După ce a încheiat prima sesiune a cursului de Master pentru predarea online, entuziastul nostru prieten, A.J.Juliani s-a gândit să pună la dispoziția tuturor profesorilor care se vor confrunta la începerea școlii cu situația de a trebui să predea în formatul hibrid (A/B – jumătate din elevi în clasă, jumătate online), aceste idei, prezentate pe scurt, pentru a-i ajuta să-și planifice mai bine predarea.

În acest final de vară, deoarece multe școli au început cursurile în formule diverse – de la predare 100% față-în-față la predare 100% online și chiar în unele formule mixte, o mulțime de profesori s-au confruntat cu o nouă realitate. Aceea de a preda simultan copiilor din clasă și celor de acasă, care trebuie să învețe online.
Acest model hibrid de școală (denumit A/B sau în alt mod) are în sala de clasă o cameră, pentru ca elevii care învață de acasă să poată urmări lecțiile, iar elevii vin prin rotație la școală – unii participă la cursuri în persoană, alții de acasă.
Tehnologia joacă un rol foarte important în a face posibil acest lucru și este nevoie ca modul în care se desfășoară lecțiile să funcționeze atât pentru cei din clasă cât și pentru cei de acasă, pentru ca toți să extragă cât mai multă învățare din aceste lecții.
Haideți să spunem că toată baza tehnologică este la locul ei și funcționează; în acest caz, întrebarea asupra căreia am lucrat alături de alți profesori de-a lungul verii în cadrul programului de master a fost: Cum structurez experiențele de învățare în așa fel încât atât copiii din clasă cât și cei de acasă să învețe?
Mai jos vă împărtășesc patru modele diferite pe care le-am văzut funcționând și pe care profesorii de la noi și din alte țări deja le folosesc în formulele hibride de învățare tip A/B.
Acesta este un articol lung, așa că te rog să te simți liber să treci de la una la alta, după cum ai nevoie. Am inclus filme, formule și resurse despre toate aceste structuri în cursul meu de master, dar acest articol ar trebui să furnizeze suficientă informație ca să începeți!

1. Modelul STEPS / PAȘII (eu fac, noi facem, tu faci cu o schimbare)
Acesta este (de departe) modelul cel mai tradițional de predare care poate funcționa într-un mediu hibrid. De obicei încep cursurile de formare cu acest model pentru a arăta cum poți face, ca profesor, saltul la predarea în mediu hibrid fără să schimbi prea multe. Amintește-ți noi cu toții ne aflăm la diferite stadii ale unui continuu, iar în cazul multor subiecte foarte dificile, acest model funcționează pentru a-i introduce pe elevi într-un flux consistent al modului în care se va desfășura ora (indiferent dacă elevii sunt în clasă sau privesc de acasă).
Iată cum funcționează acest model, care este o adaptare al celui din ghidul ”Zece unelte importante ale profesorului de citire” (The Reading Teacher’s Top Ten Tools):
S: Set-Up/ Începutul (exercițiul de rememorare)
Poți face asta în grupuri mici sau mari, dar de dragul interpretării noastre, hai să spunem că ai jumătate de clasă în fața ta și pe ceilalți acasă. Începi prin a da startul orei pentru lecția curentă și treci în revistă lecția din ziua precedentă.
O parte importantă a exercițiului de rememorare este să-i pui pe elevi să-și extragă răspunsurile din lecția de ieri, în loc ca tu să le furnizezi un rezumat al acelei lecții. Aceste este de asemenea un moment bun să-i pui pe elevi să facă ceva practic sau să revizuiască probleme sau întrebări, în timp ce tu faci prezența sau completezi alte proceduri de începere a orei.
Atunci când acest lucru e bine făcut, elevii se vor aștepta să vină la oră, fie în persoană, fie virtual cu ideea că în primele 5-10 minute vor arăta în fiecare zi la fel. Asta îl va ajuta de asemenea pe profesor să vadă dacă elevii au prins cunoașterea/ abilitățile/ tema care a fost acoperită în lecția trecută.
T: Teach/ Predă – Demonstrează explicit și ghidează-i spre un nou concept sau noi abilități
Următoare fază este instruirea directă, sau explicită a unui nou concept, abilitate sau continuarea lecției trecute. Aceasta este partea de ”Eu fac” a lecției, unde profesorul explică și împărtășește exemple legate de ceea ce dorește să transmită, cum să faci un anumit lucru și de ce acestea contează în contextul mai larg al materiei (și al vieții, nu uitați! – n.n.)
În această parte ”T” există puțină interacțiune, cu elevii din clasă și de acasă ascultând/ privind, concentrați să înțeleagă ceea ce explică profesorul. Cu toate acestea, utilizând o unealtă cum este Peardeck sau Nearpod permite tuturor elevilor să răspundă la solicitări și întrebări de-a lungul lecției.
Notă: Asta nu înseamnă că profesorul trebuie să vorbească tot timpul. Poți aduce filme, obiecte de manipulat, fotografii, modele și orice altceva ajută la orientarea atenției elevilor și interacțiunea cu conținutul. De asemenea, nu trebuie să fie o parte lungă, plictisitoare a lecției (amintiți-vă că durata capacității de atenție, concentrare, în lipsa interacțiunii, este de doar 8-10 minute, n.n.)

E: Engage / Angajează – Exercițiu, cu feedback
Iată locul din lecție pentru exercițiul condus de profesor. Partea ”Noi facem” a lecției îi angajează pe elevi în exersarea abilității predată în cadrul lecției. Iată câteva moduri în care poți face asta într-un format hibrid:
- Pune elevi din clasă să lucreze în parteneriat cu elevi de acasă. Elevii din clasă pe uneltele lor digitale, cei de acasă pe uneltele lor. Este locul perfect în care se pot utiliza camerele separate (din Zoom) și, ca profesor nu trebuie să-ți fac griji cu navigarea în fiecare cameră din Zoom, deoarece totul se întâmplă în fața ta.
- Elevii pot face exerciții și individual sau în grup, utilizând instrumente ca Google Docs, Slides, Jamboard, Padlet, etc.
- Pune-i pe elevi să treacă prin acest proces, în clasă și acasă, apoi pune diferiți elevi săăși împărtășească rezultatele muncii lor pe tabla din clasă sau pe cea virtuală (whiteboard).
P: Practice Activity / Exersați activitatea – exercițiu extins al noii abilități
Partea ”Tu faci” a lecției îi pune pe elevi să exerseze noua abilitate sau să interacționeze singuri cu conținutul. Aici este momentul perfect să oprești camera video și să-i pui pe elevii, de acasă și din clasă să lucreze departe de uneltele digitale.
Sau îi poți pune să utilizeze mai departe tehnologia și să împărtășească ceea ce fac/ învață în sistemul de management al învățării (Google Classroom, Seesaw, Canvas, Schoology etc).
Partea favorită a acestei părți de lecție, este pentru mine posibilitatea ca profesorul să lucreze cu un elev, individual, sau cu un mic grup care ar putea avea nevoie de mai mult ajutor sau care ar beneficia de o provocare suplimentară.
S: Show You Know / Arată ceea ce știi – Împărtășește-ți întrebările
La sfârșitul lecției, îi poți aduce din nou pe toți elevii împreună în live-stream (sau să-i pui să facă asta fiecare, în funcție de situație) și să sfârșești lecția într-o manieră similară cu începutul ei. Pune-i pe elevi să arate ceea ce știu și înțeleg prin răspunsul la întrebări, punând ei întrebări și verificându-și propriile răspunsuri (și verificându-și răspunsurile între ei).
Aici obiectivul este ca profesorul și elevii să capete o înțelegere formativă a propriilor nevoi și încotro să se îndrepte mai departe (ce să modifice, pe ce să insiste etc.) în lecția următoare.
Remarcați că, în modelul STEPS / PAȘII, elevii NU se holbează la transmiterea live a lecției întreaga oră. De fapt, singurul timp în care trebuie să fie în transmisia live asincronă este pe parcursul părții de mini-lecție ”Eu fac”, de predare/ demonstrație a orei. Pentru fiecare din celelalte părți ale lecției și pentru cum poți structura experiențele de învățare ai diferite opțiuni.

