Inspirația primăverii

Astăzi ne-am gândit la toți acei profesori minunați care muncesc precum albinuțele tot anul, încercând să aducă elevilor lor cea mai bună ”miere” a cunoașterii doar că, nu sunt foarte cunoscuți sau nu povestesc atât de mult despre ce fac. Știm că, din când în când ei au nevoie și de inspirație – o inspirație pe care o găsesc și în grupul de Facebook creat acum doi ani de o minunată profesoară de limba română – Violeta Daniela Nedelcu, despre care vă vom povești câte ceva în articolul viitor. Eu am descoperit acest grup acum un an și m-am bucurat să văd că există atât de mulți profesori buni care, din când în când își rup din puținul lor timp pentru a arăta și colegilor lor cum lucrează ei cu elevii lor.

Ne-am bucura foarte mult să găzduim și aici la CREER ideile și realizările lor, deoarece credem că, pe termen lung, sunt mai ușor accesibile decât postările dintr-un grup de Facebook așa că lansăm acestor minunați profesori (învățători, educatori) invitația de a ne trimite povestirile, fotografii și/ sau filme despre lecțiile sau activitățile lor mai deosebite, care pot deveni sursă de inspirație pentru colegii lor – pot trimite materialele la rodica_barbuta@yahoo.com.

Noi le vom publica cu drag, promovând totodată oamenii care le-au creat.

Până vom primi aceste materiale de la voi, cititorii noștri sau de la colegii voștri, vă propunem pentru astăzi două surse de inspirație legate de anotimpul care și-a făcut intrarea atât de hotărât – primăvara.

0-poze-primavara-18

Odă primăverii – Plan de lecție

Materii

  • Arta limbajului

  • Arte vizuale

  • Tehnologie educațională

Clasele

– Clasa pregătitoare – cl.2

– 3 – 5

– 6 – 8

– 9 – 12

– Avansați

Scurtă descriere

Elevii utilizează fotografii din natură ca inspirație pentru a scrie poezii despre anotimpul primăverii.

Obiective

Elevii

  • examinează fotografii de primăvară.

  • selectează o fotografie pentru proiectul propriu și identifică motivul pentru care au ales-o.

  • creează poezii originale.

  • citesc clasei poeziile lor originale.

Cuvinte cheie

Primăvară, poezie, poem, haiku, Japonia

Materiale necesare

Acces la internet sau imagini ale vieții în anotimpul primăverii, cu flori, animale, peisaje, activități specifice etc.

0-poze-primavara-11

Planul de lecție

Există un poet înăuntrul fiecărui elev și nu poate exista un timp mai bun pentru a convinge acel poet să se manifeste decât primăvara. Pe măsură ce vremea mai caldă se instalează, pomii izbucnesc în floare iar micile flori ce cresc sub ei sau pe pajiști își fac loc de sub stratul de zăpadă și acum este un moment ideal pentru fiecare dintre noi să-l imortalizăm în scris. Poezia face asta posibil!

Unul din cele mai mari obstacole pentru elevi este să găsească inspirația, iar primăvara oferă inspirație din abundență. Pentru a începe această activitate cu copiii mai mici, vorbiți despre semnele primăverii. Ce le place cel mai mult elevilor voștri despre primăvară? Ce activități diferite vor face când vine acest anotimp? Cu elevii mai mari, puteți discuta proverbul din Hawaii, ”Nu ignora lucrurile mici – zmeul zboară din cauza cozii lui”. Cum se leagă această declarație cu anotimpul primăverii și cum o abordează elevii?

Alege una sau mai multe poezii potrivite (din poezia națională sau) din pagina Spring Poems* și împărtășește-le cu clasa. Discută despre ce le place elevilor în fiecare poezie și despre imaginile pe care poezia le creează în mințile lor.

* https://www.poetryfoundation.org/collections/137291/spring-poems

0-poze-primavara-41

Acum explică-le că astăzi ei vor scrie o poezie despre o temă legată de primăvară, la alegerea lor. (Cei începători la scris pot crea în grup o poezie, împreună cu profesorul lor) Ca inspirație pentru munca lor vor avea fotografii cu imagini ale primăverii (pe care le pot căuta pe internet, dacă au acces la tehnologie în clasă).

Pentru elevii mai mici, ai putea

  • selecta un tip de poezie care este legată de curriculum-ul curent

  • utiliza fișa de lucru Poezie de primăvară (Spring Poem)**

  • permite elevilor să experimenteze cu haiku.

