10 Idei ușor de aplicat pentru a crea o minunată cultură a școlii

Am reînceput să vorbim despre cultura claselor și a școlii pentru că noi considerăm vara ca find timpul cel mai potrivit pentru a medita la acest subiect și a ne imagina modul în care se poate schimba această cultură pentru anul ce vine, pentru a crea tuturor elevilor mediul în care ei se pot dezvolta cel mai bine.

De aceea, ne-am gândit să vă propunem un alt articol al lui George Couros pe această temă. Chiar dacă voi nu sunteți directori de școală, ca George, tot puteți folosi aceste idei, discutând cu colegii voștri și directorii școlilor în care lucrați despre posibilitatea aplicării acestor idei sau altor idei care pot ajuta la transformarea școlilor în care lucrați.

cultura-scolii-3

Cultura școlii este personalitatea unui grup, care este influențată de lideri, de comunitate, de istoria școlii și de regulile nescrise la care se raportează oamenii. Climatul este atitudinea generală a oamenilor din școală față de situații specifice. – Steve G. & Todd W.

Recent am publicat pe Twitter un articol mai vechi intitulat, “10 Easy Ways to Create an Awesome #ClassroomCulture This Year”, unde am împărtășit câteva idei simple ale unor moduri rapide în care ne putem conecta cu elevii. Iată aici lista din postarea originală:

1. Salută-i pe elevi la ușă.

2. Pune/ Cântați muzică pentru a anima ziua.

3. Ieși din modul tău obișnuit de a face lucrurile pentru a face ca prima interacțiune să fie pozitivă.

4. Cheamă părinții devreme.

5. Să știi ce vrei să faci, dar întotdeauna concepe asta pentru acei anume elevi din fața ta.

6. Concepe aranjamentul clasei împreună cu elevii tăi

7. Află pasiunile fiecărui elev și construiește pe ele.

8. Află care le sunt visele și încearcă să-i ajuți să ajungă mai aproape de ele.

9. Pune-i să pună întrebări în fiecare zi și să găsească răspunsuri la ele.

10. Iubește-i!

cultura-scolii-11

Ca răspuns la acest articol, educatoarea Lauren Seal mi-a sugerat să creez un articol similar pentru cultura școlii, așa că m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva idei simple care pot ajuta la îmbunătățirea culturii școlii voastre. Deși cultura unei școli nu este un lucru ușor de construit, există mici lucruri pe care noi putem să le facem, pentru a face experiența mult mai bună pentru elevii noștri, comunitatea părinților și cea a profesorilor. Iată aici câteva sugestii, lucruri pe care eu le-am făcut în experiența mea cu școlile, sau pe care le-am văzut de-a lungul călătoriilor mele prin alte școli. Vă rog să vă simțiți liberi să faceți și voi recomandări și comentarii, de asemenea.

1. Să fiți la ușă pentru a vă întâmpina comunitatea în fiecare dimineață. Ceea ce unii oameni văd ca fiind ceva superficial, eu am învățat că, întâmpinând oamenii dimineața a fost o mică dar semnificativă investiție de timp care mi s-a întors exponențial. Fie că este directorul cel care întâmpină elevii la ușa de intrare în școală sau profesorii care stau în fața clasei pentru a-i saluta pe elevi dimineața, este un mod grozav nu numai pentru a începe ziua pentru educator și elev. Este de asemenea o oportunitate pentru a verifica dispoziția elevilor pe măsură ce ei intră în clădire sau în clasa ta. Eu am făcut asta ca director în fiecare an și asta a fost ceva ce m-a ajutat să clădesc relații cu personalul, elevii și comunitatea. Merită cele câteva minute investite deoarece începe totul pe o notă pozitivă. (fiți acolo ca să dați binețe zâmbind, nu ca ”atotputernici șefi de trib”, n.n.)

cultura-scolii-82. Asigură-te că membri comunității curente sunt reprezentați pe holuri și pe pereți. Ca supervizor pentru baschet, am putut călători peste tot în regiunea mea și am remarcat câteva școli care scăpaseră de ”fotografiile de absolvență” ale trecutului și le înlocuiseră cu fotografii ale elevilor care erau acum în școală, expunându-le prin rotație. Am văzut elevi încântați să vadă că ei sunt reprezentați și asta le-a dat un sentiment mai mare de apartenență la acea școală. În practica mea, ca director, am înlocuit ”portretele foștilor directori” cu fotografii în acțiune ale elevilor prezenți. N-am văzut niciodată vreun elev căruia să-i pese cine a fost director în 1972, dar i-am văzut încântați să se vadă pe sine sau pe prietenii lor pe perete. Să faci asta continuu poate părea multă muncă, totuși eu vă dau următoarea sugestie.

3. Cedați o parte din ”stăpânirea” privind decorarea școlii. Mulți profesori petrec o mare cantitate de timp decorându-și clasele numai pentru a le numi ”clasa noastră” atunci când vin elevii. În loc de a veni devreme, pune-i pe elevi să ajute cu decorarea pentru a le da lor sentimentul de proprietate și, ca să fim cinstiți, pentru a vă scuti timpul vostru.

cultura-scolii-6

De asemenea, una din școlile pe care le-am văzut în călătoriile mele avea un grup de elevi din cadrul clasei de Media și arte care era însărcinat cu câteva spații de expunere din școală. Ei expuseseră exemple ale muncii elevilor, imagini și alte media (ex. filme, afișe) din diferite tipuri de activități extracurriculare, și aveau o excelentă reprezentare a elevilor din cadrul comunității. Ei făcuseră asta și ca parte a experienței lor la clasă și se mândreau grozav cu munca lor deoarece știau că va fi văzută de mai mulți profesori, nu numai de profesorul lor. Din ce în ce mai multe școli vorbesc despre ”împuternicirea elevilor”, ceea ce înseamnă să le dai acel sentiment de apartenență. Ar putea ca decorul să nu arate tot atât de bine ca atunci când era făcut doar de profesori, dar este mai puțină muncă pentru profesori și dă elevilor mai multă mândrie față de școală.

4. Dă-le elevilor cât mai multă stăpânire asupra întâlnirilor cu întreaga școală (și organizați-le mai des, regulat, n.n.) Întâlnirile pe școală sunt deseori o mare parte a experienței școlii, dar cine face planificarea și organizarea lor? Acum câțiva ani ne-am mișcat către ideea ca elevii să decidă temele și să planifice activitățile, realizând că, deși nu erau tot atât de bine organizate ca înainte, era un mai mare interes din partea comunității din moment ce elevii nu erau numai implicați în executare sau în conducerea zilei ci și în întregul proces. Am văzut întâmplându-se asta în atât de multe școli și mândria elevilor este incredibilă pe parcursul întregului proces și duce la îmbunătățirea culturii școlii.

5. Înlocuiți cât mai multe ”Nu-uri” și ”Nu se poate/ nu ete permis” posibil. Priviți în toată școala. Câte semne spun ”nu este permis” sau ”nu”? Am fost recent într-o școală elementară, și acolo era un semn cu ”Nu fumați”. Erau copii între 5 și 12 ani care aveau probleme cu aprinsul țigărilor în mijlocul clasei sau școlii? Mă îndoiesc.

Într-o cultură a lui ”da”, să le spui ca precauție elevilor ”nu este permis” este câteodată echivalentul de a trimite la naiba o întreagă clasă pentru acțiunile câtorva. Majoritatea celor care nu fac nimic se simt vinovați, în timp ce câtorva nu le pasă.

cultura-scolii-5Dr. Martin Brokenleg a dat acest exemplu excelent despre cum o simplă schimbare în mesaje poate spune același lucru, dar într-o manieră mult mai pozitivă. El a sugerat să modificăm acel, ”Pentru siguranța elevilor noștri, vă rugăm să vă înregistrați la sosire”. Asta poate insinua că elevii nu sunt în siguranță și nu dă cel mai bun sentiment de-a lungul zilei. Sugestia lui a fost să schimbăm cu, ”La sosire, vă rugăm să dați binețe la birou deoarece ne place să-i întâmpinăm pe toți vizitatorii școlii noastre”. O schimbare subtilă care poate face o mare diferență.

Asta nu înseamnă să creăm un spațiu al anarhiei și să nu avem reguli, dar tonul și modul în care o spunem este important în crearea culturii.

6. Nu face lucruri pentru că așa le-ai făcut întotdeauna. Nu toate tradițiile sunt proaste, dar nu toate tradițiile sunt bune. Să faci lucruri pentru că le-ai mai făcut în trecut nu înseamnă că sunt de dorit să le faci în actuala cultură. Întreabă-te întotdeauna, ”de ce facem asta și la ce servește actualilor elevi”? Asta va da siguranța că gândirea este inclusă în tot ceea ce faci și lucrurile nu sunt repetate doar pentru motivul că așa s-a făcut întotdeauna.

cultura-scolii-4

7. Găsește timp pentru a te conecta cu elevii în afara clasei și în afara orei tale. Mai devreme în cariera mea, îmi amintesc că mă plângeam de activitatea de supervizare în recreații. Felul în care eu vedeam asta era ca eu să fiu ”polițistul” copiilor și să rezolv problemele pe care ei le creau în timpul recreației. Era un fel de neplăcere. Unul din directorii mei a văzut că nu-mi plăcea asta și mi-a reamintit că este o oportunitate extraordinară de a mă conecta cu elevii la care predam în acel an. Nu știu din ce motiv, asta a rezonat în mine și am petrecut mai mult timp comunicând și învățând cu elevii, jucând sporturi, cântând la ghitară și creând conexiuni. Am remarcat nu numai că îmi plăcea mai mult, dar ”problemele” din recreație s-au redus considerabil. Cu toții avem nevoie de pauză și tu nu trebuie să-ți petreci toate minutele suplimentare împreună cu elevii dar, atunci când o faci, profită.

Conectarea în cancelarie și de asemenea să fii pozitiv este o altă modalitate grozavă de a ajunge să-ți cunoști colegii, la un nivel diferit. Asigurați-vă doar că această cancelarie nu devine un spațiu în care vorbiți negativ despre elevi, colegi sau comunitatea voastră. Cancelaria trebuie să fie un izvor/ fântână, nu o scurgere.

8. Faceți ca în comunitate să se simtă că apreciați întâi oamenii și apoi învățarea. Am petrecut o mulțime de timp în școli și am remarcat că pereții sunt dedicați subiectelor academice, atletismului și artelor și celor care au excelat în lucrurile realizate în școală. Mulți elevi s-ar putea să nu se încadreze în nici una din aceste categorii și experiența lor la școală poate fi dezamăgitoare. Amintiți-vă doar că unii dintre cei mai străluciți și talentați elevi din școala voastră ar putea să fie slabi la subiectele academice. Să le găsești și să le încurajezi talentele și geniul ar trebui să fie parte din activitatea zilnică cu elevii noștri. Ajută elevii să se identifice/descopere pe sine tot atât de mult pe cât acorzi atenție notelor și premiilor. Asta conduce la sugestia următoare.

Un lucru simplu de făcut atunci când treci pe lângă elevi sau colegi pe coridor este să îi saluți cu un simplu “bună” sau “salut.” Îți ia doar un moment dar poate fi cea mai bună parte a zilei unui elev.

cultura-scolii-7

9. Inițiază o ”Zi a Identității”. Una din cele mai bune experiențe pe care le-am avut ca educator a fost când directorul meu adjunct a inițiat o Zi a identității în școala noastră. Versiunea scurtă – fiecare membru al comunității (incluzând educatorii și personalul) ar fi avut oportunitatea să arate ceva care îi pasionează. A fost nu numai o zi extraordinară pentru comunitate, dar a ajutat școala noastră să identifice pasiunile și talentele oamenilor noștri. Dacă vrei mai multe informații despre asta, ai mai jos un link.

https://www.diigo.com/list/gcouros/Identity-Day

10. Amintește-ți că membrii personalului au nevoie de asemenea de dragoste. Majoritatea listei de mai sus este despre elevi, dar amintește-ți că și personalul trebuie să se simtă de asemenea apreciat. Nu numai să fie apreciat ci și să se simtă apreciat. Există o diferență. Bunul meu prieten, Jimmy Casas, îi invita pe părinții membrilor personalului la toate sărbătorile ca să le arate cât de mult îi apreciază. Asta mi-a reamintit faptul că suntem cu toții copiii cuiva, iar acel membru al personalului care se simte apreciat este mai probabil că va face la fel cu elevii lui. De asemenea, nu uitați că și administratorii, directorii, mentorii și inspectorii au nevoie să fie apreciați. Dacă îl vezi pe șeful tău făcând ceva grozav, nu pierde oportunitatea de a i-o spune.

Educatorii fac atât de multe pentru elevi încât deseori uităm să avem grijă de noi înșine și unii de alții. Colegii tăi au deseori nevoie de aceeași dragoste și respect ca și elevii tăi.

cultura-scolii-10

Deși nu vor corecta o cultură proastă, aceste mici lucruri vor face o diferență uriașă. Dacă ai avut orice mici ”victorii” în școala ta aplicând unele din aceste lucruri, nu ezita să le împărtășești cu ceilalți în comentariile la articol.

Cultura școlii tale este făcută de oameni, iar dacă oamenii știu că sunt apreciați și puși în valoare, cultura școlii va reflecta acest lucru.

Sursa. https://georgecouros.ca/blog/archives/8365

** Mulțumirile noastre pentru ideile lui George Couros

Și mulțumim Pinterest pentru imagini!

One thought on “10 Idei ușor de aplicat pentru a crea o minunată cultură a școlii

  1. Pingback: Să menții încântarea ”primei zile” | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.