Da știm, am întârziat cu o zi și două nume sunt cam puține față de cât de mulți educatori buni există acolo, pe baricadele educației de calitate. Ne asumăm în întregime ”vina” de a nu-i putea nominaliza pe toți deodată. Și promitem să aducem în prim-plan cât mai mulți dintre ei. Dar avem nevoie și de ajutorul vostru – credem că voi îi cunoașteți mai bine și îi puteți recomanda, așa că așteptăm să o faceți.
Vă spuneam în articolul trecut despre grupul de facebook ”Inspirație pentru școală” și, primul educator inovator și inspirat despre care vrem să vorbim astăzi este chiar creatoarea Clubului Inspirație pentru școală și a grupului de facebook cu același nume – Violeta Daniela Nedelcu – profesoară de limba română la Școala Gimnazială nr. 2 din Brașov.
Un om energic și care își iubește meseria, și-a dorit să poată adapta ceea ce face în clasă la cerințele lumii de astăzi, să poată utiliza alături de elevii ei tehnologia modernă, așa că s-a înscris la multe cursuri de formare, care i-au permis să evolueze. Dintre acestea, consideră ca fiind cea mai valoroasă, experiența de la cursul Aspire for Teachers, la care a participat în 2016.
Practică învățarea vizibilă în mediul online de 3-4 ani – am citit cu deosebită plăcere articolele ei și am văzut și eu unele din filmele video postate de ea pe grup.
De asemenea, în doar un an de când sunt membră a grupului, am văzut cât de multe evenimente de învățare nonformală a inițiat pentru colegii ei profesori din Brașov. Enumerăm câteva din cele găzduite de Secția de Copii și Tineret a Bibliotecii Județene Brașov: ”Bucuria de a fi profesor” având ca invitată pe Claudia Badiu, ”Orele de școală ca o poveste” având ca invitată pe Claudia Chiru, ”Educație și veselie…cu tehnologie!” având ca invitată pe Cornelia Melcu, ”Drumul învățării de la elefant la călăreț” având ca invitat pe Vasile Brașovanu, precum și lecturi pedagogice și dezbateri cu cadrele didactice sub genericul ,”Starea de bine” cu cărți ca ”Să predăm ca în Finlanda” de Tim Walker sau ”Alege cuvintele, nu bâtele și pietrele” de Scott Cooper.
A inițiat de asemenea proiecte educaționale și ateliere de literatură cu elevii în cadrul Bibliotecii județene din Brașov. Își găsește timp să scrie și articole, pe care le puteți regăsi pe blogul bibliotecii Județene ”George Barițiu” Brașov. http://www.tv2bv.com , pe site-ul http://www.suntpitic.ro și pe facebook, în grupurile: ,,Lecturiada2018, Twinkl și Inspirație pentru școală.
Interesată de ce fac ceilalți, de modele de abordări și metode noi, Violeta Nedelcu aduce în Clubul Inspirație pentru școală profesorii din Brașov. ”Am în școală colegi foarte buni profesioniști, oameni absolut dedicați, pe care mi-am dorit să-i pun în legătură cu alții, să țesem o colaborare care să dea naștere unei noi școli, conectată la timpurile în care trăim, prin utilizarea tehnologiei la clasă și a învățării colaborative, folosind, totodată, ce avem valoros și autentic”, spune Daniela.
În cadrul grupului de facebook promovează și aduce la lumină oameni, modele, idei, informație, evenimente din întreaga țară, pentru a contribui la îmbunătățirea educației, la colaborarea și dezvoltarea profesorilor și, de ce nu, la apropierea dintre aceștia și părinții copiilor.
”Pe parcursul carierei, am devenit conștientă că trebuie să deschidem ușa clasei cât mai mulți și să facem vizibil ce se întâmplă acolo, dincolo de discuțiile prietenești față în față sau de micro-cercuri. În mediul online, am găsit oameni de la care am învățat foarte mult: Adina Drenga, Claudia Badiu, Cornelia Melcu, Claudia Chiru, Ioana Dana Oniciuc – ele au fost primele pe care le-am descoperit, după care au urmat: Bianca Mereuță, Ovidiu Pânișoară, Alexandra Moșoiu, Alina Andrei, Petrovici Oana – sunt câteva nume care-mi vin în minte și sunt sigură că aș mai putea adăuga și altele, fără să am pretenția că fac vreun clasament valoric. Am realizat că un profesor singur, chiar extraordinar, nu reprezintă un câștig pentru educație, el fiind o picătură sau o insulă. E nevoie de mai mult pentru a schimba lucrurile, e nevoie să fim ÎMPREUNĂ într-un mod profesionist și uman.” a spus Daniela în interviul acordat pentru sunt.pitic.ro, pe care îl puteți citi în întregime aici:
https://suntpitic.ro/interviu-cu-violeta-nedelcu-din-pasiune-pentru-educatie/
Cum a spus și într-una dintre postările din grup:
”AVEM NEVOIE UNII DE ALȚII ȘI, MAI ALES, AVEM NEVOIE DE OAMENI BUNI!”
Vă invităm să vă alăturați grupului ei și să aduceți și voi la lumină cât mai multe modele de educatori și predare eficientă.
Cel de al doilea nume pe care vrem să îl propunem astăzi este Cornelia Melcu, despre care vorbește și Daniela și care a susținut unul din evenimentele de învățare non-formală de la Brașov – ”Educație și veselie…cu tehnologie!”
Cornelia Melcu este o învățătoare care a descoperit tehnologia aproape singură, dintr-o necesitate.. explorând, încercând, încă de pe vremea când își elabora lucrarea de licență. A descoperit curând cât este de utilă în sala de clasă și cât de mult îndrăgesc copiii orele în care și ei explorează cu ajutorul tehnologiei. Curând, Cornelia a dorit să învețe cât mai multe metode noi, pentru a putea ține pasul cu copiii și cu cerințele din ziua de astăzi, așa că a participat la cât mai multe cursuri de perfecționare, cu și fără credite. Din fiecare curs a câștigat o cunoaștere pe care a aplicat-o la clasă, pentru că, așa cum spune:
”Ritmul în care se schimbă lucrurile este, în lumea de astăzi, amețitor, prin urmare și elevii noștri sunt, generație după generație, diferiți. Pentru că îmi doresc ca școala să fie un loc unde să venim cu plăcere și să construim, împreună, drumuri către cunoaștere, caut, în fiecare zi, modalități de a-i surprinde și provoca pe elevii mei. Ne jucăm, explorăm, învățăm și altundeva decât în sala de clasă (în curte, la muzee, în excursii), jucăm roluri, ne spunem părerea, folosim tehnologia, facem proiecte de grup și multe, multe altele.”
Cornelia lucrează cu cele mai moderne metode – învățarea prin proiecte și prin cercetare, abordări interdisciplinare tip STEAM și aduce în clasa ei lumea de afară și chiar teme legate de Univers, prin temele sau proiectele pe care le abordează cu micuții ei elevi. Și nu numai cu ei, pentru că în clasa Corneliei și părinții iau parte la proiecte și activități.
Este foarte activă în comunitate și colaborează cu mulți dintre colegii ei, dar și cu profesori din alte țări. A participat cu clasele ei la multe proiecte europene și, din 2010, de când este ambasador eTwinner, în fiecare an desfășoară cel puțin câte două proiecte interesante.
Cornelia Melcu consideră că viziunea despre educație a unui dascăl este esențială pentru succesul procesului educativ și că educația primită în școală ar trebui să faciliteze și să sprijine o călătorie clară, ușor de urmărit iar, pentru a pregăti tânăra generație pentru viitor, disciplinele ar trebui incluse într-un curriculum interdisciplinar.
Cornelia Melcu este mai mult decât un dascăl. Ea este formator, speaker, mentor, ambasador Scientix și eTwinning, lector ESERO și educator expert Microsoft Innovative.
Ca și Daniela, a fost inclusă în campania ”Oameni frumoși în învățământ„ și interviul ei a fost publicat tot de sunt.pitic.ro – https://suntpitic.ro/cornelia-melcu-un-profesor-cu-viziune-moderna-asupra-educatiei/
Iar noi suntem fericiți că în această zi – Ziua Internațională a fericirii, dedicată sărbătoririi stării de bine a oamenilor – putem promova astfel de oameni minunați, care sunt o inspirație pentru noi toți.
Felicitări și mult succes în continuare din partea echipei CREER.
Și, mulțumiri autorilor articolelor din care ne-am inspirat și autorilor fotografiilor folosite aici!
Pingback: Profesori, tehnologie, bibliotecă | Secţia pentru Copii şi Tineret Braşov