Noi am mai vorbit despre acest subiect în articole anterioare *, care arătau beneficiile unei astfel de învățări integrate, care combină materiile din curriculum, dezvoltarea abilităților de viață și învățarea pe teme practice, printre care și cultivarea hranei. Aceste modele s-au dovedit eficiente pentru obiectivele de învățare ”academice” / școlare, dar și pentru dezvoltarea abilităților esențiale. Dacă luăm în considerație și beneficiile pentru sănătate ale unei familii care învață să-și cultive o hrană sănătoasă, fără chimicale ca și beneficiile înmulțirii suprafețelor verzi din comunități – mai ales acum, când nici o măsură care contribuie la încetinirea sau stoparea schimbărilor climatice nu e prea exagerată – noi credem că putem da un răspuns pozitiv la întrebarea din titlu. Dar întrebarea are și un alt substrat în articolul de mai jos și este adresată unui număr mult mai mare de oameni – părinți, profesori, decidenți din sistemul de educație, deoarece se referă la o măsură generalizată. Alte țări au introdus astfel de lecții chiar în curriculum sau în învățarea opțională, la noi există pe ici-pe-colo profesori sau directori de școală care au considerat benefice aceste cunoștințe.
* https://creeracord.com/2016/12/04/invatarea-functionala-aplicatii-din-lumea-reala-pentru-invatare/
Dacă ești părinte, ar trebui probabil să gândești că e o întrebare bună: Ar trebui copiii să fie învățați la școală să cultive legume și fructe (hrană)?
Era modernă este marcată de avansul constant al tehnologiei, iar noile invenții au furnizat confort și comodități în care nu ne-am fi imaginat să trăim niciodată.
Cu toate acestea, am pierdut o mare parte a cunoașterii necesare în lumea reală și abilitățile de a supraviețui și de a avea grijă de familiile noastre.
Asta ridică o întrebare: Dacă sistemul actual suferă un colaps brusc, avem noi cunoștințele de bază pentru a supraviețui? Dezastrele naturale se întâmplă tot timpul, așa că asta nu este într-atât de incredibil pe cât credem.
De aceea, să-i învățăm pe copiii noștri să-și cultive propria mâncare poate fi o lecție neprețuită.
Cercetătorii au arătat că, atunci când copiii își cultivă mâncarea, ei dezvoltă o ”empatie pentru mâncare”, care este o conexiune mai profundă cu mâncarea, lucru care conduce la o viață mai sănătoasă. Acești copii au diete mai bune, mănâncă mai multe vegetale și fructe și înțeleg mai bine nutriția.
Oameni de toate vârstele se bucură să grădinărească, dar copiii se distrează cel mai mult și dezvoltă abilități cum sunt:
-
Responsabilitatea – le pasă de plante
-
Raționamentul și descoperirea – învățând despre știința plantelor, animalelor, vremii, despre mediu, nutriție și cum se fac construcții simple
-
Activitate fizică – făcând lucruri amuzante și productive
-
Înțelegere – ei învață despre cauză și efect
-
Creativitate – descoperă noi și interesante moduri de a crește hrana
-
Nutriție – învață despre locul de unde provine hrana proaspătă.
-
Auto-încrederea – ei își ating obiectivele și se bucură de hrana pe care au crescut-o
-
Dragostea de natură – ei învață despre mediul exterior într-un loc plăcut și sigur.
-
Cooperarea – munca lor include activități de joc comune și muncă de echipă.
Șeful bucătar Raymond Blanc a cerut ca lecțiile de grădinărit să devină obligatorii în școli, pentru a-i învăța pe copii valoarea hranei sănătoase și a alimentelor organice.
El spune că este o oportunitate grozavă să-i reconecteze cu adevărat pe copii cu hrana. În era alimentelor supra-procesate, a obezității, bolilor de inimă, diabet, copiii vor învăța magia simplă de a lua hrana de la stadiul de sămânță, din pământ și din râuri și apoi să o transforme în ceva simplu și delicios.
Ce credeți despre această idee?
Sursele: offgridliving.net / ww.thejournal.ie / www.betterhealth.vic.gov.au
Pingback: Să înveți afară, măcar o lecție pe săptămână, duce la creșterea învățării și comportamente mai bune – spun cercetătorii | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Și tu poți salva Planeta Pământ – activități de vară pentru liceeni | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate