Da, încă 2-3 zile și copiii iau o binemeritată vacanță. Dar în viață, pentru oricine, învățarea nu se oprește niciodată, chiar dacă pentru copii și tineri s-au încheiat cursurile școlii.
Așa cum vă spuneam vara trecută, vacanța oferă modalități inedite de dezvoltare a abilităților de viață și de învățare. Oriunde și oricând, copiii au ocazia să învețe și o fac de cele mai multe ori fără să simtă, ca la școală, obligația de a o face ”la comandă”.
Pot învăța în tabere*, pot învăța din excursiile în natură, în vizitele la bunicii de la țară sau în călătorii pe alte meleaguri, pot învăța mergând în vizite la muzee**, participând la diferite cercuri, jocuri, concursuri etc.
* https://creeracord.com/2016/07/14/lectiile-din-tabara/
** https://creeracord.com/2016/07/17/absorbind-cunoasterea-cu-toate-simturile-muzee-din-olanda/
Sau, așa cum veți vedea în articolul de mai jos – adresat nu numai educatorilor care intenționează să organizeze programe de vară, dar și părinților sau formatorilor din afterschool, tabere de voluntariat și alte forme de educație informală – copiii pot învăța implicându-se în rezolvarea unor probleme ale comunității. Există nenumărate modele de învățare bazată pe rezolvarea problemelor locului (place-based learning) care pot fi utilizate chiar în timpul școlii, dar ni se pare o idee bună să încercați să le experimentați prima oară în programele de vacanță, când nu există presiunea obiectivelor curriculum-ului.
Vă invităm să descoperiți această formă de învățare în comunitate din articolul de mai jos, publicat în Edutopia de Suzie Boss, jurnalistă și o susținătoare a învățării bazate pe proiecte (PBL) și din exemplele unor programe inițiate la noi în țară, despre care ne vom strădui să vorbim în alte articole, presărate de-a lungul acestei veri.
Transformând comunitatea într-o clasă
Vezi cum elevii investighează problemele reale ale comunităților lor – și parcurge un E-book despre cum poți adopta acest tip de program.
Când urbaniștii din Portland, Oregon, căutau idei despre cum să facă spațiile publice din întreaga regiune mai accesibile tineretului, ei s-au îndreptat direct spre sursă. Tyler White, un asistent de la De La Salle North Catholic High School, a strâns echipe cu grupuri diverse de elevi și a dezvoltat un plan de acțiune detaliat pentru incluziunea tinerilor.
“Am vorbit cu bicicliști și skateri, am citit studii de caz reale, am intervievat experți și am monitorizat 200 de tineri din întregul oraș”, spune White. Într-o prezentare a hărții orașului, elevii și-au împărtășit ideile originale pentru o aplicație și un site consecvent care ar ajuta tinerii să găsească locații care să le împlinească nevoile și interesele specifice. Ei au arătat de asemenea ce lipsește orașului atunci când vine vorba despre ceea ce doresc tinerii și au sugerat căi pentru a face transportul public mai prietenos cu tinerii. ”Am avut conversații reale cu oamenii care au putere și influență”, își amintește White. “Asta nu ar trebui să fie ceva revoluționar – ar trebui să fie norma.”
Experiențele de învățare din lumea reală ca aceasta au devenit mai comune în zona Portland, mulțumită unui program inovativ de leadership al tinerilor numit PLACE (People Leading Across City Environments – Oameni care conduc de-a lungul mediilor orașului). O inițiativă a Școlii Catlin Gabel, o școală primară independentă din Portland, PLACE este deschis tinerilor din întreaga regiune pe baza unei taxe descrescătoare. Până în prezent, elevi din aproape două duzini de școli publice și private au participat la proiect (#1), concentrându-se pe aproape orice temă, de la insecuritatea alimentară până la deplasarea pietonilor din cartiere.
#1 https://www.catlin.edu/page.cfm?p=1535
“Noi trăim și învățăm în aceeași comunitate pe care încercăm să o schimbăm”, spune Angela Lu, una din coordonatoarele de la Catlin Gabel și un alt participant la PLACE. “Acest program împuternicește tinerii și, de asemenea, împuternicește comunitățile în care trăiesc tinerii.”
Marea idee
De la lansarea din 2010, PLACE a făcut pionierat într-o abordare de învățare care nu se potrivește cu acuratețe în cadrele de instruire existente. Este experențială, bazată pe proiecte, interdisciplinară și antrenată de cercetare, cu grupuri de elevi deliberat diverse care investighează probleme reale pentru clienți reali din comunitatea locală. Elevii învață abilități de cercetare și angajare în comunitate – care sunt predate de obicei în programe universitare de planificare urbană și nu în licee sau școli, pentru a produce rapoarte de calitate profesională care încorporează datele pe care ei le-au strâns și analizat.
Există în acest program și un accent deliberat pe justiția socială, cu elevii care își conduc comunitățile în discuții despre probleme dificile cum este uzul de forță al polițiștilor.
“Împuternicindu-i pe tineri să fie cetățeni angajați este esența a tot ceea ce facem”, explică George Zaninovich, care conduce o serie de programe care cad sub umbrela PLACE.
