10 Modalități pentru a continua învățarea în această vară

Întregul an care tocmai se încheie a fost un an dificil din cauza condițiilor generate de pandemie și a generat rămâneri în urmă în ceea ce privește atingerea obiectivelor de învățare ale fiecărui profesor – evident cu diferențele datorate unor condiții obiective sau subiective. Ca și vara trecută, vara care vine va avea un rol important atât pentru recuperarea acestor ”goluri” de învățare ale copiilor cât și pentru elevii talentați (gifted) care vor să evolueze mai mult în domeniile care îi pasionează.

De aceea pentru astăzi vă propunem un articol scris de Jackie Sugrueîn revista Education World, în care autoarea face o trecere în revistă a modalităților prin care profesorii și familiile elevilor se pot asigura că învățarea poate continua și în vacanță, evident în forme interesante și plăcute.

Vă mai puteți inspira și din articolele publicate de noi în anii trecuți – pentru cei care nu le-au citit încă…)https://creeracord.com/2020/07/01/activitati-saptamanale-de-vara-pentru-copii/https://creeracord.com/2018/07/18/101-activitati-amuzante-pe-care-le-poti-face-cu-copilul-tau/https://creeracord.com/2020/08/03/provocari-stem-de-vara-pentru-copii-i/https://creeracord.com/2017/06/10/si-o-modalitate-ingenioasa-de-a-transforma-vacanta-intr-o-altfel-de-scoala/

Program de vară – copiii exersează în mod creativ noțiunile din STEM

Ai nevoie de idei pentru a susține remedierea pierderilor de învățare din acest an? Sau cauți modalități pentru a furniza copilului sau elevilor tăi talentați activități de vară pentru enrichment (îmbogățirea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților)? Din fericire vara pune la dispoziție acel timp ce pare să nu ajungă niciodată în timpul anului școlar. Iată mai jos zece moduri în care îți poți susține elevii (și familiile acestora) pentru ca ei să continue să învețe în această vară.

1. Află ce programe de vară organizează școala ta

Fondurile de recuperare după COVID pot furniza multor școli oportunitatea de a crea programe suplimentare sau vor îmbogăți programele curente ale școlilor pentru această vară și viitorul an școlar. Unele din aceste programe ar putea arăta ca programe afterschool extinse sau pot adăuga activități extra-curriculare și cluburi. Informează-te despre programele pe care își propune să le ofere școala ta sau cele din apropiere și informează-i pe elevi și familiile acestora. Este mai probabil ca elevii tăi să profite de aceste oportunități dacă vor afla mai multe despre ele de la tine decât dacă ar afla dintr-un afiș sau un fluturaș pe care-l duc acasă în ghiozdane. Un beneficiu suplimentar al acestor programe sponsorizate de școală este și oportunitatea elevilor de a interacționa social din nou cu colegii care merg la aceeași școală.

Parcurile – cele mai bune locuri de joacă și lectură alături de prieteni

2. Profită de avantajele redeschiderii muzeelor, parcurilor etc.

Multe organizații și facilități (culturale, sportive etc.) au început procesul de redeschidere a porților pentru public, dacă nu chiar au deschis deja. Instituțiile din întreaga țară relaxează restricțiile, ceea ce furnizează copiilor mai multe oportunități de explorare. Așa cum știți deja învățarea nu se produce doar între pereții claselor. Îmbogățirea cu cunoștințe pe care o pot câștiga copiii vizitând muzee, parcuri, acvarii, grădini zoologice, observatoare astronomice și locuri istorice din propriul oraș sau împrejurimi poate fi extrem de benefică. Încurajează-ți elevii și familiile lor să meargă și în locuri noi pentru a continua să învețe.

3. Citiți, citiți, citiți!

Nu contează dacă ești afară și te bucuri de soarele verii sau ești cuibărit undeva într-o zi ploioasă. Îndeamnă-ți elevii să viziteze biblioteca locală pentru a împrumuta cărți, să le citească pe cele pe care le-au cumpărat recent sau pe cele care deja stau pe rafturile bibliotecii de acasă sau de la bunici (sau chiar pe cele salvate în memoria computerului/ tabletei). Ideea este ca ei pur și simplu să citească, indiferent cum va arăta asta. O strategie deja încercată este să le dai o provocare de lectură tuturor elevilor tăi și să-i premiezi la începutul anului viitor pe cei care au citit cel mai mult. Dacă izbutești să implici și familiile în competiție, asta poate fi de asemenea un semn bun pentru achizițiile elevului.

Oare de ce unelte vom avea nevoie?

4. Dedicați în familii un timp pentru învățare

Încurajați familiile să susțină învățarea continuă a elevilor luând caiete de învățare sau de activități la nivelul lor și stabilind un anume timp în programul copilului și al familiei pentru a lucra cu aceste caiete. Poți de asemenea să fii tu cel care propune pachete de activități pe care elevii tăi să le facă împreună cu familia, dacă vrei. Dacă elevii tăi vor exersa fie și doar câte 10-15 minute pe zi de-a lungul verii, asta le va permite să-și întărească abilitățile învățate în acest an și îi va pregăti pentru învățarea cu succes din anul viitor.

5. Încurajați scrierea creativă

Noi cerem elevilor la școală să scrie în fiecare zi, cu toate acestea această activitate nu este printre favoritele copiilor. Încurajați-vă copilul să scrie ceva creativ pe timpul verii. Asta poate însemna scrierea unei povestiri despre ceva care i-a interesat, să țină un jurnal sau să scrie despre excursii, călătorii sau activitățile pe care le fac zilnic. Cu cât elevii vor avea motive și șansa de a scrie, cu atât mai confortabili vor deveni în a-și așterne gândurile pe hârtie. Iar când se vor reîntoarce la școală în toamnă, vor fi mai dornici să se exprime în scris atunci când primesc o astfel de temă.

6. Stabiliți activități de scriere împreună cu un coleg, prieten (Pen Pals)

Mergeți cu un pas mai departe și încurajați-i să scrie creativ alături de un coleg ”de condei”. În perioada restricțiilor cauzate de COVID, ar putea fi o cale sigură (și un mod amuzant) prin care colegii să continue să interacționeze pe timpul verii unul cu altul și să lucreze și la abilitățile de scriere. De fiecare dată când vor primi o scrisoare de la colegul de condei vor fi încântați și cu această ocazie își pot exersa și abilitățile de citire! S-ar putea ca în toamnă să revină la școală alături de un nou cel mai bun prieten.

Poți învăța atât de multe lucruri pe o plajă….

7. Angajați-i în oportunități de învățare autentică

Deși nu trebuie să fie neapărat legate de o anumită abilitate cerută de școală, încurajați-i pe părinți să nu piardă nici o ocazie de a-i angaja pe copii în sarcini de învățare autentică. Fie că e vorba să planteze ceva în grădină, să construiască ceva sau să repare ceva stricat, să ajute la pregătirea mesei sau să facă un simplu drum la magazinul din apropiere, învățarea se poate petrece oriunde. Cu cât elevii își pot extinde mai mult orizontul, cu atât vor deveni mai încântați să învețe lucruri noi. Este și o oportunitate de a învăța abilitățile de viață cerute de lumea reală, de care vor beneficia mult după absolvirea școlii.

Când e prea cald, cele mai bune jocuri sunt în apropierea unui bazin de înot

8. Creați jocuri

Încurajați-i pe elevi să-și creeze în această vară propriile jocuri. Cu jocurile sunt asociate multe lecții valoroase – să respecte reguli, să gândească critic, strategic, să coopereze, să lucreze în echipă și să accepte cu modestie înfrângerea sau victoria. Copiii nu vor conștientiza faptul că exersează astfel abilități necesare și la școală și că învață pe parcurs, dar se vor întoarce la școală în toamnă mai bine pregătiți să utilizeze abilitățile învățate în joacă. Plus că vor avea și niște amintiri grozave din vacanță!

Creație și voie bună

9. Nu uitați artele

Beneficiile contactului cu artele sunt incontestabile – încurajează imaginați,a șlefuiesc abilitățile de rezolvare de probleme și reduc stresul. Nu contează mediul în care copilul vine în contact cu artele, fie că este vorba de pictură, modelaj-sculptură, muzică, dans sau teatru – arta este o activitate importantă pe care ar trebui să o includeți în programul de vară al copiilor. Faptul de a avea timp să creeze ceva le va furniza copiilor toate beneficiile înșirate mai sus și le va permite să exploreze procesul de creație.

10. Alimentează-le pasiunea

Vara este o pauză din programul prestabilit de un curriculum, de la parcursul conținuturilor obligatorii și al notelor. Ea le permite elevilor să aibă timpul de a explora lumea reală și lucrurile de care sunt pasionați – lucruri pe care uneori, sau adesea cerințele școlii le ignoră. Fă tot ce poți pentru a încuraja această explorare. Un elev care este pasionat de ceva poate găsi și semnificația parcursului școlar. Activitățile de care este pasionat se pot transforma mai târziu și într-o carieră sau pot oferi o unealtă sănătoasă care să-l ajute să facă față stresului în viața de tânăr/adult. Atunci când dai copiilor oportunitatea de a explora lucrurile care le plac asta duce și la creșterea apetitului pentru a citi, a cerceta și experimenta cu lucrurile care-i încântă.

Furnicile sunt niște făpturi captivante…

Doar pentru că este vacanța de vară nu înseamnă că învățarea trebuie să se oprească. Dar nici nu înseamnă ca părinții să-și dedice tot timpul pentru a crea lecții elaborate pentru copiii lor. Încurajați includerea în programul familiei a unor activități și excursii semnificative, subtil educative și amuzante. Există o mulțime de moduri în care elevii / copiii voștri pot continua să învețe în afara claselor – ca profesori, ajutați familiile să găsească aceste modalități.

https://www.educationworld.com/teachers/10-ways-keep-learning-going-summer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.