Lecții și experimente de primăvară – II

Dacă tot vorbim despre primăvară, puteți să profitați de o zi cu ploaie sau una cu nori pe cer pentru a vorbi copiilor și despre Ciclul apei în natură.

Iată mai jos o lecție propusă de Leanne Guenther în KidZone, o lecție care poate fi predată și la distanță.

Ciclul apei în natură

Ciclul apei

Fugi și ia un pahar de apă și pune-l pe masă, lângă tine. Uită-te bine la apă. Acum – poți să ghicești ce vârstă are apa din paharul tău?

Apa din paharul tău poate a căzut din cer sub formă de ploaie doar cu o săptămână în urmă, dar apa în sine există pe pământ aproape de tot atâția ani câți are și Pământul!

Cu sute de milioane de ani în urmă, când primul pește s-a târât afară din ocean și s-a adaptat la viața pe sol, probabil că apa ta era încă parte din acel ocean. Când brontozaurii mergeau prin apa lacurilor ca să caute plante cu care să se hrănească, apa ta a făcut parte și din apa acelor lacuri. Când regi și prințese, cavaleri, nobili și țărani beau din apa fântânilor, apa din paharul tău era parte din apa acelor fântâni.

Și tu te-ai gândit că părinții sau bunicii tăi sunt bătrâni!

Ce trebuie să înțelegi din această poveste este că Planeta Pământ are o cantitate limitată de apă. Această apă circulă continuu – se ridică din oceane și mări, în nori, cade prin ploaie sau zăpadă și circulă înapoi spre mare prin râuri, din nou și din nou (ei bine, cred că ai prins ideea) în ceea ce noi numim ”Ciclul apei”.

Acest ciclu al apei este compus din câteva fenomene / părți principale:

  • evaporarea (și transpirația)
  • condensarea
  • precipitarea
  • colectarea

Evaporarea:

Evaporarea se petrece atunci când soarele încălzește apa din râuri, lacuri, mări sau oceane și o transformă în vapori sau aburi. Vaporii de apă sau aburii se ridică din râu, lac sau ocean în aerul din atmosferă.

La fel se petrece și cu apa din seva plantelor și copacilor, prin transpirație. Nu știai că și plantele transpiră?

Desigur, nu chiar la fel ca oameni, dar plantele și copacii transpiră, pierzând o parte din apa pe care o absorb din sol prin rădăcini Transpirația plantelor este procesul prin care pierd apă din frunze, dând evaporării o mână de ajutor pentru a duce vaporii de apă înapoi în aer.

Condensarea:

Pe măsură ce aerul cald împinge vaporii de apă din ce în ce mai sus în aer, aceștia ajung la înălțimi unde temperatura aerului este mai scăzută, vaporii se răcesc și se transformă în picături fine de apă, din care se formează norii. Acest fenomen se numește condensare. .

Poți vedea ceva similar chiar la tine acasă… Într-o zi călduroasă, toarnă un pahar de apă rece într-un pahar și vezi ce se întâmplă. După câteva momente, timp în care paharul a ”împrumutat” din temperatura scăzută a apei, pe pereții paharului se formează picături de apă. Acea apă nu s-a prelins cumva afară din pahar! Ea a venit de fapt din aer. Vaporii de apă din aerul cald s-au transformat din nou în lichid atunci când au atins paharul rece.

Precipitarea:

Precipitarea apare atunci când o mare cantitate de apă este condensată în aer și aerul nu o mai poate susține. Norii devin grei și apa cade înapoi pe pământ sub formă de ploaie, grindină, lapoviță sau ninsoare. Din acest motiv meteorologii le și numesc precipitații.

Colectarea:

Când apa cade înapoi pe pământ sub formă de precipitații, ea poate să cadă direct în mări sau oceane, lacuri sau râuri sau poate să cadă pe sol. Atunci când ajunge pe sol, fie va fi absorbită de sol și va deveni parte a ”apei din sol” pe care plantele o vor absorbi și animalele o folosesc ca să bea, sau se va scurge la suprafața solului ajungând în pârăie, râuri, fluvii care se varsă în lacuri, mări și oceane… iar ciclul începe din nou.

Puteți ilustra Ciclul apei cu un document ca acesta:

https://www.freeclubweb.com/powerpoints/science/watercycle.html

..și/sai îi puteți pune pe copii să creeze propriile desene/ tablouri sau chiar slide-uri prin care să ilustreze cum văd ei acest circuit al apei în natură, adăugând propriile experiențe și imagini.

Sursa: https://www.kidzone.ws/water/index.html

https://www.freeclubweb.com/powerpoints/science/watercycle.html

Pentru lecții sau activități inspirate de tema Primăverii vă mai puteți inspira și din alte surse:

I. Experimente legate de vreme:

http://www.weatherwizkids.com/weather-experiments.htm

Photo by Monique Laats on Pexels.com

II. Lecții și experimente legate de natură și Biologia plantelor:

– acest site cu resurse – https://www.mbgnet.net/bioplants/main.html

– sau un site creat de soții Paul Fernhout and Cynthia Kurtz, cercetători, programatori și autori de cărți și materiale educaționale, în care veți găsi trei programe gratuite:

1. un simulator educațional Garden with insight – o grădină virtuală care îi va ajuta pe copii să învețe despre știința din spatele artei grădinarilor;

2. Plant Studio – un soft pentru realizarea de ilustrații botanice care ajută copiii mai mari să deseneze plante în 3D.

3. Un soft – StoryHarp (Harpa de povești) un sistem de creare interactivă de povestiri fictive prin intermediul conversației (util în special la orele de limba engleză)

https://www.kurtz-fernhout.com/

– găsiți și alte materiale, tot despre cultivarea florilor– idei, activități și pe acest site:

https://aggie-horticulture.tamu.edu/kindergarden/kinder.htmIntroducere despre modalitățile prin care copiii pot interacționa cu plantele și mediul exterior.

Photo by Jill Wellington on Pexels.com

Sau, puteți face o vizită virtuală în Rezervația Văcărești, aflând mai multe despre programele educative organizate pe teren și vizionând filmul pus la dispoziție de Asociația Parcul Natural Văcărești

https://m.youtube.com/watch?v=tDdkfJrvoZk – Vizită la rezervația Văcărești

https://parcnaturalvacaresti.ro/portfolio-item/2020-01-31-gradina-dintre-balti/

P.S. Nu uitați de ideile de activități publicate în anii anteriori:

https://creeracord.com/2019/03/23/inspiratia-primaverii-20-de-provocari-pentru-compunere/

https://creeracord.com/2019/03/19/inspiratia-primaverii/

https://creeracord.com/2020/04/12/cele-mai-bune-experimente-stem-de-paste/

Mult succes, inspirație și…bucurați-vă de frumusețile Primăverii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.