PLACE s-a extins, de la programele inițiale de vară până la a oferi în prezent studii urbane la alegere în timpul anului școlar normal, încorporând conținutul academic, care se înscrie de la studiile economice la sociologie și studii de mediu.
Mai mult informal, participanții PLACE conduc forumuri ale comunității pe subiecte fierbinți, ca de exemplu “Cine poate folosi cuvântul ‘N’?” Un proiect de povestiri intitulat Iubesc acest loc (#2) (I Love This Place) publică povești despre schimbarea comunității, create de tineri scriitori, printre care se numără și Tyler White.
#2 http://www.ilovethisplacepdx.org/
La începutul anului 2016, PLACE s-a mutat într-un spațiu comercial pe care îl împarte cu o coaliție de organizații de tineret. Locația a fost deliberat mutată din spațiul campusului Școlii Catlin Gabel și localizată într-o zonă urbană care devine rapid exclusivistă. Tinerii vin aici pentru programe de tutorat și afterschool, pentru a găsi ajutor cu aplicațiile la universități, pe lângă programele PLACE. Pentru a se potrivi, noul spațiu numit Centrul (#3) a fost proiectat de elevi, pentru elevi.
#3 ww.thecenterpdx.org
O tendință în creștere
De-a lungul țării, se manifestă o creștere a interesului pentru utilizarea comunității ca un context pentru o învățare mai autentică și un angajament mai crescut al tinerilor. Deși PLACE este unic în Portland, programe care sunt similare ca spirit includ Programul Washington (#4) de la Liceul Episcopal din Washington DC, și Orașul ca un campus pentru noi (#5 – City as Our Campus) de la Școala Winchester Thurston din Pittsburgh. Iowa BIG (#6), din Cedar Rapids, Iowa, angajează elevi de la câteva licee într-un proces imersiv de rezolvare de probleme publice, conectat cu obiectivele academice. În acest an, un program lung de un semestru, Lab Atlanta (#7), sponsorizat de Lovett School, s-a deschis cu prima cohortă de elevi de clasa a zecea de la școli publice și private din regiunea Atlanta.
#4 https://www.episcopalhighschool.org/page/Academics/The-Washington-Program
#5 https://www.winchesterthurston.org/cityasourcampus
În Portland, cheile pentru a construi Programul PLACE au inclus “să fii răbdător și să asculți cu adevărat,” spune Tim Bazemore, directorul Școlii Catlin Gabel. Înainte de deschiderea spațiului comercial, de exemplu, “am avut nevoie de un an pentru a lucra în vecinătate, să întâlnim oamenii, să fim deschiși să auzim un ”nu” fără să ne supărăm sau să devenim defensivi.” Echipa PLACE a avut grijă să nu se prezinte ca și ”cunoscători” ai comunității, în schimb și-a acordat timp pentru a construi o coaliție de parteneri cu un interes comun în includerea tinerilor și justiție socială. “Vrem să fim în interiorul și în afara comunității, ” spune Bazemore.
Înapoiat în propriul campus, Bazemore a avut mult de lucru cu programarea și alte provocări logistice cu locația și părinții pentru a face loc pentru Proiectul PLACE. “trebuie să fim flexibili cu unele structuri care susțin diferitele feluri de învățare”, spune el. Profesorii și părinții, adaugă el, “recunosc valoarea învățării.”
Ce spun elevii
Pentru elevi, această abordare de învățare furnizează beneficii care merg dincolo de cele academice. Tyler White spune că participarea în proiectul PLACE “M-a transformat într-o persoană diferită. Înainte de asta, nu știam cum pot să mă angajez cu comunitatea mea. Acest proiect m-a învățat cum să ajung acolo, cum să organizez. M-a învățat abilități care sunt actuale și de care voi avea nevoie în viață – cum să mă port într-un interviu, cum să mă prezint oamenilor care au puterea și abilitatea de a face să se întâmple ceva. Nimic din școala obișnuită nu este atât de angajant..”
Amestecul deliberat de elevi din diferite școli, din diferite medii socio-economice și rase ajută elevii să iasă din bula lor de confort, adaugă eleva Angela Lu. “Am întâlnit membrii ai comunității cu care e posibil să nu fi putut să mă întâlnesc altfel.” Ea apreciază designul programului spunând ”creează un spațiu unde toți ne simțim sprijiniți și ne împingem unii pe alții să lucrăm mai din greu.”
Învățând să lucrezi ca o echipă eficientă cu colegi din diferite medii “m-a ajutat să văd oamenii așa cum sunt, fără etichete;” adaugă White.
Unelte pentru replicare
Ca răspuns la cererile din toată lumea despre cum să începi un astfel de program, Zaninovich a lucrat în calitate de co-autor la un Ghid gratuit numit Make Your PLACE: A Guide to Facilitating Youth Civic Leadership (#8).
#8 https://www.catlin.edu/page.cfm?p=1560
Sursa: https://www.edutopia.org/blog/turning-community-into-classroom-suzie-boss
Pingback: 10 Modalități pentru a continua învățarea în această vară | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate