Absorbind cunoașterea cu toate simțurile – muzee din Olanda

Vacanța este timpul potrivit pentru relaxare și distracție, dar este totodată și timpul potrivit pentru învățarea altfel. Învățarea altfel din vacanțe poate îmbrăca mai multe forme, așa cum ați văzut și în articolul despre tabere sau cel despre educația în familie. Printre formele accesibile oricui este și vizitarea de muzee, expoziții, ateliere de lucru sau meșteșugărești, observatoare, participarea la evenimente sau concursuri tip hands-on…

Avantajele acestui tip de învățare este că, prin forme bine alese de către părinți sau mentori ai familiei, ea poate stimula, deschide apetitul pentru cunoaștere al copiilor, adolescenților și se poate adresa acelor stiluri de învățare și inteligențe ale lor, din păcate neglijate de școală, dar care joacă un rol foarte important în dezvoltarea înțelegerii lor despre lume și societate, în alegerea viitoarei cariere și în viața adultă.

Suntem convinși că mulți dintre voi, ca educatori sau părinți știți câte ceva despre stilurile și tehnicile de învățare și despre inteligențele multiple. Profesorii de azi știu că felul în care elevii învață variază foarte mult. Inteligențele multiple și crearea unor oportunități de învățare eficiente, care să încurajeze învățarea pentru toți copiii, indiferent de mix-ul lor de stiluri de învățare sunt din ce în ce mai semnificative pentru educația modernă, deoarece schimbarea naturii muncii pe care o vor face copiii, o dată ce vor ajunge adulți cere o gândire de ordin superior, flexibilitate, creativitate, independență de decizie și alte calități.

Dar vom reveni în alte articole la aceste subiecte. Acum, pentru că este totuși vacanță, aș vrea să vă povestesc ce m-a entuziasmat pe mine la mai multe muzee din Olanda, țară pe care am vizitat-o acum 3 ani și mă pregătesc să o vizitez din nou în această vară, pentru că mi-au rămas încă multe de văzut, și în capul listei se află Muzeul Nemo – al științelor.

Olanda-Nemo-01

Am văzut deja câteva din muzeele mai importante din Amsterdam și alte câteva orașe și mi-a plăcut că olandezii demonstrează că au înțeles, prin organizarea muzeelor lor, nu numai cum să atragă turiștii, dar și cum să faciliteze învățarea prin intermediul tuturor simțurilor și dezvoltarea inteligențelor copiilor, care fie că vizitează muzeele cu părinții, fie că vin în grup, cu clasa. Și am să vă povestesc câte ceva despre trei din aceste muzee – Muzeul Maritim (http://www.scheepvaartmuseum.nl) și Muzeul Tropical din Amsterdam (https://tropenmuseum.nl/en) și Parcul Madurodam, din Haga.

După cum probabil știți, blestemul și norocul olandezilor a fost apa.

Fiind nevoiți să lupte acasă din greu, pentru a câștiga bătălia cu apa mării și deltei, pentru a scoate la suprafață terenul fertil necesar agriculturii și a putea construi orașele frumoase pe care le admirăm azi, au fost nevoiți să se aventureze pe mări pentru a-și câștiga traiul și banii necesari pentru investițiile enorme în infrastructură, făcând comerț, descoperind și cucerind noi teritorii.

Olanda-muzee-vase-diverse

Muzeul Marinei din Amsterdam nu este o simplă colecție de obiecte și imagini ilustrând evoluția navigației olandezilor pe mări, ci demonstrează tot ce a însemnat pentru Olanda aventura cuceriri mărilor și teritoriilor, prezentând o foarte bogată colecție de vase de navigație din diferite perioade – o mare diversitate de vase comerciale, de pescuit, de transport, utilizate pe mare sau pe canalele interioare, instrumente de navigație, instrumente de măsurare a mărfurilor, arme, costume, precum și toate materiile prime, mirodeniile, produsele și obiectele de valoare aduse de flota olandeză de peste mări și țări, inclusiv mobilier, porțelanuri, argintărie și obiecte din aur și pietre prețioase, opere de artă, jucării… și lista poate continua.

Olanda-muzee-navigare

Muzeul, care prezintă întreaga istorie a prezenței olandezilor pe mări, este foarte bogat și foarte bine organizat, pe tematici și colecții, conținând exponate originale, în mărime naturală și machete, diorame, fotografii, mijloace audio-video, precum și spații de interacțiune. În afara audio-ghidurilor și a ghidurilor tipărite în 4-5 limbi pe care le găsești în orice muzeu, fiecare sală este dotată cu mari panouri bilingve (olandeză – engleză) cu explicații amănunțite, citate și povești interesante legate de epocă, iar fiecare exponat are de asemenea propriul panou explicativ. În timp ce admiri o dioramă, poți asculta în căști povestea „rostită” de un căpitan de navă sau alt personaj cunoscut din istoria Olandei. Poți intra să vizitezi cabina echipajului dintr-o navă de comerț (una din săli găzduiește jumătate dintr-o corabie mai mică, complet reconstituită, cu paturi, așternuturi, lămpi cu untură de balenă, costume și obiecte personale, provizii etc.), pentru a vedea în ce condiții au trăit acei oameni și a re-trăi cu toate simțurile atmosfera de pe acea corabie – se aud și valurile, scârțâiturile și trosnetele lemnăriei și zgomotul velelor umflate de vânt. Sau poți încerca să manevrezi instrumentele de navigație.

Olanda-muzee-vas

Dar cea mai mare atracție o constituie nava comercială ancorată în micul port de lângă clădirea muzeului, pe care o poți vizita din vârful catargului, puntea de comandă, cabinele destinate ofițerilor, călătorilor, echipajului, bucătării și săli de mese, puntea armelor, până în cală, unde găsești o încărcătură diversă de mărfuri, puse în saci (cu mici găuri pentru a vedea conținutul), în cutii sau stive. Olanda-muzee-cabina-vas-01

Poți deschide fiecare cutie pentru a vedea ce conține și a simți mirosul specific al conținutului. Această imersiune fizică în trecut este deosebit de atractivă și gustată de toți vizitatorii, copii, tineri și adulți. E un muzeu în care ai putea ușor petrece o zi întreagă fără să simți când a trecut timpul. Există și colecții tematice speciale destinate tinerilor, privind protecția mediului marin, a apei, a planetei.

Olanda-muzee-cala-vas-01Și săli de joacă unde poți lăsa copiii mici când au obosit. Sau unde adolescenții pot privi filme documentare tematice. Și evident, o caffteria unde poți lua o cafea, o mică gustare sau prânzul.

Ceea ce am remarcat, nu numai în acest muzeu, dar și în altele, inclusiv cele de artă, este prezența mare de grupuri de elevi de gimnaziu și liceu – ghidate de un cadru didactic și de personalul muzeului, dar și faptul că familiile de olandezi își aduc copiii la muzee încă de foarte mici, începând cu cei de un an, purtați în „marsupiu”, până la cei de grădiniță sau din clasele primare și că ei profită de aceste vizite în familie pentru a purta dialoguri animate cu copiii. Unii chiar profită de existența panourilor pentru a le stimula abilitățile de citire / înțelegere în limba olandeză sau pentru a le dezvolta cunoștințele de limba engleză.

Un alt muzeu, poate chiar mai bogat decât Muzeul Marinei este Muzeul Tropicelor, care își propune să prezinte toate teritoriile și popoarele ocupate („civilizate” cu forța) de olandezi și pe cele cu care Olanda făcea comerț cu preponderență, precum și influența acestor relații comerciale și culturale asupra istoriei și civilizației olandeze. Muzeul este foarte mare și bine organizat, prezentat și, pentru a-l vedea pe îndelete ai nevoie de cel puțin două zile.

