Continuăm cu prezentarea sfaturilor din Ghidul propus de Edutopia.org.
Sperăm să vă folosească.
3. Puneți accentul pe Feedback
Cercetătorii din domeniul educației au subliniat cu mult timp în urmă valoarea feedback-ului pentru a menține cursul procesului de învățare. Profesorii înțelepți utilizează o serie de strategii de evaluare formativă pentru a verifica înțelegerea și pentru a se adresa cât mai devreme concepțiilor greșite. Nu este surprinzător că feedback-ul este punctul de cotitură al învățării bazate pe științele creierului.
În Mind, Brain, and Education Science, Tokuhama-Espinosa subliniază, “Profesorii extraoridnari știu că momentele de evaluare pot și ar trebuie să devină mereu momente de predare.” Aceasta înseamnă că elevii au nevoie să știe mai mult decât dacă răspunsurile lor au fost bune sau greșite. Înțelegând unde și cum au greșit elevii își ajustează gândirea pentru a se îmbunătăți. Feedback-ul pozitiv, pe de altă parte, construiește încrederea învățăcelului. Indiferent dacă este corectiv sau afirmativ, feedback-ul trebuie dat într-un mod care mai curând încurajează decât descurajează.
Iar implementarea unui proces de feedback eficient pe loc produce o încântării asemănătoare cu cea produsă de utilizarea jocurilor video în clasă. Dr. Judy Wiilis, neurologul transformat în profesoară explică cum lucrează sistemul de recompense bazat pe dopamină, de ce contează feedback-ul și ce pot învăța educatorii din provocările care pot fi îndeplinite în jocuri, în articolul ei din Edutopia “A Neurologist Makes the Case for the Video Game Model as a Learning Tool” (Un neorulog utilizează procesul din modelul jocurilor video ca pe o unealtă de învățare)Ș
– http://www.edutopia.org/blog/video-games-learning-student-engagement-judy-willis/
Eric Jensen, care este de mult timp un avocat al învățării bazate pe științele creierului spune că o largă gamă de activități – în special editarea în perechi – poate furniza un feedback personalizat și relevant de care creierul elevilor are nevoie pentru a se dezvolta.
Într-unul din articolele sale, el sugerează, “Utilizează ”plimbările prin galerie”, pune elevii să creeze un model fizic, dă-le jocuri cu elemente de competiție, implementează utilizarea unui ”scaun de autor”, utilizează feedback-uri audio și video, editarea în perechi, prezentările elevilor, construirea și testarea de ipoteze, pune-i pe elevi să utilizeze liste de verificare, angajează-i în sesiuni de brainstorming (furtună de idei), compară și contrastează munca lor”:
– http://www.jensenlearning.com/news/getting-priorities-right/brain-based-teaching/
O varietate de unelte Web 2.0 pot fi utilizate pentru a furniza un feedback rapid și specific care îi va ajuta pe elevi să realizeze succese academice. Web2ThatWorks Wiki (http://web2thatworks.com/) este un spațiu colaborativ creat de antrenorul de instruire Stephanie Sandifer (@ssandifer pe Twitter) unde educatorii își împărtășesc ideile despre tehnoogiile care susțin instruirea eficientă. (http://web2thatworks.wikispaces.com/).
4. Pregătiți mintea și corpul pentru învățare
Biologul John Medina, specializat în dezvoltarea moleculară, autor al cărții Brain Rules (Regulile creierului), se descrie pe sine ca fiind un om de știință ursuz care cere de la o cercetare un standard de aur înainte de a se uita peste ea. Care este Regula lui Nr. 1, bazată pe cercetare, pe care un posesor de creier să o țină minte? Exercițiile (fizice) cresc puterea creierului. Activitățile cardio cresc fluxul de sânge bogat în oxigen care ajunge în creier și crește abilitatea elevilor de a se concentra. Recunoscând că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege pe deplin relația dintre exerciții și învățare, Mendina argumentează pentru incorporarea mai multor activități fizice în ziua de școală – acum.
Pentru a avea un exemplu deja pus în acțiune, puteți vedea cum elevii din Liceul Naperville Central din Illinois combină fitness-ul cu studiile academice. Elevii de clasa a noua și a zecea, participă într-un program de pregătire pentru învățare bazat pe fitness înainte de cele mai provocatoare cursuri academice. (http://www.learningreadinesspe.com/). Profesorii de exerciții fizice colaborează cu colegii de la cursurile academice pentru a găsi mai multe oportunități de ”pauze ale creierului” pentru a-i pune pe elevi să se miște în timpul orelor. Priviți un episodul realizat de PBS “Need to Know” despre acest program
– (http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/video/a-physical-education-in-naperville-ill/7134/)
Pentru a avea o privire globală a felului în care tinerii învățăcei beneficiază de activitatea fizică, verificați și Learning Landscape Network (http://www.learninglandscapenetwork.com/). Această comunitate de resurse deschise, dezvoltată de o companie non-profit de proiectare, Project H Design, colectează idei creative de utilizare a locurilor de joacă ieftine, construite din anvelope uzate, pentru a dezvolta abilitățile de bază cerute de diferite discipline. Concepute inițial pentru instruirea matematică, conceptul Learning Landscape (Peisaj de învățare) s-a extins pentru a include jocuri fizice de învățare activă pentru tot curriculum-ul.
Sursa: Edutopia.org.