Țin minte că în clasele primare de la Liceul Pedagogic din București, învățătoarele ne scoteau cel puțin de două ori pe săptămână în curtea mare a școlii, unde fiecare clasă avea un mic spațiu unde copiii învățau să cultive legume și flori și să îngrijească pomi fructiferi. Deși în majoritate elevii locuiau la bloc, asta ne-a ajutat în viață – eram mai dornici să ieșim pe lângă bloc să ne ajutăm părinții să planteze copaci sau flori în micul parc din fața blocului și ne împrieteneam cu copiii din vecini, învățam să fim responsabili – aveam grijă de ce plantasem și le păzeam să nu le distrugă cineva și, acasă aveam jardiniere cu flori și legume pe balcon. Mai târziu, mi-a făcut plăcere să lucrez în livada socrilor și, când am avut o casă cu o curte mică, imediat am umplut-o cu flori, legume, pomi fructiferi, viță de vie, tufe de zmeură, predând astfel ”ștafeta” și copiilor mei, care au și ei acum grijă de mica lor curte, unde spațiile de recreere și cele estetice ocupate de flori diverse se completează cu cele în care cultivă legume, pomi, viță de vie. Curtea este și un spațiu de învățare pentru nepoțel și prietenii lui.
Ar trebui oare reluate aceste obiceiuri ale școlilor de pe vremuri? Voi ce spuneți?
Deseori, privind emisiunile în care se prezentau cazuri sociale din mediul rural, m-a mirat faptul că, în majoritatea curților acestor oameni nu am văzut să existe plante sau pomi fructiferi, animale de casă – care să susțină măcar o parte din nevoile alimentare ale familiei. Poate că răspunsul este în lipsa unei preocupări a instituțiilor locale de a-i sprijini să devină mai independenți față de sprijinul strict financiar (măsuri active) și lipsa preocupării școlilor pentru a-i învăța pe copii noțiunile elementare de cultivare a plantelor și pomilor. Poate că ar fi de mare ajutor dacă școlile, în special cele din mediul rural, dar nu numai, ar re-introduce astfel de lecții utile. Beneficiile unor astfel de lecții sunt multiple – așa cum poate ați citit din articolele noastre anterioare*.
Dar, așa cum v-am povestit cu alte ocazii și beneficiile lecțiilor în aer liber nu sunt de neglijat! Despre beneficiile lecțiilor în aer liber vorbește și articolul de mai jos, scris de Helena Horton în The Telegraph (UK)
Învățarea în aer liber pentru doar o singură lecție pe săptămână sporește învățarea și îmbunătățește comportamentul copiilor din ciclul primar, au spus cercetătorii.
Studiul, comandat de The Wildlife Trusts și desfășurat la Institutul de Educație al UCL (University College London) este cel mai larg studiu despre efectele activităților în aer liber asupra stării de sănătate a copiilor și a opiniei lor despre natură.
Cercetarea a descoperit că starea de bine a copiilor a crescut după ce ei au petrecut timp conectându-se cu natura și că ei au câștigat și beneficii educaționale, precum și beneficii mai largi, personale și sociale.
Ca rezultat, the Wildlife Trusts cere guvernului UK să asigure ca cel puțin o oră pe zi la școală să fie petrecută de copii în activități de învățare în aer liber și/sau joc în locuri sălbatice.
Cercetătorii de la UCL au spus că majoritatea copiilor au pierdut contactul cu natura, ale cărui beneficii pentru grupul de 450 de elevi din clasele primare din 12 zone ale UK (participanți la studiu) s-au văzut pe deplin.
81% dintre copii au raportat că au avut relații mai bune cu profesorii lor după ce au învățat afară, 79% au raportat că au avut relații mai bune cu colegii lor și 79% au spus că experiența i-a ajutat în munca de la școală.
În plus, profesorii și educatorii de la Wildlife Trust au fost de asemenea observați de echipa de cercetători de la UCL și au fost intervievați în legătură cu experiențele lor.
Activitățile în aer liber din cadrul proiectului de cercetare au inclus învățarea despre natură, cum ar fi recunoașterea plantelor și copacilor, reflectare asupra rolului lor important în viața oamenilor și considerații despre nevoile habitatelor sălbatice.
Profesorul Michael Reiss, de la Institute of Education, UCL, a spus:
“Fiecare generație pare să aibă mai puțin contact cu spațiile în aer liber decât precedenta. Noi le datorăm tuturor celor tineri să inversăm această tendință – pentru binele lor, pentru binele nostru, pentru binele naturii.”
Nigel Doar, directorul de strategie al The Wildlife Trusts director a adăugat:
“Această cercetare arată că copiii experimentează beneficii profunde și diverse ale contactului regulat cu natura. Contactul cu mediul sălbatic îmbunătățește starea de bine a copiilor, le îmbunătățește motivația și încrederea. Datele colectate arată de asemenea cum experiențele copiilor în interiorul și în jurul lumii naturale conduc la relații mai bune cu profesorii și colegii lor.”
“The Wildlife Trusts consideră că toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea de a experimenta bucuria naturii sălbatice în viața lor zilnică și cerem guvernului să recunoască beneficiile multiple ale naturii pentru copii – și să asigure ca cel puțin o oră din timpul de școală zilnic să fie petrecut în învățare în aer liber și în joacă în locuri sălbatice.”
Reluând ideea ca școala să includă lecții utile de grădinărit, iată propunerea guvernului indian legată de acest subiect
Toate școlile ar trebui să organizeze grădini pentru cantina școlii
Ministerul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane din India (The Ministry of Human Resource Development – HRD) a elaborat liniile directoare pentru ca în toate școlile, atât urbane cât și rurale, să se dezvolte și să se mențină grădini care să aprovizioneze cantina școlii.
Li s-a cerut tuturor școlilor să organizeze grădini pentru cantină, iar instrucțiunile pentru acestea au fost emise de Centrul de coordonare al tuturor statelor și uniunilor teritoriale, a declarat vineri un oficial al guvernului.
The Ministry of Human Resource Development (HRD) a lansat ghidurile pentru dezvoltarea și menținerea grădinilor în toate școlile și le-a trimis Secretarilor generali și Secretarilor cu educația ale tuturor statelor (regiunilor), sub titlul Nutriția în școli.
Conform acestor ghiduri, aprovizionarea cu semințe, puieți, îngrășăminte organice, formare (training) și asistență tehnică vor fi obținute prin legătura cu Agențiile Departamentului de Agricultură/ Horticultură, Hrană și Nutriție, cu Universitățile de agricultură și Departamentele forestiere.
În plus, construcția pentru pereții de delimitare ai grădinilor și amenajarea terenului pot fi susținute de un alt program al guvernului (MGNREGA scheme).
Acest exercițiu are menirea de a îmbunătăți nutriția în școli, sădind obiceiuri sănătoase la copii, în era urbanizării rapide și a creșterii problemelor de mediu. De asemenea, urmărește să dezvolte la copii abilitatea de a-și crește propriile vegetale și fructe în școli și acasă.
Ghidurile se bazează pe sublinierea unei percepții că aceste grădini – care sunt denumite grădini de nutriție – pot fi organizate oriunde, chiar într-o școală dintr-o zonă urbană aglomerată.