Pentru a da startul noului an, utilizați stațiile de învățare

V-am mai vorbit și în alte articole despre strategii de învățare colaborativă (de exemplu acesta*), despre stații de discuție / de învățare, utilizate în momente diferite ale procesului de învățare.

https://creeracord.com/2018/09/24/cum-sa-utilizezi-strategia-de-invatare-reciproca/

Pentru acest început de an, Angelina Murphy – editor la Edutopia vă propune o altă abordare a acestor instrumente ca modalitate angajantă pentru ca elevii să ajungă să se cunoască unii pe alții, să treacă în revistă programul și să decidă regulile clasei.

Angelina Murphy este profesoară de arta limbajului la gimnaziu, în Los Angeles. Ea are un master în educație de la UCLA, cu o specializare în predarea bazată pe informațiile despre traumele copilului, studii etnice și practici ancorate în comunitate. Este pasionată de subiecte ca justiția socială, echitatea în sistemul de educație și angajarea elevilor prin utilizarea formelor de predare moderne, non-formale.

1-Learning-stations-1

În trecut, prima zi de școală se desfășura de obicei tipic pentru mine. Le dădeam orarul, făceam o prezentare rapidă despre cine sunt și cum va fi clasa noastră, un rezumat al anului și apoi un scurt și drăguț ”spărgător de gheață” la sfârșitul orei. Deși acest format furnizează elevilor niște informații, eu nu zugrăveam cu acuratețe cum va arăta clasa noastră sau cum se vor simți în ea. Într-o clasă în care colaborarea, comunitatea și ascultarea vocii elevului sunt înrădăcinate, părea ne-autentic ca eu să încep anul ca ”vorbitorul din fața clasei”.

Pentru a remedia asta, voi utiliza în prima zi de școală stațiile de învățare (discuție), ca o încercare de a sparge rutina, de a adăuga mișcare și de a crește angajamentul, atât pentru elevi cât și pentru mine.

În funcție de mărimea clasei tale și de timpul pe care îl ai cu elevii, ai putea schimba numărul de stații pe care le organizezi și cât timp petrece elevul la fiecare stație. Dacă ai o mulțime de idei pentru stațiile tale și timp limitat, acestă activitate cu stații poate dura mai mult decât o zi, deoarece stațiile permit multă flexibilitate și abilitatea de a le ajusta la cantitatea de timp și la nevoile elevilor tăi. În timpul acestor stații, tu poți circula în jurul sălii, să-i verifici pe elevi, să te asiguri că ei înțeleg însărcinările și să ajungi și tu să-i cunoști.

1-Learning-stations-6

Ia în considerare aceste patru stații

Iată stațiile pe care le voi implementa în clasa mea.

Stația orarului: La această stație, elevii vor lua o copie a orarului și o listă a unităților de studiu pentru acest an. Le voi cere elevilor să citească copia orarului și colegii lor din acel grup. După ce au citit, ei pot lua un post-it și să scrie orice reacții sau întrebări au despre orar și să le pună pe un poster board (o tăbliță/ placă de polistiren sau plută). Vom răspunde acestor întrebări sau îngrijorări a doua zi.

Stația de prezentare: Această stație are două însărcinări. Prima este ca elevii să folosească Flipgrid pentru a se filma singuri spunând numele preferat (primul nume, porecla etc.) Voi utiliza aceste filme pentru a învăța repede toate numele elevilor mei și pronunțarea lor corectă. Poți face asta cu orice website de înregistrare video sau soft pe care îl utilizează școala voastră.

A doua însărcinare la această stație va fi ca elevii să completeze un scurt chestionar care include un loc în care să-și scrie numele și pronumele (el/ea, ei/lui sau ei/ lor**), ca și întrebări despre ce îi interesează. Tu poți decide ce alte întrebări sunt importante pentru tine – poate ce îi pasionează, care sunt punctele lor tari la materia pe care o predai sau orice alte preocupări au ei.

** https://www.teenvogue.com/story/they-them-questions-answered Răspunsurile la toate întrebările tale despre prenumele pentru genul neutru (queer)

1-Learning-stations-9

Stația pentru ecusoane: Voi utiliza această stație pentru a da elevilor hârtie și markere pentru a crea un cort cu numele lor, care vor fi puse pe pupitrul lor în primele câteva săptămâni pentru ca ei (și eu) să învețe numele colegilor lor. Le voi cere elevilor să scrie numele lor preferate și să deseneze 3-5 simboluri, cuvinte sau desene care îi reprezintă cel mai bine. După ce termină, ei pot împărtăși cu colegii din grup ce este scris/ desenat pe cortul lor de nume.

1-Learning-stations-2

Stația convenției (regulilor) comunității: La această stație, elevii vor colabora cu membrii grupului lor pentru a face cel puțin șapte propuneri de declarații (sau reguli) ale comunității. Eu voi întreba: ”Cum vom crea un mediu sigur și care împuternicește învățarea?” Elevii mei se vor gândi la norme de comportament pe care este nevoie ca toți colegii lor și eu să le respectăm pentru a ne simți în siguranță, respectați și împuterniciți în clasa noastră. O să le cer să fie cât se poate de specifici.

Dacă tu vei încerca asta, le-ai putea oferi câteva exemple pentru ca ei să înțeleagă întreaga imagine: ”O voce, un microfon”, ”Fii bun și respectuos cu toată lumea” sau ”Fii un bun ascultător”.

La sfârșitul orei sau în ziua următoare, vom discuta despre ce au scris ei și o să fac pe o hârtie de poster, o listă generală cu toate convențiile propuse de ei. Toți elevii vor semna această hârtie, care va fi afișată în clasă pentru tot restul anului.

1-Learning-stations-4

Poți personaliza stațiile de învățare

Cele de mai sus sunt doar câteva din opțiunile pentru stații – tu le poți personaliza în orice mod consideri că este util pentru clasa ta și pentru grupul de vârstă al elevilor tăi. Poate că o stație specifică pentru tine ar fi ca tu să stai jos și să-ți întâmpini elevii (să stabiliți modul de salut zilnic, n.n.), sau vei dori o stație în care elevii să semneze că vor să implementați un / orice tip de tehnologie sau programe pe care să le utilizați de-a lungul anului, sau poate că veți stabili jocurile de ”spargere a gheții” pe care le veți utiliza.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/using-learning-stations-kick-year?

3 thoughts on “Pentru a da startul noului an, utilizați stațiile de învățare

  1. Pingback: 4 Legi ale învățării (și cum să le urmăm) | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Patru structuri care funcționează în clasele de tip hibrid, favorizând angajamentul elevilor | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  3. Pingback: Cum să devii creativ în cadrul unui curriculum fix | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.