Pe alte continente, în alte țări și chiar la noi, unele școli și-au început deja cursurile. Ca de obicei micuții elevi au intrat cu bucurie în școli, nerăbdători să-și (re)întâlnească colegii, prietenii și/ sau învățătorul drag, să vadă noile manuale, să afle lucruri noi…
Prietenul nostru, George Couros vă provoacă în acest an cu o întrebare și un nou set de modalități de a crea o minunată cultură a școlii și a claselor.
Peste tot în Canada și multe țări din America de Nord (sau Europa, n.n.) , pe 2 Septembrie a fost prima zi de școală. Făcând munca pe care o am de făcut în acea zi, nu am realizat până nu am deschis pagina de Facebook a doua zi și am fost izbit de avalanșa de fotografii ”prima zi la clasa a……” care au apărut peste tot pe pagina mea. Încântarea de pe fețele multor elevi a fost contagioasă, dar mi s-a părut că și unii părinți erau de asemenea destul de fericiți că-și trimit din nou copiii la școală.
În ultima vreme m-am gândit mult: cum să menținem în elevii noștri, de-a lungul anului, acea încântare din ”prima zi”? Deși acesta este un lucru pe care mă străduiesc din toate puterile să-l fac cât mai bine în munca mea, știu că asta nu este o sarcină ușoară pentru educatori și pentru școli, deoarece sunt atât de multe variabile. în viețile elevilor noștri și în ale noastre, care au impact asupra experiențelor noastre din școală. Concentrarea mea aici este asupra modului în care noi creăm în școli o experiență care este atât plină de bucurie cât și provocatoare. Motivul pentru care amândouă elementele sunt esențiale este că e mai ușor să-i ”provoci” pe elevii noștri să crească într-un spațiu în care ei sunt de la bun început încântați să fie. Dacă un elev urăște să vină la școală în fiecare zi, va fi mai greu să-l împingi să crească.
Am fost recunoscător când un fost coleg de al meu și prieten a împărtășit o imagine dintr-un articol pe care l-am scris* și care este de asemenea prezentă în cartea “Innovate Inside the Box” (Inovează în interiorul cutiei), imagine care a fost afișată în cancelaria școlii lui.
* https://georgecouros.ca/blog/archives/6612 – 10 Modalități prin care poți crea cu ușurință o uimitoare cultură a clasei în aceste an (10 Easy Ways To Create an Amazing #ClassroomCulture This Year)
P.S. – Iată și propunerile de anul trecut pentru cultura întregii școli.
– https://creeracord.com/2018/07/23/10-idei-usor-de-aplicat-pentru-a-crea-o-minunata-cultura-a-scolii/
Concentrarea acestor sugestii din imagine este să găsim căile din miezul munci noastre pentru a,
a) construim relații cu elevii noștri și cei care au grijă de ei, în timp ce creăm un mediu plin de bucurie pentru ei și pentru noi înșine
b) noi ne concentrăm pe a-i cunoaște și servi pe elevii din fața noastră, și
c) noi construim și ne bazăm pe forțele lor.
Aceste idei se conectează direct cu un articol scris recent** care se concentrează pe aceste trei întrebări, care constituie speranțele mele pentru experiența din școală a fiicei mele:
-
Se va simți ea prețuită la școală?
-
Oare profesorii ei vor încerca să-i găsească și să-i aducă la lumină talentele și forțele, sau se vor concentra doar pe dezvoltarea acelor lucruri pe care ea încă se străduiește să le facă?
-
Dacă ea va lipsi un timp de la școală, va simți ea că propriile ei contribuții au lipsit celorlalți?
** https://georgecouros.ca/blog/archives/9091 – Speranțe pentru școală
Din nou, nimic din tot ce abia am împărtășit nu este ușor. Predarea este o muncă extraordinar de grea, și singurul lucru pe care îl putem prezice în fiecare zi este că va fi diferită și sunt atât de multe obstacole cu care educatorii se confruntă zilnic. Cum spunea Todd Whitaker ,
– “Cel mai bun lucru despre a fi profesor este că asta contează. Cel mai greu lucru despre a fi profesor este că asta contează în fiecare zi.”
Aceste lucruri sunt doar un memento pentru mine însumi despre De ce educatorii fac ceea ce fac.
Prima și ultima zi din fiecare an sunt unele din cel mai mult celebrate, dar zilele dintre acestea deseori contează cel mai mult.
Va fi întotdeauna greu să menținem ”încântarea din prima zi”, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca.
Pingback: 3 Condiții pe care să le iei în considerare pentru (re)găsirea bucuriei de a învăța | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate