Importanța furnizării și solicitării feedback-ului acționabil

Imaginați-vă o lume fără feedback.

Nu, serios – încercați să vă imaginați o zi întreagă de lucru atunci când nimeni nu primește nici o informație despre modul în care merg lucrurile. Bucătarii nu și-ar putea gusta felurile de mâncare în timp ce gătesc. Piloții nu ar primi corecții de curs de la controlorii de trafic aerian.

Nu ai vrea să mergi la tuns în acea zi…

Feedback-ul este important în multe sfere ale vieții, inclusiv – și poate mai ales – în educație. Dar nu toate feedback-urile sunt egal create. Cum arată să oferi un feedback semnificativ, acționabil (cu ajutorul căruia să te poți corecta), care să susțină dezvoltarea educatorilor?

https://www.frontlineeducation.com/blog/what-does-actionable-feedback-look-like/

Sau cum arată un feedback eficient pentru elevii tăi? Când le dai feedback elevilor tăi acționezi ca o Autoritate detașată sau ca un Cititor interesat?*

* https://creeracord.com/2020/05/12/rolul-esential-al-feedback-ului-in-invatarea-online/

La această întrebare încearcă să răspundă și George Couros în articolul de mai jos:

Photo by Thirdman on Pexels.com

Importanța feedback-ului acționabil

Tocmai am avut o conversație minunată cu Meghan Lawson, care nu este doar o foarte bună prietenă, dar are și unul dintre blogurile mele preferate! Dacă sunteți în căutarea unei doze săptămânale de inspirație și învățare profundă, blogul lui Meghan** este perfect!

Niciun gest nu este prea mic. Toate gesturile contează. Dacă ne-am face cu toții timp să facem acele gesturi mici, sălile noastre de clasă s-ar schimba. Școlile noastre s-ar schimba. Cartierele noastre s-ar schimba. Comunitățile noastre s-ar schimba. Așa schimbăm lumea. Prin mici corecturi făcute zi cu zi. Dacă ne facem cu toții partea noastră, lumea se va schimba. – spune Meghan într-unul din articolele ei recente.

** https://meghanlawson.com/

În conversația mea cu Meghan, am vorbit despre sport și coaching și i-am împărtășit unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit vreodată cu privire la antrenamentul în baschet. Antrenorul Klay Thompson mi-a împărtășit că cel mai rău lucru pe care l-ai putea spune unui jucător după ce a ratat o aruncare liberă într-un meci de baschet este: “Trebuie să faci acele aruncări!”

Apoi mi-a spus: “Crezi că jucătorul a vrut să rateze lovitura? Desigur că nu!

Și acum, l-ai făcut să se simtă prost în legătură cu ceea ce tocmai s-a întâmplat, punând și mai multă presiune pe următoarea lovitură, fără niciun sfat util.”

M-am gândit apoi la antrenorul meu de baschet din liceu, Kevin Grieman, care a avut o astfel de influență asupra mea încât o mai resimt și azi. Când mi-ar fi dor să arunc la coș, el mi-ar spune, “Asigură-te că ai genunchii îndoiți, pentru că ești probabil un pic obosit.” Sau, “Concentrează-te ca mingea să ajungă de sus ca să poți pune biscuitul în borcanul de biscuiți.” Acesta a fost un reper vizual pe care el mi l-a băgat în cap în mod repetat, și m-am gândit la el când l-am văzut pe Klay Thompson***, probabil unul dintre cei mai buni shooteri din NBA, din toate timpurile, dând același sfat participanților dintr-o tabără de vară de anul trecut.

*** https://m.youtube.com/watch?v=aqhz_bnLqLI&feature=emb_titleA shooting lesson with Klay Thompson: “Into the cookie jar…a whole lotta buckets…and a few rings.”

Pentru a obține rezultate mai bune de la elevii tăi, feedback-ul semnificativ și acționabil este esențial și benefic.

Meghan a menționat că a asistat la ceva similar și în feedback-ul pe care profesorii l-au primit de la administratori în trecut. Povestea mea a fost similară cu ceea ce l-a auzit pe un director sau superintendent spunând: “Avem nevoie de un feedback eficient pentru ca elevii noștri să obținănote mai mari!”

Desigur, nimeni nu vrea ca elevii lui să obțină rezultate proaste, la orice evaluare. Dar care este acel lucrul acționabil care poate ajuta la îmbunătățirea acestui rezultat?

Același sfat dat adesea elevilor cu privire la postările online ar putea fi dat adulților aflați în această situație (de a oferi un feedback, n.n.) – ceea ce spui/ scrii este de ajutor sau este doar jignitor?

Dar există unele situații în care am putea ști răspunsul, iar atunci când se întâmplă acest lucru este minunat să cerem sfaturi de la colegi pentru a remedia situația.

De exemplu, “Căutăm să îmbunătățim învățarea elevilor în școala noastră; Există ceva din ce faci în prezent și care ai văzut că duce la succes?”

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care un administrator le poate face atunci când nu știe un răspuns este să profite de talentele pe care le are deja în organizație. Și unul dintre cele mai rele lucruri pe care le pot face este acela de a pretinde că sunt singurii care știu răspunsul. Pentru a găsi soluții la problemele din școlile voastre, bazați-vă pe cei pe care îi serviți.

Toată lumea vrea să fie bun la locul lui de muncă. Feedback-ul acționabil va fi întotdeauna mai bun decât să faceți declarații care par să afirme contrariul.

Sursa: https://georgecouros.ca/blog/archives/13679

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.