Învățarea funcțională: Aplicații din lumea reală pentru învățare

Într-un articol anterior v-am explicat pe scurt ce este învățarea funcțională. Iată mai jos și un articol (publicat în Edutopia în 3 Feb. 2015) cu exemple practice de învățare funcțională, aplicată la nivelul unui liceu.

Vom mai reveni în alte articole și cu alte exemple de învățare funcțională, care sperăm să vă inspire în a dezvolta în școlile voastre propriile modele de astfel de educație, racordată cu nevoile reale ale lumii din care vin elevii voștri.

Programele de învățare funcțională de la Liceul Montpelier din Vermont integrează transversal cunoștințele curriculum-ului, utilizând sera și grădina școlii pentru a furniza hrană programului districtului pentru prânzul în școală.

greenhouse-2

Prezentare

Învățarea funcțională: Aplicații din lumea reală pentru învățare

În ultimii 10 ani, Liceul Montpelier a recunoscut valoarea pe care o are faptul că le oferă elevilor oportunitatea de a participa în activități de învățare funcțională.

Învățarea funcțională se petrece în orice fel de proiect sau unitate de învățare care ia curriculum-ul și găsește o aplicație și relevanță pentru comunitate. Ea dă învățării un obiectiv specific și un rezultat pentru o a treia parte. Profesorii găsesc deseori că învățarea funcțională furnizează un context pentru ceea ce a fost studiat în clasă, și îi angajează pe elevi, făcând învățarea relevantă în lumea reală.

Iată un video despre programul de la Montpelier

https://www.youtube.com/watch?v=7t30ZMX8uGw

greenhouse-1

Cum este realizat

Învățarea funcțională: Definiții

Învățare funcțională este orice tip de proiect sau unitate de învățare care ia cunoștințele din curriculum și le găsește o aplicație și o relevanță pentru comunitate. Învățarea funcțională este diferită față de serviciul în comunitate (voluntariatul), care implică să mergi în afara școlii să ajuți oameni și activitatea aceasta poate să nu aibă nici o legătură cu curriculum-ul. Învățarea funcțională este de asemenea diferită de învățarea bazată pe comunitate, care este ca o ucenicie în care elevii se duc în afara școlii ca să-și completeze învățarea.

Proiectarea unei componente de Învățare funcțională

Proiectarea unei componente de învățare funcțională începe cu gândirea despre:

Ce parte a curriculum-ului se potrivește cu un proiecte de învățare funcțională? Care sunt obiectivele unităților din curriculum? Cu ce ai vrea să plece elevii după ce unitatea de învățare s-a terminat? Cum pot asimila elevii fără să știe nimic despre produsul final, care este util și relevant pentru o a treia parte (care nu sunt ei sau profesorul/ clasa)?

Pe măsură ce te gândești la unitatea ta (din materia pe care o predai), vei dori să te gândești de asemenea și unde își poate afla locul proiectul tău în comunitate. Cine are nevoie de un studiu de fezabilitate pentru energie, de exemplu? Cine are nevoie de o soluție? Întreabă organizațiile din comunitate și afacerile care le sunt nevoile în acest moment. Le-ar fi de folos un ajutor, cu un mic proiect sau cu un aspect din unitatea ta de curriculum? Este esențial să te conectezi cu nevoile comunității pentru a crea proiecte bune, relevante.

O dată ce proiectul este ales, stabilește pașii prin care vei proceda la implementarea lui. Există niște documente care trebuie făcute (permisiuni pentru ca elevii să meargă în afara școlii?) Există materiale care trebuie strânse (misiunea și scopul organizațiilor din comunitate)? Materialele posibile includ:

  • Documentație de suport

  • Fundamentarea oricăror părți care nu sunt exact legate de curriculum

  • Orice descriere a modului în care se va proceda în cadrul proiectului

  • Descrierea modului în care elevii vor ajunge de la a nu ști nimic până la un produs final care este util și ajută pe cineva.

În cele din urmă, vei dori să structurezi unitatea pentru elevi, ceea ce de obicei implică să-i aduci pe cei care reprezintă a treia parte (beneficiarii) în clasă pentru a-și prezenta nevoia – sau să găsești o altă cale pentru a prezenta nevoia și a-i face pe elevi să se conecteze la ea. Încadrează nevoia în așa fel încât tot ceea ce faci în unitatea ta de învățare să aibă un scop mai cuprinzător.

Elevii vor întreba inevitabil, De ce învățăm noi asta?” Tu poți răspunde la această întrebare cu un motiv real, direct, despre cum altcineva poate beneficia din învățarea și munca lor.

