Așa cum vă spuneam la începutul anului, vrem să găsim o soluție pentru a face accesibile educatorilor cât mai multe cărți, prin intermediul unei biblioteci online. Ne-am dat seama că va fi destul de complicat să facem ce ne-am propus, dar nu ne dăm bătuți. Până atunci, strângem ca furnicuțele cărți – în format tipărit și digital.
În această săptămână, în biblioteca Centrului nostru au intrat două cărți noi.
Prima carte mi-a fost recomandată de doamna Daria Ștefania, consilier școlar în Rădăuți și se intitulează ”Profesorul eficient”, o carte foarte interesantă de psihologie practică scrisă de Thomas Gordon și Noel Burch. Este tradusă în limba română de Editura TREI. Mai jos aveți un fragment din această carte:
Thomas Gordon a fost un psiholog american (1918-2002) nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace, a fost creatorul unor metode larg răspândite de creștere a eficienței profesorilor (părinților, angajaților etc.) și fondatorul (1962) Centrului de formare profesională Gordon Training Internațional* care a format mii de profesori, părinți, angajați și lideri de companii din SUA și întreaga lume.
De peste patru decenii, metodele create de Gordon demonstrează că dascălii pot evita mesajele devalorizante, că pot lua decizii care să-i motiveze pe toți elevii și că sunt în stare să treacă peste capcanele autoritarismului și permisivității excesive.
* https://www.gordontraining.com/
Noel Burch, este creatorul ”modelului în patru pași de învățare a noilor competențe”.
– https://hypnosistrainingacademy.com/4-stages-of-competence-model/
”Prin ce se deosebește o lecție izbutită de o oră nereușită? Dincolo de materia predată sau de calitatea elevilor, diferența provine din calitatea relațiilor interpersonale” susține Gordon în cartea sa, care propune o alternativă la Jocul ”halei-hop” care se joacă încă în multe clase și școli.
Vă reproducem mai jos un fragment din carte, care pe mine m-a dus cu gândul la cartea Mihail, câine de circ, la metodele de dresaj folosite de circari și la motivele pentru care au fost emise legile de protecție ale animalelor care au interzis dresajul animalelor sălbatice pentru spectacolele de circ… Departe de subiect? Oare așa să fie…?
– Este timpul ca adulții nu doar să își dorească un comportament mai responsabil din partea tinerilor, ci și să învețe să încurajeze responsabilizarea tinerilor cărora le predau. Deja știm prin ce aptitudini și metode vor obține acest lucru; nu trebuie decât să îi învățăm pe părinți, profesori și directori ce alternative au pentru a căpăta putere și autoritate. Atât timp cât viețile copiilor sunt controlate și direcționate prin pedeapsă și amenințări sau prin recompense și promisiuni, (elevii) vor rămâne veșnic copii, fără a avea șansa să acționeze responsabil – pur și simplu nu se vor maturiza.
Din câte înțeleg elevii, școala le cere să joace un joc, pe care John Holt în cartea sa Freedom and beyound (despre libertate și alte subiecte) îl numește jocul halei-hop. Profesorii țin un cerc și spun, ”Sari!” Elevii sar și dacă izbutesc să treacă prin cerc primesc un biscuit. Apoi profesorii ridică și mai sus cercul și spun, ”Sari!” Din nou, încă un biscuit dacă reușesc. După care profesorii ridică cercul și mai sus și mai dau un biscuit și tot așa.
Aceasta nu este doar singura modalitate prin care majoritatea școlilor încearcă să-i facă pe elevi să aibă performanțe; în plus, se acceptă de societatea noastră ideea că ”așa e normal să fie”. Școlile reflectă modul tradițional de gândire al societății noastre. Folosirea de recompense pentru a-i motiva pe elevi să învețe ceea ce au decis unii profesori, directori sau inspector școlari (creatori de curriculum și/ sau manuale) că ar fi bine pentru ei este un obicei adânc înrădăcinat atât în mintea profesorilor cât și a altor membri ai societății. La urma urmei, este același joc pe care l-au jucat și ei în școală și același joc pe care părinții lor a trebuit să-l joace, precum și părinții părinților lor. Ce altă metodă există? De ce să schimbăm ceva?
În ultimii ani, de fapt, profesorii din multe școli din întreaga lume au fost prezenți la programe de pregătire care le promiteau să ofere și mai multă eficiență în motivarea elevilor să îndeplinească anumite cerințe școlare sau să-și schimbe comportamentul considerat necorespunzător. Specialiștii în științe sociale au dezvoltat o știință complicată și avansată numită ”inginerie comportamentală” sau ”modificarea comportamentului”, care-i poate face pe profesori mai eficienți în ceea ce fac de sute de ani – încercarea de a-i învăța pe copii cum să se poarte și de a-i determina să-și îndeplinească sarcinile promițându-le și dându-le diferite recompense.
Deși regulile jocului ”halei-hop” sunt destul de evidente, răspunsurile elevilor la el sunt destul de variate și uneori neașteptate. Un elev poate să decidă deodată că este prea greu să tot sari; așa că refuză să mai sară, chiar dacă știe că urmează biscuitul dacă reușește. Un alt elev se plânge că sare cât de mult poate, dar doar mimează gestul de a sări. Un alt elev se enervează și îl acuză pe profesor că a ridicat cercul nejustificat de mult. Iar un alt elev părăsește jocul descurajat pentru că prietenii lui au învățat să sară mai sus și acum îl ridiculizează că e cam ”slăbuț”.
Pentru profesorii și directorii care sunt dezamăgiți de această metodă de educație, sau ale căror probleme nu au fost rezolvate de acest joc, conceptul nostru de eficientizare a profesorului poate fi o alternativă promițătoare, deoarece este o soluție care le oferă elevilor mai multă libertate, mai multă responsabilitate, mai multă direcție, mai multă putere de afirmare la școală și relații democratice cu profesorii și părinții lor.
În continuare, în carte sunt prezentate trei metode și situațiile în care se pot folosi (sau nu) fiecare din aceste metode. După ce parcurgem cartea vă vom povești mai multe.
În ce privește cea de a doua carte recent achiziționată, este vorba despre o carte recomandată atât de A.J.Juliaini cât și de George Couros – Project Based Learning: Real questions, Real answers, How to unpack PBL and Inquiry, scrisă de Ross Cooper și Erin Murphy, care vine la pachet cu o serie de resurse legate de temele abordate în carte, resurse pe care le regăsiți într-un site creat special, aici:
– https://realpbl.com/resources/
Nu am apucat încă să citesc decât introducerea care sună ca o provocare:
”O să-ți cer să acorzi ceva timp de reflecție asupra experiențelor tale din școală. Fie că asta s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani sau cu câteva decade, care au fost acele experiențe de care îți aduci aminte cel mai des? Care sunt acele experiențe care te-au ținut cel mai angajat? Care dintre acestea au avut cele mai bune rezultate în ce privește învățarea? Ce experiențe au funcționat pentru a-ți construi acele abilități pe care le-ai folosit după absolvire? Ce experiențe de învățare te-au pus pe tine în centru? De ce? Cum?
Astăzi, generația Netflix de învățăcei este mai diversă decât în oricare altă perioadă din istorie. Simultan, un elev/ student conectat de astăzi are în palma lui mai multă informație decât ar putea consuma în multe vieți. În unele clase, experiențele de învățare rămân concentrate pe control, conformitate și respectarea regulilor, în timp ce în alte clase, rezolvarea de probleme, învățarea aprofundată și creația sunt parte a experienței zilnice. În unele medii, uneltele Secolului 21 sunt suprapuse cu pedagogiile secolului 20; în timp ce în altele sunt dezvoltate abilitățile cerute de viitor, iar elevii sunt pregătiți pentru orice ar alege să facă după terminarea liceului. În unele locuri experiența școlii elimină dragostea de a învăța a copiilor până în momentul absolvirii, în timp ce în altele este aprinsă pasiunea de a schimba lumea iar abilitățile obținute fac asta posibil. Ce tip de clasă, de școală sau de district conduci? Cum știi care dintre aceste variante este cea adevărată?”
Abia aștept urmarea.. Sper că și voi 🙂
Weekend plăcut tuturor,
Rodica Bărbuță
P.S. Căutăm persoane care doresc să colaboreze cu noi – să facă recenzia unor cărți din biblioteca noastră. Vor beneficia de accesul prioritar la cărțile noastre și de promovare 🙂
Amatorii sunt rugați să sune la tel. 0736290877