Prietenul nostru A.J.Juliani vă semnalează în articolul de mai jos un nou studiu despre învățarea activă și o nouă oportunitate (gratuită) de învățare colectivă – comunitatea Skool.

Ați avut vreodată elevi care să se plângă de orele de învățare bazată pe proiecte sau de învățarea activă? Sau aveți cursanți care să ceară doar fișe de lucru și prelegeri?
Eu am, și sincer mă simt confuz. Cred că există un loc și un timp pentru instruirea directă, dar sunt unul din profesorii care a văzut beneficiile învățării elevilor atunci când învățarea este activă, practică și aplicată. Cu toate acestea, mulți dintre elevii noștri (și mulți dintre noi) simt că învățăm mai mult prin prelegeri și abordări tradiționale – chiar dacă cercetarea* arată că nu este întotdeauna cazul.
Timp de decenii, au existat dovezi că tehnicile folosite la clasă, concepute pentru a-i determina pe elevi să participe activ la procesul de învățare produc rezultate educaționale mai bune la aproape toate nivelurile. Iar un nou studiu** de la Harvard sugerează că ar putea fi important să-i anunțăm și pe elevi acest lucru.
Studiul, publicat pe 4 septembrie în Proceedings al revistei National Academy of Sciences, arată că, deși elevii au simțit ca și cum ar învăța mai mult prin prelegeri tradiționale, au învățat de fapt mai mult atunci când au luat parte la ore în care s-au folosit așa-numitele strategii de învățare activă.
Autorul principal al studiului, Louis Deslauriers, care este director de predare și învățare științifică și profesor universitar de fizică, știa deja că elevii sau studenții vor învăța mai multe prin metodele de învățare activă. El a publicat un studiu cheie în revista Știință, în 2011, care a arătat exact acest lucru. Dar mulți elevi, studenți și profesori au ezitat să adopte această învățare activă.
** https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1821936116 – Measuring actual learning versus feeling of learning in response to being actively engaged in the classroom

De aceea, autorii și-au propus să creeze un nou studiu în care elevii să învețe în două medii diferite (cu prelegere tradițională vs cu învățare activă) și apoi să-i evalueze ulterior. Elevii au fost chestionați cu privire la înțelegerea percepută a subiectului după experiența tradițională (sau activă) de învățare și, la rândul lor, au putut vedea dacă aceste percepții au fost corecte.
După analizarea rezultatelor, autorii au descoperit că elevii au simțit ca și cum ar fi învăța mai mult din prelegeri, dar, de fapt au obținut un punctaj mai mare la testele care au urmat sesiunilor de învățare activă.
“Învățarea reală și sentimentul de învățare au fost puternic anti-corelate“, a spus Deslauriers, “așa cum se arată prin analiza statistică robustă a coautorului Kelly Miller, care este expert în statistici educaționale și învățare activă”.
Acest rezultat a fost atât fascinant, cât și puțin liniștitor pentru mine. Elevii au “crezut” că au învățat mai mult în prelegeri, când, de fapt, studiul arată că nu au făcut-o. Dimpotrivă. Adesea, atunci când introducem învățarea bazată pe proiecte și învățarea activă în clasele noastre, pot exista ezitări din partea elevilor. Acest lucru este resimțit și de tot felul de profesori și formatori care încearcă să faciliteze (în loc să predea) și este un lucru pe care trebuie să-l recunoaștem și despre care să vorbim.
După cum ne împărtășesc autorii, nu este vorba despre a-ți plăcea sau a nu-ți plăcea “învățarea activă”, ci arată care sunt credințele noastre în domeniul învățării și cum ar trebui să arate acestea.
Autorii studiului subliniază că aceste rezultate nu ar trebui să fie interpretate ca o sugestie că elevilor le displace învățarea activă. De fapt, multe alte studii au arătat că elevii adoptă cu căldură ideea de învățare activă odată ce încep să vadă rezultatele. “În toate cursurile de la Harvard pe care le-am transformat în învățare activă”, a spus Deslauriers, “evaluările generale ale cursului au crescut”.
Facilitarea învățării vine cu tot felul de suișuri și coborâșuri. Este greu să încerci să fii un facilitator de învățare dacă nu ai în jur un grup de educatori care te susțin și care te pot sprijini, provoca și cu care să discuți diferite idei!
Acesta este motivul pentru care tocmai am deschis accesul gratuit la o nouă comunitate de învățare pentru profesorii care facilitează învățarea:
Dacă faceți în clasele voastre PBL, învățare bazată pe cercetare, predare mixtă / hibridă, gândirea conceptuală sau orice tip de instruire în care sunteți facilitator – consultați comunitatea noastră de facilitatori de învățare (și astfel obțineți acces la cursul nostru gratuit de știință a învățării).
Sursa: https://www.ajjuliani.com/blog/perception-is-not-always-reality-when-it-comes-to-learning
Pingback: Adevăratul scop al instruirii directe | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate