De ce calitatea mediului educațional și a relațiilor sociale sunt importante pentru educație și sănătate

Vă spuneam în articolul trecut despre necesitatea de a reflecta pe marginea modelelor pe care noi, adulții le creăm și le menținem în societate și în școli – dincolo de modelele economice și instituționale create de clasa politică sau de cele propagate de o mass-media mercantilă, obedientă și inconștientă.

Ratarea” copiilor are și alte cauze, dincolo de modelele învechite de funcționare ale școlilor sau cele de predare ale unor profesori nepăsători – mediul în care se desfășoară procesul de învățare sau, cu alte cuvinte, cultura școlilor (relațiile dintre profesori, dintre profesori și elevi sau dintre elevi și colegii lor), ca și mediul și relațiile din familie.

Sau nutriția și stilul de viață (ne)sănătos.

Cultura-scolii-2

Timpul pe care tu îl petreci pentru a construi o cultură a clasei pozitivă nu este niciodată timp pierdut – este timp investit.

La dezbaterea pe marginea dezvoltării durabile a României, despre care v-am povestit câte ceva, una din prezentările introductive a fost susținută de președinta Coaliției pentru Educație, doamna Daniela Vișoianu care, referindu-se la problemele educației dar și la aceste modele sociale, ne-a amintit tuturor că avem același tip de creier, format din trei structuri, diferite ca vechime, două foarte vechi (~400 mil. de ani) – creierul reptilian, responsabil cu supraviețuirea, creierul limbic, responsabil cu emoțiile și o structură foarte nouă comparată cu acestea, cortexul, care are doar 400.000 de ani vechime – și a utilizat o metaforă foarte sugestivă – un elefant de 6 tone (structurile mai vechi) condus de un călăreț tinerel de 60 de Kg. (cortexul), pentru a ne spune ce se întâmplă atunci când o persoană este supusă stresului sau emoțiilor puternice, cum sunt frica și alte sentimente negative – organismul declanșează un mecanism de apărare care direcționează întreaga energie disponibilă către cele două structuri mai vechi, lipsind cortexul de energia care îi este necesară ca să funcționeze. Cu alte cuvinte, într-un mediu nociv, bazat pe relații tensionate, disfuncționale, partea din creier care învață noțiuni complexe și răspunde de acțiunile conștient direcționate, cortexul, nu mai primește energie, nu mai este capabil să învețe sau să ne regleze comportamentele.

Mai mult, organismul de îmbolnăvește. Și statisticile îngrijorătoare despre creșterea incidenței bolilor și afecțiunilor mentale, la toate vârstele, vorbesc de la sine despre asta.

Oare de ce ne trebuie atât de mult să înțelegem că este imperios necesar și urgent să schimbăm în primul rând cultura școlilor, relațiile dintre oameni și cele dintre actorii care contribuie la educarea și dezvoltarea tinerei generații? Drept să vă spun, când ”ies în lume” și mă uit la expresiile oamenilor mă întristez și, totodată, mă îngrozesc… Limbajele non-verbale, ca și cele verbale s-au modificat în rău, din păcate.

Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să schimbăm această stare de lucruri, pentru că suferim cu toții din cauza ei. Și adulți și copii!

Doar noi, împreună, putem schimba aceste modele ale relațiilor sociale și să facem și instituțiile să se schimbe.

Cultura-scolii-7

Exerciții de joc de rol la începutul orelor, utilizate pentru a construi o mai bună cultură a comunicării în clase.

Iată ce spune despre importanța relațiilor sociale sănătoase și Dr. Mark Hyman, președintele Institutului pentru Medicina Funcțională, autor al cărții Ultramind, Ultrametabolism, The Blood Sugar Solution: A 10 Day Detox Diet și al serialelor de documentare despre The Broken Brain, în care vorbește despre disfuncțiile creierului cauzate de nutriția nepotrivită.

https://sciencebasedmedicine.org/broken-brain/

Relațiile fericite, frumoase, sunt cheia unei vieți sănătoase. Vă pot spune din propria experiență cu relații nefericite și, chinuindu-mă să-mi îmbunătățesc conexiunile, că am fost capabil să mă vindec și să găsesc cea mai iubitoare relație din viața mea. Acum îi încurajez pe toți pacienții mei să facă la fel, în așa fel încât să-și susțină sănătatea și starea de bine din toate punctele de vedere.

Noi știm acum că aceia care au conexiuni sociale puternice beneficiază mental, emoțional și fizic de o descreștere a tuturor cauzelor de mortalitate*, prin comparație cu aceia care sunt izolați social sau au relații toxice. Și că, în timp ce relațiile sociale fericite ne aduc beneficii în multe feluri, relațiile sociale problematice pot crea stres și anxietate, care se manifestă în moduri incredibil de interconectate, cum sunt durerile de cap, problemele de somn, digestia proastă și multe altele.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29549355?

Robert Waldinger, profesor de psihiatrie clinică la Harvard Medical School, a condus un studiu longitudinal despre dezvoltarea adulților din diferite medii și categorii sociale (Harvard Study of Adult Development)**, care a urmărit aceiași oameni pe o perioadă impresionantă de 75 de ani. Cea mai mare concluzie a acestui studiu? Relațiile de calitate ne mențin fericiți și sănătoși. Un nivel înalt de satisfacție în relații la vârsta de 50 de ani este cel mai mare indicator de bună sănătate la 80 de ani. Iar relațiile bune nu numai că ne protejează corpurile, ele ne protejează și creierele. Cei care au ajuns la peste 80 de ani și au simțit că pot conta pe parteneri, aveau o memorie mai bună pentru o mai lungă perioadă de timp.

** https://www.mindful.org/what-makes-a-good-life-lessons-from-the-longest-study-on-happiness/Ce face ca viața să fie bună? (are subtitrare în română!)

Cultura-scolii-8
În timp ce relațiile pe care le avem cu partenerul de viață au un loc central, acelea cu membrii familiei și prietenii sunt la fel de importante și integrate în modelul de a trăi bine. Modul în care interacționăm cu copiii noștri, părinții, frații, colegii și prietenii este o reflecție profundă a stării noastre interioare de bine – și vice-versa.

Astfel, poți vedea că, păstrându-ți relații frumoase și puternice te menține și pe tine puternic. Dar cum putem hrăni această arie în viețile noastre? Ce putem face pentru a arăta asta și a fi mai prezenți pentru oamenii de care ne pasă? Sau pentru a ne adânci relațiile cu acel tip de oameni pe care ne-ar place să-i avem în viețile noastre?

O dată ce conștientizăm importanța relațiilor din viața noastră și ne angajăm să ne concentrăm energia pozitivă asupra lor, există o mulțime de căi pentru a vă conecta cu oamenii din viața voastră și a crește calitatea conexiunilor voastre:

  1. Întâi, explorează-ți propriile simțăminte. Neuropsihologul Rick Hanson a dezvoltat o practică utilă de a te scufunda în ceea ce simți că îți pasă: Gândește-te la situațiile în care te-ai simțit inclus; retrăiește/reprezintă sentimentul de a fi văzut și înțeles de altcineva; gândește-te cum te simți când ești respectat și apreciat; deschide-te către sentimentul direcționat către tine de duioșie și afecțiune; și, în fine, gândește-te cum e să te simți iubit și la oamenii cu care ai fost într-o relație de iubire de-a lungul vieții tale. Cum te simți după ce ai explorat aceste gânduri? Această practică de reflecție este o cale minunată pentru a începe să cercetezi calitatea relațiilor pe care le ai și să le cultivi pe cele pozitive în viitor.

  2. Identifică relațiile pozitive și negative. Relațiile sănătoase pot fi identificate prin multe variabile***, cum sunt încrederea, onestitatea, respectul reciproc, suportul, menținerea identităților separate și îmbrățișarea unui sens jucăuș și duios. Relațiile cu efect negativ, pe de altă parte, implică incidente evidente cum sunt abuzul fizic sau să te simți presat să te schimbi pentru o altă persoană, ca și alte semne mai puțin clare cum sunt anxietatea în prezența altei persoane, teama de a nu îl/o supăra, problemele de manipulare sau control, lipsa de respect, lipsa intimității sau să își fie refuzat timpul cu tine însuți sau să nu facă nici un efort de a petrece timpul împreună cu tine. Câteodată noi putea lucra asupra acestor aspecte negative atunci când ambele părți ale unei relații au voința și dorința de a vindeca relația. În alte situații, noi realizăm că e mai bine să scăpăm complet de o relație toxică și suntem capabili să trecem mai departe știind că am făcut ceea ce este corect pentru fericirea noastră personală. Lucrând cu un coach sau vorbind cu un prieten apropiat este una din modalitățile de a identifica aceste aspecte ale relației tale și de a găsi acele acțiuni care îți susțin nevoile.

    *** http://depts.washington.edu/hhpccweb/health-resource/healthy-vs-unhealthy-relationships/? Relații nesănătoase, versus relații sănătoase.

    Cultura-scolii-9

  3. Realizează că toți oamenii au dorința înnăscută de a fi aproape de alții. Psihologul clinician Elisha Goldstein recomandă să treci prin fiecare zi cu o mantra, Just like me,” (ca și mine) ca un mod de a înțelege că aceia care par destul de diferiți de tine, de fapt nu sunt – ei doar speră să aparțină și să simtă că cineva îi înțelege și le pasă de ei, ca și restul dintre noi. Creând un mediu cald pentru tine ca să îi înțelegi pe ceilalți va dărâma barierele și va deschide calea pentru o mai bună comunicare, egalitate și susținere reciprocă. Cu cât mai mult îi abordezi pe ceilalți cu această atitudine cu atât mai mult o vei primi înapoi.

Cultura-scolii-3

Relațiile sunt minunate și încurcate, complicate, dar câteodată pot fi și delicios de simple. Nu există doi oameni la fel, ceea ce înseamnă că nici două relații nu vor fi la fel. Lucrând la relațiile tale îți permite ție să crești în timp ce extinzi de asemenea oportunitatea pentru altcineva, plus că este o parte vitală a sănătății și longevității. Încearcă aceste practici și remarcă cum încep să se schimbe relațiile tale într-o direcție mai pozitivă.

Îți doresc sănătate și fericire,

Mark Hyman, MD

Cultura-scolii-5

PS. Din partea noastră o întrebare: Cât este de înțelept să petreci cea mai mare parte din viață în relații tensionate și făcând lucrurile fără plăcere și pasiune?

One thought on “De ce calitatea mediului educațional și a relațiilor sociale sunt importante pentru educație și sănătate

  1. Pingback: Să crești copii conștienți într-o lume inconștientă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.