Râdeți cât vreți! – Poate umorul să ajute predarea și învățarea?

Cine poate afirma cu certitudine că predarea rigidă și atmosfera severă, sau învățarea bazată pe frică sunt cele mai eficiente pentru a obține rezultate școlare bune și pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor? În articolul trecut o profesoară ne-a prezentat argumentele nevoii de a aduce mai multe povești în viața copiilor. Oamenii mari joacă de ani de zile jocuri de societate bazate pe joc de rol și povești create împreună – pentru că și ei au nevoie de terapia poveștilor și să se simtă eroi care se pot lupta cu forțele răului, chiar și cu cele imaginare. Dalai Lama face ocolul lumii ca să vorbească personalului medical despre importanța igienei emoționale, iar Prof. Constantin Dulcan susține că: ”Avem nevoie de bucurie ca de pâinea zilnică”*

* http://suntsanatos.ro/dr-constantin-dulcan-avem-nevoie-de-bucurie-ca-de-painea-cea-zilnica-4294.html

Jim Paterson, un jurnalist specializat în educație care scrie pentru Revista Education World și alte publicații, prezintă în articolul de mai jos și beneficiile râsului în școală.

1-Humour-1

Educarea elevilor este o muncă serioasă și importantă, dar există cercetări care spun că s-ar putea, câteodată, ca râsul să fie cea mai eficientă metodă.

Ani de zile, profesorii au încercat diferite modalități de a aduce umorul în clasă pentru a-i menține pe copii angajați, iar Mary Kay Morrison, fosta președintă a Asociației Umorului Terapeutic Aplicat (Association of Applied and Therapeutic Humor) și autoare a cărții ”Utilizând umorul pentru a maximiza învățarea (Using Humor to Maximize Learning), spune că cercetările efectuate pe creier arată că e o idee bună.

Maximizează învățarea și întărește amintirile, câștigând atenția elevilor și fiind apoi incastrat în informație,” spune ea. Ea atrage atenția că elevii, chestionați asupra acestei teme, spun că profesorii care utilizează umorul sunt mult mai eficienți în a-i motiva, angaja, reducându-le anxietatea, dezvoltând relații profesor-elev pozitive și fiind interesați în învățarea lor.

Cu toate acestea, experții spun că, pentru a fi eficient, umorul trebuie implementat corect, deși el nu ar trebui utilizat de o persoană care este în mod natural sau confortabil amuzantă. Și că nu ar trebui să fie utilizat doar pentru a-i face pe elevi să le placă o oră; Iar așteptările despre comportament și performanță, care ar fi în mod normal cerute, trebuie să fie întărite.

1-humour-2

O clasă/ oră fără învățare este una eșuată, dar atmosfera poate fi jucăușă sau chiar veselă”, spune Sean O’Brien, un profesor de engleză premiat de la Liceul West Ranch din Stevenson Ranch, CA., care a atras atenția prin umorul său. “Probabil că nu ar trebui să fie genul de amuzament pe care îl încerci într-un castel gonflabil.”

Kay Morrison este de acord cu asta, dar spune că umorul ar trebui să fie utilizat frecvent și că orice profesor ar putea încerca asta. “Ar trebui să fie ceva făcut intenționat și gândit, dar toate tipurile de profesori pot utiliza umorul eficient, dacă lucrează la asta.

Ea notează că umorul atrage atenția elevilor, deoarece de obicei implică ceva neașteptat, ceea ce ”alertează centrul atenției din creier” care, la rândul lui, crește probabilitatea reamintirii informației. Atunci, spune ea, umorul de fapt activează porțiuni mai mari din creier (ca și muzica, n.n.) în comparație cu multe alte activități dintr-o clasă. Deci, un elev care doar ascultă, de exemplu, utilizează doar o parte din creier, pe când umorul va adăuga alte porțiuni la această stimulare.  

Morrison notează că umorul are de asemenea și alte beneficii, mai puțin tangibile – reducând stresul pentru profesor și elevi, crescând creativitatea și energia din clasă și creând și îmbunătățind atmosfera sau cultura clasei.

Umorul este un lubrifiant social”, spune ea. “El promovează încrederea, comunicarea și bunăvoința, dar trebuie făcut gândit și cu grijă.”

1-humour-4

Reducerea stresului este de asemenea un rezultat pozitiv care nu ar trebui trecut cu vederea”, spune Ron Berk, autorul cărții ”Umorul ca defibrilator al instruirii” (Humor as an Instructional Defibrillator) și fost decan al Johns Hopkins School of Education. El este ferm în ce privește eficiența umorului, în predare și chiar în testare. ”Un elev care devine mental ”artritic” nu va avea rezultate bune la teste”, spune el.

Iată mai jos câteva idei despre cum se poate utiliza umorul eficient:

Amestecă lucruri diferite. O’Brien spune că lucrurile incompatibile sunt deseori amuzante. Lui îi place să facă conexiunea dintre Shakespeare și un reality show modern, de exemplu. Alții au făcut comparații dintre știință și sport. ”Amestecând lumea academică cu lumea în care trăiesc elevii este amuzant și memorabil”, spune el. ”Dacă nu mă credeți pe mine, am un cuvânt pentru voi: Hamilton.”**

** https://en.wikipedia.org/wiki/Hamilton_(musical)

1-humour-5

Întoarce-te la lucru. Un pic de umor atrage atenția și furnizează o pauză, dar profesorii trebuie să se conecteze cumva cu munca, trebuie să păstreze pauza scurtă (chiar dacă-i lasă pe elevi să participe) și să aibă o cale înapoi către informații mai serioase și o metodă prin care să-i aducă pe elevi alături.

O simplă surpriză. Doar având o pălărie ciudată sau proiectând un desen animat la începutul orei îi poate energiza pe elevi. O simplă surpriză este de asemenea că un profesor despre care ei nu consideră că este amuzant poate aduce cu ușurință ceva bucurie în clasă.

Să furi gluma. O altă cale pentru profesorii care nu sunt natural glumeți este să le citească o poveste umoristică sau să arate elevilor un desen animat sau un video amuzant. Există aproape întotdeauna un video sau desen animat pentru aproape orice fel de temă, astfel că ei pot face relația cu subiectul materiei.

TEACHER RETIRES

Continuă. Să ai un afiș amuzant sau umoristic (și semnificativ) cu un citat, care să fie vizibil pentru o perioadă mai lungă, creează o atmosferă degajată. Și poate reaminti elevilor despre tema importantă care a fost discutată atunci când acel afiș a fost prezentat prima oară. Umorul care vorbește despre lucrurile învățate este în mod special de ajutor în această privință.

Lasă-i să practice umorul. Să rezervi un timp în care elevii pot spune o glumă (cu îndrumarea ta despre umorul potrivit) și vei descoperi chiar că și cei mai introvertiți ar putea să fie dornici să participe. Dă-le șansa să scrie despre un incident amuzant.

Ține evidența. Un profesor ține o ”carte a gafelor, înregistrând lucrurile amuzante care se întâmplă în clasă, incluzând și propriile greșeli. Alții țin evidența materialelor umoristice pe care le-au folosit și par să fi fost percepute cel mai bine sau să fi fost cele mai eficiente cu lecțiile lor.

1-humour-6

Timpul de joacă. Dă elevilor un chestionar în care răspunsurile bune sunt amestecate cu răspunsuri greșite extravagante. Faceți din asta un joc în care elevii arată unde răspunsurile sunt în temă, iar jocul este amuzant și plin de umor.

Timpul pentru tranziție. Experții spun că e decisiv să ai un plan să-i ții pe elevi concentrați asupra informației într-o lecție, cu o tranziție care să-i aducă înapoi la aceasta: ”Deci, cum se leagă gluma asta de ceea ce ați citit aseară pentru acest concept pe care urmează să îl discutăm?” Sau, poate fi o promisiune pentru mai mult amuzament dacă elevii se pot concentra pe subiect pentru o anumită perioadă de timp.

Sursa: https://www.educationworld.com/teachers/laugh-it-can-humor-help-teaching-and-learning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.