Îndrumă elevii spre o resursă online sau spre fotografiile deja selectate de tine, pentru a găsi o imagine pe care să se bazeze poezia lor despre primăvară.

De exemplu, Spring Pictures este un site care expune fotografii ale florei și faunei în timpul primăverii, iar Florida Wildflower Showcase*** oferă fotografii ale florilor din Florida.

*** http://www.flwildflowers.com/gallery/

PS – Cred că putem găsi și la noi astfel de resurse, ca aceasta – https://efoartebine.ro/poze-peisaje-primavara/ sau http://muzeulsatuluibanatean.ro/primavara/

Când ei termină de scris, pune-i pe elevi să împărtășească ce fotografie au ales, de ce acea fotografie i-a atras și să citească poeziile compuse pentru ceilalți elevi din clasă.

0-poze-primavara-26

Evaluarea

Fiecare elev ar trebui să prezinte și să citească cu voce tare o poezie care să se lege de tema primăverii și care este potrivită pentru nivelul de clasă.

Standardele naționale (SUA)

Arte vizuale

  • Clasele K – 4
    NA-VA.K-4.6
    Să faci conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline

  • Clasele 5 – 8
    NA-VA.5-8.6
    Să faci conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline

  • Clasele 9 – 12
    NA-VA.9-12.6
    Să faci conexiunea dintre artele vizuale și alte discipline

Arta limbajului

Tehnologie

  • Clasele K – 12
    NT.K-12.5
    Unelte de cercetare bazate pe IT

Sursa planului de lecție – propusă de Prof. Cara Bafile și publicată de Education World

https://www.educationworld.com/a_lesson/02/lp257-02.shtml

0-poze-primavara-21

Călătorie în Primăvară: Un proiect pe Internet pentru toți

Acest articol scris de Linda Starr în Education World ar putea constitui o mare inspirație pentru un proiect similar, la noi..? Voi ce spuneți?

Este deja primăvară? Elevii și profesorii care participă la Călătorie în Nord (Journey North) știu răspunsul la această întrebare.

Iar Education World îți dezvăluie cum poți descoperi și tu asta.

Primăvara a venit,

Iarba a și răsărit.

Mă-ntreb, florile unde-au zăbovit?

Aparent, autorul acestei vechi rime școlărești nu a auzit niciodată de Călătorie în Nord (Journey North) deoarece participanții la acest program educațional online știu unde sunt florile de primăvară.

Ei știu de asemenea unde sunt mândrul vultur, fluturii monarh, balenele cu cocoașă, lamantinii și cocorii. De fapt, ca să vă spunem totul, participanții la Călătorie în Nord știu unde se găsesc aproape o duzină de specii migratoare și cum să recunoască mai multe peisaje și mirosuri ale primăverii.

0-Monarch-butterf

O călătorie de patru luni

Inițiat în anul 1991 și susținut din fonduri de la The Annenberg Foundation și National Fish and Wildlife Foundation, Journey North utilizează media pentru a-i învăța științe și matematică pe elevii de toate vârstele, atât din SUA cât și din Canada.

https://annenberg.org/

https://www.nfwf.org/Pages/default.aspx

Descris pe scurt, programul cere elevilor să urmărească migrația unei varietăți de insecte, păsări, pești și mamifere; să înregistreze informații meteorologice cum sunt temperatura și durata în ore de lumină zilelor; să observe schimbările sezoniere ale unei varietăți de cicluri (vânt, nori, umiditate, sol, plante și flori, culturi etc.); și să împărtășească observațiile lor cu elevi din toată zona Americii de Nord. În schimb, Journey North le dă elevilor acces la toate datele colectate și la articole ale experților care îi pot ajuta să interpreteze și să utilizeze datele. Iar Journey North le furnizează profesorilor planuri de lecții și activități și alte resurse pe care ei le pot utiliza pentru a-și ajuta elevii să beneficieze de program.

Implică-te cu clasa ta sau alătură-te Education World pentru un tur ghidat.

Site-ul Journey North, ca și anotimpul pe care îl celebrează, poate părea la prima vedere să fie ceva prea mult de absorbit. Atât de multă informație și atât de puțin timp! Dar, odată ce îl vei explora puțin, vei descoperi că site-ul este la fel de bine organizat care oricare altul pe care l-ai vizitat – și este mai ușor de utilizat decât cele mai multe.

