La sfârșitul acestui an dificil alegeți pentru clasă câteva activități de reflecție

Ne aflăm cu toții la sfârșitul unui an dificil în care pandemia a marcat toate activitățile școlilor. Profesorii se resimt, copiii și familiile lor la fel. Unul dintre editorii asistenți ai revistei Edutopia, Hua Nguyen vă propune în articolul de mai jos câteva activități de reflecție asupra acestei perioade dificile care să-i ajute pe elevi și pe profesori să extragă învățăminte și să privească cu speranță spre anul ce va veni.

Elevi din clasa 1-a pregătindu-se să îngroape Capsula impului pentru anul 2020

Oare acest an a fost ”Cel mai bun, mai amuzant și absolut minunat an școlar pe care l-ați trăit?” sau ”Cel mai prost an școlar, cel mai îngrozitor și o calamitate absolută?” Elevii de clasa a patra de la Școala Elementară Nebo din Carolina de Nord încă nu s-au putu decide până acum, spune profesoara lor, Lori Brenneise.

Elevii ei au primit sarcina de a scrie un eseu umoristic de cinci paragrafe în care să descrie acest an epic și să motiveze caracterizările lor. Iar ei au venit cu motive diferite pentru a argumenta de ce au ales un răspuns sau altul. Unii dintre ei au ales ca repere ale acestui an lucruri ca, ”Fiecare zi a fost o zi în pijamale” sau faptul că au mâncat cu zgomot cereale în timpul primei ore, au dormit în timpul celei de a doua ore sau au sorbit zgomotos tăieței în timpul celei de a treia. Alții au scos în evidență faptul că acest an a venit cu multe provocări cum ar fi stricarea înregistrării orei de către colegii care își deschideau microfonul ca să strige “CHICKEN WINGS!” ca să fie dați afară din Google Meet și să se bucure de timp liber. Și întreaga clasă nu o să uite niciodată momentul când toți și-au deschis microfoanele deodată, strigând ca să-și sperie un coleg care adormise la oră.

În momentul în care toți elevii vor termina eseurile, profesoara Brenneise le va strânge și va face din ele o carte pentru ca fiecare elev să-și amintească acest an care a trecut. ”Ei își vor semna cărțile unii altora pentru momentul în care vor deveni cu toții autori faimoși”, adaugă ea. ”Ideea este să-i înveți să trateze situațiile dificile cu umor.”

În ciuda provocărilor numeroase care au venit odată cu școala în pandemie, mulți profesori, la fel ca Brenneise au găsit căi creative, pozitive prin care să-i ajute pe elevi să reflecteze asupra lucrurilor pe care le-au învățat în acest an – și să privească spre anul viitor cu speranță. Le-am cerut profesorilor din toată țara să împărtășească ce astfel de activități au avut în clasele lor și iată ce am găsit.

Pietrele comemorative ale elevilor de clasa a 2-a

Pietre comemorative și Capsule ale timpului

După ce au depășit mii de obstacole și suferințe, profesorii și elevii își petrec ultimele zile de școală vorbind despre ce au trăit în acest an fără precedent.

Inspirați de cartea pe care o citesc în prezent, ”Dacă găsești o piatră” (If You Find a Rock*) scrisă de Peggy Christian, elevii din clasa I-a de la Școala Elementară Leverett din Massachusetts, vor ieși în pădurea din spatele școlii pentru a culege pietre mici și netede din care să facă pietre comemorative, povestește profesoara lor, Alissa Alteri Shea. După ce le vor colora, elevii vor scrie pe aceste pietre cuvinte care să le amintească de lecțiile învățate, de sentimente sau activități pe care vor să și le reamintească din acest an. Shea le-a pus câteva întrebări simple, cum ar fi: ”Ce am învățat din acest an? Cum te simți? Care este cel mai important lucru pe care ai vrea să ți-l amintești?” Pentru Shea, unele dintre răspunsurile favorite dintre cele primite de la elevi au fost, ”Lucrurile se pot schimba”, ”Nu renunța” și ”Poți face asta”.

* https://www.hmhbooks.com/shop/books/if-you-find-a-rock/9780152063542

Elevă pregătindu-și artefactele pentru capsula timpului

Katherine McGrath, care este coach de instruire la Școala Gimnazială West Brook din Paramus, New Jersey, sugerează să-i puneți pe elevi să culeagă artefacte, fie fizice fie digitale și să-și creeze propriile capsule ale timpului, lăsându-se conduși de îndemnuri ca:“Ce filme, spectacole sau muzică te-au ajutat să treci cu bine prin acest an?” sau “Ce obiecte, fotografii sau experiențe vei dori să păstrezi?”. ”Ambalează această activitate într-o formă de învățare, cerându-le elevilor să reflecteze asupra modului în care acest an provocator a avut impact asupra lor și să împărtășească aceste lucruri cu colegii”, mai spune ea.

Dacă ești în căutarea unei activități mai scurte care să se bazeze pe creativitatea elevilor, McGrath îți recomandă să încerci o activitate în stilul lui Ernest Hemingway –exprimă o amintire în șase cuvinte (six-word memoir). Cere elevilor să se gândească la un moment din acest an – cum ar fi o amintire din clasă sau orice le-a rămas în minte – și apoi să utilizeze doar șase cuvinte pentru a o descrie.

Viziunea unui scenariu ipotetic i-ar putea ajuta copii să-și dezlănțuie creativitatea, spune Maurice J. Elias, care este profesor la Rutgers University și se concentrează pe învățarea socio-emoțională. El recomandă să încerci o activitate în care elevii își imaginează că sunt la adunarea de sfârșit de an și directorul urmează să cheme fiecare elev pentru a citi un scurt eseu autobiografic (biographical index card) în care să facă rezumatul punctelor tari și slabe ale acestui an care a trecut. Apoi cere elevilor să împărtășească ce anume cred ei că va citi directorul din ceea ce au scris.

Colecția de portofolii ale unor elevi din clasele a 5-a

Portofolii și Treceri (de la o stare/ condiție la alta – passages)

Ultimele câteva săptămâni înainte de vacanța de vară sunt o perioadă propice pentru ca elevii să se uite la ceea ce au realiat de-a lungul acestui an dificil, recunoscând că circumstanțele dificile pot fi deseori cele mai bune oportunități de învățare, spun educatorii.

De exemplu elevii de clasa a opta de la Metropolitan Expeditionary Learning School (MELS) din Queens, New York, au participat la o activitate denumită treceri (passagesmai ales pentru că în fața lor este și o trecere, de la un ciclu de învățare la altul, de la o școală la alta, de la școală către o meserie, sau de la pre-adolescență către adolescență n.n.). ”Aceste serii de activități includ ritualuri reflexive unde elevii susțin o prezentare despre cine sunt ei în acest moment, ca pe o cale de a privi înapoi spre modul în care s-au dezvoltat în școala gimnazială și de a privi înainte spre ceea ce speră să realizeze în liceu sau pe mai departe”, spune profesorul Gus Jacobson.

De asemenea elevii sunt încurajați să reflecteze asupra propriilor vieți din afara școlii relativ la evenimentele curente, cum ar fi modul în care pandemia de coronavirus a avut impact asupra lor personal sau protestele legate de moartea lui George Floyd** sau alt eveniment din comunitatea lor. Dați-le voie să aleagă forma de exprimare pe care o doresc. “Unii elevi pot alege să scrie o poezie sau să-și scrie lor o scrisoare, sau că creeze o prezentare PowerPoint cu slide-uri care să le ilustreze ideile,” spune Jacobson. “Apoi pune-i să invite persoane semnificative cum ar fi prieteni, membri ai familiei, profesori, la o întâlnire pe Zoom”.

** https://nypost.com/2020/05/28/everything-we-know-about-the-death-of-george-floyd/

Stephanie Rothstein de la Liceul Los Gatos din California, încheie fiecare an școlar cu un portofoliu de reflecții (reflective portfolio), o prezentare care include atribute sau acolade, o scrisoare de prezentare către alții și imagini care arată exemple din munca clasei. Elevii prezintă musafirilor propriile slide-uri și reflectează cu voce tare pe marginea modului în care au crescut în anul care a trecut.

”Să închei un an într-un mod optimist (optimistic closure) nu înseamnă în mod necesar să-l închei într-o notă voioasă”, spune consultantul în educație Lainie Rowell. “Ceea ce este cel mai important la această practică este reflecția intenționată și sinceră și înțelegerea unor experiențe de învățare.” Ea recomandă profesorilor să-i orienteze pe elevi cu ajutorul unor practici de recunoștință***, unde ei recunosc ceva sau pe cineva față de care sunt recunoscători, ceea ce-i motivează să se gândească în profunzime la sentimentele lor și să le exprime.

***https://www.edutopia.org/article/3-sel-practices-teachers-can-use-every-dayTrei practici ale recunoștinței pe care profesorii le pot utiliza în fiecare zi

Ilustrarea exercițiului Icebergs

La Sheridan School din Washington, D.C., consilierul școlar Phyllis Fagell a coordonat în acest an un exercițiu iceberg, la care au participat toți elevii de clasele a cincea. Elevilor li s-a cerut să vizualizeze un iceberg și să se gândească la diferențele dintre ceea ce vede lumea în ceea ce-i privește și ceea ce se află ”sub suprafața apei”. După aceea ea a citit răspunsurile (anonime) primite de la elevii din diferite clase – pentru a arăta că este normal ca toată lumea să simtă nesiguranță, să se simtă inconfortabil și nesiguri în ce privește modul în care au făcut față schimbărilor care le-au fost aruncate în cale în acest an.

“E ceva mai mult introspectiv decât festiv și scopul este de a scoate la lumină modul în care se simt realmente copii,” spune Fagell.

Scrisoare către viitorul meu profesor

Scrisori către viitor

”Scopul ideii de a ne uita spre viitor este nu numai să-i faci pe elevi să fie încântați de ce-i așteaptă, dar este și o oportunitate pentru profesori de a-i face pe elevi să fie conștienți de răspunderea de a-și stabili scopuri și a-și organiza viața”, spune consilierul Lainie Rowel.

Ea recomandă să-ți ajuți elevii să se gândească la planurile lor de viitor și să-și planifice următorii pași, punându-i să utilizeze un planificator sau un serviciu cum este Viitorul meu (FutureMe.org) pentru a-și trimite lor înșiși în viitor un memento despre planurile lor pe termen lung.

https://www.futureme.org/

Cu activitatea scrisori către viitor, elevii pot alege să scrie o scrisoare către ei înșiși pe care să o citească în viitor sau o scrisoare către viitorii elevi care vor veni în clasa lor anul viitor (sau chiar către viitorii profesori, n.n.), sugerează Katherine McGrath de la Westbrook Middle School. În acest mod, elevii pot împărtăși momentele favorite din anul care a trecut, precum și sfaturi sau idei despre cum să ”navighezi” prin viața de elev din anul viitor.

Elevi de clasele a 5-a punând artefactele alese de fiecare în capsula timpului

Pentru Nathan Burr, sfârșitul de an înseamnă de asemenea că profesorii pot învăța din aceste lucruri și pot deveni profesori mai buni pentru elevii lor. Burr, care este profesor pentru arta limbajului la clasele a opta și coach pentru instruirea bazată pe tehnologie la West Brook Middle School, coordonează un chestionar în care răspunsurile sunt anonime, bazat pe întrebări ca: “Ce ți-a plăcut la orele noastre?” “Dacă ai avea posibilitatea. ce ai schimba?” și “Munca la aceste ore a fost copleșitoare sau te-a stresat?”

Culegând unele ”critici destul de dure”, el a învățat că elevii de gimnaziu au nevoie de mai multe ore de ”club de carte” (#1) pentru a colabora unii cu ceilalți și doresc să aibă mai mult timp pentru munca independentă, așa că anul viitor el își va planifica perioade mai scurte de predare directă și va crește timpul pentru discuțiile în grup în timpul orelor de club de carte.

#1 https://creeracord.com/2020/12/16/puterea-cercurilor-de-literatura-din-clase/ https://creeracord.com/2020/07/19/cum-sa-organizezi-un-club-de-lectura-virtual-pentru-elevi/

Pe de altă parte, elevii lui Burr au fost încântați că au avut în clasă aranjamente flexibile ale pupitrelor și au avut șansa să interacționeze cu colegii în cadrul activităților pe grupuri. “Nu numai că ego-ul meu are nevoie să audă și un feedback pozitiv după ce am citit despre modurile în care aș fi putut fi un profesor mai bun, dar aceste lucruri constituie și o valoroasă informație despre ce trebuie să continui să fac,” spune el.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/class-reflection-activities-close-out-tough-year?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.