Angajează-i pe elevii tăi utilizând cei 3 D – Descoperă, Discută, Demonstrează

Într-unul cele mai recente articole, Edutopia ne propune modelul 3 D de învățare bazată pe chestionare- cercetare.

Autoarele articolului sunt Stephanie Rothstein și Lainie Rowel.

Stephanie Rothstein are o experiență de peste 18 ani în predarea limbii engleze, este profesor inovator și formator certificat de programul Google for Education, este fondatoare a GEG – Global Google Educator Group și co-lider al grupului GEG din California de Nord și este co-președinte al Programului LEAD@LGdin Los Gatos, Saratoga, un program interdisciplinar de 4 ani pentru elevii care vor să învețe, să exploreze, să conceapă și să acționeze pentru a rezolva probleme ale lumii reale. Cuvântarea ei la TED ”Anul meu DA pentru mine” a fost lansată de curând (și noi o să vă prezentăm rezumatul acesteia în curând).

https://www.globalgeg.org/

https://www.lgsuhsd.org/programs/new_tech

Lainie Rowell este un expert și consultant în educație, fiind recunoscută la nivel internațional, a susținut mai multe discursuri TED și este autoarea principală a cărții Evolving Learner: Shifting From Professional Development to Professional Learning From Kids, Peers, and the World. Ariile ei de expertiză includ învățarea online și blended, conceperea unor experiențe de învățare inovative, construirea de comunități în jurul școlilor și învățarea profesională a cadrelor didactice. A lucrat ca profesor, dar și ca lider de district școlar. Din 2014, este consultant pentru Departamentul de educație al regiunii Orange și Institutul de dezvoltare de Leadership.

https://us.corwin.com/en-us/nam/evolving-learner/book262957Învățăcelul care evoluează: Trecând de la dezvoltarea profesională la învățarea profesională pentru copii, colegi și întreaga lume.

Discută, Descoperă, Demonstrează: Menține angajamentul elevilor utilizând învățarea bazată pe chestionare-cercetare

Modelul de învățare 3 D este conceput pentru a facilita o învățare mai aprofundată și pentru a crește motivația elevilor.

Pe măsură ce avansăm în a doua jumătate a anului școlar, o mai mare concentrare pe angajamentul elevilor va fi cheia pentru a ne rafina practicile și pentru a ne crește impactul. Pentru a-i ajuta pe elevi să prospere, profesorii pot simplifica, pentru a-i ajuta să descopere, să discute și să demonstreze.

Modelul 3 D nu este un model nou de concept de învățare și el se aliniază alături de alte modele concepute pentru o învățare aprofundată. Cu toate acestea fiecare din cele 3 D-uri este intenționat conceput să fie simplu, portabil și să poată fi personalizat. Fiecare D se poate desfășura sincron sau asincron, în persoană sau online. Din cauza constrângerilor curente cu care ne confruntăm cu toții, noi vă încurajăm să adăugați acele lentile care vă permit să vă imaginați cum ca arăta pentru elevii voștri acest model al celor 3 D:

  • Care este conținutul esențial din materia voastră curentă?
  • Care vă sunt constrângerile pentru conceptul lecțiilor (ex. timpul, adecvarea în funcție de vârstă, dezvoltare)?
  • De ce tehnologie vă puteți servi pentru a-i ajuta pe elevi să aibă succes?
Elevi din clasele primare explorând o temă dată de profesoară, care-i asistă în căutarea de resurse online

Descoperă

Modul cel mai eficace de a promova angajamentul elevilor și de a-i încuraja să fie activi este să le dai oportunitatea de a explora conținutul înainte de a te lansa în instruirea directă. În această fază, putem selecta resurse legate de conținutul lecției, putem crea conținut sau le putem da elevilor oportunitatea de a cerceta, pentru a-și găsi și valida propriile resurse de informație.

Exemple:

  • Interviuri bazate pe empatie care să-i ajute pe elevi să se conecteze cu cineva care le poate furniza o perspectivă asupra unor experiențe legate de acel conținut.
  • EduProtocols* (protocoale educative online), care sunt formate pentru lecții de instruire, concepute pentru a încuraja gândirea critică. Aceste cadre sugerează să începi lecția prin a-i provoca pe elevi să găsească părți de informație despre temă, punând o imagine sau un simbol pe un slide și apoi să fie gata să-și împărtășească rapid descoperirile cu ceilalți. Acest lucru le crește interesul și-i ajută pe elevi să-și găsească propriile întrebări. * https://www.eduprotocols.com/what-are-eduprotocols

Sfaturi:

  • Elevii pot face descoperirile în mod asincron, în afara clasei sau a lecțiilor online live, ceea ce le dă un mai mare control asupra ritmului. Acest lucru eliberează de asemenea din timpul orelor, timp care poate fi alocat pentru colaborările în grup între elevi și pentru exercițiile ghidate. (gândește-te la modelul flipped learning).
  • Rămâi concentrat pe conținutul esențial. Mai puțin înseamnă mai mult!
  • Concepe totul cu empatie, gândindu-te la nevoile reale ale elevilor tăi, utilizând principiile din UDL Designul universal pentru învățare** (Universal Design for Learning – UDL). ** https://udlguidelines.cast.org/more/about-graphic-organizer
Grup de elevi din clasa pregătitoare explorând ideea de apă, forme, utilizări.

Discută

Acest D al modelului ar putea fi asimilat cu predarea directă, dar este denumit în mod intenționat Discuții, deoarece este o oportunitate ca elevii să desfășoare, împreună cu colegii lor, experiențe de învățare împărtășite – prin comunicare și colaborare. În timp ce instruirea directă este o parte decisivă a predării, ca și a învățării, nu ar trebui să fie singurul mijloc. Există o multitudine de oportunități de învățare peer-to-peer (reciprocă) ca și pentru învățarea la cerere, cu un discurs și o reflecție susținută, atât în formatul direct sau în lecțiile asincrone, cu ajutorul uneltelor online din platformele de discuții și cu al altor unelte colaborative.

În această etapă este vorba despre interacțiunea cu materialul și cu ceilalți. Deci, cum ar putea să arate asta?

  • Spații separate de lucru cu parteneri sau grupuri mici, unde ei împărtășesc slide-uri, materiale pe Jamboard, și își documentează apoi comunicarea.
  • Tutoriale realizate de elevi (flipped tutorials),filme video explicative sau aplicații. Aceasta este pentru ei o oportunitate de a începe să stocheze acest material în memoria de durată pentru anii viitori.
  • Găsește resurse cum ar fi mini-discursuri TED, materiale video pe YouTube sau de la Khan Academy, sau alte unelte online care sunt utilizate pentru a salva conținuturi și organizează-le în foldere sau dosare.
  • Lucrul în stații de învățare, cu elevi care sunt lideri de grup, prin rotație.
  • Un scrum board (unealtă vizuală utilizată în managementul proiectelor de afaceri, instituționale – Agile Scrum – pentru a urmări progresul activităților) utilizată pentru a urmări progresul muncii la sarcinile primite de elevi. Această unealtă – Scrum board – permit elevilor să facă o listă cu sarcinile cerute de o temă/ însărcinare sau să le proiecteze pe post-it-uri pe care să le mute de la capitolul ”de făcut” la ”în lucru”, la ”evaluare/feedback”, și în final la ”completat”.
Ce e un microscop, și cum funcționează ?
Photo by Gabby K on Pexels.com

Pentru orice tip de discuție, fie în format sincron sau asincron, cheia sunt protocoalele.

