Povestea unui profesor care a stârnit o revoluție și a grădinilor urbane construite de elevii lui

Tot e vară și ne bucurăm de frumusețea florilor, de savoarea fructelor proaspete și de verdele proaspăt al frunzelor, să vorbim puțin de… legătura dintre grădinărit și școală.

Veți vedea în povestea următoare un om foarte entuziast și energic, care a reușit nu numai să stârnească o adevărată revoluție într-o zonă condamnată la sărăcie și mizerie, ci și să transforme efectiv educația și rezultatele acestei educații pentru copiii și tinerii dintr-unul din cele mai defavorizate și nefavorabile medii urbane – cartierul Bronx, din New York.

Jenifer Gonzales, într-un recent articol din Edutopia, ne-a readus aminte despre acest proiect extraordinar, pe care îl cunoșteam deja de câțiva ani. Iată mai jos articolul lui Jenifer.

Gradina-7

Este un cuvânt atât de simplu: grădină. Grădinile sunt frumoase. Poate mama ta are una. Poate tu sau poate cineva pe care îl cunoști acum încearcă să-ți dea o sacoșă de salate din grădina care produce mai mult decât poate mânca familia (cum eu primesc, de exemplu, vișine, prune și gutui pentru gem și mentă și leuștean din mica grădină urbană a copiilor, n.n.)

Dar să pui o grădină într-o școală, și ea să devină mult mai mult. În fiecare an, tot mai multe școli* descoperă potențialul educațional al grădinilor. (Despre acest potențial o puteți întreba și pe Doamna Violeta Dascălu, directoarea Școlii Ferdinand din București, n.n.)

*http://www.bridgingthegapresearch.org/_asset/4q28pc/BTG_gardens_brief_FINAL_March2014.pdf

Aceasta este izbitor de adevărat în cazul lui Stephen Ritz, un educator din South Bronx care a dezvoltat un program școlar de grădinărit, pe care trebuie să-l vezi ca să crezi. Nu este posibil să-l descrii mai bine decât o face el singur, așa că – ia-ți o cană de cafea, rezervă-ți 15 minute și privește aceste TED Talk**(are traducere în limba română, n.n.).

Ține-te bine, e o cursă rapidă.

** https://stephenritz.com/ted-stephen-ritz-a-teacher-growing-green-in-the-south-bronx/Stephen Ritz: A teacher growing green in the South Bronx (Un profesor care a făcut Sudul Bronxului să înverzească)

De la momentul în care acest discurs a fost ținut, Ritz, echipa lui și elevii lui au construit și mai departe Mașina Verde Bronx*** (the Green Bronx Machine), oferind cursuri culinare, o tabără de vară și construind pentru alte școli și comunități grădini interioare și exterioare care învață elevii și îi ajută să hrănească comunitatea.

*** https://greenbronxmachine.org/

Gradina-8

Cheile către succes

  • E clar că Ritz are în mare aceeași energie pe care o au zece muritori normali. Și asta pare să fie un mare factor în modul în care el a fost capabil să repete și să facă acest program să avanseze. Dar alții pot începe proiecte similare în propriile lor școli aderând la aceste principii:

  • Păstrează totul la nivel local.Oamenii nu ar trebui să-și părăsească comunitatea pentru a trăi, învăța și câștiga într-una mai bună,” spune Ritz deseori, și această idee este în miezul a tot ceea ce face: Mai curând decât să expediezi elevii către alte cartiere unde resursele ar putea fi mai bogate, munca se petrece în comunitate, utilizând cât mai multe din resursele posibile ale comunității. Câteodată asta înseamnă parteneriatul cu afacerile locale, altă dată înseamnă să inviți membrii familiilor să împărtășească ceea ce știu. Utilizează orice ai la îndemână, dar gândește-te întotdeauna întâi la resursele locale. (Este același principiu pe care se bazează cel de Al treilea model economic – în afara comunismului sau capitalismului – dezvoltarea economică și socială bazată pe resursele comunității, pe parteneriate locale și implicarea comunităților, n.n.)

    Gradina-5

  • Maximizează conexiunile curriculare. O școală grădină oferă o uluitoare abundență de posibilități de instruire. În afara standardelor bazate pe științe care sunt mai evidente care pot fi adresate în orice proiect de grădinărit (ca cel prezentat de noi aici: https://creeracord.com/2016/12/04/invatarea-functionala-aplicatii-din-lumea-reala-pentru-invatare/), plantarea unei grădini poate implica lecții de matematică, abilități de management de proiect și studiul principiilor antreprenoriatului, dacă oricare dintre produse urmează să fie vândut. Pe deasupra, elevii pot de asemenea împărtăși progresul lor în scris, prin fotografii și filme video.

    Gradina-4

  • Include serviciile către comunitate. Recoltele din grădinile creeate de cei de la the Green Bronx Machine sunt vândute către piețele de producători și alimentează cantina școlii cu fructe și legume proaspete, dar ele merg de asemenea la adăposturile locale pentru homeless sau la centrele sociale pentru copii orfani. Când planifici ă grădină școlară, gândește-te cum poți să-i ajuți pe cei în nevoie.

    Gradina-2

  • Doar începe. Deși programul curent al lui Ritz de a crește pe scară largă legume în minunate Grădini turn (Tower Gardens), nu a început așa. Acum peste zece ani, Ritz și elevii lui au început plantând bulbi într-un parc local. Asta a evoluat în alte grădini ornamentale, apoi în creșterea de legume afară (în jurul școlii, în cartier, n.n.) Doar mai târziu a adăugat Ritz grădina interioară, un model care a permis instruirea în cadrul orelor (bell-to-bell – între sunetul clopoțelului) fără nevoia de timp pentru a călători până la grădină sau condiții de vreme bună. Grădina ta nu trebuie să fie atât de elaborată: Cea mai bună cale de a începe un proiect de grădină este doar să începi. Chiar și un set de containere sau un pervaz de fereastră sau un simplu petec de pământ poate aduce rezultate incredibile.

Gradina-1

Află mai multe

  • The Green Bronx Machine oferă un curriculum aliniat standardelor (#1) pe care profesorii îl pot utiliza pentru a implementa un program de grădinărit în școala lor.

    #1 https://greenbronxmachine.org/resources/

  • Ritz a publicat recent o carte, Puterea unei plante (The Power of a Plant), care spune povestea călătoriei școlii bazate pe grădină. E o lectură fantastică pentru oricine este serios interesat să înceapă propria grădină școlară. (prin link-ul spre Amazon pentru această carte, dacă o cumpărați, voi faceți și o mică donație către site-ul Cult of Pedagogy, fără ca asta să adauge nimic în plus la costul cărții.)

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/green-bronx-machine/

Mulțumirile noastre și, bănuiesc și ale voastre, pentru articolul oferit de Jenifer Gonzales și pentru imagini de la Pinterest!

3 thoughts on “Povestea unui profesor care a stârnit o revoluție și a grădinilor urbane construite de elevii lui

  1. Pingback: Ce este o clasă de inovare… Și de ce ai nevoie de una? | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Știința asociază ieșirile în natură din copilărie cu o viață adultă mai fericită | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  3. Pingback: Ar trebui să învețe copiii să cultive mâncare, ca parte a școlarizării lor? | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.