utilă atunci când înveți să gătești un fel de mâncare – simplu, ușor de urmărit și completat cu fotografii, toate acestea inspirând încredere.
Dar majoritatea oamenilor nu ar vrea să gătească la fiecare masă folosind o rețetă. La un moment dat, indicațiile din rețete devin restrictive, limitându-ți creativitatea. În timp, poate vrei să faci ajustări, de exemplu să elimini usturoiul pentru un prieten care este alergic, sau să înlocuiești carnea cu ciupercile dacă gătești pentru un vegetarian. Libertatea și flexibilitatea de a modifica această rețetă sunt cele păstrează gătitul o ocupație plăcută.
Același lucru este valabil și pentru acel curriculum fixat deja pe care îl folosesc mulți profesori. La început, este util să aveți o cale clară de punere în aplicare; cu toate acestea, pe măsură ce câștigați încredere în propriile idei și capacități, veți dori să fiți creativi pentru a vă asigura că răspundeți tuturor nevoilor elevilor.
În calitate de antrenor (coach) și facilitator de învățare profesională, lucrez cu profesori care fac trecerea de la instruirea cu întreaga clasă, condusă de profesori, la instruirea centrată pe elev, cu modele de învățare mixte. Învățarea mixtă combină învățarea activă, implicată online și offline pentru a le oferi elevilor mai mult control asupra timpului, locului, ritmului și modului în care învață. Sub umbrela învățării mixte există mai multe modele de lucru: rotația stațiilor, rotația întregului grup, sala de clasă răsturnată și listele de redare, toate acestea poziționând elevii în centrul învățării lor.
Curriculumul adoptat la nivel național este adesea conceput pentru o predare adresată întregii clase, pe modelul instruirii conduse de profesor; cu toate acestea, aceasta nu este singura modalitate de a-l folosi. Profesorii sunt singurii arhitecți ai experiențelor de învățare. Ei merită să se bucure de flexibilitate și de libertatea de a face curriculum-ul să funcționeze pentru elevii lor folosind diferite modele de lucru.
Dintre aceste modele vom explora mai jos câteva.
Rotația stațiilor de învățare
Utilizarea stațiilor de învățare* și rotația stației eliberează profesorul pentru ca acesta să poată lucra cu grupuri mici, diferențiind instruirea, ghidând discuțiile și oferind feedback**. Acest model cuprinde o serie de experiențe de învățare pe care elevii le parcurg, inclusiv stațiile conduse de profesori, online și offline***. Profesorii se pot strădui să conceptualizeze lecții liniare într-o rotație circulară.
* https://creeracord.com/2019/08/30/pentru-a-da-startul-noului-an-utilizati-statiile-de-invatare/
Și îi încurajează să se întrebe:
– Care parte a lecției este cea mai dificilă pentru elevi și necesită un sprijin semnificativ din partea profesorilor?
– Ce activități beneficiază de timp variabil pentru executarea sarcinii?
– Ce activități vor fi îmbunătățite prin sprijinul reciproc dintre elevi?
Răspunsul la prima întrebare va determina ce activitate ar putea include profesorul într-o stație condusă de profesor. Răspunsul la întrebarea a doua va determina ce activități de învățare funcționează cel mai bine ca sarcini executate în ritm propriu. Iar al treilea răspuns va identifica activitățile de învățare care funcționează cel mai bine ca sarcini executate de un grup mic sau cu un singur de partener.
Un exemplu pentru ELA (artele limbajului)
StudySync este un curriculum pentru artele limbajului (ELA) care include o bibliotecă de texte digitale, asociate cu înregistrări audio, modele ale diferitelor abilități înregistrate video, un instrument de feedback între colegi și structuri de lucru automate.
Să luăm de la StudySync o lecție liniară, cu întreaga clasă și să o reimaginăm ca pe o lecție structurată pe stații de lucru, care se rotesc. Voi folosi lecția de clasa a VIII-a pentru prima lectură a textului O sărbătoare a bunicilor, de Rudolfo Anaya.
Această lecție StudySync le cere cursanților să urmărească o previzualizare video și să discute despre ea pentru a-și construi cunoștințe de bază; să se angajeze în activități de lectură; strategii de înțelegere practică; să adnoteze și să discute textul; să se angajeze în analiza gramaticală; și să răspundă la provocarea “gândiți-vă la întrebări”.
Dacă reimaginăm lecția ca fiind organizată pe stații de lucru care se rotesc, acestea ar putea include o stație condusă de profesor, care modelează o strategie de lectură folosind vizualizarea treptată a textului; o stație offline pentru analiza gramaticală independentă sau asociată și autoevaluare; o stație online sau offline în care elevii fac predicții de vocabular, citesc și adnotează textul; și o stație online pentru cercetare colaborativă pentru a construi un fundal al acțiunii.
Rotația stațiilor îl eliberează pe profesor, care nu mai stă în fața sălii ci lucrează alături de elevi, acest lucru permițând profesorului să facă lecția mai accesibilă.
Un exemplu din matematică
Matematica poate fi o provocare mai mare pentru conceperea lecțiilor, deoarece este liniară, cu concepte care se construiesc secvențial. Unii elevi înțeleg mai rapid conținutul, în timp ce alții au nevoie de mai multe explicații și de sprijin. Dacă dorim ca învățarea să fie echitabilă și toți elevii să primească sprijinul de care au nevoie pentru a ajunge la un anumit rezultat, trebuie să devenim creativi.
În timpul unui curs recent de blended learning (învățare mixtă), o profesoară a izbucnit în lacrimi. Știa că abordarea ei actuală nu funcționa pentru majoritatea studenților, dar nu era sigură cum să folosească învățarea mixtă cu programa de matematică Swun. Eu și colegii ei am acceptat provocarea.
În urma uni brainstorming am ajuns la o abordare care onora metodologia de bază a Swun, dar a încorporat stațiile de învățare pentru a diferenția instruirea.
La fel ca majoritatea modelelor de curriculum, o lecție Swun are mai mult decât poate acoperi un profesor într-o perioadă de o oră: o problemă a zilei, vocabular, modelul de abordare, exerciții structurate ghidate, o verificare finală a înțelegerii, exerciții individuale ale elevilor, probleme-provocare și o activitate de extindere.
Într-o lecție reimaginată, profesorul ar putea permite controlul elevilor începând cu întregul grup pentru partea cu problema zilei și construirea vocabularului, ca încălzire. Apoi, profesorul ar putea folosi modelul de abordare Swun pentru a oferi instruire directă care să introducă subiectul zilei.
În loc să treacă mai departe prin elementele de lecție rămase, cu întreaga clasă, ca unitate, deoarece elevii au nevoie de un timp variabil de rezolvare a sarcinilor, profesorul poate organiza clasa în grupuri, în funcție de nivelul de abilități. Acest lucru îl eliberează pe profesor pentru ca el să ofere mai mult sprijin elevilor din grupul de nivel inferior pe măsură ce lucrează la verificarea finală și trec la probleme practice. Elevii din grupul de nivel mediu pot viziona videoclipul modelului de abordare dacă au nevoie de instrucțiuni suplimentare, în timp ce profesorul lucrează cu grupul de nivel inferior. Profesorul trece apoi de la grupul de nivel inferior la cel de nivel mediu pentru a le revizui munca și a-i sprijini acolo unde e nevoie.
Grupul de nivel înalt va avea nevoie de mai puțin timp din partea profesorului și va completa mai multe elemente de lecție. Când termină problema/ problemele- provocare, ei pot decide cum să-și folosească timpul mai departe.
Ar putea trece la următoarea lecție video, ar putea să finalizeze activitatea de extensie sau să devină “elevi-tutore” și să ajute alți elevi.
Nu numai că elevii din grupul de la nivel înalt se mișcă într-un ritm care funcționează bine pentru ei, dar pot alege să servească în clasă drept resurse valoroase.

Proiectarea unui curriculum facilitează experiențele de învățare personalizate
Scopul proiectării unui curriculum este de a oferi o experiență de învățare de înaltă calitate, aliniată la standarde pentru toți elevii, dar o abordare universală rareori satisface nevoile tuturor. Așa cum o lasagna tradițională plină de carne nu va satisface nevoile la o petrecere care include vegetarieni, o lecție de grup condusă de profesor nu va satisface spectrul larg de nevoi, abilități și interese dintr-o clasă.
Profesorii trebuie să își aducă creativitatea și cunoștințele despre grupul lor de elevi în activitatea lor, proiectând și facilitând experiențe de învățare adaptate. Învățarea mixtă oferă modele de instruire transferabile pe care profesorii le pot folosi pentru a-și modifica programa școlară și pentru a se asigura că învățarea este concepută pentru a satisface nevoile tuturor elevilor.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/blended-learning-strategies-grades-6-12?