Și tu poți salva Planeta Pământ – activități de vară pentru liceeni

În articolele trecute v-am sugerat idei pentru activitățile de învățare din timpul verii, dar majoritatea acestora se potrivesc cel mai bine pentru copiii din clasele primare sau gimnaziale. Așa că astăzi, inspirați de un film văzut recent, vă sugerăm activități pentru liceeni sau, de ce nu, pentru studenți.

Filmul documentar despre care vrem să vă povestim – și vă sugerăm să faceți tot posibilul să-l prezentați și elevilor mai mari – se numește “Breaking Boundaries: The Science of Our Planet” (Încălcarea limitelor: Știința planetei noastre).

Pentru prezentarea acestui film îi dăm cuvântul redactorului Kiley Price de la Organizația Conservation Internațional.


”Nu a existat nici un timp mai important pentru a comunica tuturor oamenilor știința despre ce se întâmplă cu planeta noastră” – Johan Rockström

Breaking Boundaries: The Science of Our Planet

Planeta Pământ se îndreaptă periculos de aproape de un punct critic – o stare de colaps al mediului dincolo de care umanitatea nu mai poate supraviețui.

”Dar nu este încă prea târziu pentru a ne îndepărta de marginea prăpastiei”, spune Johan Rockström, șeful echipei de cercetători ai Organizației Conservation în comentariul noului film produs de Netflix.

Lansat în această lună, filmul “Breaking Boundaries: The Science of Our Planet” este comentat de renumitul naturalist David Attenborough și urmărește periplul științific al expertului în sustenabilitate Johan Rockström, un om de știință recunoscut la nivel internațional, directorul Institutului de cercetări pentru impactul asupra climatului din Postdam*. Documentarul elucidează descoperirile științifice esențiale ale lui Rockström: Oamenii împing granițele celor nouă sisteme de echilibru ale Pământului dincolo de limitele în care aceste sisteme ne pot susține.

* https://www.pik-potsdam.de/en/home

“Umanitatea s-a bucurat pe Pământ de o perioada de 10.000 de ani de relativă stabilitate.. Această stabilitate este fundamentul pe care s-a clădit economia bazată pe culturile agricole și civilizația noastră. Tot ceea ce știm și iubim depinde de această stabilitate”, scrie Rockström într-un articol recent.** ”Este vorba despre sistemul de susținere a vieții – biosfera, un văl subțire agățat de suprafața Pământului, unde prosperă viața”

** https://about.netflix.com/en/news/breaking-boundaries-the-science-of-our-planet

Conform celor spuse de Rockström, există și o parte bună a lucrurilor: ”Viitorul stă (încă) în mâinile noastre”, spune el în film.

De-a lungul filmului documentar, el oferă soluții tangibile pentru a evita să depășim barierele critice – de la supra-utilizarea apei proaspete la acidificarea oceanelor – care ar amenința sistemele naturale de care depinde umanitatea. Unele strategii includ reducerea la zero a emisiilor de gaze de seră, protejarea naturii pentru a absorbi emisiile care încălzesc planeta și schimbarea dietei oamenilor și a modului în care cultivă hrana.

“Nu a existat nici un timp mai important pentru a comunica tuturor oamenilor știința despre ce se întâmplă cu planeta noastră, scrie despre acest film. ”Cercetarea ilustrată în filmul ‘Breaking Boundaries’ este una din cele mai clare explicații pe care am văzut-o despre amenințările cu care ne confruntăm și despre cum am putea să le combatem.”

Și având în vedere că liderii lumii au convenit să se întâlnească în acest an pentru o serie de negocieri în privința mediului***, un traseu clar către revenire ar putea ajuta țările să prevină catastrofa climatică.

*** https://www.conservation.org/blog/looking-ahead-after-lost-year-urgency-rises-for-climate-nature-policy

Ceea ce se va întâmpla în deceniile viitoare va fi determinat de modul în care ne jucăm cărțile în această decadă,” spune Rockström în film. “Acum este ultima șansă pe care o avem de a întoarce curba globală (a emisiilor). Este o problemă a încadrării întregul model de creștere în jurul ideii de sustenabilitate și să avem ca ghid planeta în tot ceea ce facem.”

