”Cercetătorii au descoperit că presiunea extremă pentru a obține rezultate bune la școală și de a fi plăcut online sunt cele mai mari amenințări la adresa sănătății mintale a elevilor. Rezultatele au reieșit în urma unui studiu la scară largă comandat de Departamentul pentru Educație și Departamentul pentru Sănătate din cadrul Agenției de Sănătate Publică (PHA) din Marea Britanie, publicat recent de BBC.
De asemenea, s-a constatat creșterea nivelului de anxietate și auto-vătămare chiar și în rândul copiilor mai mici.
Cercetările au mai arătat că școlile trebuie să finanțeze cea mai mare parte a sprijinului acordat elevilor cu probleme de sănătate mintală din bugetele proprii. Studiul a fost realizat de National Children’s Bureau și livrat departamentelor în mai 2019, însă abia acum a fost făcut public.
Rezultatele s-au bazat pe răspunsuri detaliate din 283 de școli, dintre care 142 au fost supuse unor analize aprofundate. Potrivit raportului, flexibilitatea, stima de sine, motivația și conștiința de sine au fost esențiale în dezvoltarea bunăstării emoționale la copii și tineri.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit niveluri din ce în ce mai mari de îngrijorare în școli cu privire la sănătatea mintală a elevilor, inclusiv „niveluri scăzute de stimă de sine și creșterea incidențelor de auto-vătămare”.
„În timp ce un anumit nivel de presiune în timpul examenului este normal și util, mulți copii se confruntă cu o presiune extremă pentru a se realiza academic”, se arată în raport.
„Această presiune extremă pentru examene și provocările pe care le prezintă lumea online sunt cele două mari influențe care au un impact negativ asupra bunăstării emoționale a copiilor. Presiunea extremă pentru performața academică provine de la școli, părinți și copiii și tinerii înșiși și este legată de concurența tot mai mare pentru locurile la universități și ocuparea forței de muncă, precum și de sistemul actual de școli cu un clasament bazat exclusiv pe performanță.”, au conchis cercetătorii, citați de BBC.”
Ce e de făcut în situația în care, ca la noi, învățământul este sub-finanțat și nu există fonduri pentru programe de sănătate mentală care să fie alocate școlilor.
Paige Tutt, editor adjunct la Edutopia vă propune câteva soluții, ușor de pus în practică în orice școală.
De la colorarea în comun la puzzle-uri colaborative, aceste activități accesibile oferă în timpul zilei de școală momente în care copiii să se oprească și să se concentreze pe propria bunăstare.
Pe măsură ce elevii ajung în anii de școala gimnazială și la nivel de liceu, gestionarea responsabilităților academice și personale în creștere, alături de schimbări rapide de dezvoltare, poate fi o provocare și poate fi uneori copleșitoare. Pentru mulți pre-adolescenți și adolescenți, adesea ultimul lucru pe care îl au în minte este să acorde prioritate sănătății mintale și bunăstării emoționale.
„Adolescenții se confruntă cu schimbări sociale, emoționale și hormonale, adesea beneficiind de puțină îndrumare sau deloc”, scrie profesorul de matematică de liceu Ty’ara Jones*. Pe măsură ce încep să treacă la vârsta adultă, ei sunt adesea „nesiguri de ceea ce experimentează atât mental, cât și fizic. Uneori le este frică și se simt confuzi. Unii nu știu cum să se exprime „în mod corespunzător”, așa că își reprimă emoțiile, deveni treptat copleșiți de acestea.”
* https://www.edutopia.org/article/supporting-tweens-and-teens-during-challenging-life-stage/ – Să-i susții pe pre-adolescenți și adolescenți într-o perioadă a vieții provocatoare
Școlile îi pot ajuta și sprijini pe elevi oferindu-le pe tot parcursul zilei spații pentru decomprimarea și eliberarea stresului, chiar dacă acestea sunt doar cele câteva minute dintre ore, spune consilierul de liceu Lisa Carr.
„Este o provocare pentru copii să se încadreze singuri în acțiuni de auto-îngrijire”, spune Carr. „Îmi întreb elevii: „Când faci lucruri care te fac fericit și îți aduc bucurie?” Asta poate fi unul din lucrurile cu care se luptă – trebuie să studieze, au o meditație sau un curs suplimentar, trebuie să rămână după școală pentru a exersa. Deci, chiar dacă au în timpul unei zile de școală doar 10 minute pentru a lucra la un puzzle împreună cu un prieten sau pentru a colora, aceasta este o pauză de la stresul zilei lor și e o activitate care poate avea avea un impact benefic.”
Acest tip de inițiative măresc și sentimentele de conexiune cu școala și ajută la promovarea unui mediu școlar de încurajare și susținere. Potrivit unui raport recent al CDC**, elevii care s-au simțit conectați cu adulții și colegii de la școală, au raportat mai rar că se simt triști sau fără speranță și s-a constata că au mai puține șanse să ia în considerare sinuciderea decât colegii lor care s-au simțit izolați sau singuri.
** https://www.edutopia.org/article/making-sure-students-feel-connected/ – Să ne asigurăm că elevii se simt conectați
„Conexiunea școlară este o cheie pentru abordarea adversităților cu care se confruntă tinerii în orice moment – mai ales în perioadele de perturbări severe”, spune Kathleen A. Ethier***, directorul Diviziei de sănătate a adolescenților și școlii a CDC. „Elevii au nevoie de sprijinul nostru acum mai mult decât oricând, fie asigurându-ne că școlile lor sunt inclusive și sigure, fie oferindu-le oportunități de a se implica în comunitățile lor și de a fi îndrumați de adulți care îi susțin.”
***https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/coloring-is-good-for-your-health# – Coloratul este bun pentru sănătate
Iată mai jos șase inițiative ieftine, care necestiră cheltuieli reduse, concepute pentru a oferi elevilor oportunități de a intra în legătură cu adulții și colegii în moduri care acordă prioritate îngrijirii de sine și bunăstării:
Coloratul în comun: Se pot agăța pe culoare foi mari de hârtie pentru picturile murale de colorat (cu conturul pre-trasat), care permit elevilor să lucreze împreună și să se conecteze prin artă și, deoarece se lucrează pe hârtie, după terminarea unui desen mural pot începe din nou un altul și tot așa, pe tot parcursul anului.
După ce a văzut eficacitatea acestei strategii de eliberare a stresului pe care a testat-o cu elevii de la un colegiu local și, cu permisiunea directorului ei, Carr a plasat o pictură murală de colorat pe hol, lângă cantina din clădirea școlii sale.
„Mi-am amintit de o pictură murală agățată într-o reședință”, își amintește ea. „A fost o inițiativă foarte populară. Când elevii ieșeau de la cursuri, mergeau și colorau. A fost un puternic factor de construire a comunității – aveai elevi care stăteau acolo colorând singuri și începeau să vorbească cu alți oameni.”
Pictura murală a avut un efect similar la liceul lui Carr. Câteva plicuri lipite pe perete conțin markere și creioane colorate pe care elevii le pot folosi pentru a contribui la desen între cursuri sau chiar între orele de arte, ansamblu coral sau dansuri de după-amiază. Educatorii se pot alătura și ei distracției, discutând cu elevii despre adăugările și selecțiile lor de culori sau colorând ei înșiși pe un panou sau două.
Roci ale bunătății: Cu câteva materiale de bază de pot transforma niște pietre simple în mesaje încurajatoare și de susținere sau în mementouri pe care elevii să le găsească în curtea școlii.
Consilierul de liceu Ryan St. John a organizat un eveniment „Rock On, Keep On”, invitând elevii să se adună într-o zonă deschisă – foaierul școlii, de exemplu – în timpul prânzului sau în alte perioade libere pentru a picta mesaje motivaționale pe pietrele peisagistice.
Activitatea, găzduită în timpul lunii de prevenire a sinuciderii, a oferit elevilor o oportunitate de a se amesteca unii cu alții și de a se distra, încurajându-i în același timp să practice empatia și să susțină sănătatea mintală și bunăstarea.
„Există statistici uimitoare și îngrijorătoare care arată că 19% dintre elevii de liceu din SUA s-au gândit serios la sinucidere”, spune St. John în Spotlight News (#1). „Este vorba unul din cinci elevi care merg pe holurile liceului nostru. Este o statistică care merită mai mult din atenția noastră colectivă.”
#1 https://spotlightnews.com/towns/bethlehem/2022/09/28/bchs-hosts-rock-on-keep-on-event-to-support-mental-health/ – Găzduiți un eveniment de ”roci-memento” pentru a susține sănătatea mentală
Elevii au produs peste 200 de pietre pictate în timpul evenimentului, cu mesaje variind de la „Niciodată să nu renunți” la „Nu ești singur în luptele tale.” ”Poate părea întuneric acum, dar asta este temporar.” ”Cineva te iubește.” ”Ești puternic.” ”Există speranță.”
Mesaje motivaționale: Notele scrise de mână primite de la profesori pot avea un impact puternic asupra elevilor, ajutându-i să se simtă văzuți și apreciați.
În mod similar, mici note de încurajare pe care elevii le pot scrie pentru ei înșiși sau le pot da unui prieten ajută la stimularea unui sentiment de grijă și de comunitate.
Cel mai mare efort pentru profesori este la început: va trebui să petreceți puțin timp notând afirmații pozitive pe bilete tip Post-It. Educatoarea Olivia Gordon (#2), de exemplu, scrie mesaje încurajatoare precum: „Să ai o zi minunată”, „Oriunde plantează viața, înflorești”, „Fii curajos” și „Trăiește viața pe care o iubești”. Lipiți-le pe un panou de afișări sau afiș într-o zonă cu trafic intens din interiorul clădirii școlii și luați în considerare furnizarea de post-it-uri și markere suplimentare împreună cu un semn – „Ia ceea ce ai nevoie, lasă ceea ce poți” – pentru ca trecătorii să poată contribui cu fraze de inspirație suplimentare.
#2 https://www.thepathway2success.com/101-positive-affirmations-for-kids/ – Afirmații pozitive pentru copii
Petrecere cu puzzle: Puteți plasa puzzle-urilor în spațiile comune unde elevii se adună – această inițiativă oferă copiilor o oportunitate fără stres de a se decomprima câteva minute în timpul zilei de școală. În zona de recepție a centrului de consiliere de la Liceul Central Bethlehem – unde studenții se înregistrează pentru întâlniri cu consilierul – mai multe puzzle-uri sunt așezate la o masă mare, la care copiii pot să lucreze în timp ce așteaptă. Odată ce pleacă, alți elevi pot interveni pentru a adăuga câteva piese la puzzle. Inițiativa, care a început cu câteva puzzle-uri achiziționate de la The Dollar Store (magazinul cu 1 dolar), a devenit atât de populară încât elevii au început să-și aducă propriile puzzle-uri de acasă, spune Carr.
Lucrul la un puzzle are beneficii similare cu meditația, spune psihologul clinician licențiat Michelle McCoy Barrett într-un articol din Popsugar (#3). Rezolvarea puzzle-urilor poate ajuta la relaxarea minții și a corpului, spune ea, „la scăderea stresului și chiar încetinirea ritmului cardiac și la scăderea tensiunii arteriale”.
33 https://www.popsugar.co.uk/fitness/puzzles-mindfulness-benefits-47411398
Echilibrare cu bule: Deși exercițiile de respirație profundă și de conștientizare care utilizează bule de săpun uriașe sunt de obicei direcționate către clasele mai mici, copiii mai mari nu sunt imuni la efectul calmant al suflării blânde necesare pentru crearea bulelor – mai ales în momentele stresante, cum ar fi chiar înainte de finalul de semestru sau de an.
Instruiți elevii să inspire în timp ce își imaginează că ei înșiși sunt o bulă de săpun, scrie consilierul școlii elementare Keri Powers (#4). „Concentrează-te pe corpul tău umplut cu aer. Pe măsură ce bula s-a umflat și se desprinde, vei simți că ți se relaxează corpul, lăsând gândurile tale despre trecut și viitor să plutească, la fel cum plutește o bulă de săpun în voia vântului. Concentrează-te pur și simplu asupra sentimentelor tale prezente și a gândurilor despre momentul actual. “
#4 https://www.counselorkeri.com/2016/09/12/school-counseling-mindfulness-activity/
Deoarece bulele pot deveni lipicioase sau se pot scurge, amenajarea în aer liber a unei stații supervizate de un adult sau amenajarea în interior a spațiului cu o prelată întinsă pe jos poate ajuta la minimizarea curățării și la asigurarea faptului că lucrurile nu devin prea dezordonate.
Peretele de graffiti colectiv: agățați una lângă alta mai multe foi de hârtie de dimensiunea unui poster pe holul școlii și invitați elevii să le folosească ca pânză de graffiti. O vor transforma rapid într-un afișaj de artă vibrant, folosind nimic mai mult decât markere colorate, un mesaj interesant și imaginația lor. Pereții cu graffiti sunt uneori folosiți în sălile de clasă ca o alternativă la jurnalele de lectură (#5) – un spațiu în care elevii pot nota citate cu care rezonează – dar atunci când sunt plasate pe holurile școlii sau în alte spații comune, deveni un spațiu în care ca elevii pot să se exprime, să mediteze. Să pună întrebări captivante și să interacționeze cu colegii.
#5 https://www.edutopia.org/article/when-reading-logs-backfire-what-can-teachers-do-instead
Ca imbold sau temă pentru lucrul în colectiv la graffitiîncercați un mesaj cu miză mică, cum ar fi „Ce personaje de televiziune sau film ați vrea să fie reale? De ce?” sau o întrebare de sezon de genul „Ce este acel ceva pentru care ești recunoscător?” Pentru a proteja peretele de graffiti împotriva vandalizării, luați în considerare depozitarea markerelor în sala/ biroul din față sau într-o sală de clasă din apropiere, unde elevii vor trebui să intre și să solicite unul ca să adauge un răspuns, sugerează Carr. Și ține la îndemână o sticlă de alb pentru a acoperi adaosurile nedorite.
Sursa: https://www.edutopia.org/article/6-simple-low-cost-ways-to-promote-student-self-care?