2. Modelul rotației stațiilor de învățare
Acest model al rotației stațiilor de învățare este unul din cele mai des folosite în structurile de învățare blended/ hibride, utilizat cu succes de profesorii din întreaga lume în perioada dinaintea pandemiei. Poate că și tu l-ai folosit în clasa ta, în variate forme de mediu și centre.
Poate chiar ai folosit ideile din acest articol, pentru prima zi de școală:
– https://creeracord.com/2019/08/30/pentru-a-da-startul-noului-an-utilizati-statiile-de-invatare/
Acum, cu jumătate de elevi acasă și jumătate de elevi în clasă, modelul rotației stațiilor funcționează, dar trebuie ajustat în consecință.
Elementele de bază sunt ușor de înțeles: Fiecare lecție are proiectate diferite stații de învățare în care elevii lucrează de-a lungul orei.
Cel mai ușor mod de a începe este să ai două stații de învățare.
Stația #1: Instruire cu profesorul
Stația #2: Activitate sau însărcinări online
Profesorul începe ora explicând ce se va întâmpla în fiecare din cele două stații, apoi pune jumătate din clasă (fie pe cei prezenți în clasă, fie grupul de elevi de acasă) să înceapă lucrul în Stația #2. Apoi profesorul ia restul clasei în Stația #1 pentru jumătate din timpul orei, înainte de a schimba și a trece cealaltă jumătate a clasei prin Stația #1.
Deși acesta este cel mai ușor mod de a începe, cea mai bună opțiune pentru a putea face rotația pe termen lung, este să ai trei stații de învățare.
În articolul de mai jos, Catlin Tucker a împărtășit o imagine perfectă, care explică modelul de rotație al stațiilor în mediile de învățare hibride tip A/B:

Timpul orei este spart în trei secțiuni distincte. Pentru învățarea în formatul hibrid A/B aș pune toți elevii de acasă într-un grup (Grupul 1) și aș împărți elevii din clasă în două grupuri (Grupul 2 și 3). Cu toate acestea, dacă aveți în formatul hibrid și elevi care învață 100% de acasă (la decizia părinților nu vin deloc în clasă, n.n.), grupul celor care învață de acasă – parțial sau total – trebuie și el împărțit în două.
Stația de învățare condusă de profesor pe care o vei conduce (în trei momente de timp diferite, pentru fiecare din cele trei grupuri) pe parcursul orei.
Activități – instruire într-un grup mic, construire de abilități, feedback, remediere.
Stația de învățare online constă din exercițiu personalizat, cercetare și explorare sau lecții multimedia pe care elevii le pot accesa singuri, folosind uneltele și spațiile digitale.
Activități – Exerciții personalizate, cercetare și explorare de resurse online, colaborare online, lecții multimedia.
Stația offline poate fi folosită pentru activități care nu necesită utilizarea instrumentelor digitale, angajând elevii în lectură sau alte activități pentru care nu trebuie să fie conectați cu clasa ca să le facă.
Activități – discuții în grup, experimente, lectură activă, scriere.
Cheia modelului de rotație al stațiilor este să stabilești cerințe clare la începutul orei și să le păstrezi de-a lungul ei. Este nevoie de asemenea de o planificare serioasă. Nu fii alarmat/ă prima dată (sau a doua,a treia etc.), elevilor le va lua ceva timp pentru a se obișnui cu acest model!
Celelalte două modele, într-un articol viitor.
Mult succes în planificare 🙂
Sursa articolului: http://ajjuliani.com/four-engaging-structures-that-work-in-hybrid-a-b-learning-classrooms/
Pingback: 5 Modele pentru a obține rezultate maxime din învățarea hibridă (II) | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Cum să devii creativ în cadrul unui curriculum fix | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate