Șase sfaturi pentru învățarea bazată pe științele creierului – un Ghid propus de Edutopia.org (1)

Înțelegând felul în care lucrează creierul, educatorii sunt mai bine echipați pentru a-i ajuta pe elevi cu toate, de la concentrarea atenției la memorare. Aceasta este promisiunea învățării bazate pe științele creierului, care își extrage observațiile din neurologie, psihologie, tehnologie și alte domenii. Aducând aceste informații în clase îi poate ajuta pe profesori să angajeze învățăcei diverși. Să ofere un feedback eficient care conduce la înțelegere și să creeze o un mediu de învățare bogat, care răspunde nevoilor sociale și emoționale ale elevilor pe parcursul dezvoltării creierului lor.

Există șansa ca tu să știi deja mai multe despre acest tip de învățare decât crezi. Atunci când prezinți noi teme elevilor tăi, începi prin activarea cunoașterii lor anterioare? Asta ajută învățăceii să construiască pe ceea ce știu, întărind conexiunile din creierul lor. Tu folosești deja unelte cum sunt organizatoarele grafice, cântece sau rime? Aceste strategii îi ajută pe elevi să-și reprezinte gândirea vizual, chinestezic și fonetic. Toate aceste unelte merită să fie incluse în trusa ta de scule, deoarece ele pregătesc creierul pentru învățare.

Patricia Kuhl, o cercetătoare renumită din domeniul dezvoltării limbajului și creierului, spune asta astfel,

– ”Noi ne îmbarcăm într-o eră măreață, de aur a cunoașterii despre dezvoltarea creierului copiilor, noi suntem pe cale să descoperim adevăruri profunde despre ce înseamnă să fii om, iar în acest proces am putea să fim capabili să ne păstrăm propriile minți deschise către învățare pentru întreaga viață.”

În acest Ghid, vei primi sfaturi practice valabile pentru întregul spectru K-12 (învățământ preuniversitar), o listă de lecturi și o varietate de resurse care te vor ajuta să înveți mai multe despre acest domeniu fascinant. Pentru a te ajuta pe tine și pe elevii tăi să învățați mai multe despre puterea propriului lor creier, am inclus de asemenea un bonus – un proiect care îi va pune pe elevii tăi să gândească critic despre gândire.

Oricât de promițător ar suna descoperirile despre creier, unii educatori sunt precauți față de introducerea descoperirilor din laborator în clasă, și este de înțeles. Toți cei care își amintesc efectul negativ după așa-numitul efect Mozart știu că nu există nici o soluție magică atunci când vine vorba de educație.

Ca întotdeauna, dacă o anumită pretenție sună prea bine pentru a fi adevărată, asta este un indiciu pentru a avea încrede în bunul tău simț și pentru a face apel la gândirea ta critică.

Suntem nerăbdători să auzim cum aplici tu învățarea bazată pe științele creierului în lucrul cu elevii tăi. Te rugăm să împărtășești impresiile tale și să ajuți la construirea unei punți între neuro-științe și practica unei clase antrenante – Suzie Boss – autor de articole în Edutopia și co-autor al cărții Reinventing Project-Based Learning.

6-sfaturi-scoli-2Iată pe scurt cele șase sfaturi din acest ghid:

1. Creați un spațiu/climat sigur pentru învățare

2. Încurajați mentalitatea de creștere

3. Puneți accentul pe feedback

4. Pregătiți mintea și corpul pentru învățare

5. Începeți devreme

6. Îmbrățișați puterea noutății

Proiectul bonus – Construiește un manual al ”stăpânului” creierului

 

6-sfaturi-scoli-4

1. Creați un spațiu / climat sigur pentru învățare

Atunci când elevii sunt anxioși sau temători, ei nu sunt în dispoziția potrivită pentru a învăța. Aceasta pentru că o partea a creierului care procesează emoțiile – amigdala – răspunde la amenințările percepute prin blocarea fluxului informației către centrele de învățare ale creierului. În termeni profani, stresul face circuitele de învățare jumări. Pentru a înțelege mai multe despre felul în care creierul răspunde la stres, citiți articolul din Edutopia “To Enable Learning, Put (Emotional) Safety First” (Pentru a facilita învățarea, pune siguranța emoțională pe primul plan)

http://www.edutopia.org/neuroscience-brain-based-learning-emotional-safety

Deși educatorii nu pot înlătura toți factorii de stres din viața unui copil, ei pot face pași practici pentru a face din clasă un mediu care conduce mai mult la învățare. Profesoara veterană Linda Lantieri, autoare a cărții Building Emotional Intelligence (Construirea inteligenței emoționale) recomandă strategii concrete pentru a ajuta elevii să stea calmi și să învețe să-și stăpânească emoțiile, câteodată tumultuoase. Așa cum explică ea într-un interviu din Edutopia, ”Cortexul pre-frontal al creierului este aria pentru atenție, calmare și concentrare, ca și aria pentru memoria de scurtă și de lungă durată. Așa că ai nevoie să te concentrezi pentru a te conecta la memoria ta.” Puteți citi mai multe în interviul ei aici:

http://www.edutopia.org/linda-lantieri-how-to-relaxation

6-sfaturi-scoli-1

Adunările de dimineață, disciplina de dezvoltare și echipele de lideri ale elevilor sunt printre strategiile care pot favoriza o învățare socială și emoțională sănătoasă. Află cum o școală din regiunea Louisville, Kentucky, a implementat aceste strategii pentru a construi sănătatea emoțională a elevilor într-un fragment din Schools That Work (Școli care funcționează):

http://www.edutopia.org/stw-jefferson

Mediile de învățare care mențin elevii foarte angajați, favorizează comunitatea și conexiunile cu familia și care iau în considerație nevoile copilului, ca întreg, sunt în centrul interviului din următorul podcast realizat de The Whole Child de la A.S.C.D.

Pentru mai multe idei, ascultați acest interviu School Environments: Transforming Learning Spaces(Mediile școlare: Transformând spațiile de învățare):

http://whatworks.wholechildeducation.org/podcast/school-environments-transforming-learning-spaces/

6-sfaturi-scoli-3

2. Încurajați mentalitatea de creștere

Cere elevilor tăi să-și descrie creierul cu o metaforă, iar ei probabil că vor sugera un computer, un centru de comandă sau poate o rețea de comunicații care se aprinde cu repeziciune. Dar ei ar fi mai bine să se gândească la el ca la un mușchi care devine mai puternic pe măsură ce este utilizat. Cercetătorii înțeleg acum că IQ-ul nu este fixat de la naștere. Așa cum devenim mai antrenați fizic atunci când exersăm, putem construi puterea creierului prin actul învățării.

Copiii care adoptă ceea ce psihologul Carol Dweck denumește mentalitate de creștere, înțeleg că inteligența nu este fixă ci că poate fi dezvoltată prin efort. În Mindset, Dweck explică de ce elevii care au mentalitate de creștere sunt mai dornici să accepte provocări, să învețe din greșeli/ eșecuri și să vadă criticismul ca pe ceva util, mai curând decât un motiv de a renunța. Acesta este modul de gândire care îi menține pe elevi motivați, chiar și când învățarea este o muncă grea. Pentru a afla cum cercetările lui Dweck pot îmbunătăți mediul clasei, citiți articolul din Edutopia al lui Milton Chen Smart Talking: Tell Students to Feed Their Brains” (Dialoguri inteligente: Spuneți elevilor să-și hrănească creierul):

http://www.edutopia.org/carol-dweck-intelligence-research/

6-sfaturi-scoli-6

Vestea bună este că nici măcar mentalitatea nu este fixă. Mentalitatea de creștere poate fi învățată și întărită prin mesaje care laudă perseverența și stabilesc așteptări înalte. De exemplu, ajută elevii să înțeleagă că însărcinările provocatoare le vor întări ”mușchii gândirii”. În același timp, furnizează-le suportul necesar pentru a nu ajunge descurajați. Unul din editorii Edutopia, Rebecca Alber oferă sugestii în articolul “Six Scaffolding Strategies to Use with Your Students” (Șase strategii de structurare pe care să le utilizezi cu elevii tăi):

http://www.edutopia.org/blog/scaffolding-lessons-six-strategies-rebecca-alber/

https://creeracord.com/2017/05/22/6-strategii-de-structurare-pe-care-sa-le-folosesti-cu-elevii-tai/

Vrei să afli mai multe? În Mind, Brain, and Education Science (Minte, Creier și Știința educației), un ghid cuprinzător bazat pe mai mult de 4.500 de studii, Tracey Tokuhama-Espinosa prezintă cinci concepte cheie despre această temă. Aceste concepte ne dau un cadrul accesibil pe baza căruia să discutăm și să învățăm despre învățarea bazată pe științele creierului:

– Creierele umane sunt la fel de unice ca și figurile. 

– Nu toate creierele sunt egale, din cauza contextului și abilităților care influențează învățarea.

Creierul este schimbat de experiențe.

Creierul este foarte plastic.

Creierul conectează noile informații cu cele vechi.

Citiți un extras din cartea lui Tokuhama-Espinosa în New Horizons for Learning (Noi orizonturi pentru învățare), o revistă a Johns Hopkins University School of Education:

http://education.jhu.edu/newhorizons/Journals/Winter2011/Tokuhama1/

6-sfaturi-scoli-5

Strategiile de predare eficiente ajută elevii să meargă spre gândirea de ordin înalt, sau spre ceea ce neurologii denumesc funcții executive. Ca neurolog transformat în profesoară, Dr. Judy Willis explică, “Atunci când dai elevilor oportunități să aplice învățarea, în mod special prin evaluări formative autentice, semnificative la nivel personal și un feedback de corectare în cadrul unei unități de oră, faptele se mișcă de la o înregistrare în memoria brută pentru a deveni consolidate într-o bancă de amintiri conectate, în loc să devină șterse prin inutilizare.”

Urmărește articolele lui Willis din Edutopia pentru a afla de ce, așa cum spune ea, neuronii care se aprind împreună, se conectează împreună”:

http://www.edutopia.org/spiralnotebook/judy-willis/

Desigur, toată această activitate a creierului se întâmplă într-un mod unic pentru fiecare elev. Adresând nevoile individuale ale învățăceilor, educatorii îi pot ajuta pe elevi să întărească conexiunile care îi vor conduce la o înțelegere mai profundă. Experții David A. Sousa și Carol Ann Tomlinson au făcut echipă pentru a explica știința din spatele instruirii diferențiate în cartea Differentiation and the Brain: How Neuroscience Supports the Learner-Friendly Classroom (Diferențierea și creierul: Cum neuro-științele susțin ideea claselor prietenoase cu învățăceii). Ei sugerează organizarea unor discuții la nivelul autorităților despre modul în care atitudinile și comportamentele profesorilor și directorilor (ca și mediile și procedurile școlilor) pot încuraja – sau descuraja – o mentalitate de creștere. Puteți descărca discuțiile lor din Reproducibles: http://go.solution-tree.com/instruction/Reproducibles_DAB.html/

Iar pentru idei despre cum puteți furniza o instruire diferențiată cu un buget restrâns, puteți vedea materialul din Edutopia, Schools That Work despre o școală elementară cu rezultate înalte din Tucson, Arizona: http://www.edutopia.org/stw-differentiated-instruction-budget-overview.

Sursa: Edutopia.org.

Mulțumiri echipei Edutopia pentru aceste Ghid și Pinterest pentru imagini!

One thought on “Șase sfaturi pentru învățarea bazată pe științele creierului – un Ghid propus de Edutopia.org (1)

  1. Pingback: Ce este Neuro-didactica? | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.