Trei principii pentru a îmbunătăți rezultatele pentru copii și familii (II) – Harvard

Reluăm astăzi publicarea documentului privind politicile și practicile necesare pentru dezvoltarea unor generații mai sănătoase fizic, mental și emoțional, propus de cercetătorii de la Centrul pentru dezvoltarea copilului, Harvard, cu cel de al doilea principiu, dedicat abilităților de viață esențiale ale copiilor și adulților.

1-Life-skills-PolicyPractice-1

Principiul 2: Întărește abilitățile de viață esențiale

Cu toții avem nevoie de un set de abilități de viață esențiale* pentru a ne conduce cu succes viața, munca și relațiile. Aceste abilități cheie susțin capacitatea noastră de a ne concentra, de a planifica pentru a atinge obiective, de a ne adapta la situații în schimbare, de a rezista în a da frâu liber comportamentelor impulsive. Nimeni nu s-a născut cu aceste abilități; ele sunt dezvoltate de-a lungul timpului prin practică și antrenament. Politicile care ajută copiii și adulții să-și întărească aceste abilități sunt esențiale nu numai pentru succesul lor ca elevi, studenți sau oameni care lucrează **, dar și ca părinți, atunci când ei pot să transmită (sau nu..) aceste capacități generației următoare.

* https://developingchild.harvard.edu/science/deep-dives/adult-capabilities/Știința capacităților adultului

** https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6NehuwDA45QCum pot copiii și adulții să-și construiască capacitățile esențiale pentru viață.

1-life-skills-template2-copy

Cele 10 abilități de viață esențiale definite de WHO – World Health Organization

De ce?

Oamenii de știință numesc aceste capacități funcții executive și abilități de auto-control***. La fel cum, într-un aeroport aglomerat sistemul de control al traficului aerian controlează în siguranță decolările și aterizările, creierul are nevoie de aceste abilități pentru a filtra sursele de distragere a atenției, pentru a stabili sarcinile prioritare, pentru a-și reaminti regulile și obiectivele și pentru a controla impulsurile. Aceste abilități sunt decisive pentru învățare și dezvoltare. De asemenea, ele ne ajută să facem alegeri sănătoase pentru noi și familia noastră.

*** https://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/executive-function/Funcțiile executive & Auto-controlul

Copiii care se confruntă cu adversități semnificative își pot dezvolta aceste abilități – iar adulții și le pot întări – atunci când politicile, programele și persoanele de îngrijire pricepute sau lucrătorii sociali creează medii care furnizează o ”eșalonare” pentru eforturile de a utiliza aceste abilități. Eșalonarea este pur și simplu un suport adecvat de dezvoltare care dă acestor copii/ oameni un început și pașii de acțiune atunci când este nevoie, permițându-le să exerseze abilitățile înainte de a trebui să le utilizeze singuri. Adulții pot facilita dezvoltarea funcțiilor executive ale copilului, stabilind rutine, demonstrând comportamentul social potrivit și creând și menținând relații de susținere, de încredere (aici nu mă pot împiedica să mă gândesc la ”demonstrațiile potrivite” pe care le fac profesorii care hărțuiesc alți profesori sau elevi, iar ceilalți asistă pasivi sau doar se plâng… vai nouă!. n.n.). Știința arată că, de-a lungul vieții, creierul continuă să se adapteze la experiențe și că și adulții își pot întări aceste abilități prin practică și antrenament supervizat de un coach (antrenor).

1-life-skills-4

În primii trei ani de viață, începem să învățăm să utilizăm aceste abilități cheie la nivel elementar – cum ar fi să ne concentrăm atenția, să răspundem la stabilirea de limite și să urmăm reguli simple. Între 3 și 5 ani, câștigăm enorm în utilizarea acestor abilități pe măsură ce le practicăm din ce în ce mai mult, învățând să ne adaptăm în mod flexibil la diferite reguli pentru contexte diferite și să rezistăm la comportamentele impulsive.

1-life-skills-7

Mai târziu în copilărie și adolescență, cu experiențele și suportul potrivit, creierul nostru este gata să construiască abilitățile de care avem nevoie pentru situații mai complexe – să rezistăm la presiunea colegilor / prietenilor, să stabilim obiective și planuri pe termen lung, și să ne descurcăm în mod productiv cu eșecurile sau obstacolele. Ca adulți, noi continuăm să utilizăm aceste abilități în conducerea gospodăriei noastre, în îndeplinirea termenelor de lucru la serviciu și în planificarea strategică a viitorului. Deși este mult mai ușor să începi să dezvolți aceste abilități cât mai devreme în viață, nu este niciodată prea târziu pentru a le îmbunătăți. Chiar după mijlocul perioadei de 20-30 de ani, adulții pot învăța noi abilități și le pot întări pe altele, dar asta cere un efort mult mai mare dacă fundamentul este slab.

1-life-skills-2

Mai jos sunt incluse exemple ale modului de aplicare ale conceptului de întărire a abilităților de viață esențiale în politicile publice:

  • În contractarea programelor de servicii, dați prioritate ideii ca acestea să se concentreze explicit pe abilitățile funcțiilor executive și de auto-control și să incorporeze oportunități de practicare a acestor abilități pentru participanții la program.

  • Reduceți barierele normative și creșteți avantajele pentru programele în care sunt incluse ambele generații, pentru a construi în mod activ abilitățile cheie atât pentru copii cât și pentru adulții de care depind aceștia.

  • Dezvoltați politici de educație și învățare timpurie care recunosc importanța funcțiilor executive și auto-controlului ca pe o componentă importantă a ”dublei corzi” a abilităților de care au copiii nevoie pentru a avea succes în școli.

1-life-skills-3

Iar aici sunt exemple de oportunități pentru a aplica aceste principii în practică:

  • Adoptați modele de coaching (antrenament) care ajută indivizii să-și identifice, să planifice pentru și să îndeplinească obiectivele;

  • Concentrați-vă pe pași mici, treptați, cu un feedback frecvent; de exemplu pentru un tânăr, împărțiți obiectivul ”să-ți găsești o casă” în pași cum sunt să afli ce este disponibil, ce cartiere sunt mai bune, să-i contactezi pe proprietari, să faci vizite, să pui întrebări etc., cu oportunități ale unui feedback receptiv de-a lungul drumului.

  • Creați oportunități regulate de a învăța și practica noi abilități în contexte potrivite vârstei, semnificative, așa cum sunt abordările bazate pe joc în copilăria timpurie; jocul de rol pentru o conversație dificilă cu șeful la vârsta adultă etc.

  • Eșalonați dezvoltarea abilităților cu unelte cum sunt fișele pentru stabilirea de obiective, memento-uri scrise, termene / calendare, alte moduri de planificare.

Sursa: https://developingchild.harvard.edu/resources/three-early-childhood-development-principles-improve-child-family-outcomes/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.