Este timpul să facem ceva concret, nu mai avem timp de gândire…

Și tu poți salva Planeta Pământ – activități de vară

Sigur știm cu toții că numai decizia liderilor politici nu este suficientă pentru a putea atinge țelul ambițios de a readuce în câțiva ani omenirea în limitele de funcționare normală ale celor nouă sisteme ale planetei care susțin viața – a noastră și a tuturor speciilor de plante și viețuitoare pe acest Pământ. Este nevoie de o implicare activă a fiecărui om (și copil) a fiecărei instituții, companii. Și școala, profesorii pot juca un rol foarte important în această bătălie cu timpul, educând și conștientizând copiii și tinerii și implicând familiile în cât mai multe acțiuni concrete, voluntare.

Și puteți să începeți chiar din această vacanță, cu un fel de tabără de vară organizată în școală pentru elevii mai mari.

Începeți prin a organiza vizionări ale filmului documentar în școala voastră. Dar nu simple vizionări ci completate de discuții pe marginea fiecărui sistem de susținere a vieții prezentat în film. Sugestia noastră este să vizionați filmul fragmentat – după prezentarea problemelor din fiecare sistem de susținere a vieții, invitați participanții la discuții.

Stabiliți mărimea grupului de participanți în funcție de spațiul și echipamentele disponibile în școală. Puteți să colaborați și cu o instituție a primăriei care are mai mult spațiu și/sau dotări (ex. un cămin cultural, biblioteca locală etc.)

(Dacă nu aveți abonament la Netflix rugați unl sau mai mulți colegi să vă ajute – oricum e mai bine să participe mai mulți profesori la această inițiativă).

Și încercați să-i implicați pe toți în primul rând prin întrebări cum ar fi:

– Cum crezi că contribui în prezent tu și familia ta la depășirea limitelor acestui sistem? Gândește-te la consumul zilnic, la alegerile pe care le faci/ le faceți.

– Ce crezi că ai/ ați putea face altfel în viața voastră de zi cu zi, pentru a reduce presiunea asupra acestui sistem?

Aveți aici câteva sugestii pentru acțiunile la nivelul familiei, elaborate de noi acum 10 ani în cadrul cursului ”Manifest pentru un oraș curat

  • Ce acțiuni crezi că veți putea organiza în comunitatea noastră, împreună cu colegii, școala, familiile, pentru a contribui la atingerea obiectivului de re-echilibrare a sistemelor planetei?
  • Ai vrea să te implici într-o campanie de conștientizare sau de promovare de idei? Ai vrea să te implici într-un proiect concret?
În ce fel de lume ai vrea să trăiești?

Organizați o sesiune de brainstorming pe grupuri și culegeți cât mai multe idei de la participanți.

Puteți găsi idei și în articolele noastre, îi puteți invita pe participanți să cerceteze pentru a găsi inspirație și le puteți sugera și voi câteva idei de proiecte concrete:

Sau poate vor să se implice într-un proiect mai complex, cum ar fi susținerea unei specii amenințate, cum sunt albinele, fluturii sau alți polenizatori, păsările din oraș…

Apoi selectați ideile care au cea mai mare susținere și organizați grupurile celor care vor să se implice concret într-un proiect comun. Pentru ceilalți, solicitați-le ca la începutul anului școlar să vină cu o prezentare a acțiunilor concrete pe care le-a realizat singur, sau cu familia.

Încurajați-i să cerceteze, să ia contact cu experți sau organizații, cu inventatori; să caute parteneri și sponsori, să-și promoveze ideile… Da, o astfel de învățare este organizată pe modelul PBL – învățării prin proiecte și aveți modele și ghiduri în resursele site-ului nostru. Dar ne puteți și cere ajutorul pentru a vă orienta către alte resurse.

Evident pentru astfel de idei va fi nevoie nu doar de o zi ci de cel puțin zece zile de activități în școală – ca un fel de tabără de cercetași. Puteți apela la ajutorul unei organizații locale de cercetași sau un ONG care să vă ajute la organizare.

Și, eventual organizați împreună în toamnă un mare eveniment la nivelul școlii, cu sprijinul comunității, pentru a celebra contribuțiile voastre la salvarea planetei.

Noi vă garantăm că o astfel de activitate în care este încurajată inițiativa copiilor și tinerilor și implicarea comunității locale va contribui la învățare și la angajamentul lor în activitățile școlii din anii viitori. Cu condiția să nu le fie tăiate aripile în momentul în care se întorc din nou la cursurile normale…

Mult succes!

One thought on “Și tu poți salva Planeta Pământ – activități de vară pentru liceeni

  1. Pingback: Copiii nu sunt bine. Și nici noi, adulții | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.