Cadrul de timp

În medie, profesorii de la Montpelier au descoperit că proiectele de învățare funcțională bune durează 3-4 săptămâni. Mulți profesori aleg să facă un singur proiect foarte serios de învățare funcțională pe an, deoarece ia destul de mult timp pentru planificare și pregătire. În plus, deoarece aceste proiecte, de fapt, acoperă nevoi reale, profesorii de la Montpelier creează noi proiecte o dată la câțiva ani. Cu toate acestea, chiar și cu câteva proiecte în fiecare an se adaugă multă relevanță pentru elevi în timpul anului școlar.

art-students-sketching-in-greenhouse

Lucrând în cadrul școlii: Sera Montpelier

Când se identifică cea de a treia parte (interesată) pentru care un proiect de învățare funcțională este benefic, școala în sine este o opțiune grozavă ca fiind beneficiara. Așa cum spune profesoara de fizică Anne Watson “Școala cu siguranță are nevoi. Cum poate clasa ta să le împlinească?Dacă ești nou în aceste proiecte de învățare funcțională, ar putea fi de asemenea mult mai ușor să lucrezi în cadrul școlii decât în afara ei. Profesorii pot crea cu siguranță oportunități unii pentru ceilalți.

greenhouse-6

De-a lungul anilor, Liceul Montpelier a construit o seră, ca pe o cale de a susține angajamentul școlii pentru sustenabilitate. Sera școlii și modelul de producție de hrană sunt o cale prin car,e de învățarea funcțională beneficiază același grup care învață materiile. Toți studenții din clasa de biologie învață despre plante și ciclurile de nutriție, iar Liceul Montpelier a legat aceste cunoștințe într-o învățare funcțională, punându-i pe elevi să crească salată verde în seră, care poate fi utilizată în cantina școlii. Fiecare elev de la orele de biologie are grijă de două lădițe de salată verde de-a lungul anului școlar. Elevii își îngrijesc salatele zilnic, plantând semințe, udând plantele, monitorizându-le de boli și dăunători și la final culegându-le. Salatele sunt culese de două ori pe săptămână și duse la personalul de la bucătărie, care le cumpără. Cantina plătește pentru verdețuri din bugetul propriu – banii pe care normal i-ar fi cheltuit cumpărând de la un vânzător extern. Banii în schimb, ajută la susținerea serei, care cumpără semințe, îngrășăminte și alte lucruri necesare. Verdețurile sunt mâncate nu numai de elevii liceului, dar și de elevii de gimnaziu și clasele elementare. Elevii sunt mai tentați să se servească cu verdețuri la masă, deoarece sunt cele crescute de ei. Ei se simt conectați când simt că au realizat ceva.

greenhouse-3

Mai multe exemple de învățare funcțională

Alte exemple de învățare funcțională de la Liceul Montpelier au inclus ore de fizică, în care elevii au făcut studii de fezabilitate despre cât de multă energie produc panourile solare ale serei, și dacă acestea sunt suficiente pentru a a susține consumul de electricitate al acelui spațiu. La orele de economie, elevii au examinat câștigurile serei și dacă ea este eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a continua să funcționeze. La ora de matematică, elevii au examinat ideea schimbării tacâmurilor de la cantină, de la plastic la metal și au colectat și analizat date despre pierderile de-a lungul timpului legate de sticlărie. Descoperirile lor au demonstrat că trecerea la tacâmuri de metal ar fi totuși mai eficientă financiar în timp decât păstrarea celor de plastic. Și școala a făcut modificarea!

air_pollution_devices_installed_in_georgia

Învățarea funcțională poate fi făcută, desigur, și în afara școlii în beneficiul unor grupuri din comunitate sau al unei organizații sau a unei companii. Un exemplu recent a inclus clase de fizică, care au studiat calitatea aerului din centrul Montpelier, și au trimis studiul orașului pentru a-l ajuta să rezolve problema poluării din cauza mașinilor și a modelelor de circulație cu mașinile. O altă clasă a făcut un studiu de spre energie, examinând încălzirea și izolarea termică în casele lor de familie.

air-workshop

De învățarea funcțională beneficiază elevii și partenerul din comunitate. Pentru elevi, este un proiect care înseamnă ceva pentru altcineva și deseori face învățarea relevantă și reală. Profesorii au descoperit că elevii sunt deseori mult mai angajați în învățare atunci când înțeleg aceste conexiuni cu viața reală.

Sursa: https://www.edutopia.org/practice/service-learning-real-life-applications-learning?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=113016%20enews%20holidayguide&utm_content=&utm_term=fea4hed&spMailingID=16009524&spUserID=MjkzNTE5MjYzODI5S0&spJobID=904791606&spReportId=OTA0NzkxNjA2S0

5 thoughts on “Învățarea funcțională: Aplicații din lumea reală pentru învățare

  1. Pingback: Formarea caracterului în școli este o soluție? | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Povestea unui profesor care a stârnit o revoluție și a grădinilor urbane construite de elevii lui | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  3. Pingback: Ar trebui să învețe copiii să cultive mâncare, ca parte a școlarizării lor? | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  4. Pingback: 30+ Proiecte care-i vor încânta pe elevii tăi | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  5. Pingback: Copiii nu sunt bine. Și nici noi, adulții | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.