0-Balena-cu-cocoasa-650x506

Călătorie în Nord, primăvara

Probabil că cel mai bun loc în care poți începe Călătoria în Nord este la Spring’s Journey North (#1), unde poți accesa toată informația furnizată de acest site. Alege unul dintre animale pentru a găsi rapoarte detaliate despre acel animal. Fiecare raport este sub forma unui articol informativ, mai curând decât a unui raport statistic; și fiecare conține informații despre fapte, precum și povestiri despre ce face animalul, despre cum supraviețuiește și călătoria lui de-a lungul anului. În plus, fiecare raport Journey North include o întrebare provocatoare pentru a-i ajuta pe elevi să se gândească la implicațiile informațiilor furnizate.

#1 https://journeynorth.org/season/

Vizitatorii pot de asemenea selecta vederi de sezon, cum sunt lalele, râme și cum se culege siropul de arțar. Deși toate secțiunile sunt organizate într-un format similar, ușor de utilizat, fiecare conține informații distincte, specifice subiectului.

Noutățile zilei (Today’s News – #2), o altă secțiune a site-ului, combină cele mai noi rapoarte despre tote animalele și semnele primăverii pe o singură pagină. Aici, elevii pot evalua toate elementele individuale de informație pentru a urmări călătoria Primăverii spre nord.

#2 https://journeynorth.org/current.html

Dacă elevii tăi vor să contribuie la rapoartele din cadrul proiectului Journey North, invită-i să se ducă la Note de teren (Field Notes – #3), unde vor găsi un format pe care îl pot utiliza pentru a trimite propriile lor vederi și informații către Journey North. Deși nu este necesar să te înregistrezi pentru a avea acces la informații, pentru ”motive de control de calitate”, trebuie să te înregistrezi pentru a contribui la proiect. Dar este ușor și este gratuit – și este mai ales, amuzant. Așa că, de ce nu?

#3 https://journeynorth.org/sightings/

0-poze-primavara-33

Un manual al profesorului, de asemenea!

O dată ce te-ai familiarizat cu informațiile pe care le oferă site-ul, vei dori să te uiți și la Manualul profesorului (Teacher’s Manual) pentru a găsi sugestii, activități și lecții care te vor ajuta să utilizezi proiectul Journey North în clasa ta. .

https://journeynorth.org/tm/

Manualul este împărțit în câteva secțiuni. Orientation îi ajută pe profesori să navigheze, furnizându-le link-uri la celelalte secțiuni.

Calendarul – The Journey North News Calendar

Calendarul detaliază schema rapoartelor zilnice. Verifică calendarul pentru a decide ce rapoarte sunt mai potrivite pentru tine.

https://journeynorth.org/monarchs

0-poze-primavara-44

Alege scopul Choose Your Focus

Informațiile din această secțiune ajută profesorii să decidă câte migrațiuni să urmărească și care sunt cele mai potrivite cu clasa lor.

Hărți de urmărire recomandate – Recommended Tracking Maps
Cum să comanzi și cum să dai sugestii pentru crearea hărților de urmărire.

Urmărește călătoria spre nord a primăverii – Track Spring’s Journey North
O listă a migrațiilor și semnelor de primăvara și o fișă de teren pentru culegerea de date.

Practicați raportarea observațiilor voastre – Practice Reporting Your Sightings

Această secțiune explică procesul prin care poți propune date care să fie păstrate și permite elevilor să practice modul de trimitere al informațiilor.

Evaluarea elevilor – Student Assessment and Journey North
Sug
estii pentru strategiile de evaluare.

Sfaturi pentru profesori – Teacher Tips
Sugestii de la profesori despre cum să folosești proiectul, într-o varietate de locații și la diferite niveluri de clasă.

..și Lecții de bază – Background Lessons
Planuri de lecții din Manualul Profesorului Journey Northl.

Pe scurt, Journey North are un site plin ochi de bucuria renașterii, reînnoirii, creșterii și învățării. Și este foarte amuzant! Ce mai aștepți?

Desigur, dacă ratezi călătoria din acest an sau pur și simplu nu-i găsești locul în planificarea din acest an, salvează adresa URL. Călătoria începe din nou în toamna următoare!!

Sursa: https://www.educationworld.com/a_curr/curr124.shtml

Sursa fotografiilor – https://efoartebine.ro/poze-peisaje-primavara/

Mulțumirile noastre pentru aceste materiale care sperăm să vă inspire 🙂

3 thoughts on “Inspirația primăverii

  1. Pingback: Învățarea în natură – Curriculum emergent, profesii ale viitorului, dezvoltare comunitară | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Lecții și experimente de primăvară – II | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.