  • Dacă sunt utilizate în formatul sincron, ele îi ajută pe elevi să dezvolte întrebări mai dificile. Întrebările cu răspuns deschis sunt esențiale pentru discuții. Pune-i pe elevi să le lanseze înaintea orei, apoi îndeamnă-i să înceapă discuția. Pentru elevii mai mici, este foarte important să aibă modele de tulpini de propoziție*** care să-i ajute să înțeleagă cum să facă, atunci când lucrează în perechi sau în grup.
  • *** https://ro.pinterest.com/pin/480970435194116965/
  • Dacă sunt utilizate în formatul asincron, extrage de la elevi întrebări specifice și utilizează-le într-o discuție în scris. Ajută elevii să înțeleagă cum anume se desfășoară o discuție în scris. Pune-i să publice primul răspuns la o anumită dată. Numai după acea dată tu vei publica și răspunsurile de la ceilalți. Distribuind elevilor anumite comentarii la care să răspundă, va fi de ajutor pentru a-i ajuta să se concentreze, să participe la discuție și să o finalizeze.
  • Pentru discuțiile verbale, Flipgrid sau altă opțiune de discuții video ne pot furniza o alternativă care ne permite să auzim toate vocile elevilor într-un mediu asincron.
Grupuri de elevi de gimnaziu discutând despre modul în care își vor demonstra și prezenta experiența de învățare bazată pe cercetarea temei

Demonstrează

Ciclurile de întrebări nu sunt concepute pentru a fi lineare. Chiar dacă este dificil, noi ne gândim deseori la o Demonstrație care se petrece la sfârșitul unei experiențe de învățare și este important să ne reamintim că, în mod ideal, noi demonstrăm înțelegerea de-a lungul procesului de învățare. De asemenea, ar putea fi nevoie să trecem din nou prin procesele de Descoperire și Discuție pentru a ajunge să Demonstrăm.

Sfaturi:

  • Concepe această fază în așa fel încât ea să creeze un conținut care să-i ajute pe cei care au nevoie de un suport suplimentar și care să ne dea nou, educatorilor, o bibliotecă cu conținut pentru viitoarea clasă.
  • Prezintă rezultatele în fața unei audiențe reale. Invită oaspeți, fie în persoană, fie în sesiunea online, care să asculte, să dea feedback și să contribuie cu expertiza lor.
  • Creațiile elevilor sunt cea mai bună demonstrație a învățării autentice. Oferă-le oportunități de alegere care sunt semnificative pentru ei. Oferă-le opțiunea de a urmări un scop concret și pune-i pe elevi să scrie o propunere formală a ideii lor. Poate că ideea lor este un scenariu pentru un film video sau o propunere în scris. În acest an, elevii lui Stephanie au propus crearea unui club de carte pe teme legate de ceea ce învățau și un club de rețete legate de literatură, unde ei au organizat lecții de gătit în care alți elevi învățau rețete legate de cărțile pe care le citesc.

Noi avem multe speranțe pentru elevii noștri. Vrem ca ei să fie angajați și motivați, să învețe și să înflorească. Acestea sunt de asemenea și speranțe pe care le avem și pentru noi, ca educatori, dar este dificil să le realizăm când avem o mulțime de sarcini suplimentare, pe lângă cele de profesori cu normă întreagă și creatori de curriculum. Este timpul să simplificăm, să ne concentrăm pe angajamentul elevilor și să începem a doua parte a anului cu forță.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/discover-discuss-demonstrate-using-inquiry-based-learning-keep-students-engaged?

Variantele de învățare bazată pe cercetare – structurată, controlată, ghidată și liberă

P.S. Pentru că în articol au fost menționate protocoalele, cei interesați pot găsi în materialul atașat explicarea și exemplificarea unuia dintre protocoalele de lucru extrase din Matricea rutinelor de gândire – Jocul Explicației, unul din cele 7 protocoale pentru evidențierea și stimularea gândirii utilizate în momentul explorării de noi idei sau situații.

One thought on “Angajează-i pe elevii tăi utilizând cei 3 D – Descoperă, Discută, Demonstrează

  1. Pingback: Cum să devii creativ în cadrul unui curriculum fix | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.