Olanda-Tropice-05

Fiecare secțiune prezintă o țară, cu arhitectura, costumele, produsele tradiționale, obiceiuri, artă etc. La fel ca la muzeul Marinei, prezentarea exponatelor este diversă, dar aici dioramele sunt mai multe și mai bogate, organizatorii încercând să reconstituie cât mai bine și lumina, mirosurile, sunetele naturale, muzica, pentru a te face să experimentezi cu toate simțurile atmosfera acelor locuri. În fața fiecărei diorame au instalat cutii de lemn, în care copiii pot găsi jucării specifice din țara respectivă, cu care au voie să se joace cât poftesc.

Olanda-Tropice-01

În fiecare porțiune, copii, adolescenți sau vizitatori obosiți, se pot așeza pe bănci, în fața unui ecran pe care pot vedea un scurt film documentar despre geografia, flora, fauna țării, despre economia și istoria locală, istoria comerțului cu Olanda. Una din sălile care atrage foarte mult copii și tineri, dar nu numai, este Rotonda cu instrumentele muzicale specifice din toate țările ilustrate, inclusiv din Europa.

Olanda-Tropice-04

La fiecare vitrină cu instrumente, există căști în care poți auzi fragmente muzicale interpretate de instrumentele pe care le vezi. Este o experiență mulți-senzorială fantastică și o călătorie în timp și spațiu memorabilă, mai ales pentru copii și tineri. Din nou, muzeul dispune de spații speciale dedicate vizionării de filme documentare, locuri de joacă pentru copii mici și spații pentru organizarea evenimentelor tematice, cum este cel din această vară, dedicat juniorilor – ZieZo Morroco (Să mergem în Maroc) prezentat de două adolescente de origine marocană, născute în Olanda, care și-au vizitat țara de origine și împărtășesc cu colegii de generație ceea ce au văzut și trăit acolo, inclusiv experiențele culturale, culinare).

Olanda-Tropice-02

Cel de al treilea loc deosebit despre care vreau să vă povestesc este Parcul Madurodam, din Haga. Aici, olandezii au reprodus, la o scară destul de mare, cele mai reprezentative clădiri din Olanda, zone urbane și rurale, zone naturale semnificative, culturile de flori, machete de porturi, căi ferate, aeroporturi, mori, baraje, centrale electrice etc., pe scurt, au realizat o sinteză a țării într-un parc. Machetele sunt extraordinar de amănunțite, cu personaje viu și divers costumate și cu multe elemente în mișcare – mașini, bărci, vapoare, trenuri, avioane, tractoare și combine pe câmp, mori, cascade…

Madurodam.04

O reală atracție pentru copiii de toate vârstele (1 – 99 ani).

Madurodam.03

În plus, creatorii parcului au creat zone pentru experiențele senzoriale dedicate copiilor – o zonă cu soluri diverse, unde copiii se pot juca cu diferite jucării de construcție și o zonă dedicată culturilor de flori și legume, unde copii pot vedea plantele individual, în cultură și le pot mirosi. Ei pot de asemenea comanda pornirea sau oprirea unei mori de apă sau închiderea sau deschiderea unui baraj care acționează o mică centrală electrică.

Madurodam.12

Din nou, panourile bilingve omniprezente, conțin explicații și povești interesante, care ajută pe toți vizitatorii să „călătorească” în istoria și prezentul civilizației olandeze.

Madurodam.11

Aveam și noi două muzee care se apropie destul de mult de nivelul de organizare al celor prezentate – Muzeul de istorie Naturală Grigore Antipa și Muzeul Satului, Astra din Sibiu, unde există o secțiune a tehnicii rurale cu miniaturi funcționale, dedicată copiilor.

Dar vă asigur că și alte muzee de la noi pot constitui pe timpul vacanței prilejuri excelente de învățare altfel. Totul ține de felul în care noi, adulții ne pregătim pentru a deveni niște ghizi buni pentru a dezvolta înțelegerea copiilor.

2 thoughts on “Absorbind cunoașterea cu toate simțurile – muzee din Olanda

  1. Pingback: .. Și o modalitate ingenioasă de a transforma vacanța într-o altfel de școală | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Laboratorul de iarnă al… aromelor | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.